Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Jana pisze:(Wy)kupienie kota z pseudohodowli to dla osoby (wy)kupującej ratowanie zwierzęcia. Dla pseudhodowcy to po prostu kolejny biznes i zarobek. I dowód na to, że warto produkować kolejne kociaki, bo zarobek będzie, jeśli koty będą "udane", to ktoś je kupi, a jeśli będą słabe i zaniedbane - to ktoś je wykupi. Tak czy owak interes się kręci i rozwija.
Czy to jest moralne?
Hadronida pisze:Jana pisze:(Wy)kupienie kota z pseudohodowli to dla osoby (wy)kupującej ratowanie zwierzęcia. Dla pseudhodowcy to po prostu kolejny biznes i zarobek. I dowód na to, że warto produkować kolejne kociaki, bo zarobek będzie, jeśli koty będą "udane", to ktoś je kupi, a jeśli będą słabe i zaniedbane - to ktoś je wykupi. Tak czy owak interes się kręci i rozwija.
Czy to jest moralne?
Moralne!
Ty to widzisz tylko czubek własnego widzimisę/ tak jak reszta/ z takim poglądem na sprawę i w ogóle nie widzisz że piszemy tu o żywych istotach, a nie o worku węgla.Pseudo będą tak długo jak długo prawo będzie na to zezwalać.Nie zamkniesz handlarzowi interesu po przez niewykupienie zwierzaka potrzebującego natychmiastowej pomocy.Interes nakręcają snoby które chcą mieć zwierzaka w typie rasy, ale nie za tysiące których żądają niby nie pseudohodujący.Przyjmij do wiadomości że właśnie Twoja postawa wobec tych zwierząt jest niemoralna, bo świadomie skazujesz je na choroby i śmierć odwracająć się od opcji wykupienia.Ty niewykupisz, bo.... handlarz leczył nie będzie w razie choroby, a jak naślesz na niego policje itp.to zagrożony pozabija te chore za które ewentualnie mógłby być ukarany.
Dodam ze zawsze jak jest taka opcja z wykupem, to dając pieniądze myślę sobie "Obyś za tą kasę kupił/ła/ sobie tyle petów żeby cię po nich nowotwór dopadł itp."
Hadronida pisze:Jana pisze:(Wy)kupienie kota z pseudohodowli to dla osoby (wy)kupującej ratowanie zwierzęcia. Dla pseudhodowcy to po prostu kolejny biznes i zarobek. I dowód na to, że warto produkować kolejne kociaki, bo zarobek będzie, jeśli koty będą "udane", to ktoś je kupi, a jeśli będą słabe i zaniedbane - to ktoś je wykupi. Tak czy owak interes się kręci i rozwija.
Czy to jest moralne?
Moralne!
Ty to widzisz tylko czubek własnego widzimisę/ tak jak reszta/ z takim poglądem na sprawę i w ogóle nie widzisz że piszemy tu o żywych istotach, a nie o worku węgla.Pseudo będą tak długo jak długo prawo będzie na to zezwalać.Nie zamkniesz handlarzowi interesu po przez niewykupienie zwierzaka potrzebującego natychmiastowej pomocy.Interes nakręcają snoby które chcą mieć zwierzaka w typie rasy, ale nie za tysiące których żądają niby nie pseudohodujący.Przyjmij do wiadomości że właśnie Twoja postawa wobec tych zwierząt jest niemoralna, bo świadomie skazujesz je na choroby i śmierć odwracająć się od opcji wykupienia.Ty niewykupisz, bo.... handlarz leczył nie będzie w razie choroby, a jak naślesz na niego policje itp.to zagrożony pozabija te chore za które ewentualnie mógłby być ukarany.
Dodam ze zawsze jak jest taka opcja z wykupem, to dając pieniądze myślę sobie "Obyś za tą kasę kupił/ła/ sobie tyle petów żeby cię po nich nowotwór dopadł itp."
ka_towiczanka pisze:(...) To co dobre, może być dla każdego czymś innym.(...)
ka_towiczanka pisze:Ankieta / bo tak naprawdę dyskusja jest tylko uzupełnieniem ankiety/ pokazuje statystycznie, dwa krańcowo różne poglądy na pewne zjawisko. Zjawisko to rozpatrywane jest globalnie, z etycznego punktu widzenia, nie jest to studium konkretnego przypadku.
Co z tego wynika?
Mamy obraz pokazujący, że
1)pewna część społeczności miau -> uważa, ze wykupywanie kotów z pseudohodowli jest etyczne
2)pewna część społeczności miau -> uważa, że wykupywanie kotów z pseudohodowli jest nieetyczne.
I nie chodzi tu o to kto ma RACJĘ
Etyka to poszukiwanie tego, co dobre. To co dobre, może być dla każdego czymś innym. Warto wiedzieć, po której stronie się stoi, żeby w razie konkretnej potrzeby postąpić zgodnie, albo wbrew swoim zasadom etycznym.
Jana pisze:Hadronida pisze:Jana pisze:(Wy)kupienie kota z pseudohodowli to dla osoby (wy)kupującej ratowanie zwierzęcia. Dla pseudhodowcy to po prostu kolejny biznes i zarobek. I dowód na to, że warto produkować kolejne kociaki, bo zarobek będzie, jeśli koty będą "udane", to ktoś je kupi, a jeśli będą słabe i zaniedbane - to ktoś je wykupi. Tak czy owak interes się kręci i rozwija.
Czy to jest moralne?
Moralne!
Skąd wiesz co ja zrobię (zrobiłam), widzę itd? Skąd wiesz jaka jest moja postawa?
ka_towiczanka pisze:(...)Tylko definicja, co jest " pomocą " - już budzi wątpliwości, rozpatrywane właśnie w konkretnych przypadkach.
Hadronida pisze:Jana pisze:Hadronida pisze:Jana pisze:(Wy)kupienie kota z pseudohodowli to dla osoby (wy)kupującej ratowanie zwierzęcia. Dla pseudhodowcy to po prostu kolejny biznes i zarobek. I dowód na to, że warto produkować kolejne kociaki, bo zarobek będzie, jeśli koty będą "udane", to ktoś je kupi, a jeśli będą słabe i zaniedbane - to ktoś je wykupi. Tak czy owak interes się kręci i rozwija.
Czy to jest moralne?
Moralne!
Skąd wiesz co ja zrobię (zrobiłam), widzę itd? Skąd wiesz jaka jest moja postawa?
Yyyy, a ten post powyżej to nie Ty napisałaś? No wiesz, raczej się coś wie o kimś po postach jego.
kotkins pisze:Pomagać trzeba .
Nawet jeśli przez przypadek nabije się kabzę jakiemuś złemu człowiekowi
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 97 gości