Sol. 21.04.2012 (`) PROSZĘ O ZAMKNIĘCIE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 29, 2011 22:42 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Jak nie zagląda jak zagląda i podczytuje.
Pozdrawiamy Solcię noworocznie (i czytamy nadal :)
Provera na wyciszenie rujki to chyba dobry pomysł. Bo rozumiem, że sterylka ze względu na nerki nie wchodzi w grę? Opcja narkozy wziewnej? Nie znam się kompletnie ale może warto popytać?

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Czw gru 29, 2011 23:44 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Carmen201 pisze:... Provera na wyciszenie rujki to chyba dobry pomysł. Bo rozumiem, że sterylka ze względu na nerki nie wchodzi w grę? Opcja narkozy wziewnej? Nie znam się kompletnie ale może warto popytać?
Nie chodzi o samą "wziewność", ale o anestezję zgodną z protokołem nerkowym. Edyta&Sebastian gdzieś w Warszawie usuwała ząbki nerkowej Biri. Tylko, że w tym celu przyleciała wetka zza oceanu. Sprzęt jednak gdzieś jest, a protokół jest opisany w literaturze. Wystarczy znaleźć weta, który podejmie się zrobić to zgodnie z zasadami sztuki, a nie na odwal, jak to jest w zwyczaju.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw gru 29, 2011 23:50 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Carmen201 pisze:Provera na wyciszenie rujki to chyba dobry pomysł. Bo rozumiem, że sterylka ze względu na nerki nie wchodzi w grę? Opcja narkozy wziewnej? Nie znam się kompletnie ale może warto popytać?
Provera na wyciszenie rujki jest bardzo złym pomysłem. Wcześniej czy później dołączy do problemów nerkowych cukrzyca. Kastracja Kocicy z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i dobraniem odpowiednich środków anestezjologicznych to najlepsza możliwość.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt gru 30, 2011 0:16 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Alex no to masz się kogo radzić :)
Ja potrzymam kciuki za Was :)

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Pt gru 30, 2011 10:52 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Dziękuję za wszystkie wpisy i opinie. Cieszę się, że jeszcze o nas myślicie :D

Dostaliśmy proverę, przynajmniej na razie, pytałam o ewentualne działanie na nerki. Ja chciałam ją sterylizować od razu w listopadzie, ale wetka powiedziała, że ze względu na te kiepskie wyniki trzeba poczekać. Na pewno nie będę jej trzymać na proverze długo. Teraz chcę wyciszyć rujkę, żeby normalnie jadła, za jakieś 3 tyg. kończymy antybiotyki i wtedy mam nadzieję, że będę mogła wykonać jakieś konkretne ruchy w stylu szczepienia i sterylki. Jeśli będzie trzeba, skonsultuję kwestię narkozy z innym lekarzem.

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Pt gru 30, 2011 18:48 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Alex405 pisze:... Jeśli będzie trzeba, skonsultuję kwestię narkozy z innym lekarzem.
Miej więc podstawowe informacje, coby ci siana z mózgu nie robili. Poniżej protokół stosowany w stanach zagrożenia życia spowodowanych zatorami dróg moczowych (Postrenal ARF - do tego się odnosi pkt. 1 i 2 ):

Anesthesia Protocols (see Figure 11-12)

1. Do not immediately anesthetize severely affected cats; they should be stabilized with IV fluids and decompressive cystocentesis first (as described earlier).

2. The goal is to administer sufficient anesthesia to provide immobilization and urethral relaxation, because less urethral trauma occurs under these conditions.

3. Ketamine and diazepam or ketamine and acepromazine generally are very safe protocols.

-a. These combinations have been used for many years by primary care veterinarians.
-b. The dosage of ketamine for IV use in combination with other drugs is 2 to 4 mg/kg.
-c. The dosage of acepromazine for IV use in combination with other drugs is 0.02 to 0.05 mg/kg.
-d. A fixed dose combination protocol works well: Combine 0.1 mL of a 100 mg/mL solution of ketamine (10 mg) with 0.01 mL of a 10 mg/mL solution of acepromazine (0.1 mg) in a 1.0 mL syringe for IV injection.
-e. An additional dose of 10 mg ketamine (0.1 mL of a 100 mg/mL solution) can be given if more time is needed or if the cat is very large.
-f. Ketamine (100 mg/mL) plus diazepam (5 mg/mL) may be better in cats that are very sick because diazepam is less likely to cause hypotension than is acepromazine.
-- (1) Give 2 to 4 mg/kg ketamine and 0.1 to 0.2 mg/kg diazepam in the same syringe IV.
-- (2) A fixed dose combination protocol using equal volumes can be used: 0.25 mL of a 100 mg/mL ketamine solution (25 mg) and 0.25 mL of a 5 mg/mL diazepam solution (1.25 mg). Give 0.25 mL of the combined solution, and give the other 0.25 mL only if needed.
-g. Some cats are not relaxed enough with these ketamine combination protocols, and adding inhalational anesthesia may be necessary.

4. Propofol can be useful, but severe hypotension can occur.
-a. It is best to intubate the cat even if it appears to be ventilating adequately.
-b. This protocol is only recommended for personnel highly skilled in the relief of UO over a short period of time.

5. Inhalation of isoflurane via endotracheal tube can be used after premedication and induction with acepromazine and ketamine or diazepam and ketamine. This protocol provides the most complete relaxation and affords time that may be needed by less experienced personnel.

Sposoby anestezji popularnie stosowane nie są dozwolone.

