Sith pojechała do domu!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 11, 2010 13:06 Re: Szkotka Sith

Agn pisze:Ale Dziewczyny, bez histerii z tymi drożdżakami. :roll:
Grzyby drożdżakowe, to naturalna mikroflora skóry. Do ich przerostu dochodzi wówczas, gdy np. jak w przypadku chorych oczu - skóra powiek jest wilgotna z powodu nadprodukcji łez.
Gdy zlikwiduje się podstawową infekcję błon śluzowych oka, to z czasem i nadprodukcja drożdżaków się kończy. To nie jest choroba jako taka. Tego nie leczy się jakoś specjalnie.

bo widzisz ja szukam przyczyny tego stanu - i łapię się wszystkiego co jest konkretnie nazwane i co może da się leczyć konkretnie
wymaz z oczu nic nie wykazał :-(

Cammi

Od: Sob lip 21, 2007 23:34

Post » Sob gru 11, 2010 13:14 Re: Szkotka Sith

Cammi pisze:
Agn pisze:Ale Dziewczyny, bez histerii z tymi drożdżakami. :roll:
Grzyby drożdżakowe, to naturalna mikroflora skóry. Do ich przerostu dochodzi wówczas, gdy np. jak w przypadku chorych oczu - skóra powiek jest wilgotna z powodu nadprodukcji łez.
Gdy zlikwiduje się podstawową infekcję błon śluzowych oka, to z czasem i nadprodukcja drożdżaków się kończy. To nie jest choroba jako taka. Tego nie leczy się jakoś specjalnie.

bo widzisz ja szukam przyczyny tego stanu - i łapię się wszystkiego co jest konkretnie nazwane i co może da się leczyć konkretnie
wymaz z oczu nic nie wykazał :-(

Być może nie wykazał dlatego, że nie wszystko rośnie na tym samym podłożu. W zależności od tego, co podejrzewamy tak tez jest dobierane podłoże do hodowli. Poza tym, dwie sprawy - nie hoduje się wirusów, a to wirusy są głównie odpowiedzialne za podstawę infekcji oczu u kotów. Bakterie i grzyby są nadkażeniami wtórnymi [zwykle]. Wyjątkowa pod tym względem jest chlamydia, która, choć jest bakterią, to jest trudna w hodowli, bo jest bakterią wewnątrzkomórkową. Stąd pewnie ten OxycortA, o którym pisałaś wcześniej - bo to jedyny lek na chlamydię, oprócz azytromycyny.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Sob gru 11, 2010 16:10 Re: Szkotka Sith

Agn pisze:
magaaaa pisze:Trzeba szukać normalnych ludzi po prostu. Tylko że nigdy nie ma się gwarancji :-(

Dlatego zaczęłam wydawać kociaki po tzw. wczesnej sterylce. Wolę potem się nie zastanawiać, czy dom, który wybrałam nie uległ przypadkiem perswazji swojego otoczenia, że 'taka śliczna kicia powinna mieć choć raz równie śliczne maluszki'. :|
Jest gdzieś wątek [nie jeden] o wczesnej kastracji - można sobie doczytać argumenty za i przeciw, są też zalinkowane artykuły naukowe na ten temat.
Dla mnie argumentem podstawowym jest to, że kociaki ode mnie na pewno się nie rozmnożą. Nawet 'przypadkiem'. 8)

Wątek czytałam, jestem jak najbardziej za takimi sterylkami, niestety u mnie nikt nie wytnie kota 3-4 miesięcznego. Wszyscy zalecają czekac do pierwszej rui.
Jedna wetka tylko nie czeka, ale tnie przynajmniej kicie 5 m-czne.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Sob gru 11, 2010 16:29 Re: Szkotka Sith

to zapraszamy do Białego :D
i kawa z ciasteczkami się znajdzie i footra moje na głowie Twojej :mrgreen:
ObrazekObrazek

lusesita

Od: Pon wrz 28, 2009 11:56

Post » Sob gru 11, 2010 21:17 Re: Szkotka Sith

nowy bazarek na tymczasy magaaaa:
zapachowe wieszaki
viewtopic.php?f=20&t=121358
Książki po angielsku- pchli targ
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=155062

Obrazek Obrazek

esperanza

Od: Śro mar 23, 2005 9:53

Post » Nie gru 12, 2010 18:36 Re: Szkotka Sith

będzie może jeszcze jakiś bazarek? :oops: bo wciąż mam braki prezentowe, a niestety wieszaczka nikt nie chce, choć piękne i pachnące

dragonfly.87

Od: Wto lut 24, 2009 16:43

Post » Nie gru 12, 2010 19:17 Re: Szkotka Sith

Nie, nie mam nic póki co...
Kartki świąteczne zostały.
Chyba ze ...lustro? 8)

magaaaa

Post » Pon gru 13, 2010 8:33 Re: Szkotka Sith

Nie mogę się nadziwić co spotkalo Sith.
Nawet jeśli była w jakiejś pseudohodowli używana jako maszyna rozrodowa to chyba na godną emeryturę sobie zasłuzyła?
No przecież to niemożliwe, zeby ją tak ktoś wyniszczył i opuścił; jakby uciekła toby jej szukał, ona jest taka kochana, przylepna i milutka...
Ech.

Dziś idziemy znowu do wetki, ale chyba na ostatnie antybiotyki. I będziemy pomalutku liczyć czas do szczepienia. Bardzo prosimy o wiadomy doping. :ok:

magaaaa

Post » Pon gru 13, 2010 10:10 Re: Szkotka Sith

za to, żeby już nie było trzeba antybiotyku i żeby zaraz było można niunię szczepić :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pon gru 13, 2010 10:13 Re: Szkotka Sith

Zaraz się nie da; przynajmniej 10 dni po skończonym leczeniu; i musi być zdrowa... :ok: :ok: :ok:

magaaaa

Post » Pon gru 13, 2010 10:15 Re: Szkotka Sith

no wiem, ale 10 dni to zaraz. To nie miesiąc, dwa itd :)
Obrazek

magdaradek

Post » Pon gru 13, 2010 10:23 Re: Szkotka Sith

No tak, 10 dni to jeszcze przed świętami!
Ale jak znam życie wetka mi każe po świętach :mrgreen:
A ja taki jestem niecierpliwiec...
Ale tu się nic nie da przyspieszyc.

magaaaa

Post » Pon gru 13, 2010 10:34 Re: Szkotka Sith

lepiej poczekać i wiedzieć, że kot zdrowy
Obrazek

magdaradek

Post » Pon gru 13, 2010 11:00 Re: Szkotka Sith

Jasne!
Mnie bardzo pociesza fakt, ze sterylkę i zęby zrobimy razem - muszę do końca stycznia wysterylizować i zaszczepić Sith przeciwko wściekliźnie. Pod takim warunkiem ją adoptowałam.
Robienie zębów i sterylki osobno wydłużało sprawę o ok. miesiąc.
A tak - to zdazymy :ok:

magaaaa

Post » Pon gru 13, 2010 15:53 Re: Szkotka Sith

magaaaa pisze:Słyszałam o braunolu - jak go zdobyć i czy sam fakt brazowej wydzieliny jest wskazaniem do jego zsatosowania?

Braunol (jeśli mowa o kroplach do oczu) jest do kupienia w lecznicu okulistycznej dr Garncarza - 10 zł za buteleczkę.
Pani w recepcji sugerowała, żeby wcześniej zadzwonić i zapytać, bo czasami brakuje składników i nie ma wtedy w sprzedaży.
Mnie się udało nabyć z marszu :) http://www.garncarz.pl/

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

[poprzednia][następna]