Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
queen_ink pisze:Ewentualnie może zmienić steryd?
maco pisze:Kot czuje sie gorzej. Co myślicie o spróbowaniu EPO? Czytałem trochę i są przyapdki, w których połączenie dox + epo + prednisolon dawały efekty przy hemobartonelli.
Agn pisze:queen_ink pisze:Ewentualnie może zmienić steryd?
'Zamienić' nie - podaje się równolegle. Steryd przy hemobartonelli hamuje hemolizę krwinek.
Można rozważyć wspomaganie preparatami żelaza i B12, żeby wspomóc regenerację krwinek.
Retikulocyty były oznaczane?
Agn pisze:queen_ink pisze:Ewentualnie może zmienić steryd?
Trochę nie rozumiem.
Prednizolon to też steryd.
Podaje się równolegle steryd [jakiś] i EPO [jakąś], żeby uzupełnić ich działanie.
maco pisze:Dziękuję za odpowiedzi, zaczynam działać w tym kierunku. Orientuje się ktoś może jaka jest cena Aranespu? Trochę już uszczupliłem budżet, więc muszę zacząć planować.
Agn pisze:(...)
Można rozważyć wspomaganie preparatami żelaza i B12, żeby wspomóc regenerację krwinek.
Irlandzka Myszka pisze:queen_ink pisze:Ewentualnie może zmienić steryd?
Tylko, że steryd nie leczy a pomaga chwilowo i maskuje objawy.
maco pisze:Witam ponownie,
czytałem jeszcze o Aranespie, i podobno nie można przechowywać otwartej ampułki. Czy to prawda? Dostępny jest także w czymś w rodzaju pena, ale również jednorazowego użytku. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
AlkaM pisze:.... Aransep potrzebuje wiecej czasu niz Eprex aby spowodowac wzrost HCT wiec nalezy byc ciepliwym. Z tego tez powodu nie podaje sie kotom z ciezka anemia gdzie HCT jest ponizej 15% i jego wzrost musi nastapic szybko. ...
maco pisze:Witam ponownie,
czytałem jeszcze o Aranespie, i podobno nie można przechowywać otwartej ampułki. Czy to prawda? Dostępny jest także w czymś w rodzaju pena, ale również jednorazowego użytku. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
PcimOlki pisze:Jak kot?
Użytkownicy przeglądający ten dział: ASK@, ewar, Google [Bot] i 84 gości