TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 10, 2010 0:01 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Myślę, że najwyższa pora zacząć mówić wprost i bez owijania w bawełnę o tym, jaką osobą jest cypisek.
Izabela pisze:żeby nikt nie miał wątpliwości jaka osoba jest Cypisek.

Chciałam jeszcze dodać gwoli uzupełnienia, że moim skromnym zdaniem jest raczej mało prawdopodobne, że cypisek odda do adopcji koty widniejące na zdjęciach na pierwszej stronie wątku. Odda może te, które mają u niej status kotów tymczasowych (choć i tu różnie może być, biorąc pod uwagę, jak było dotychczas). O tym, że wyrazi zgodę na wydanie do nowych domów kotów nietypowo umaszczonych, czy długowłosych można chyba tylko pomarzyć (a przecież one mają największe szanse na znalezienie nowych domów...). Jednak zawsze można mieć nadzieję. Trzymam kciuki, żeby się jednak udało.

Nie wiem, po co to całe kombinowanie z "tragedią osobistą". Jednak biorąc pod uwagę fakt, że opiekunka tych kotów, czyli cypisek nie jest w moich oczach osobą godną zaufania, a wręcz udokumentowane zostało, że wyłudziła niemałą kwotę od Fundacji Kocia Dolina, a także wielokrotnie wprowadzała Fundację w błąd w innych sprawach, cała ta rzekoma "tragedia osobista" jest według mnie kolejną zmyśloną historyjką ze strony cypisek, mającą na celu znalezienie sponsorów, którzy będą utrzymywali stado jej prywatnych kotów. Niestety, ja poznałam cypiska od tej złej, nieuczciwej strony, i przekonałam się, że jest zdolna do tego, o czym napisałam wyżej, dlatego moja perspektywa jest właśnie taka.

reddie

Od: Śro lip 19, 2006 15:35

Post » Sob lip 10, 2010 6:25 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Podpisuję się pod tym, co napisała reddie.
Zaproponowałam, że z Maxem zabiorę Puszka, który wymaga leczenia. Otrzymałam na pw informację od Cypisek, że Puszka mi nie odda.
Jak widać nie mogę zabrać nie tylko Maxa( który jest ze schroniska, gdzie pracowałam) ale i drugiego kota, któremu zaoferowałam pomoc i leczenie.
Dlatego również nie wierzę, że Cypisek odda jakiegokolwiek kota.

Izabela

Od: Nie cze 08, 2003 20:33

Post » Sob lip 10, 2010 7:29 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Czy w ogóle wiadomo ile kotów jest aktualnie u cypiska?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob lip 10, 2010 9:19 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Nie wiem jakie są stosunki z cypiskiem innych a jakie rozmowy były/są prowadzone wolę nie wnikać :oops:
Ja rozmawiałam z cypiskiem i na tymczas mogę zabrać Złotą, która jest nietypowo umaszczona i młoda, i nie było tutaj żadnych większych problemów, ani jakiejś niemiłej rozmowy :oops:
Miau,miau,miau :)

sebriel

Od: Pt mar 13, 2009 11:21

Post » Sob lip 10, 2010 9:45 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

CoToMa pisze:Czy w ogóle wiadomo ile kotów jest aktualnie u cypiska?

wg kontroli poadopcyjnej przeprowadzonej przez Kocia Doline, kotwo jest 25 na 38m2

Izabela

Post » Sob lip 10, 2010 9:48 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

sebriel pisze:Nie wiem jakie są stosunki z cypiskiem innych a jakie rozmowy były/są prowadzone wolę nie wnikać :oops:
Ja rozmawiałam z cypiskiem i na tymczas mogę zabrać Złotą, która jest nietypowo umaszczona i młoda, i nie było tutaj żadnych większych problemów, ani jakiejś niemiłej rozmowy :oops:

to daj znac jak juz kot bedzie u Ciebie, wtedy moze uwierze, ze jest zdolna oddac koty

