Schronisko Opole - rozliczenie za 2007 rok. DZIEKUJEMY!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 14, 2007 21:02

Może jeszcze jacyś eksperci sie wypowiedzą. Mamy w końcu jeszcze cały jutrzejszy dzień na debaty i podjecie decyzji...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto sie 14, 2007 21:03

pixie65 pisze:
CoToMa pisze: a czy można nim myć meble, klatki i płukać ręczniki, posłanka itp.?

Można, bo faktycznie jest on jednym ze składników niektórych popularnych środków czystości (nie wiem czy akurat ACE, na pewno Domestos go ma) - ze wszystkimi jego wadami: śmierdzi, jest żrący, może powodować korozję metali (ale chyba przy wyższych stężeniach niż te dopuszczone do powszechnego stosowania). Nie jest to oczywiście środek idealny ale dobrze szukając można go tanio kupić, warto sprawdzić Odczynniki Chemiczne albo jakieś hurtownie chemiczne...

zaden srodek zawierajacy chlor, z tego co wiem nie zawiera aldehydow - wzajemnie tworza bowiem mieszanke piorunujaca
alew aldevirze mozna myc i prac wszystko

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Wto sie 14, 2007 21:10

dziewczyny - ja sie nie upieram - skoro wiecie, ze cos jest lepsze - nie ma sprawy
ja wiem tylko, ze chlor nie dziala na wirusa panleukopenii, niezaleznie od tego, kto to napisal i w jakim dziele ;)
znam natomiast skutecznosc aldeviru, ale przeciez nie bede namawiac na niego, w koncu nie mam w tym zadnego interesu - chyba, ze chec pomocy, jest tym interesem - to wtedy mam :D
moge kupic - nie ma zadnego problemu - dostane rachunek wysle razem z nim - do rozliczenia
ale jezeli uwazacie, ze to jest za drogo, albo sa inne srodki, lepsze - to oczywiscie wycofuje oferte i bede tylko trzymac kciuki, za to zeby sie powiodlo :)

tig_ra

Post » Wto sie 14, 2007 21:18

Pytam bo nigdzie nie udało mi się znaleźć właśnie składu tego preparatu...Rozumiem, że jest wypróbowany "doświadczalnie" ale (może z powodu niewiedzy) trudno mi uwierzyć, że jest tak szalenie skuteczny, a jednocześnie...nietoksyczny:
tig_ra pisze:wszystko nalezy wyplukac w dosc stezonym roztworze aldeviru i wysuszyc - nie bedzie toksyczne w zaden sposob nawet dla kociakow - takze miseczki, kuwety myje sie takim roztworem a potem miseczki bardzo dokladnie wielokrotnie plucze
na 100 m jedno opakowanie Wam nie starczy nie ma mowy :(
w tej sytuacji (plus pranie) sa niezbedne co najmniej trzy :(

Przy aldehydach i podchlorynie jest wyraźne zastrzeżenie, że są to preparaty szkodliwe...Sama używam preparatu zawierającego aldehyd glutarowy i nie powiem - pachnie ładnie, ale jak się "sztachnąć" jego roztworem to można się wywrócić...Jest dość drogi ale bardzo wydajny: 5 l to ok. 250,- ale zużywa się 40ml/1 l roztworu. Stosuje się go do mycia i dezynfekcji narzędzi, endoskopów, no ogólnie w szpitalach.
Ja nie chciałabym polemizować nad wyższością jednego środka nad drugim tylko po prostu wiem, że jest cała masa różnych środków a dla schroniska ważne byłoby znaleźć skuteczny i tani...Podchloryn sodu też bywa reklamowany jako cudowny środek (Javel chyba) za ciężkie pieniądze...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sie 14, 2007 21:32

aha
aldevir uzywany jest m/in do dezynfekcji narzedzi chirurgicznych
jak sie nim sztachnac, tez zatyka - trzeba wietrzyc po umyciu i bardzo dokladnie plukac przedmioty, ktore beda mialy kontakt z zywnoscia - ja mylam miseczki - wszyscy, ktory z z nich pozniej jedli, zyja
to nie jest srodek nietoksyczny, nie napisalam tego nigdzie - w odpowiednim stezeniu jest silnie drazniacy - jednak po wywietrzeniu/wyplukaniu jest niegrozny dla ludzi i zwierzat - w koncu gdyby narzedzia chirurgiczne mialy byc nim skazone na wieki - raczej by je wyrzucano zamiast odkazac :?
powiedzialam - nie namawiam - decyzja nalezy do dziewczyn - nie jestem importerem aldeviru i nie zalezy mi na jego sprzedawaniu :)
pozdrawiam i zycze skutecznosci w odkazaniu

