Chory Hermes prosi o pomoc !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 08, 2010 22:15 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Krew pobrana, mocz oddany, jutro rano omówienie wyników. Ale Hermes mi nie je :(, poskubał dzisiaj trochę mokrego i tyle. Możliwe, że to stres z rana, bo przed badaniami był wygłodniały, łaził za mną, miauczał, a po powrocie do domu już praktycznie nic nie tknął. Rozmawiałam z dr o epo i włączeniu czegoś na apetyt i soki żołądkowe, ale powiedział, żebyśmy zaczekali z decyzjami o dalszym leczeniu do otrzymania wyników (retikulocyty, jonogram, mofrologia i mocz). Zaglądnęliśmy też znowu do paszczy i 2 zęby nam gniją (a na tą chwilę tknąć ich nie możemy) :(

Zastanawiam się, czy w związku z jego chudnięciem nie zmienić mu jednak diety i wprowadzić trochę mięska (np. kurczęcego) z ipakitine. Czytałam opinie, że jak kot nie je normy karmy nerkowej, to nie otrzymuje odpowiedniej ilości białka i zaczyna tracić na tkance mięśniowej i spadają mu chęci do życia. A Hermes na pewno nie zjada normy - karmy je ok. 1,5 saszetki dziennie.

Do tego jest trochę smutnawy i dużo śpi - ale jest zmiana pogody i w sumie cała trójca przesypia większość dnia. Z kroplówkami coraz gorzej, ciężko się wbić i szybko się wyrywa. Chyba mamy lekki kryzys... (albo ja mam). Sama nie wiem, jutro zobaczę jak wyniki.
Nasza kocia rodzinka:
Hermes [*] za TM od 7.02.2011, Niuńka i Szara

inkaa82

Od: Nie paź 03, 2010 14:44

Post » Pon lis 08, 2010 23:16 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Wiesz co - chyba ważniejsze jest żeby jadł cokolwiek, niż nie jadł wcale.
Ja nie pamiętam dokładnie, ale jest różnica między ipaktine i alusalem. Z tego co pamiętam alusal jest bardziej ok, ale dlaczego musisz sama znaleźć. Jest zagrzebane w którymś wątlu nerkowym.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto lis 09, 2010 9:53 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Tkwimy ciągle w tym samym miejscu :( Wyniki są złe, żadnej poprawy, mocznik trochę w górę. Wieczorkiem przepiszę wszystko, bo teraz nie mam za bardzo czasu. Ale dobrze nie jest...
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Wto lis 09, 2010 19:56 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Kurcze, wyskrobałam takiego długaśnego posta ze wszystkimi wynikami i mi nie wskoczył... Ech, jeszcze raz zatem.

WYNIKI KRWI:
- Mocznik - 27.9 mmol/l ; wcz. 24.2 mmol/l (167,56 mg/dl, wcz. 145,34)
- Kreatynina - 471 umol/l ; wcz. 480 umol/l (5,33 mg/dl, wcz. 5,45)
- Białko całkowite - 76 g/l ; wcz. 78 g/l
- Albuminy - 23 g/l ; wcz. 25 g/l
- Wapń całkowity - 2.60 mmol/l ; wcz. 2.69 mmol/l
- Fosfor - 1.51 mmol/l ; wcz. 1.20 mmol/l
- Sód - 154.0 mmol/l ; wcz.156.1 mmol/l
- Potas - 4.69 mmol/l/ ; wcz. 4.64 mmol/l
- Chlorki - 116.6 mmol/l/ ; wcz. 120.7 mmol/l

