Kącik moich pytań.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 10, 2010 10:46 Re: Kącik moich pytań.

mam nadzieje, ze nie mowisz, Tens, o tej najtanszej polskiej Purinie....

zamawianie przez net jest faktycznie najtansze i najbardziej ekonomiczne - zooplus dowozi za darmo paczki kurierem juz od wartosci zamowienia w kwocie 100 zł

ale zaznaczam, ze zamawianie puszek dla kota nie wyjdzie taniej niz podawanie mu miesa - zwlaszcza, ze jak dajesz mieso, to wiesz co kot je, a jak puszke, to tam sa rozne ciekawe "rzeczy" nawsadzane ;)

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Wto sie 10, 2010 11:38 Re: Kącik moich pytań.

Mówię o tym: http://www.purina-one.de/Produkte/Sterilcat/ :oops:
Kod: Zaznacz cały
zamawianie przez net jest faktycznie najtansze i najbardziej ekonomiczne - zooplus dowozi za darmo paczki kurierem juz od wartosci zamowienia w kwocie 100 zł

ale zaznaczam, ze zamawianie puszek dla kota nie wyjdzie taniej niz podawanie mu miesa - zwlaszcza, ze jak dajesz mieso, to wiesz co kot je, a jak puszke, to tam sa rozne ciekawe "rzeczy" nawsadzane 

a, okej. ;)
Seidhee, zobaczy się. :) Bo wiesz, to najbardziej moi rodzice będą decydować, jaką karmę kupować. Wydatki, wydatki, wydatki... :oops:

Tens

Od: Pt cze 11, 2010 9:36

Post » Wto sie 10, 2010 11:49 Re: Kącik moich pytań.

Powiedz rodzicom, że jak się oszczędza na karmie to potem wydaje się na weterynarza ;)

A internetowe sklepy są naprawdę znacznie tańsze, pozaglądaj sobie, przekonasz się. Za te same pieniądze będziesz mieć lepszą karmę.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto sie 10, 2010 11:55 Re: Kącik moich pytań.

seidhee pisze:Powiedz rodzicom, że jak się oszczędza na karmie to potem wydaje się na weterynarza ;)

A internetowe sklepy są naprawdę znacznie tańsze, pozaglądaj sobie, przekonasz się. Za te same pieniądze będziesz mieć lepszą karmę.

dokladnie tak :ok:

tillibulek

Post » Pt sie 13, 2010 9:55 Re: Kącik moich pytań.

poprzeglądam. :)
polecasz jakiś internetowy sklep?

i nowe wieści:
biorę kotkę, jest przeeeśliczna, te czarne paski i jasny brzusio...ach :1luvu:
będzie miała na imię najprawdopodobniej Misia, będzie wysterylizowana.
tylko problem z wychodzeniem. w tym domu, gdzie obecnie mieszam, nie będę jej wypuszczać (ruchliwa ulica za płotem, psy),ale za pół roku się przeprowadzam i tutaj już nie wiem...
*bardzo spokojna ulica, praktycznie 4 samochody dziennie
*jest dużo kotów, wszystkie chyba nie wykastrowane (namawiam właścicielki do tego)
*jest parę psów (wilczurów), jeden wychodzi swobodnie- o, tak
*nasze drzwi będą strasznie szerokie (tak jakby 3 drzwi obok siebie) i będą się otwierały wiele razy dziennie
jak 'utrzymać' kota w domu :?:
są jakieś specjalne... sposoby?

Tens

Post » Pt sie 13, 2010 11:45 Re: Kącik moich pytań.

