Następna rozprawa dotycząca Wojciecha.L 24.02.2014 o godz.12

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 28, 2013 11:15 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

Pchełeczka
Znam całkiem poważne sprawy, gdzie wpisy na forach (blogach) były nie tylko dowodem w sprawie, ale w uzasadnieniu wyroku sad się na te wpisy powoływał .. Oczywiście nie na doniesienia prasowe, ale wpisy poszkodowanych, świadków.. Istnieje coś takiego, jak dowód zasłyszany (czy jak to się zwie), nie jest bezpośredni, ale też jest dowodem w sprawie. W tym znam jedną sprawę, moim zdaniem, kuriozum, gdzie, ponieważ coś nie zostało opisane w internecie, sad odrzucił zeznania poszkodowanej, a osoba poszkodowana zwyczajnie wstydziła się o tym pisać na szerszym forum 8O Szczegóły pominę..
Ten watek jest głownie dyskusyjny- wpisy świadków, oskarżonego, poszkodowanych już mogą być dowodami..
Więc spokojnie.
Ewar
A nie można tego gdzieś zgłosić? Inspektorzy mają dość szerokie uprawnienia, nie to co zwykły człowiek...
pwpw

Post » Nie lip 28, 2013 11:37 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

pwpw pisze:Pchełeczka
Znam całkiem poważne sprawy, gdzie wpisy na forach (blogach) były nie tylko dowodem w sprawie, ale w uzasadnieniu wyroku sad się na te wpisy powoływał .. Oczywiście nie na doniesienia prasowe, ale wpisy poszkodowanych, świadków.. Istnieje coś takiego, jak dowód zasłyszany (czy jak to się zwie), nie jest bezpośredni, ale też jest dowodem w sprawie. W tym znam jedną sprawę, moim zdaniem, kuriozum, gdzie, ponieważ coś nie zostało opisane w internecie, sad odrzucił zeznania poszkodowanej, a osoba poszkodowana zwyczajnie wstydziła się o tym pisać na szerszym forum 8O Szczegóły pominę..
Ten watek jest głownie dyskusyjny- wpisy świadków, oskarżonego, poszkodowanych już mogą być dowodami..
Więc spokojnie.
Ewar
A nie można tego gdzieś zgłosić? Inspektorzy mają dość szerokie uprawnienia, nie to co zwykły człowiek...

Wpisy owszem zwłaszcza jeśli poparte zeznaniami świadków ale przekazanie linku do jakiegoś bloga osoby nie związanej ze sprawą?? No proszę Cię.... To daje tylko argument żeby takim ludziom nie odpuszczać ale ten link to akurat żaden dowód i nie wiem po co miałby być przekazywany..... Poza tym sama pracuję na dokumentach i dowodach. Dla mnie takie coś raczej by żadnej wartości nie miało poza pokazaniem jakichś ryzyk a i tak szukałabym co najmniej publikacji naukowej i danych statystycznych - czegoś na co można się powołać w sądzie. Szukać biegłych na potwierdzenie ryzyk.... Na taki blog nie można. Poza tym póki nie zabił człowieka to nie można mówić ze to zrobi bo zabijał koty i używać tego jako argument że na pewno to zrobi. Teraz nawet nie można mówić że naprawdę zabijał bo odwołał zeznania i nie został skazany. Wiadomo że adoptował koty i pewnie nie jest w stanie wskazać co się z nimi stało co jeszcze nie dowodzi że jakiegoś zabił. Teraz trzeba mu to udowodnić. I tak jak mówię - taki blog to nie dowód i nie wiem po co zasypywać prokuraturę takimi wpisami...
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Nie lip 28, 2013 11:47 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

pchełeczka pisze:Wpisy owszem zwłaszcza jeśli poparte zeznaniami świadków ale przekazanie linku do jakiegoś bloga? No proszę Cię....