MORFOLOGIA:
- Leukocyty - 12.2 G/l ; wcz. 9.8 G/l
- Erytrocyty - 5.81 T/l ; wcz. 5.16 T/l
- Hemoglobina - 4.8 mmol/l ; wcz. 4.2 mmol/l
- Hematokryt - 0.228 l/l; wcz. 0.203 l/l
- MCV - 39 fl ; wcz. tak samo
- MCH - 0.82 fmol ; wcz. tak samo
- MCHC - 20.9 mmol/l; wcz. 20.8 mmol/l
- RDW - 15.7% ; wcz. 16.1%
- MPV - 11.8 fl ; wcz. 11.4 fl
- Płytki krwi - 618 G/l ; 529 G/l
- Limfocyty - 12% ; wcz. 12.8%
- Monocyty - 5.9% ; wcz. 9.8%
- Granulocyty - 82.1% ; wcz. 77.4%
- Limfocyty - 1.4 G/l; wcz. 1.2 G/l
- Monocyty - 0.7 G/l ; wcz. 0.9 G/l
- Granulocyty - 10.0 G/l ; wcz. 7.7 G/l (norma 3.6-13.5)

RETIKULOCYTY:
- 2 promile (norma 5-20) - za mało !!!

MOCZ:
- barwa: żółty
- przejżystość: klarowny
- cw: 1009 (wcz. 1008) g/cm3
- odczyn: 5,5 (wcz.6)
- białko: 0,13 g/l (wcz. 1mg/dl)
- krew: obecna
- cukier, aceton: brak
- urobilinogen: w normie
- barwniki żółciowe - brak

OSAD MOCZU:
- erytrocyty świeże: 0-2 w p/w
- erytrocty wyługowane: 0-3 w p/w
- leukocyty: 0-1 w p/w
- nabłonki płaskie: poj. co kilka w p/w
- bakterie: nieliczne
- kreatynina w moczu: 3900 mikromol/l
- UPC: 0,29

Z wyników to tyle. Propozycje weta:
- stan nerek zły, ciężar wł b. niski, nerki nie zagęszczają moczu, jest źle :(
- fortekor - cd. leczenia (5mg/dzień)
- anaresp - na dniach start kuracji, gdyż wyniki czerwonokrwinkowe wciąż b. niskie
- omeprazol - na nadkwasotę żołądka
- peritol - odradzony ze względu na obiżenie ciśn. krwi (a my już stosujemy fortekor)
- dalsze nawadnianie (do 150-200ml/dzień) na zmianę NaCl i NaCl z glukozą
- jeżeli chcę, mogę włączyć roślinny Rubenal i Lespewet (to już moje propozycje)
- inne leki odradzane, aby nie obciążać zbytnio nerek

Jak wróciłam jednak z pracy - zastałam wymiociny :(

Mam wrażenie, że nasze leczenie nie przynosi żadnych efektów :cry: Mocznik w górę, kreatynina stoi w miejscu, kot traci apetyt, czerwone krwinki i retikulocyty niskie, ciężar moczu też. Mocno się zastanawiam nad zmianą diety - czytałam, że karmy dla nerkowców zawierają mało białka pochodzenia zwierzęcego, dostarczają zbyt mało energii, stąd chudnięcie i gorsze samopoczucie kota. Kupiłam dzisiaj Ipakitine i chyba wprowadzę mięsko. Dzisiaj na próbę Hermes dostał renala pomieszanego z surową wołowiną - wcinał aż się go miło karmiło. Jeżeli macie jakieś linki dot. diet, albo ewentualnie jakieś doświadczenia - chętnie się dokształcę.

Co sądzicie o wynikach? Proponowanym leczeniu? Chyba skontaktuję się z dr Neską - tak ją wszyscy polecają, może mnie skonsultuje wirtualnie. Zastanawiam się tylko ile bierze, bo mnie już powoli to leczenie dobija też finansowo, a Anaresp kosztuje kolejne kilka stówek :( Żebym ja chociaż widziała, że Hermesowi wyniki się poprawiają chociaż odrobinkę i samopoczucie jest ok...
Ostatnio edytowano Wto lis 09, 2010 22:00 przez inkaa82, łącznie edytowano 1 raz
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Wto lis 09, 2010 21:44 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Nie mam za bardzo dziś głowy, więc mogę napleść bzdur. -> (viewtopic.php?f=1&t=119139)

inkaa82 pisze:Kurcze, wyskrobałam takiego długaśnego posta ze wszystkimi wynikami i mi nie wskoczył... Ech, jeszcze raz zatem.