jesli kotka na poczatku bedzie niewychodzaca, to jest duza szansa, ze nauczy sie, ze jej miejsce jest w domu i bedzie sie trzymala domu lub blisko domu, moze nie bedzie opuszczala ogrodka jak juz bedzie miala do niego dostep... ja bym ja po prostu miala na oku, powiedziala domownikom, zeby nie zostawial jej na dworzu bez nadzoru, jak ją poobserwujesz, to bedziesz mniej wiecej wiedziala na co mala sie zapatruje, czy wojaże jej w glowie, czy moze czuje sie bezpieczniej blisko domu i mozna ja tam zostawic wiedzac, ze interesuje ją po prostu trawka i sloneczko

sklepy: www.zooplus.pl - ja tutaj zawsze kupuje mokrą karmę, bo mają najlepsze ceny i korzystne pakiety, gratisy, znizki... dowóz kurierem GLS, tylko zaznacz zawsze, ze mają dołączać do kwitka wysylkowego Twoj nr tel!!!! bo ten kurier potrafi platac figle i zostawiac paczki w magazynie, gdzie pozniej sama je musisz odbierac

poza tym jak wejdziesz na allegro, to mozesz tam znalezc żwirek w bardzo korzystnych cenach, to samo sucha karma

to jest juz wszystko z podstawowych rzeczy, ktore potrzebujesz dla kotka

drapak wybierz taki, zeby kot mogl sie na nim swobodnie wyciagnac np. tego typu: http://animalia.pl/produkt,4990,52,Trixie_Drapak_z_piłką_duży.html

albo taki, tylko musisz miec kogos, kto Ci go dobrze przymocuje do sciany, zeby sie nie kiwal, nie bujał, bo wtedy kot nie bedzie z niego korzystal ;)
http://animalia.pl/produkt,19239,52,Trixie_Drapak_narożny_na_ścianę_duży.html

tillibulek

Post » Pt sie 13, 2010 11:54 Re: Kącik moich pytań.

Hej hej :)

Co do suchej karmy na początku dawałam Royal Canin, bo myślałam, że to najlepsza karma. Odkąd wiem, że są o wiele wiele lepsze kupiłam Orijen i widzę, że moje koty jedzą go mniej bo jest bardziej sycący niż Royal, czyli w efekcie taniej ta karma wychodzi :)
Już nie wspomne o tym, że zdrowsza, odpowiedniejsza dla kotów, bo nie zawiera zbędnych węglowodanów!
Orijena kupiłam na krakvet.pl gdzie jakoś od 90zł jest przesyłka gratis.
Oprócz tego robię zakupy na animalia.pl Tu niestety gratisowa przesyłka dopiero od 300zł, ale jest system rabatowy, z każdym zamówieniem coraz większy.
Generalnie porównuje sobie różne sklepy i wybieram ten który najbardziej mi się opłaca.
W każdym razie sklepy internetowe są o wiele bardziej opłacalne :)

Czy ja dobrze zrozumiałam, że kotka będziesz karmić głównie suchą karmą a mokrym raz na tydzień-pół? Jeśli tak to tym bardziej nie oszczędzaj na suchej karmie i kup najlepszą! Orijen, Taste of the Wild, Applaws, Power of Nature-Natural Cat, tak żeby mu dostarczać niezbędnych składników. Tańsze karmy to głównie zboża niekorzystne dla kotów, więc jeśli nie chcesz wydawać ogromnych sum na weterynarza...

Pozdrawiam :)

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Pt sie 13, 2010 12:12 Re: Kącik moich pytań.

a tu jeszcze fajny drapaczek znalazlam :)
http://animalia.pl/produkt,10182,52,Tri ... as_(Espejo)_wys._69_cm,_beżowy_.html

tillibulek

Post » Pt sie 13, 2010 15:15 Re: Kącik moich pytań.

Tillibulek, chyba kupię ten pierwszy drapak. ;)
Ja raczej też suchą karmę będę wybierać w zooplusie, reszta rzeczy (legowiska, kuweta itp.) kupię w takim dużym sklepie zoologicznym w Zielonej Górze. :)
jesli kotka na poczatku bedzie niewychodzaca, to jest duza szansa, ze nauczy sie, ze jej miejsce jest w domu i bedzie sie trzymala domu lub blisko domu, moze nie bedzie opuszczala ogrodka jak juz bedzie miala do niego dostep... ja bym ja po prostu miala na oku, powiedziala domownikom, zeby nie zostawial jej na dworzu bez nadzoru, jak ją poobserwujesz, to bedziesz mniej wiecej wiedziala na co mala sie zapatruje, czy wojaże jej w glowie, czy moze czuje sie bezpieczniej blisko domu i mozna ja tam zostawic wiedzac, ze interesuje ją po prostu trawka i sloneczko

rozumiem. :kotek:

