Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
joshua_ada pisze:Mam wyniki. Nie ma glist tylko jaja glist. Czyli mimo dwukrotnego odrobaczania w klinice coś się nie wytłukło.
Za to kokcydia są "liczne".Poczytałam trochę o nich i wyszło, że jednym z objawów poza ostrą biegunką jest nienaturalne powiększenie brzucha (czyli to, co przy inych robalach także). I przypomniało mi się, że Neko miał wielki brzuchol, gdy był łapany. Lecznica odrobaczyła standardowo, ale ani ja ani oni wtedy na badanie kału pod kątem pierwotniaków - nie wpadli
![]()
Jadę z tym do weta. Proszę oza szybkie wytłuczenie sił wroga
joshua_ada pisze:Insze, ale też pierwotniaki. Czekam na decyzję weta oczywiście, ale z tego co czytałam w sieci, kokcydia chyba jednak łatwiejsze do tłuczenia niż lamblie.
Muszę też dopytać o sposoby zarażania, także pod względem nas (bo np. lamblie łatwo załapać)
felin pisze:Kokcydia lapie się od ptaków, np. golębi miejskich. Czlowiekowi raczej trudno to zlapać.
joshua_ada pisze:felin pisze:Kokcydia lapie się od ptaków, np. golębi miejskich. Czlowiekowi raczej trudno to zlapać.
Dzięki. Tak konkretnie to wet nie powiedział, ale na razie kurację przejdzie tylko Nekuś, reszcie możemy za jakiś czas zbadać kał.
joshua_ada pisze:Przed chwilą odkryłam "króliczą norę" w której Nekuś robił kupcie poza kuwetkąOtóż upatrzył sobie szufladę z moimi torebkami. Połowa poszła do prania, szuflada umyta.
Cwaniuch jeden![]()
Jednak jestem zakupkana, pralka 24h/dobę!![]()
(teraz będzie miał utrudnione "upiększanie" moich torebek)
joshua_ada pisze:Nekuś b. ładnie zakopuje rzeźby kuwetkowe. Pod tym względem naprawdę ładnie się nauczył.
Te kupy na torebkach myślę, że wzięły się stąd, że to jego królicza norka - bo wiedzieliśmy, że tam wchodzi, żeby sobie pospać. (potem się okazało, że nie tylko)
No i od jakiegoś czasu żartujemy, że my na święta jesteśmy już przygotowani od 2 tygodni. Mamy w domu królika wielkanocnego![]()
Wiem, brak ogonka wcale nie jest śmieszny (gdybym mogła to zawrócić...), ale jak się widzi jego harce po domu, to naprawdę jakby króliczek biegał!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 59 gości