WYNIKI KRWI:
- Mocznik - 27.9 mmol/l ; wcz. 24.2 mmol/l (5,33 mg/dl, wcz. 5,45)
- Kreatynina - 471 umol/l ; wcz. 480 umol/l (167,56 mg/dl, wcz. 145,34)

- Mocznik - 27.9 mmol/l ; wcz. 24.2 mmol/l (167,56 mg/dl, wcz. 145,34)

Hemoglobina wzrasta - dobrze.

inkaa82 pisze:Jak wróciłam jednak z pracy - zastałam wymiociny :(

Ja też.

inkaa82 pisze:Mam wrażenie, że nasze leczenie nie przynosi żadnych efektów :cry: Mocznik w górę, kreatynina stoi w miejscu, kot traci apetyt, czerwone krwinki i retikulocyty niskie, ciężar moczu też. Mocno się zastanawiam nad zmianą diety - czytałam, że karmy dla nerkowców zawierają mało białka pochodzenia zwierzęcego, dostarczają zbyt mało energii, stąd chudnięcie i gorsze samopoczucie kota. Kupiłam dzisiaj Ipakitine i chyba wprowadzę mięsko. Dzisiaj na próbę Hermes dostał renala pomieszanego z surową wołowiną - wcinał aż się go miło karmiło. Jeżeli macie jakieś linki dot. diet, albo ewentualnie jakieś doświadczenia - chętnie się dokształcę.

Jest gdzieś na forum zapisana dyskusja na temat podawania karmy nerkowej - sporo sensownych argumentów za niestosowaniem. Może nawet nie jedna. Spróbuj poszukać.

inkaa82 pisze:Co sądzicie o wynikach? Proponowanym leczeniu?
Chyba skontaktuję się z dr Neską - tak ją wszyscy polecają, może mnie skonsultuje wirtualnie. Zastanawiam się tylko ile bierze, bo mnie już powoli to leczenie dobija też finansowo, a Anaresp kosztuje kolejne kilka stówek :( Żebym ja chociaż widziała, że Hermesowi wyniki się poprawiają chociaż odrobinkę i samopoczucie jest ok...

Ja jestem za cieńki żeby mieć jakiekolwiek stanowisko. Myśłę, że konsultacja z ANS jest bardzo wskazana. Poszukam w mailach i wyślę ci info na PW.

PcimOlki

Post » Wto lis 09, 2010 21:58 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

PcimOlki pisze:- Mocznik - 27.9 mmol/l ; wcz. 24.2 mmol/l (167,56 mg/dl, wcz. 145,34)

Ech, za dużo tych parametrów. Oczywiście pomieszałam wyniki, dzięki za zwrócenie uwagi!
PcimOlki pisze:inkaa82 napisał(a):
Jak wróciłam jednak z pracy - zastałam wymiociny

Ja też.

Taki już chyba los nerkowych właścicieli :?

Te dyskusje nt. diet właśnie sobie czytam. Myśłałam, że może ktoś dotarł do jakiś stron naukowych albo badań... No ale szukam, jak do czegoś dotrę to wrzucę linki.

Za info na PW dzięki :)
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Wto lis 09, 2010 22:10 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

inkaa82 pisze:....
Taki już chyba los nerkowych właścicieli :?
...

Wiesz, u moich to nie ma związku z nerkami. Po prostu koty często uwalniają pawia.
No i moje futrzaki teoretycznie już nerkowe nie są.
Za tydzień badania... :?:

PcimOlki

Post » Wto lis 09, 2010 22:12 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

No to trzymamy kciuki, co by wszystkie nerkowe cholerstwa były w normie !!
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Wto lis 09, 2010 22:22 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

inkaa82 pisze:Te dyskusje nt. diet właśnie sobie czytam. Myśłałam, że może ktoś dotarł do jakiś stron naukowych albo badań... No ale szukam, jak do czegoś dotrę to wrzucę linki.