tig_ra

Post » Wto sie 14, 2007 21:44

Tig_ra ja zwyczajanie zapytałam...bez podtekstów, bo nie znam tego środka i nigdzie nie mogłam znaleźć opisu składu. Bo niedobrze byłoby gdyby po akcji dezynfekcyjnej okazało się, że użyty środek (którykolwiek) nie działa...prawda?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sie 14, 2007 21:48

pixie65 pisze:Tig_ra ja zwyczajanie zapytałam...bez podtekstów, bo nie znam tego środka i nigdzie nie mogłam znaleźć opisu składu. Bo niedobrze byłoby gdyby po akcji dezynfekcyjnej okazało się, że użyty środek (którykolwiek) nie działa...prawda?

kiedys gdzies na forum, podawalam jego sklad, zniknal w mrokach dziejow :(
nie pamietam - wiem ze aldehydy - ktore nie wiem
dowiem sie pojutrze jak pojde - jezeli dziewczyny sie nie zdecyduja i tak sie dowiem, zeby wiedziec, ot po prostu, moze wezme ulotke - lubie wiedziec, dla samej wiedzy - w tej chwili w mojej pamieci jest zanotowana wylacznie wiedza na temat skutecznosci i tyle

tig_ra

Post » Wto sie 14, 2007 21:50

tig_ra pisze:i jeszcze -Buffy- :aniolek: ? ile dorzucasz? :mrgreen:

Mogę tylko 40,- zł. :oops:

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

Post » Wto sie 14, 2007 21:55

dorzucam 50 zł :)
Obrazek
Obrazek

aja1974

Od: Wto lis 21, 2006 16:24

Post » Wto sie 14, 2007 22:12

dziewczyny jestescie absolutnie :aniolek: :aniolek: janiolki :D
niezaleznie co sie wybierze - bedzie za co kupic :D

tig_ra

Post » Wto sie 14, 2007 22:15

tig_ra pisze:dziewczyny jestescie absolutnie :aniolek: :aniolek: janiolki :D
niezaleznie co sie wybierze - bedzie za co kupic :D

popieram :D
a ja myślałam, że anioły to tak w okolicach Bożego Narodzenia się ujawniają
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto sie 14, 2007 22:16

Bardzo przepraszam za milczenie, popołudnie i wieczór miałam "trochę wyjęte" z życiorysu :( Marzę tylko o łóżku :(

Bardzo wszystkim dziękuję za rady, za pomysł, zrzutkę i w ogóle. Za to, że jesteście, zwłaszcza wtedy kiedy mi brakuje sił.
Mam, dzięki Wam, jeszcze jakieś zachomikowane pieniądze. Nie liczyłam jeszcze, bo nie rozliczyłam się jeszcze z CoToMa za TFX. Ale powinno coś być, więc też będzie do kupy. Wierzę, że osoby które wpłacały mi pieniądze dla schronu, zrozumieją, jeśli podzielimy się troszkę z przytuliskiem pani Ali. W obu miejscach są wirusy, wymiana ludzi i kotów między nami nie jest rzadkością. Dzięki CoToMa i pani Ali w niedzielę byłam w stanie dać leki kociakom, dzięki CoToMa mamy interferon. A teraz oba miejsca trzeba odkazić.

Ze strony schronu sprawa wygląda tak: boksów jest 10 plus woliery i korytarz. Niestety nie mamy gdzie przenieść kotów, więc środek musi być taki, żeby po wyschnięciu - wywietrzeniu można było wpuścić koty. I tak, najprawdopodobniej trzeba będzie robić to boksami :(
Do tej pory dziewczyny używały czegoś o nazwie Agristol /Agrystol/? Oczywiście nazwę mogłam pokręcić :( Strasznie śmierdzące świństwo w kolorze jodyny. Było wszystko tym myte, posłanka były spalone, rzeczy "stałe" były myte i pryskane, boksy opryskane. Nie wiem skąd to cholerstwo znowu się przypałętało :( Równo po roku. Jak zaczynałam w zeszłym roku też "wpadłam" w środek p. :( Ale wtedy była parwo...