Hej hej

Co do suchej karmy na początku dawałam Royal Canin, bo myślałam, że to najlepsza karma. Odkąd wiem, że są o wiele wiele lepsze kupiłam Orijen i widzę, że moje koty jedzą go mniej bo jest bardziej sycący niż Royal, czyli w efekcie taniej ta karma wychodzi
Już nie wspomne o tym, że zdrowsza, odpowiedniejsza dla kotów, bo nie zawiera zbędnych węglowodanów!
Orijena kupiłam na krakvet.pl gdzie jakoś od 90zł jest przesyłka gratis.
Oprócz tego robię zakupy na animalia.pl Tu niestety gratisowa przesyłka dopiero od 300zł, ale jest system rabatowy, z każdym zamówieniem coraz większy.
Generalnie porównuje sobie różne sklepy i wybieram ten który najbardziej mi się opłaca.
W każdym razie sklepy internetowe są o wiele bardziej opłacalne

Czy ja dobrze zrozumiałam, że kotka będziesz karmić głównie suchą karmą a mokrym raz na tydzień-pół? Jeśli tak to tym bardziej nie oszczędzaj na suchej karmie i kup najlepszą! Orijen, Taste of the Wild, Applaws, Power of Nature-Natural Cat, tak żeby mu dostarczać niezbędnych składników. Tańsze karmy to głównie zboża niekorzystne dla kotów, więc jeśli nie chcesz wydawać ogromnych sum na weterynarza...

Pozdrawiam

A ile kilogramów karmy (dla jednego kota) starczy na miesiąc? :)
Myślę, że Orijen bardzo się opłaca (np. w zooplus) pod względem cen.
Tak, dobrze zrozumiałaś. Dzięki za rady. :)

Tens

Post » Sob sie 14, 2010 0:42 Re: Kącik moich pytań.

Na opakowaniu Orijena napisane jest, że dla kota dorosłego o wadze 5 kg porcja dzienna to 70 gram chrupek, kociaki i kocięta mają porcje większe (też zależne od wagi), bo potrzebują więcej energii.
Czyli 70 gram dziennie przy dorosłym kocie o wadze 5 kg to 2,1 kg karmy Orijen miesięcznie. Oczywiście im gorsza karma tym większe porcje.
Przy kociaku będzie więcej, ale na szczęście kociaki szybko rosną.
Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pośpieszyć im z jakąkolwiek pomocą. Albert Schweitzer
Jeśli komuś zalegam z płatnością, bądź wysyłką proszę o pw.
Rózne różności.

hydra_pl

Od: Nie cze 08, 2008 8:16

Post » Nie sie 15, 2010 13:24 Re: Kącik moich pytań.

Zdecydowałam się na zakupy przez internet.
Na razie dodałam do koszyka
Kuweta- http://animalia.pl/produkt,9695,40,Yarr ... 0_cm_.html
Drapak- http://animalia.pl/produkt,5181,52,Tatr ... 0_cm_.html
Żwirek- http://animalia.pl/produkt,15440,41,Cer ... y__5l.html
Kocyk- http://animalia.pl/produkt,4348,72,Trix ... 70_cm.html
Obroża- http://animalia.pl/produkt,2954,49,Trix ... zna__.html
Miseczki- http://animalia.pl/produkt,3044,68,Trix ... 0.3_l.html
Łącznie za wszystko zapłacę 195.24 zł. :D
Skomentujcie te akcesoria, czy to dobry wybór itp, ewentualnie podajcie proszę inną rzecz w podobnej cenie. ;)
Reszte zakupów (szelki, podkładka, szczotka itp.) kupię w moim sklepie zoologicznym.