Co prawda nie ma tam podanych linków ale AlkaM ma/miała dostęp do publikacji a Edyta i Sebastian - konsultuje/konsultowała swoją kotkę z wetką ze Stanów.
AlkaM pisze:Przestawienie kota na diete nerkowa to BARDZO powazna decyzja. Obecnie wielu specjalistow od kocich nerek zaleca podawanie karmy dla nerkowcow dopiero wtedy kiedy mocznik jest bardzo wysoki. Dla przykladu mocznik z wczorajszego badania mojego kota jet 15, gorna dopuszczalna granica 11. Wet zaleca podawanie karmy dla nerkwcow dopiero kiedy mocznik przekroczy 60. Jezeli jednak zdecydujesz sie na taka diete to najwazjniesze jest aby nie byla zbyt niska w bialko. Kot potrzebuje do zycia minimum 6 g bialka na kazdy kilogram swojej wagi. Niestety sa diety dla nerkowcow, ktore tego minimum nie zapewniaja. Jezeli kot za malo dostaje bialka w pozywieniu to szybko nastapi utrata masy miesniowej i kot z czasem bardzo oslabnie. Rowniez kot moze byc na diecie dla nerkowcow tylko wtedy kiedy zjada swoja calodzienna porcje. Kot nie moze zjadac polowy swojej dziennej porcji bo jego dzienne minimalna potrzebna do zycia ilosc bialko bedzie bardzo obnizona co w szybkim czasie doprowadzi do utraty miesni i oslabienia. Jezeli kot nie zjada colodziennej porcji to lepsze jest podanie pol porcji karmy o wyzszej ilosci bialka niz pol porcji karmy dla nerwkowcow.
Przy podwyzszonym moczniku nie podaje sie rowniez karmy suchej.
Odkad moj kot zostal zdiagnozowany potas i krolowki znacznie obnizyly jego wyniki nerkowe. Teraz ma podwyzszony mocznik, ale kreatynine w juz normie. Powodem choroby mojego kota byl niski potas dlatego bardzo wazne ustalenie poziomu elektolitow i suplementacja jezeli konieczne.
Przestawienie kota mna diete dla nerkowcow wymaga dokladnego wyliczania porcji, aby kot dostal swoje minimum. Wielu wetow ot tak sobie przestawia kota na diete dla nerkowcow bez wytlumaczenia jak taka diete powinna sie stosowac. Wielu wetow rowniez nie ma pojecia co ta karma dla nerkowcow zawiera. Zapytaj swojego weta czy wie ile bialka, fosoru i wapnia , karma ktora zaleca zawiera i jakie jest minimalne zapotrzebowanie twojego kota.

A juz karmienie karma dla nerkowcow zdrowgo kota jest niedopuszczalne.

AlkaM pisze:Byly przynajmnie dwa badania opublikowane na ten temat. Koty z PNN podzielono na dwie grupy. Jednej grupie podawano diete z obnizona iloscia bialka i fosforu, drugiej grupie jedzenie o wysokiej jakosci bialka ze srodkiem wiazacym fosfor. Koty z grupy pierwszej ani nie zyly dluzej, ani nie czuly sie lepiej. Postep choroby byl taki sam w kotow w obu grupach.
Wlasnie po opublikowaniu tych badan w USA coraz wiecej wetow nie zaleca diety niskobialkowej. Natomiast coraz bardzej popularne jest przestawineie kotow na surowe mieso z dodatkim srodka wiazacego fosfor.
Jezeli wejdziesz na amerykanskie forum poswiecone kotom z PNN to przynajmniej polowa kotow tam nie jest na diecie niskobialkowej i radzi sobie nie gorzej niz koty na diecie niskobialkowej

Edyta i Sebastian pisze:
mziel52 pisze:[size=85]Nb białko też jest wrogiem, jeśli przekroczy się zalecaną ilość dzienną, bo jego produktem rozpadu jest zatruwający kota azot. W niewydolności nerek zarówno u ludzi, jak i kotów, najważniejsza jest dieta, żeby nie zatruwać organizmu tym, z czym nerki sobie nie radzą.

Nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem. O wiele ważniejsze jest utrzymanie prawidłowego nawodnienia, podawanie środków wiążących fosfor (w razie potrzeby), podawanie środków osłaniających śluzówkę żołądka, podawanie witamin z grupy B (głównie B12), okresowe podawanie leków pobudzających apetyt... itd.

Moja Biri nie je diety typu renal. Choruje ponad 2 lata. Jej wyniki i samopoczucie ustabilizowało sie po wprowadzeniu prawidłowego postępowania i mimo diety innej niż 'nerkowa' pozostają stabilne.

Wracając do tematu wątku... Uważam, że wprowadzanie diety renal (niejako na siłę) w czasie kryzysu to nie jest dobry pomysł. Naprawdę nie ma zanaczenia co kot będzie jadł w tym momencie, byle jadł! Najważniejsze są porządne badania krwi (mocznik i kreatynina to o wiele za mało) i moczu (ogólne, posiew). Dopiero wtedy można zaplanować jakiekolwiek postępowanie... oraz włączyć to wszystko o czym napisałam wyżej.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto lis 09, 2010 22:43 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Było jeszcze coś o Ipaktine. Dlaczego Ipaktine jest gorsze od Alusalu. Ja nie pamiętam.

PcimOlki

Post » Śro lis 10, 2010 8:55 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Przepraszam, że tu się wtrącę :oops: Dopiero raczkuję jako właściciel nerkowca i mam pytanie. Kiedy nie można podawać Rubenalu? Przeczytałam, że jak wyniki jonogramu są wysokie to nie powinno się dawać. I jeszcze - jakie i czy można podawać surowe/gotowane mięso? Teraz za poradą weta mój Bazyl je karmę dla seniorów.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro lis 10, 2010 9:17 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

inkaa82 pisze:Z wyników to tyle. Propozycje weta:
- stan nerek zły, ciężar wł b. niski, nerki nie zagęszczają moczu, jest źle :(
- fortekor - cd. leczenia (5mg/dzień)
- anaresp - na dniach start kuracji, gdyż wyniki czerwonokrwinkowe wciąż b. niskie
- omeprazol - na nadkwasotę żołądka
- peritol - odradzony ze względu na obiżenie ciśn. krwi (a my już stosujemy fortekor)
- dalsze nawadnianie (do 150-200ml/dzień) na zmianę NaCl i NaCl z glukozą
- jeżeli chcę, mogę włączyć roślinny Rubenal i Lespewet (to już moje propozycje)
- inne leki odradzane, aby nie obciążać zbytnio nerek

- jeśli kot jest tak mocno nawadniany to jest normalne że c.właściwy moczu jest bardzo niski i jest on bardzo rozcieńczony. trzeba brac na to poprawkę przy interpretacji wyników.
- dlaczego omeprazol a nie famidyna stosowana najczęściej przy pnn?
- a z tym peritolem to o co chodzi? peritol to lek psychotropowy podawany dla zwiększenia łaknienia jeśli kot odmawia jedzenia - jaki ma związek z ciśnieniem krwi i fortekorem?
- przy słabych parametrach czerwonokrwinkowych nie powinno się tak mocno nawadnianiać a już na pewno błędem jest duże nawadnianie + środki moczopędne (lespewet) bo to pogłębi anemię. można spróbować w ten sposób zbić mocznik ale bardzo krótko - np przez tydzień a potem koniecznie powtórzyć wyniki.
- rubenal to kontrowersyjny środek bo producent przez kilka lat od wprowadzenia go na rynek nie potrafi poprzeć badaniami jego skuteczności... np w USA jest zupełnie wycofany. a ponieważ to zioła to i tak na ewentualne efekty działania trzeba czekać tygodniami. zastanów się czy jest sens ładować w kota dodatkowy lek który nie wiadomo czy działa, poza tym zawiera sporo fosforu.
- a rozważałaś azodyl?
- ipakityna jest preparatem najsłabiej wiążącym fosfor, poza tym zawiera b.dużo wapnia i podnosi jego poziom oraz zawiera chitosan który podaje się przy odchudzaniu. b.często po niej koty mają problemy żołądkowe - zdecydowanie lepszym środkiem jest alusal lub renagel