Przy okazji, czy ktoś wie na jakiej zasadzie można ściągnąć parwoglobulinę z Czech? U nas chyba już nigdzie nie ma :(

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję. A teraz idę spocząć.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto sie 14, 2007 22:33

aja1974 pisze:dorzucam 50 zł :)

A ja chciałam napisać, bo wcześniej zapomniałam :oops: i bardzo mi wstyd, że w zeszły piątek przyszła do schronu paczka :) Paczka od ajii :) Dzięki jej osobistemu zaangażowaniu, aukcjom pięknych rzeczy, dostaliśmy 70 kartoników Bozity i 8kg Acany dla kociąt!!! Bardzo dziękuję Aji i wszystkim którzy uczestniczyli w bazarkach :)
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro sie 15, 2007 8:58

Bonkreta pisze:jeszcze odnośnie dezynfekcji

na jednej ze stron poświęconych panleukopenii znalazłam taką informację:
Notes on bleach: Bleach must be applied to a clean surface to be effective. 5% household bleach should be freshly diluted at 1:32 (1/2 cup per gallon). Correct dilution is very important: too weak is ineffective, too strong is overly corrosive and irritating to cats and humans. Spray bottles should be non-see-through plastic, as bleach is inactivated by light. Bleach solution should be made up fresh using newly purchased bleach, as solution becomes inactivated with storage.

Czyli:
Wybielacz (ACE) musi być stosowany na czystą powierzchnię, aby zadziałał. Domowy wybielacz (5%) powinien być świeżo rozcieńczony w proporcji 1:32. Właściwe rozcieńczenie jest bardzo ważne: zbyt słaby roztwór nie działa, a zbyt mocny powoduje korozję i jest drażniący dla kotów i ludzi. Spryskiwacze powinny być z nieprzezroczystego plastiiku, jako że wybielacz jest inaktywowany przez światło. Roztwór powinien być za każdym razem świeżo przygotowywany, ponieważ ulega inaktywacji podczas przechowywania.

Taka uwaga - nie jestem pewna, w jakim rozcieńczeniu jest ACE, bo nie mam w domu. Może ktoś sprawdzić?

Beata pisze:Beliowen, ale to by sie zgadzalo, bo na tej drugiej stronie, ktora podalam (i powtarzalo sie to w wielu miejscach w sieci) pisze tak:
The feline distemper virus is a parvovirus. Many people are familiar with this term as parvovirus infection is a real concern for dogs, especially puppies. In fact, canine parvovirus represents a mutation of the feline distemper virus and much of the information regarding canine parvovirus holds true for feline distemper. The feline distemper virus, however, is more difficult to remove from the environment and more lethal in its victims than its canine counterpart

czyli, jak rozumiem, Virkon psia parwowiroze niszczy ale kociej panleukopenii juz nie
z kolei na stronach zagranicznych mowi sie prawie wylacznie o Virkonie-S, on jest w sprzedazy, i on moze byc uzyty do dezynfekcji przy panleukopenii

moze przy okazji ptasiej grypy i u nas bedzie mozna go kupic wkrotce?

ja wpisywalam gdzies info na temat skladu Aldeviru, i wlasnie tego szukam, moze mi sie uda...

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Śro sie 15, 2007 10:28

Udało mi się coś takiego znaleźć na temat składu Aldewiru.
Może się przyda.

- glutaral; glutaraldehyd; pentano - 1,5-dial - zawartość 4%
/substancja żrąca - działająca toksycznie przez drogi oddechowe i po połknięciu - powoduje oparzenia,
substancja uczulająca - może powodować uczulenie w następstwie narażenia drogą oddechową i w kontakcie ze skórą,
substancja niebezpieczna dla środowiska/

- chlorek didecylodimetyloamonium
/substancja szkodliwa i żrąca,
powoduje oparzenia,
działa szkodliwie po połknięciu/

- propan-2-ol, alkohol izopropylowy

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

[poprzednia][następna]