Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy NIEAKTUALNE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 27, 2011 13:33 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Dziękuje , Kubuś apetyt 8O ogromny moge już mu dawać trochę suchej karmy bo on ciągle głodne , kuweta już też w porządku na razie bez wpadek jak się myje to troszkę śmierdzi chyba z pyszczka i jest to kotek nie kastrowany już w tym wieku w późniejszym czasie to chyba nie możliwy zabieg co ,

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pon cze 27, 2011 13:35 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Wszystko zalezy od jego kondycji. Jak bedzie sie nadawal do narkozy to i do kastracji tez. Moze miec problem z dziaslami, zebami, stad brzydki zapach... Na pewno musi byc odkarmionuy i w dobrej formie, zeby zabieg byl bezpieczny.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon cze 27, 2011 13:41 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Byłam dziś z innym kotkiem u weta co znalazłam , kotek ledwo żywy pojechałam do weta innego znajoma chwaliła bo moja wet mnie ostatnio wkurzyła że na takiego starego kota kase nie warto tracić mowa o Kubusiu . Więc byłam pierwszy raz u innego facet w porządku a ten nowy kotek co chory, wet powiedział że zatruty dostał leki , wet go nawodnił i zobaczymy jutro lub w srode na zastrzyki jak nic nie zje to jutro muszę jechać .Rozmawiałam z wet o kotku z białaczka i on powiedział że by testu nie robił jeszcze raz bo jak raz wyszedł test pozytywny to następnym razem jak przypuśćmy będzie ujemny to kotek i tak będzie nosicielem białaczki 8O , i że nie jest tak że organizm zwalczy ją sam .Już nic nie wiem co o tym myślicie. A ja miałam taka nadzieje że będzie z tym kotkiem z białaczką moze ok ......

lidka02

Post » Pon cze 27, 2011 14:19 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

lidka02 pisze:Byłam dziś z innym kotkiem u weta co znalazłam , kotek ledwo żywy pojechałam do weta innego znajoma chwaliła bo moja wet mnie ostatnio wkurzyła że na takiego starego kota kase nie warto tracić mowa o Kubusiu . Więc byłam pierwszy raz u innego facet w porządku a ten nowy kotek co chory, wet powiedział że zatruty dostał leki , wet go nawodnił i zobaczymy jutro lub w srode na zastrzyki jak nic nie zje to jutro muszę jechać .Rozmawiałam z wet o kotku z białaczka i on powiedział że by testu nie robił jeszcze raz bo jak raz wyszedł test pozytywny to następnym razem jak przypuśćmy będzie ujemny to kotek i tak będzie nosicielem białaczki 8O , i że nie jest tak że organizm zwalczy ją sam .Już nic nie wiem co o tym myślicie. A ja miałam taka nadzieje że będzie z tym kotkiem z białaczką moze ok ......

Testy paskowe wychodzą w 20% fałszywie dodatnie - to znaczy że test daje wynik pozytywny kiedy kot NIE JEST nosicielem (i to bodajże nawet sam producent testów pisał chyba). Coś dziwną ten wet wiedzę ma... :roll:
a temu zatrutemu kotu podał witaminę K? Trutki tak działają że się zwierzę wykrwawia (może być wewnętrznie i nie widać). Napisz do Smarti (tu jej wątek viewtopic.php?f=1&t=127558 ) ona miała otrutego Promyczka, wyciagnęli go za uszy zza TM, ledwo przeżył ale się udało. Zapytaj jak z tymi zatruciami dokładnie.

Edit: Co do testów to oprócz PCR jest jeszcze test Western Blotting, test Elisa i kilka innych. IDEEX ma w spisie kilka.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon cze 27, 2011 15:28 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

lidka02 pisze:[...] moja wet mnie ostatnio wkurzyła że na takiego starego kota kase nie warto tracić mowa o Kubusiu .

o rany, co za ludzie :evil:

za otrutego koteczka trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:
gdzie on jest - został w lecznicy czy zabrałaś go do siebie?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon cze 27, 2011 20:52 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Kotek ten zatruty jest u mnie w altanie , słaby bardzo ale wieczorem troszunie zjadł , wet nadawał mu zastrzyków , nawodnił kotek ma rozcharataną łapkę ale już się goi wet , powiedział ze wygląda to jakby się złapał na wnyki z żyłki 8O pierwszy raz o takim czymś słyszałam ,ale ładnie się kotkiem zajął .Badał mu brzuszek tak rękoma macał i mówił że jakąś ma małą dziwną wątrobę i nerkę .Ma całe uszy zatkane świerzbem ale tym się zajmie później .Kurcze z kont te koty się biorą ;(

lidka02

Post » Pon cze 27, 2011 20:57 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

lidka02 pisze:Kurcze z kont te koty się biorą ;(

Oczywiście przychodzą do Ciebie, bo wiedzą że im pomożesz! Trzymam kciuki za Kubusia i za tego kotka złapanego we wnyki. On i tak miał dużo szczęścia, takie wnyki zakładają czasami hodowcy gołębi, bo się boją że im koty, kuny czy lisy zjedzą te gołębie. Możliwe że trutkę też taki hodowca podłożył. Było tu na forum opisanych kilka takich przypadków, niestety...