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Śro lis 10, 2010 9:26 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Gedo pisze:(...) peritol to lek psychotropowy podawany dla zwiększenia łaknienia jeśli kot odmawia jedzenia - jaki ma związek z ciśnieniem krwi i fortekorem?

Tak dokładnie to peritol jest środkiem antyhistaminowym, którego działaniem poniekąd ubocznym jest wzrost łaknienia.
Ja również nie rozumiem co wet miał na myśli mówiąc o obniżaniu ciśnienia...Peritol może (nie musi) powodować senność ale to nie wynika ze spadku ciśnienia.
Ja akurat u swojego kota tego nie zauważyłam.
Natomiast faktycznie działa u niego na apetyt.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lis 10, 2010 9:39 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

1969ak pisze:Przepraszam, że tu się wtrącę :oops: Dopiero raczkuję jako właściciel nerkowca i mam pytanie. Kiedy nie można podawać Rubenalu?....

W sumie nie wiem czy istnieją inne przeciwskazania niż nieprzyzwoita ilość tabletek wrzucanych do kota. Pozytywne działanie Rubenalu nie zostało w pełni dowiedzione, więc osobiście wrzucałem go zawsze na końcu i rezygnowąłem gdy pacjent mocno protestował. Jedna dawka, to dwa pokaźnych rozmiarów wrzuty.

Gedo pisze:....
- ipakityna jest preparatem najsłabiej wiążącym fosfor, poza tym zawiera b.dużo wapnia i podnosi jego poziom oraz zawiera chitosan który podaje się przy odchudzaniu. b.często po niej koty mają problemy żołądkowe - zdecydowanie lepszym środkiem jest alusal lub renagel

No właśnie. Alusal jest w miarę bezsmakowy. Przynajmniej Olek nie protestował.

PcimOlki

Post » Śro lis 10, 2010 13:26 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Inkaa z braku czasu nie mogę się odnieść dokładnie do Twojego postu. Napiszę tylko jedną dla mnie osobiście ważną rzecz, bo chyba tego tematu jeszcze nikt nie podjął. W wątku dla nerkowców chyba też jeszcze nie. Moje spore wątpliwości budzi podawanie karmy nerkowej kotom, które gubią białko, wydalając go z moczem. Spójrz na wynik albumin we krwi. Są one poniżej normy. Oczywiście mogą one wynikać z przewodnienia, ale musisz wziąć pod uwagę też niedożywienie.

To chyba te wyniki badań, o których wspominała AlkaM.
http://ahdc.vet.cornell.edu/clinpath/mo ... lbumin.htm

I jeszcze coś:
“When I began my research, people in the pet food industry thought that protein was bad for your kidneys--bad for dogs and cats and bad for people as well. But we found that other dietary factors, especially phosphorus, are much more damaging than protein."
http://www.uga.edu/columns/021014/news7.html

Bardzo szkoda, że nie zrobiono parametrów wątrobowych. Mam nadzieję, że wątroba jest jeszcze w porządku.

Pozdrawiam
Tinka

EDIT: zgubiłam słowo "wątpliwości"
Ostatnio edytowano Śro lis 10, 2010 13:58 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

[poprzednia][następna]