Izabela

Post » Sob lip 10, 2010 10:08 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Zostałam upoważniona do przekazania wiadomości od cypiska do adopcji przeznaczone sa tylko koty :
Szczupak, Krewetka, Morus, Thomas i Jack
wszelkie pytania proszę kierowac do cypiska na pw
Obrazek Obrazek

monika74

Od: Czw gru 25, 2008 14:45

Post » Sob lip 10, 2010 10:32 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

monika74 pisze:Zostałam upoważniona do przekazania wiadomości od cypiska do adopcji przeznaczone sa tylko koty :

to po co cała ta farsa z tragedia, z kotami do adopcji?
Cypiesk uczestniczy w zyciu forum, sama to moze napisac, skoro wypowiedziala sie w 3miasto puchate.
kpina po prostu.

Izabela

Post » Sob lip 10, 2010 12:52 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Izabela pisze:

wg kontroli poadopcyjnej przeprowadzonej przez Kocia Doline, kotwo jest 25 na 38m2

W chwili obecnej, oprócz kotów z pierwszej strony są u cypiska jeszcze koty: Max (który wraca do Ciapkowa), Maszka i długowłosa szylkretka Quenie (nie jestem pewna pisowni imienia - czyta się kłini). I był jeszcze Albert, ale został przekazany do adopcji.

reddie

Post » Sob lip 10, 2010 13:05 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

reddie pisze:
Izabela pisze:

W chwili obecnej, oprócz kotów z pierwszej strony są u cypiska jeszcze koty: Max (który wraca do Ciapkowa), Maszka i długowłosa szylkretka Quenie (nie jestem pewna pisowni imienia - czyta się kłini). I był jeszcze Albert, ale został przekazany do adopcji.

A to raport z 24.04.2010r z domu u Cypiska. Poprosiłam KD o przeprowadzenie kontroli, ponieważ Cypisek nie odesłała mi umowy adopcyjnej, jak również dlatego, że zaczęły dochodzić do mnie niepokojące sygnały, na temat ilości kotów u Iwony.
Oddając Maxa, byłam przekonana, że w tym domu mieszka 6 kotów.

RAPORT Z KONTROLI POADOPCYJNEJ

Na prośbę przedstawiciela Schroniska dla Zwierząt w Gdyni, pani Izabeli S, w dniu 24.04.2010 r. przeprowadzona została kontrola poadopcyjna w domu pani Iwona. J. Kontrola dotyczyła kota o imieniu Max (rudego persa), który trafił do domu pani Iwony. J. w dniu 26.11.2009 r. za pośrednictwem pani Izabeli S.

Podczas kontroli poadopcyjnej obecne były:
Grażyna P.– przedstawiciel grupy „Puchatkowo” działającej na forum dyskusyjnym Miau.PL
Magdalena M. – Członek Zarządu Fundacji Kocia Dolina
Iwona J. – opiekunka kota Maxa

Wizyta rozpoczęła się około godziny 12:00 i zakończyła się około godziny 13:20. Podczas wizyty stwierdzono następujące fakty:

1. Rudy pers Max oceniony został jako kot przyjazny, garnący się do ludzi, pozwalający się głaskać obcym osobom, ufny i towarzyski. Załączone zdjęcia pokazują, jak zareagował na kontakt z panią Grażyną P. Biorąc pod uwagę wygląd kota, jego stan ogólny oceniono jako dobry. Na pytanie pani Magdaleny M. o możliwość przedstawienia dokumentacji dotyczącej zdrowia kota Maxa, pani Iwona J. powiedziała, że wszelkie informacje na temat leczenia, badań i zabiegów, którym Max został poddany dostępne są w lecznicy, w której kot jest leczony. Potwierdziła, że może te informacje dostarczyć. Zapytana o wiedzę na temat leczenia kota zanim ten trafił do jej domu, powiedziała, że miał wykonywane badania, z których nie wynikała choroba nerek. Według słów pani Iwony J, decyzja o zbadaniu kota pod kątem dolegliwości ze strony nerek podyktowana została tym, że kot pił dużo wody po przybyciu do jej domu, co ją zaniepokoiło. Przekazała informację, że na podstawie badań lekarz weterynarii zdiagnozował przewlekłą niewydolność nerek i zalecił stosowanie karmy Urinary oraz pasty Uro-pet. Później lekarz zalecił stosowanie leku Rubenal oraz karmy Renal. Pani Iwona J. pokazała ww. karmy i preparaty, które były stosowane. Kot miał wykonywane badania krwi i moczu, których wyniki również dostępne są w kartotece kota w lecznicy weterynaryjnej prowadzącej jego leczenie.

