~~Półplaskata szylkretka Iskierka.. zgasła [*] ~~

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lis 28, 2010 23:34 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Piękna :1luvu:

Za zdrowie kici :ok:
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Nie lis 28, 2010 23:55 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Pięknościa :1luvu:

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Nie sty 09, 2011 0:23 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Dawno nie pisałam. U Iskierka wszystko w porządku - o ile może być w porządku przy tej chorobie.

W grudniu znów miałyśmy mały kryzys, na szczęście obyło się bez kroplówek dożylnych, wystarczyło zwiększyć ilość płynów w podskórnych.
Wyniki kreatyniny, mocznika i fosforu pogorszyły się i już nie poprawiły. Morfologia i potas są w normie.
Na szczęście Iskierka jak na swój stan czuje się rewelacyjnie. Jest ożywiona, rozmowna, bawi się, przytula i mizia. Ma duży apetyt - do tego stopnia, że czasem kradnie ludzkie jedzenie, np. wędlinę z kanapki :). Uwielbia surową wołowinkę, wchodzi mi pod nóż podczas krojenia, bo nie może się doczekać. Jeśli jej coś zostanie na talerzyku, po jakimś czasie sobie przypomina, porywa mięsko, a potem lata po całym mieszkaniu i buczy. Nie wiem czy oznajmia, że upolowała mięsko, czy ostrzega, żeby nikt nie podchodził do jej własności :).
Dziewczyna ma trochę problemów z kuwetowaniem. Owszem, korzysta z kuwet jak się jej przypomni, ale lubi siusiać na podłogę obok lodówki albo do wanny. W wannie zostawia też czasem bardziej wonne prezenty :).
Mała dostaje codziennie baterię leków i około ćwiartki płynów podskórnie. I tak już do końca życia.

Kiedy czuje się dobrze pokazuje jaki ma cudowny charakter - jest towarzyska, lubi się miziać i mruczy, a gdy trzeba przywali łapą :). Kiedy czuje się źle - unika wszystkich i siedzi skulona w jednym miejscu :( .
Bardzo mi jej żal i rozpieszczam ją jak się tylko da.

Iskierka pozuje :):
Obrazek
Obrazek

Iskierka poluje :):
Obrazek

Iskierka z ciocią Iskrą :):
Obrazek

monikah

Od: Pt kwi 10, 2009 17:54

Post » Nie sty 23, 2011 16:59 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Co tam u pięknej Iskierki i jej Dużej, jak zdrówki i inne kocie sprawy :wink:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pt sty 28, 2011 0:37 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

ewan pisze:Co tam u pięknej Iskierki i jej Dużej, jak zdrówki i inne kocie sprawy :wink:

U Iskierki wszystko w porządku :). Czuje się bardzo dobrze, nadal ma duży apetyt.
Z kuwetkowaniem się poprawiło - już nie robi koło lodówki ani do wanny :) - jak na złość, bo chciałam zbadać jej kupy :).
Przyzwyczaiła się do codziennych kroplówek do tego stopnia, że już właściwie nie muszę jej trzymać. Czasem tylko, jak widzi przygotowania, to ucieka i chowa się w szafie. Jednak nie protestuje kiedy ją stamtąd wyciągam.
W ogóle to jest bardzo dziwne - Iskierka ma charakterek i potrafi przywalić łapą albo złapać zębami (i to bez ostrzeżenia), kiedy jej się coś nie spodoba, np. podczas głaskania albo wyciągania dokumentów spod jej dupki :). Jednak podczas podawania kroplówki poddaje się i nawet nie próbuje mnie karcić :).

A tu najnowsza sesja fotograficzna Iskierka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

monikah

Post » Pt sty 28, 2011 1:15 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Piękności :1luvu:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Post » Pt sty 28, 2011 8:02 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Piękna, mam nadzieję że kłopoty zdrowotne już się skończyły bezpowrotnie i teraz będzie już tylko lepiej :!: proszę wyczochrać maleńką :wink:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pt sty 28, 2011 13:17 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

monikah pisze:
ewan pisze:Z kuwetkowaniem się poprawiło - już nie robi koło lodówki ani do wanny :) - jak na złość, bo chciałam zbadać jej kupy :).