Pozdrawiam serdecznie!

Adam
aburacze

Post » Śro cze 29, 2011 19:04 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Byłam dziś z kotkiem zatrutym u weta stan jego kiepski , słaby bardzo , śledziona duża , cukier duży wet zrobił mu testy na białaczkę i koci ejc i ten drugi wyszedł dodatni ;( , dostał leki i go przywiozłam ze sobą .Jak jutro nie będzie lepiej to mam przyjechać i będe musiała kotka uśpić .Ale on wygląda bardzo źle , wczoraj tyle zjadł a dziś nic i aż się przewraca .Biedna dziewczynka. :cry:

lidka02

Post » Czw cze 30, 2011 6:08 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

:(
trzymam kciuki za biedną kocinkę :ok: :ok: :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw cze 30, 2011 12:58 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

a co u Kubusia?
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Czw cze 30, 2011 14:50 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

lidka02 pisze:Byłam dziś z kotkiem zatrutym u weta stan jego kiepski , słaby bardzo , śledziona duża , cukier duży wet zrobił mu testy na białaczkę i koci ejc i ten drugi wyszedł dodatni ;( , dostał leki i go przywiozłam ze sobą .Jak jutro nie będzie lepiej to mam przyjechać i będe musiała kotka uśpić .Ale on wygląda bardzo źle , wczoraj tyle zjadł a dziś nic i aż się przewraca .Biedna dziewczynka. :cry:

No koci HIV jest niestety jednoznacznie określany, jak jest to jest i nie ma nadziei że test się pomylił albo że chorobę kot zwalczy. Właściwie to kotka ma FAIDS (czyli koci AIDS), bo wirus uaktywnił się w kierunku cukrzycy :roll: W cukrzycy z jednej strony lepiej niż z nerkami, bo można łatwiej stabilizować niż przy nerkach, z drugiej strony momenty obniżenia są nagłe dużo bardziej nagłe niż przy nerkach (w nerkach można coś przyuważyć nie ma tak że z minuty na minutę jest ostry spadek, przy cukrzycy niestety tak). Ech...
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw cze 30, 2011 15:35 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Kotka z AIDS dziś troszeczke zjadła jak weszłam do altany to zaraz chwiejnym krokiem do mnie przydreptała , próbowała się myć ale sie przewraca , zobaczę do jutra jak będzie gorzej to z nią pojadę dziś nie miałam sumienia .;( a Kubuś ok jest sam w pokoju , apetyt nawet za bardzo , i jak tu pisze to zaraz gramoli mi się na kolana i z kuwety korzysta na sto procent .Gdyby jeszcze zgodził sie z moimi kotami to bym mogła napisać że kolega bez problemowy jest . :)

lidka02

Post » Pt lip 01, 2011 19:05 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Witam moje zwierzaczki dostały paczuszkę od jednej pani z forum miau - paluszki dla kotów , puszeczki i witaminy dla psów i witaminy dla kotów dziękujemy bardzo :) .......
Ostatnio edytowano Śro lip 06, 2011 13:52 przez lidka02, łącznie edytowano 1 raz

lidka02

Post » Pon lip 04, 2011 14:45 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Witam mam pytanie Kubuś cały czas jakby trochę nie trzymał moczu , załatwia się do kuwety ,myję sie ale za jakis czas jest mokry i znów się wylizuje .Nie wiem jak to opisać , wydaje mi się że ma z tym jakiś problem że konkretnie nie trzyma moczu.

lidka02

Post » Pon lip 04, 2011 14:55 Re: Ślepy Kubuś potrzebuje pomocy

Dzień dobry!

Przepraszam że tak zniknąłem - mam nadzieję że teraz znowu będę się odzywał częściej.
Może to nietrzymanie moczu to po prostu związane z wiekiem Kubusia? Bo tak to chyba mu nic specjalnie nie dolega?

Pozdrawiam serdecznie!

Adam
aburacze

[poprzednia][następna]