PcimOlki

Post » Pt gru 30, 2011 23:10 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

o Pcim na anestezjologii też się zna, szacun. Alfa i omega, geniusz! Tylko że "zatory dróg moczowych " (! genialne tłumaczenie) 8O to jest zupełnie coś innego niż niewydolność nerek, bo widać geniusz jednak poliglotą nie jest. Postrenal ARF to jest ZANERKOWA niewydolność nerek, spowodowana np. kamicą.
I niedalej jak wczoraj użyłam ZAKAZANYCH leków u pacjenta z zanerkową ONN. O Boziu!
AnielkaG

Post » Sob gru 31, 2011 15:22 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

AnielkaG pisze:o Pcim na anestezjologii też się zna, szacun. Alfa i omega, geniusz!

Tak Analko, zna się. Doceniam twój szacunek.

AnielkaG pisze:Tylko że "zatory dróg moczowych " (! genialne tłumaczenie) 8O to jest zupełnie coś innego niż niewydolność nerek, bo widać geniusz jednak poliglotą nie jest. Postrenal ARF to jest ZANERKOWA niewydolność nerek, spowodowana np. kamicą.
->
Acute renal failure can be prerenal, intrinsic (primary), or postrenal in origin.

The term acute renal failure is commonly used to refer to acute intrinsic renal failure (AIRF), but prerenal and postrenal causes also should be considered.

Postrenal Acute Renal Failure:

Causes:
a. Bilateral renal obstruction.
(1) Urolithiasis.
(2) Bilateral ureteral or urethral obstruction.
(3) Urethral plugs in cats.
b. Uroabdomen (rupture of urinary tract with accumulation of urine).

Pathogenesis:
a. Obstruction results in failure to filter waste products due to back pressure in the nephron.
b. Uroabdomen results in recycling of waste products across the peritoneum.

Zadanie domowe:

1. Dowiedz się jaki jest procentowy udział kamicy w zatorach cewki moczowej u kocurów.
2. Sprawdź w literaturze, czy cewka moczowa i moczowody są zaliczane do dróg moczowych.
3. Przetłumacz zdanie: "Bilateral renal obstruction".
4. Przeanalizuj kiedy kamica skutkuje ARF.
5. Wyjaśnij na czym polega różnica między ARF a AIRF.
6. Naucz sie pisać z sensem.

AnielkaG pisze:...I niedalej jak wczoraj użyłam ZAKAZANYCH leków u pacjenta z zanerkową ONN. O Boziu!
Twoje niedbalstwo jest twoją sprawą. Nie bardzo wiem, czym tu się chwalić.

PcimOlki

Post » Pt sty 06, 2012 20:35 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Witamy z Sol noworocznie i życzymy Wam wszystkiego najlepszego w 2012 :D

U nas dość spokojnie: rujka trwała tylko 2 dni, dlatego nie podałam jej provery. Mamy nowe badania moczu - ciężar właściwy jest większy, prawie dolna granica normy, może nerki zaczynają lepiej pracować. Pani doktor mówi, że przedłużymy te antybiotyki do ok. 6 tyg. W sumie znosi je dośc dobrze, tylko qooopal brzydki mimo trilaca.
Kicia nadal często się drapie i wylizuje, wydrapana sierść zarasta, ale robi sobie nowe dziury :( Dalej nie wiemy, czy to alergia, być może psychogenne albo mocznica.
Obrazek
Ostatnio edytowano Pt sty 06, 2012 21:12 przez Alex405, łącznie edytowano 1 raz

Alex405

Post » Pt sty 06, 2012 20:48 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

A oto i wdzięcznisia:

Obrazek

Niestety, tak jak wojownicza jest dla myszek, tak samo biega za moją kotką, która ze stresu chowa się po kątach. Czasem wyskakuje z łapami również do innych kotów:(
Od wczoraj mamy w kontakcie Feliwaya, mam nadzieję, że je trochę uspokoi, bo strasznie się zestresowały.

Obrazek
Ostatnio edytowano Pt sty 06, 2012 21:11 przez Alex405, łącznie edytowano 5 razy

Alex405

Post » Pt sty 06, 2012 20:52 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Obrazek

Obrazek

Ona jest naprawdę bardzo miła i kontaktowa dla ludzi. Chce być głaskana, rozkosznie mruczy i grucha. Rozbraja mnie tym swoim uśmiechniętym pyszczkiem, choć przykro mi, że zrobiłam to moim kotom.

Alex405

Post » Nie sty 08, 2012 21:59 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Ładne zdjęcia ładnego kota :)

John

Od: Wto lis 30, 2010 18:23

Post » Nie sty 08, 2012 22:02 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Dziękujemy:) i nadal prosimy o kciuki i pomoc.

Alex405

Post » Nie sty 08, 2012 23:31 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

Alex405 pisze:
Obrazek

:1luvu:
najszczesliwsza

Post » Czw sty 12, 2012 22:13 Re: Sol z chorymi nerkami. Ciągle leczymy.

Byliśmy dziś u pani doktor, żeby zobaczyła te wydrapane miejsca. Nadal nie wiadomo jednak, czy to alergia czy pasożyty :( ... Nic nie wyczesałyśmy, w świetle lampy też nic nie świeciło. Za 2 tyg. kończymy antybiotyki, musimy zrobić badanie krwi i moczu, żeby zobaczyć, czy kuracja zadziałała. Najgorsze jest to, że skończyły się mi fundusze, bo w ciągu ostatniego tygodnia musiałam 2 razy iść na wizytę z rezydentem, któremu zrobiło się coś na nosie, a z drugim - na echo serca i badanie krwi. Łącznie wydałam na nich ok. 350 zł i naprawdę trudno mi będzie opłacić badanie Sol, nie mówiąc o późniejszej sterylce :(

Alex405

[poprzednia][następna]