2. Warunki zewnętrzne, w jakich przebywa kot Max są następujące:
- W mieszkaniu, które mieści się na 3 piętrze znajdują się następujące pomieszczenia: 2 pokoje, kuchnia, łazienka oraz przedpokój. W 2 pokojach i kuchni znajdują się okna. Okno w większym pokoju zabezpieczone jest w solidny sposób siatką. Na pytanie o siatki w oknach w mniejszym pokoju pani Iwona J. poinformowała, że siatek jeszcze tam nie ma, jednak planowane jest ich zamontowanie. Okna w mniejszym pokoju nie są otwierane, jak powiedziała pani Iwona J. Pod względem zabezpieczeń okien można stwierdzić, że Max ma zapewnione bezpieczeństwo. Siatka na oknie w większym pokoju widoczna jest na załączonych zdjęciach.
- Łączna powierzchnia mieszkania to w przybliżeniu 38 metrów kwadratowych.
- W mieszkaniu znajduje się wyposażenie przystosowane do potrzeb kotów (drapaki, posłania, zabawki). Pani Iwona J. zapytana przez panią Grażynę P. o kuwety dla kotów, powiedziała, że posiada jedną kuwetę, która znajduje się w kuchni. Nie stwierdzono obecności większej liczby kuwet. W kuchni rzeczywiście znajdowała się jedna kryta kuweta ze żwirkiem dla kotów (kuweta widoczna jest na jednym z załączonych zdjęć). Mieszkanie można określić jako czyste, panuje w nim ład. Podczas wizyty wyczuwalna była woń kociego moczu.
- Kot Max ma zapewniony swobodny dostęp do świeżej wody (stwierdzono obecność dwóch specjalnych poideł z wodą, a także miski z wodą znajdującej się w kuchni) oraz suchej karmy. W mieszkaniu stwierdzono obecność tylko jednego automatycznego karmnika z suchą karmą, z którego podczas wizyty pokarm spożywał zarówno Max, jak i inne koty przebywające w domu. Nie zostało powiedziane, jakiego rodzaju jest to karma. Wynikałoby z tego, że albo kot Max spożywał karmę bytową, a nie leczniczą (Urinary lub Renal), którą zalecił lekarz weterynarii, albo też inne koty spożywały karmę leczniczą (Urinary lub Renal) zamiast bytowej.
- Kot Max przebywa w towarzystwie około 15 lub 16 pozostałych kotów pani Iwony J, 8 kotów tymczasowych oraz jednego psa. Poniżej znajduje się lista zwierząt, które przebywają w mieszkaniu pani J.:

Koty tymczasowe:
1.Złota (szylkretowa kotka w wersji trikolor, krótkowłosa)
2.Rudzia (szylkretowa kotka w wersji trikolor, krótkowłosa)
3.Jacke (czarno-biały, krótkowłosy kocur)
4.Thomas (czarno-biały, krótkowłosy kocur)
5.Morus (czarny, krótkowłosy kocur)
6.Szczupak (czarny, krótkowłosy kocur)
7.Krewetka (czarny, krótkowłosy kocur)
8.Cypis (czarny, krótkowłosy kocur – nie stwierdzono jego obecności podczas wizyty, jednak kot Cypis został zgłoszony przez panią Iwonę J. do Fundacji Kocia Dolina jako kot tymczasowy)

