Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
pixie65 pisze:CoToMa pisze: a czy można nim myć meble, klatki i płukać ręczniki, posłanka itp.?
Można, bo faktycznie jest on jednym ze składników niektórych popularnych środków czystości (nie wiem czy akurat ACE, na pewno Domestos go ma) - ze wszystkimi jego wadami: śmierdzi, jest żrący, może powodować korozję metali (ale chyba przy wyższych stężeniach niż te dopuszczone do powszechnego stosowania). Nie jest to oczywiście środek idealny ale dobrze szukając można go tanio kupić, warto sprawdzić Odczynniki Chemiczne albo jakieś hurtownie chemiczne...
tig_ra pisze:wszystko nalezy wyplukac w dosc stezonym roztworze aldeviru i wysuszyc - nie bedzie toksyczne w zaden sposob nawet dla kociakow - takze miseczki, kuwety myje sie takim roztworem a potem miseczki bardzo dokladnie wielokrotnie plucze
na 100 m jedno opakowanie Wam nie starczy nie ma mowy
w tej sytuacji (plus pranie) sa niezbedne co najmniej trzy
pixie65 pisze:Tig_ra ja zwyczajanie zapytałam...bez podtekstów, bo nie znam tego środka i nigdzie nie mogłam znaleźć opisu składu. Bo niedobrze byłoby gdyby po akcji dezynfekcyjnej okazało się, że użyty środek (którykolwiek) nie działa...prawda?
tig_ra pisze:i jeszcze -Buffy-? ile dorzucasz?
![]()
tig_ra pisze:dziewczyny jestescie absolutnie![]()
janiolki
niezaleznie co sie wybierze - bedzie za co kupic
aja1974 pisze:dorzucam 50 zł
Bonkreta pisze:jeszcze odnośnie dezynfekcji
na jednej ze stron poświęconych panleukopenii znalazłam taką informację:
Notes on bleach: Bleach must be applied to a clean surface to be effective. 5% household bleach should be freshly diluted at 1:32 (1/2 cup per gallon). Correct dilution is very important: too weak is ineffective, too strong is overly corrosive and irritating to cats and humans. Spray bottles should be non-see-through plastic, as bleach is inactivated by light. Bleach solution should be made up fresh using newly purchased bleach, as solution becomes inactivated with storage.
Czyli:
Wybielacz (ACE) musi być stosowany na czystą powierzchnię, aby zadziałał. Domowy wybielacz (5%) powinien być świeżo rozcieńczony w proporcji 1:32. Właściwe rozcieńczenie jest bardzo ważne: zbyt słaby roztwór nie działa, a zbyt mocny powoduje korozję i jest drażniący dla kotów i ludzi. Spryskiwacze powinny być z nieprzezroczystego plastiiku, jako że wybielacz jest inaktywowany przez światło. Roztwór powinien być za każdym razem świeżo przygotowywany, ponieważ ulega inaktywacji podczas przechowywania.
Taka uwaga - nie jestem pewna, w jakim rozcieńczeniu jest ACE, bo nie mam w domu. Może ktoś sprawdzić?
Beata pisze:Beliowen, ale to by sie zgadzalo, bo na tej drugiej stronie, ktora podalam (i powtarzalo sie to w wielu miejscach w sieci) pisze tak:The feline distemper virus is a parvovirus. Many people are familiar with this term as parvovirus infection is a real concern for dogs, especially puppies. In fact, canine parvovirus represents a mutation of the feline distemper virus and much of the information regarding canine parvovirus holds true for feline distemper. The feline distemper virus, however, is more difficult to remove from the environment and more lethal in its victims than its canine counterpart
czyli, jak rozumiem, Virkon psia parwowiroze niszczy ale kociej panleukopenii juz nie
z kolei na stronach zagranicznych mowi sie prawie wylacznie o Virkonie-S, on jest w sprzedazy, i on moze byc uzyty do dezynfekcji przy panleukopenii
moze przy okazji ptasiej grypy i u nas bedzie mozna go kupic wkrotce?
Użytkownicy przeglądający ten dział: emill, Gosiagosia i 54 gości