Że od tego może się znacząc.. Motywację osoby piszącej rozumiem, na ile to byłoby przydatne w polskim sadownictwie, nie ocenię.. Nie jestem prawnikiem. Także spokojnie, to forum dyskusyjne, raczej nie bezpośrednio związane z sprawą- inni ocenią co się przyda, a co nie.
Jakby nie było.. mało o tej sprawie w mediach.. sezon ogórkowy się mści? Facet (panienka mu pomagała- edit), a przynajmniej wszystko wskazuje na to, adoptował koty, by je seryjnie mordować, a w mediach cisza.. To bardziej mnie niepokoi, niż to, że ktoś tu podsyła taki, czy inny link.. Z resztą z ludzkiego punktu widzenia, całkiem naturalnie..
pwpw

Post » Nie lip 28, 2013 11:59 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

Pchełeczka
Co do rozszerzenia wpisu: Takie linki dają świadomość, ze agresja, niepohamowana w porę będzie się rozwijać, może nie będzie mordować ludzi na ulicy, może ograniczy się do rodziny, która założy wykorzystując zależności różnego rodzaju .. Nie wiemy.. Agresja ma to do siebie, ze lubi eskalować.. Na ile to mógłby być dowód w sprawie, nie wiem.. Ale jakoś nie burzy mnie ten wpis.
Niekoniecznie zaczyna się od dręczenia zwierząt, często od bagatelizowania objawów, tłumaczenia sprawcy (bo miał ciężkie życie, bo młody, poprawi się).. I dochodzi do tragedii, bo taki agresor, choć wybroniony od konsekwencji swoich czynów, zostaje sam sobie.. motywacje do takiego, a nie innego reagowania, tu wyżywania się na słabszych, nie ustają.. To naprawdę gotowy przepis na to, by w przyszłości nadal katował.. zwierzęta, ludzi.. Stąd mnie ten wpis nie burzy, choć może w sadzie się nie przyda.
pwpw

Post » Nie lip 28, 2013 13:19 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

Zgadzam się z tym że takie sprawy należy nagłaśniać. Winnych karać. Tu nie mam wątpliwości, ale kara się za czyny popełnione a nie potencjalnie prawdopodobne do popełnienia w przyszłości. W sądzie liczą się dowody na to co ktoś zrobił a nie gdybanie że może w przyszłości zrobić. Żeby dowód był istotny musi być dowodem. Sprawa o której piszemy i ten blog to żaden dowód w tej konkretnej sprawie. Takie sprawy pokazują że nie powinno się bagatelizować niektórych zachowań jako mało szkodliwe... Nagłaśniać trzeba owszem ale wysłanie tego linku do prokuratury moim zdaniem niewiele wnosi.
Obrazek

pchełeczka

Post » Nie lip 28, 2013 15:00 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

pwpw pisze:Ewar

Tylko najpierw trzeba mieć komu to zgłosić :evil: Sunię z przerośniętymi pazurkami osobiście zaniosę do weta, jeśli tylko mi się uda.Z kotką nic nie poradzę, to są straszni ludzie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie lip 28, 2013 19:05 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

Pchełeczko, pozwolę sobie nadmienić, że dowodem w sprawie mogą być zapiski, notatki etc.
O wartości dowodu decyduje sąd.

ewar pisze:
pwpw pisze:Ewar

Tylko najpierw trzeba mieć komu to zgłosić :evil: Sunię z przerośniętymi pazurkami osobiście zaniosę do weta, jeśli tylko mi się uda.Z kotką nic nie poradzę, to są straszni ludzie.

No właśnie inspektorom TOZ-u. Oni się raczej nie boją "strasznych ludzi " a w takim przypadku istnieje możliwość odebrania im zwierzęcia.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Nie lip 28, 2013 19:16 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

Blekitny.Irys pisze:Pchełeczko, pozwolę sobie nadmienić, że dowodem w sprawie mogą być zapiski, notatki etc.
O wartości dowodu decyduje sąd.

Zgadza się ale czytałaś wpis na tym blogu? Jakie to ma znaczenie dla sprawy? Gdyby to były wpisy oskarżonych, świadków itp. to ok. Nie kwestionuję, że sąd może coś takiego dopuścić ale taki czyjś blog na inny temat? Plissssssssss.... ale spoko, skoro wiecie lepiej to nie mam pytań... Generalnie pracuję w kontroli i dla mnie taki dowód to co najwyżej ciekawostka i nic więcej i podejrzewam że dla sądu tym bardziej... Zaznaczam, że nie mówię o wszystkich dowodach ale ten link to soryyyyyy....
Obrazek