Koty prywatne:
9.Nynek (biało-bury, krótkowłosy kocur)
10. Bury, krótkowłosy kot 1 (płeć niestwierdzona)
11.Oliwia (czarna kotka z białą łapką, krótkowłosa)
12.Szylkretowa, krótkowłosa kotka
13.Rudolf (czarno-biały, długowłosy kocur w typie kota norweskiego leśnego)
14.Czarny długowłosy kocur
15.Tinka (buro-biało-ruda, krótkowłosa kotka)
16.Bury, krótkowłosy kot 2 (płeć niestwierdzona)
17.Dzidzia (czarno-biała, długowłosa kotka)
18.Qini (szylkretowa, długowłosa kotka w typie kota norweskiego leśnego)
19.Max (rudy, długowłosy kocur, rasy pers)
20.Maszka (szylkretowa, krótkowłosa kotka, rasy exo)
21.Buro-biały, krótkowłosy kot 1 (płeć niestwierdzona)
22.Buro-biały, krótkowłosy kot 2 (płeć niestwierdzona)
23.Norman (czarno-szary, długowłosy kocur w typie kota norweskiego leśnego)
24.Puszek (biały kocur w drobne łatki, krótkowłosy)
25.Buro-biały, krótkowłosy kot, płeć niestwierdzona (jednak możliwe, że był to jeden z pozostałych buro-białych kotów i został nieprawidłowo ujęty jako 25-ty kot)

Pies:
1. Baster, czarny podpalany mieszaniec, samiec

- Na pytanie o szczepienia wszystkich kotów w domu, pani Iwona J. udzieliła odpowiedzi, że wszystkie koty są obecnie zaszczepione i że są szczepione regularnie co 2-3 lata. Nie okazała książeczek zdrowia, jednak poinformowała, że wszystkie dane dotyczące szczepień dostępne są w kartotece lecznicy, z której usług korzysta.
- Pani Iwona J. wyznała, że boryka się z problemami finansowymi i nie jest w stanie samodzielnie finansować leczenia kotów. Z rozmowy wynikało, że pani J. jest w stanie dostarczyć zaświadczenie z Powiatowego Urzędu Pracy potwierdzające, że jest ona osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

3. Pani Iwona J. poinformowała, że kot Max został przejęty ze schroniska przez nią, lecz miał docelowo trafić pod opiekę jej matki. Ze względu na stwierdzoną grzybicę u Maxa, został on w domu pani Iwony J, jednak w przyszłości planowane jest przekazanie kota Maxa do domu matki pani J.. Na pytanie, czy osoba wydająca kota o tym wie padła odpowiedź, że nie wie, ale że zostanie o tym poinformowana. Pani Magdalena M. wyjaśniła pani Iwonie J. prawidłowy przebieg procedury adopcyjnej wraz z podpisaniem umowy adopcyjnej.

Jeśli Schronisko dla Zwierząt w Gdyni uzna to za konieczne, wszelkie informacje zawarte w niniejszym raporcie mogą zostać podane do publicznej wiadomości lub do wiadomości dowolnych osób w formie, w jakiej zostały przekazane oraz jednocześnie z zachowaniem formy zgodnej z ustawą o ochronie danych osobowych.

Prawdziwość informacji zawartych w niniejszym raporcie potwierdzają osoby przeprowadzające kontrolę poadopcyjną:

Magdalena M. – Członek Zarządu Fundacji Kocia Dolina
Grażyna P.- przedstawiciel grupy „Puchatkowo” działającej na forum dyskusyjnym Miau.PL

Załączniki:

9 zdjęć kota Maxa (na zdjęciach widoczne są również: poidło z wodą oraz siatka zabezpieczająca okno)
1 zdjęcie przedstawiające kuchnię (na zdjęciu widoczna jest kuweta i miska z wodą)

Izabela

Post » Sob lip 10, 2010 13:44 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Ciekawym jest fakt, że cypisek podawała wszystkim nieprawdziwe informacje na temat ilości zwierząt w swoim mieszkaniu. My byliśmy najpierw informowani o 7 kotach i 2 psach (dane z 21.11.2009), a później o 6 kotach (dane z 22.03.2010).

reddie

Post » Sob lip 10, 2010 14:14 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Izabela pisze:
sebriel pisze:Nie wiem jakie są stosunki z cypiskiem innych a jakie rozmowy były/są prowadzone wolę nie wnikać :oops:

to daj znac jak juz kot bedzie u Ciebie, wtedy moze uwierze, ze jest zdolna oddac koty