Hydra_pl, na Orijena chyba mnie nie stać. 69 zł ( http://animalia.pl/produkt,7731,38,Orij ... itten.html ) za karmę + żwirek 31 zł na miesiąc? I jeszcze szczepienia, sterylka, testy... dużo trochę. :(
Jest jakaś tańsza karma, ale podobnej jakości?

Tens

Post » Nie sie 15, 2010 13:49 Re: Kącik moich pytań.

Karma ciut gorsza od Orijena, ale nadal bardzo dobra to Taste of the Wild - http://www.telekarma.pl/p2376/taste.of.the.wild.rocky.mountain.feline.formula.68nbspkg.htm

Co do listy zakupów - zrezygnowałabym z kocyka i misek. Jako kocyk może być jakaś stara bluza, zwykły dziecięcy kocyk kupiony np. w ciuchlandzie czy miękki ręcznik. To po prostu zbędny wydatek.
To samo miski. Można kupić w sklepach stacjonarnych małe salaterki w ramach misek. Ja na przykład wypatrzyłam tanie miseczki w Kauflandzie coś ok. 3 zł sztuka. Świetne dla kotka. Ceramiczne, bo plastikowym nie ufam.
Jak kotek nie będzie wychodził to jak dla mnie obroża też jest zbędna.

Loonka

Od: Śro maja 27, 2009 10:36

Post » Nie sie 15, 2010 14:08 Re: Kącik moich pytań.

Taste of the wild? Jest mały problem. Na animalii dla kotów są tylko opakowania po 6,8 kg, a kupowanie tak dużych karm nie jest niestety możliwe... Najlepiej jedno opakowanie na miesiąc- tak by było najwygodniej. ;) A ten link, który podałaś- tu, co prawda jest karma 2,27, ale nie ma dla kociąt. Czytałam, że trudno jest diametralnie przestawić kotka na inną karmę (to prawda?). Jeśli tak, jaką miałby jeść przedtem? Czy Royal Canin może być? :)
Ale czy nie lepiej kupić kocyk zamiast legowisko? W sklepach internetowych żadnych ofert ich nie ma, a w zoologicznym są nieopłacalne (drogie i słabe jakościowo). Starej bluzy raczej nie mamy w domu (wszystko oddajemy...) a do ciucholandów nie chodzimy...
Miski spodobały mi się, bo są wygodne- można je wyjąć, umyć i z powrotem dać w 'podstawkę'. Kauflandu nie mamy (najbliższy jest chyba 80 kilometrów stąd) a te, na które patrzyłam w innych sklepach, są głównie plastikowe. A ceramiczne/metalowe bez gumy na odwrocie (jeżeli kot będzie nią 'szurał' będą raczej nieprzyjemne odgłosy- szczególnie w nocy). Jeśli znajdę jakieś, które mi odpowiadają za małą cenę, kupię je, jeśli nie- pozostanę na tych. :)
Co do obroży- zdecydowaliśmy, że kicia będzie wychodziła, ale tylko pod opieką. Będzie miała nadzór, samej jej nie puścimy. Tam jest bardzo bezpieczna ulica, samochody nie jeżdżą, a trochę słoneczka i świeżego powietrza dobrze jej zrobi.;)

edit: Doczytałam, że TOTW jest dla kota w każdym wieku. Przepraszam- moja pomyłka. :) W takim razie- czy macie linka do tej karmy w mniejszej wersji (2,8, coś w tym stylu) na animalii?

Tens

Post » Nie sie 15, 2010 14:19 Re: Kącik moich pytań.

W Animalii nie mają małych paczek, a nawiasem mówiąc duże paczki mają strasznie wysoką cenę.
Ja dla jednego kota kupuję dużą pakę, ładuję do opakowań takich jak po Purina One lub Perfect Fit, które mają takie zamknięcie strunowe czy jak to się nazywa i chowam do lodówki.

Loonka

Od: Śro maja 27, 2009 10:36

Post » Nie sie 15, 2010 14:26 Re: Kącik moich pytań.

W takim razie: na ile miesięcy TOTW 6,8kg starczy? :)
Czy tak samo jak Orijen?
A, i co jest lepsze- Taste of the wild czy Applaws?

Tens

[poprzednia][następna]