pchełeczka

Post » Nie lip 28, 2013 22:56 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

pwpw pisze:Pchełeczka
Co do rozszerzenia wpisu: Takie linki dają świadomość, ze agresja, niepohamowana w porę będzie się rozwijać, może nie będzie mordować ludzi na ulicy, może ograniczy się do rodziny, która założy wykorzystując zależności różnego rodzaju .. Nie wiemy.. Agresja ma to do siebie, ze lubi eskalować.. Na ile to mógłby być dowód w sprawie, nie wiem.. Ale jakoś nie burzy mnie ten wpis.
Niekoniecznie zaczyna się od dręczenia zwierząt, często od bagatelizowania objawów, tłumaczenia sprawcy (bo miał ciężkie życie, bo młody, poprawi się).. I dochodzi do tragedii, bo taki agresor, choć wybroniony od konsekwencji swoich czynów, zostaje sam sobie.. motywacje do takiego, a nie innego reagowania, tu wyżywania się na słabszych, nie ustają.. To naprawdę gotowy przepis na to, by w przyszłości nadal katował.. zwierzęta, ludzi.. Stąd mnie ten wpis nie burzy, choć może w sadzie się nie przyda.

Dokładnie o tym myślałam.
A link, pchełeczko, może dać sadowi do myślenia, bo niestety wielu naszych sędziów ma z tym problem :oops:

ewar, dlaczego nie chcesz interweniować w sprawach które opisujesz? Jeśli nie możesz sama, to służę kontaktem do inspektora z uprawnieniami i można odebrać takie dręczone zwierzęta.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Pon lip 29, 2013 6:58 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

EVA2406 pisze:ewar, dlaczego nie chcesz interweniować w sprawach które opisujesz? Jeśli nie możesz sama, to służę kontaktem do inspektora z uprawnieniami i można odebrać takie dręczone zwierzęta.

Chętnie skorzystam, tylko to jest Podkarpacie.W wielu przypadkach interweniowałam, pomogło stowarzyszenie Ogród św.Franciszka z Tarnobrzega.Sunia z wrośniętymi pazurkami ma kilkanaście lat, nie może być zabrana do schroniska, sama postaram się pomóc, wezmę ją do weta.Drugą sunię wyprowadzam.Jeżeli mogę coś sama pomóc, to chyba lepiej unikać drastycznych rozwiązań.Sytuację kotki zbadam jeszcze i ewentualnie poproszę o interwencję, dobrze? Bardzo Ci dziękuję :1luvu:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lip 29, 2013 10:35 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

ogłaszam kocią rodzinke na tablica.pl.Otrzymałam mail takiej treści :

Dnia 23 lipca 2013 21:04 sandi12345 <sandi1312345@interia.pl> napisał(a):

> Witam,czy ogłoszenie oddam kotki jest jeszcze aktualne.Wzięłabym wszystkie kotki,bo nie lubie rozdzielać rodzeństwa.Proszę o numer tel.Pozdrawiam

Nawet nie odpisuję :(

łApkA

Od: Pon sty 05, 2009 12:32

Post » Pon lip 29, 2013 10:47 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

łApkA pisze:ogłaszam kocią rodzinke na tablica.pl.Otrzymałam mail takiej treści :

> Witam,czy ogłoszenie oddam kotki jest jeszcze aktualne.Wzięłabym wszystkie kotki,bo nie lubie rozdzielać rodzeństwa.Proszę o numer tel.Pozdrawiam

Odpisz i ustal, gdzie trzeba je zawieźć. Jednocześnie daj znać Policji. Najlepiej wspólnie z paroma osobami, do których pisała ta dziewczyna. Ona na pewno robi kociakom coś złego.

I&S

Od: Śro paź 12, 2011 10:57

Post » Pon lip 29, 2013 10:54 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

łApkA pisze:ogłaszam kocią rodzinke na tablica.pl.Otrzymałam mail takiej treści :

To już nie pierwsza jej odp na ogłoszenie kotów. Wiec ewidentnie coś jest nie tak. I zrób tak jak radzi I&S

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Pon lip 29, 2013 11:01 Re: !OSTRZEŻENIE!Uwaga na studenta Akademii Medycznej-Zabrze

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

[poprzednia][następna]