Jak widać, Złota już nie jest przeznaczona do adopcji :roll:

reddie

Post » Sob lip 10, 2010 14:32 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

reddie pisze:
Izabela pisze:

Jak widać, Złota już nie jest przeznaczona do adopcji :roll:

Jeżeli tak, to cofam swoją propozycję udzielenia jej DT :roll: Dla mnie to dziwne bo kilka dni temu to nie ja wysnułam propozycję zabrania Złotej tylko cypisek :roll:
Miau,miau,miau :)

sebriel

Od: Pt mar 13, 2009 11:21

Post » Sob lip 10, 2010 14:34 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Ja tego nie ogarniam.
Podobno wszystkie koty miały szukać domu i wszystkie koty nie miały co jeść:

monika74 pisze:Tak naprawdę to nie wiem co napisać :( Na myśl przychodzi mi jedno słowo DRAMAT
Dramat kotów i właścicielki
Napiszę krótko kotów jest 21 wszystkie muszą znaleść nowe domy życie ich dotychczasowej właścicielki legło w gruzach dramatyczna sytacja zmusz ją do oddania swoich podopiecznych
Wszystkie koty to domowe przytulaki maja od roku do 10 lat czasu jest niewiele moze miesiąc potem nie wiem co potem :(
one nie mogą trafić do schroniska nie przezyją.
Błagam o pomoc potrzebne DT, DS wierze w siłe tego forum i niezwykłych ludzi Błagam pomóżcie
[size=150]Jeżeli ktokolwiek chciałby pomóc poprzez wpłatę bezpośrednio na nasze konto to podaję namiary:

[...]

Oficjalna notatka TOZ-Szczecin
:: 04.07.2010- koci dramat
W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy informację, że jedna z naszych wolontariuszek spoza Szczecina, z którą współpracujemy od dłuższego czasu w sprawach adopcji popadła w poważne problemy i ma trudności z wyżywieniem kotów przebywających u niej na stałe oraz tymczasowo. W związku z brakiem możliwości przyjęcia takiej ilości kotów do domów tymczasowych zaproponowaliśmy pomoc w postaci stworzenia zwierzętom ofert adopcyjnych oraz zorganizowania aukcji na karmę dla kotów do czasu ich przekazania do adopcji. Wszystkie koty są sterylizowane/kastrowane, odpchlone odrobaczone i posiadają aktualne książeczki zdrowia.

monika74 pisze:Pomoc dorazna jest bardzo potrzebna (własnie jest organizowana aukcja cegiełkowa na allegro)
koty praktycznie nie mają co jeść porzebny tez jest żwirek
niestety nie sa to przejściowe problemy koty muszą szukać nowych domów

Ale problemy chyba sie juz rozwiazały, skoro do adopcji jest tylko kilka kotów...

monika74 pisze:Zostałam upoważniona do przekazania wiadomości od cypiska do adopcji przeznaczone sa tylko koty :
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob lip 10, 2010 14:52 Re: TRAGEDIA 20 KOTÓW BŁAGA O DT\DS

Jakby to ująć, CoToMa - po prostu w ogóle nie wydarzył się żaden nagły dramat życiowy. Wygląda to na zwykłą ściemę ze strony cypiska. Po co samemu utrzymywać stado kotów, skoro może to robić np. forum? Nawet nick cypiska nie miał być podobno ujawniany w tym wątku (tego się dowiedziałam z pw, które otrzymałam od cypiska). Zapewne dlatego, że niektórzy już mieli okazję dowiedzieć się o oszustwie, jakiego się dopuściła. To by mogło nie przysporzyć darczyńców. Anonimowa opiekunka z dramatem życiowym ma zdecydowanie większe szanse na pozyskanie kasy.

Przepraszam za tę ironię, ale od kilku miesięcy przerabiam temat "cypisek" i już nie mam siły być dyplomatyczna i opanowana :oops:

reddie

[poprzednia][następna]