Byłam świadkiem, jak Monika powiedziała panu doktorowi:
Iskierka złośliwie przestała załatwiać się do wanny ;)
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Nie lut 06, 2011 22:36 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Iskiereczek ostatnio był na badaniach. Niestety ma coraz gorsze wyniki - mocznik wzrósł, morfologia kiepska, potas spada, fosfor dużo powyżej normy :(.
Na szczęście jeszcze czuje się dobrze - ładnie je, mizia się i bawi.

Tutaj link do filmiku, który pokazuje jak bardzo Iskierka lubi swoje zabawki :):
http://www.youtube.com/watch?v=MnK2Mhfi7rU

A tutaj najnowsza sesja fotograficzna księżniczki :):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

monikah

Post » Pon lut 07, 2011 20:11 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

No cudna jest :) :1luvu:
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Pon lut 07, 2011 22:19 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Przepiękna księżniczka :1luvu:

Wielbłądzio

Post » Czw lut 10, 2011 16:07 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Wczoraj dowiedziałam się, że Iskierka ma (oprócz PNN) chore serduszko - kardiomiopatię przerostową :( . Zdecydowałam się na konsultację kardiologiczną (tak na wszelki wypadek) i zrobiłam echo serca.
Na razie nie jest źle - Iskierka ma trochę pogrubioną ścianę tylko lewej komory serca. Będzie dostawała dodatkowy lek, do tej baterii leków, które już dostaje.
Na razie mała czuje się dobrze.

monikah

Post » Czw lut 10, 2011 16:16 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Biedna Iskierka :( nie dość że PNN to jeszcze HCM :(

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Czw lut 10, 2011 21:50 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

O kurczę :(

To jest niezależne od choroby nerek, czy jakoś z nią powiązane?
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Czw lut 10, 2011 22:49 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

HCM to choroba o podłożu genetycznym. Występuje u młodych kotów - najczęściej do 5 roku życia. Może się przyczynić do niewydolności nerek.

Z drugiej strony występuje tzw. kardiomiopatia wtórna - u kotów powyżej 10 roku życia. Ten rodzaj kardiomiopatii związany jest z tzw. chorobami wieku starczego - PNN, nadczynnością tarczycy, czy nadciśnieniem.

Nie wiadomo ile lat ma Iskierka - może mieć 6, a może 8, a nawet więcej. W związku z tym nie wiadomo - czy HCM wywołało PNN, czy PNN wywołało kardiomiopatię wtórną, czy to dwa niezależne od siebie schorzenia. Chociaż w to ostatnie nie bardzo wierzę, bo jednak organizm to zamknięta całość, a nie odrębne układy.

Na razie Iskierka nie ma żadnych objawów. Dostaje fortekor.
Powinnam jeszcze zbadać jej poziom hormonów tarczycy i zmierzyć ciśnienie.
Z badaniem hormonów nie będzie problemu, zrobię to za 2 tygodnie przy okazji badań kontrolnych.
Z pomiarem ciśnienia jest ogromny problem - mogę pojechać do lecznicy, która ma aparat do pomiaru ciśnienia u zwierząt, ale wynik i tak będzie niemiarodajny, ze względu na stres.

Mam też inny problem - Iskierka ma obniżony poziom potasu, co jest związane z PNN. Przy chorobach serca ważne jest utrzymanie poziomu potasu w normie. Na razie jeszcze nie wchodzimy ze sztucznym suplementowaniem, żeby nie przesadzić w drugą stronę, więc szukam naturalnych sposobów. Banana jeść nie chce, gotowane ziemniaki są bezwartościowe, a surowego jej nie dam. Jutro spróbujemy surowego indyka i surowego łososia.

monikah

[poprzednia][następna]