Piracik z wrzodem...oko się leczy, a my czekamy na wiosnę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 11, 2010 19:21 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Amica pisze:
Erin pisze:Ja nie zamierzam mówić, że mam tego kota, bo by go zaraz zabrać chcieli - tak mi wet poradził.

Erin, a nie lepiej poddać kota obserwacji? Tzn. tak uzgodnić, żeby był u Ciebie a do weta byś go nosiła tylko na oględziny? Może nie musiałabyś się wcale szczepić (bo to nie tylko o kasę chodzi, żadna szczepionka nie jest tak do końca obojetna dla zdrowia).

Amico, przy takich kontaktach najlepiej zaszczepić się jak najszybciej.
Obserwacja podejrzanego zwierzaka trwa 15 dni.
Czekałabyś? Ja nie chcę, za bardzo się denerwuję.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon paź 11, 2010 19:23 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

To Cię muszą zaszczepić.Łaski nie robią bo inaczej poinformujesz o tym sanepid. Najlepiej jeszcze powiedz że stało się to w małopolsce gdzie stwierdzono wściekliznę przyjechałaś do domu i dopiero Cie nastraszyli :mrgreen: . Nikt Ci nie jest w stanie udowodnić że to od zadrapania. Rysnął Cię zębem i tyle i ślad jest od zęba.Chciałaś go złapać bezdomniaczka bo wyglądał na chorego, ślinił się okrutnie :mrgreen: No ale złapanie skończyło się fiaskiem, kot zadarł Cię zęborkiem , polało się trochę krwi- kontakt z jego śliną był :mrgreen:
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Pon paź 11, 2010 19:25 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Każda ocena weta przy obserwacji kota - kosztuje.
Obrazek

majencja

Post » Pon paź 11, 2010 19:25 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Otóż to. A o Małopolsce nie muszę mówić, bo u nas nie tak dawno też stwierdzono tę paskudę.

Erin

Post » Pon paź 11, 2010 19:29 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

No to w ogóle nie ma o czym mówić, masz kontakt częsty z bezdomniakami i lepiej się zaszczepić. 2-3 lata temu zmarła 6 letnia dziewczynka na wścieklizne która pogryzła wiewiórka . Nim ktoś wpadł na pomysł ze to to było już za późno :?
Obrazek

majencja

Post » Pon paź 11, 2010 19:34 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

O kurczę :?
Ciekawe, ile czasu minęło, zanim się kapnęli.

Erin

Post » Pon paź 11, 2010 20:14 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Zapraszam na bazarek viewtopic.php?f=20&t=118431
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pon paź 11, 2010 20:26 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Erin pisze:Amico, przy takich kontaktach najlepiej zaszczepić się jak najszybciej.
Obserwacja podejrzanego zwierzaka trwa 15 dni.
Czekałabyś? Ja nie chcę, za bardzo się denerwuję.

Okres inkubacji choroby u człowieka jest długi (ok 2 miesięcy). Chory na wściekliznę pies czy kot żyje 10-12 dni, dlatego stosuje się 15-dniową obserwację. Jeśli zwierzę przeżyje te 15 dni to znaczy, że w chwili pogryzienia człowieka nie było zarażone wścieklizną. Jeśli padnie - wykonuje się badanie pośmiertne.Takie są procedury, więc to jest chyba bezpieczne. Ja bym tak właśnie zrobiła, ale decyzja należy do Ciebie.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Wto paź 12, 2010 6:31 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Amico, problem jest z tym, że ja czytam i słyszę sprzeczne informacje.
Wet też mi mówił, że to się długo wylęga, z kolei w necie czytałam, że może to być okres około 20 dni.
Poza tym, Gosia (NITKA/KARINKA) poradziła mi zrobić to jak najszybciej, tak samo lekarka rodzinna.
Zresztą, to i na przyszłość będzie dobre. Już gadałam z kierowniczką, niedługo jadę.
To po prostu kwestia mojego zdrowia psychicznego, bo zaczynam nie wyrabiać.
Kocio wczoraj polizał trochę Bozity i strzykawką dałam mu trochę Conva i wody.

A za bazarek :1luvu:
Obrazek

Erin

Post » Wto paź 12, 2010 7:03 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

:-) Dobrze robisz Iza. Idz i daj sie pokluc dla Twojego zdrowia i pomocy dla futerek. Twoja przybleda jak sie dzis trzyma?

SecretFire

Od: Sob sie 30, 2008 15:29

Post » Wto paź 12, 2010 8:42 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Cześć Dorotko!
Kiciuś nadal charczy, ale przed moim wyjściem usiadł i zrobił siuuu.
Jedno oczko jest mocno powiększone i źrenica nie reaguje na światło.
Weci powiedzieli, że to pewnie przez KK i prawdopodobnie jaskrę.
Dostał kropelki i wczoraj kupiłam sztuczne łzy, z zalecenia wetki.

Byłam w szpitalu, ale lekarz będzie później.
Narazie pani w rejestracji założyła mi kartę i powiedziała, żeby przyjść o 12-tej.
Zapytałam, jaki jest koszt szczepionki, w razie gdyby lekarz nie chciał za darmo dać.
Pani powiedziała, że jak jest skierowanie od internisty i kot nieznany, nie powinno być problemu.

Erin

Post » Wto paź 12, 2010 8:48 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Jak na razie to dobra wiesc. Masz daleko do tego szpitala?

SecretFire

Post » Wto paź 12, 2010 9:00 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Trochę mam, ale rano dojechałam w ół godziny.
Teraz pewnie będzie trochę dłużej, bo godziny szczytu.

Erin

Post » Wto paź 12, 2010 9:07 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Jak ja takie co lubie. Ile razy sie wkurzam, czy ludzie domu albo pracy nie maja i musza byc razem zemna na ulicy...
Niedlugo musisz znowu wychodzic.

SecretFire

Post » Wto paź 12, 2010 9:27 Re: Kot z silnym KK, zapaleniem płuc i żółtaczką PROSIMY O POMOC

Tak, za godzinkę.
A potem jeszcze 4 wizyty.

Erin

[poprzednia][następna]