SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 06, 2017 8:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Taki off top Jeśli chodzi o szczepienie to też nie szczep co roku, bo to się mija z celem... ;)

A co do wagi - nie odchudzaj, jeśli widzisz, że ma dobrą sylwetkę, zmień weta koniecznie. tylko ja np. zmieniłabym więcej mokrego mniej suchego ;) podajesz za mało mokrego względem ilości chrupek
U nas odrobaczamy stado raz na pół roku - koty nie wychodzą (tylko osiatkowany balkon), pies wiadomo
Pies nosi obróżkę przeciwpchelną - koty NIGDY nie były odpchlane - pcheł nie mają
ser_Kociątko

Post » Czw lip 06, 2017 9:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

My odrobaczamy koty tylko przed szczepieniem, czyli raz na 2 lata. Częściej nie ma potrzeby, jeśli koty są niewychodzące i nie mają kontaktu z innymi zwierzętami. Koty idą regularnie do weta na szczepienia, a poza tym to tylko w razie podejrzenia choroby.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw lip 06, 2017 14:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

To będzie powtórka szczepienia po roku od pierwszego szczepienia. Później nie będę już szczepić co roku. Macie rację, że z tym odpchlaniem przegięłam. Zrezygnuję z tego, tym bardziej że moje kotto tylko w domu i na balkonie siedzi.
Bil absolutnie moim zdaniem do tęższych kotów nie należy, ale ma ten woreczek pod brzuszkiem. Tu na forum czytałam różne opinie na temat tego woreczka - jedni piszą, ze nieraz taka kocia uroda, inni że z przekarmienia.
Co do mokrej karmy mój wcina z apetytem Granatapet i MaC,s. Myślisz ser kociątko, że warto ograniczyć suchą karmę? Tu na forum chyba czytałam, że suchą warto podawać choćby dla poprawy kondycji zębów. W moim przypadku podawanie kociakowi rano suchej karmy to moja wygoda i lenistwo :oops: Szybciej jest mu wsypać do miseczki chrupków, niż podać mokrą karmę. Niedawno przez 3 dni podawałam mu tylko mokrą karmę (bo czekaliśmy na dostawę z Zooplusa, która niestety doszła uszkodzona). Kupki Bila na trzeci dzień podawania samej mokrej karmy zrobiły się luźniejsze (ale nie w sposób niepokojący).
W dni robocze w mieszkaniu nie ma mnie średnio od godziny 7.30 do 17.00. Trudno mi ustalić sensowne pory posiłków. Po powrocie z pracy wyjmuję mokre żartko z lodówki i musi swoja godzinę odstać. Ale, że boje się że kociak głodny to od razu podaję mu suche. Jak się naje suchego to nie wiem o której dać mokre, nieraz podaję i o 20.00. Prośba o radę, jak ustalić godziny posiłków dla kotka w przypadku osób w mojej sytuacji (nie jestem w stanie go karmić, gdy jestem w pracy). Myślę, że podawanie bezzbożowej karmy to nie wszystko i powinnam ustalić jakiś plan żywienia. Najchętniej poprosiłabym o gotowy plan dnia: pory posiłków, kiedy i jakie. Aktualnie kociak jest na suchym Purizonie i mokrym Granatapet na zmianę z MAC,s. Co z tego, że wydawało mi się, że jak kupuję mu w miarę dobre karmy to już powinno być wszystko ok, jeśli ciągle nie mam przekonania, czy kociak jest dobrze karmiony (pory posiłków, ilość karmy suchej i mokrej). Najszczęśliwsza byłabym jakbym dostała gotowy jadłospis z godzinami podawania. Nie znam weta, który racjonalnie doradziłby mi jak karmić kotka, wszyscy u jakich byłam wciskają swoje karmy (Royal, Purina) i co zaskakujące wszyscy (a byłam u 3 - to pewnie niewiele) odradzają codzienne podawanie karmy mokrej. Dlatego wolę oprzeć się na Waszych radach, bo kotowate raczej na wolności karm suchych nie mają, tylko polują na "mięsko". BARF w moim przypadku nie zda egzaminu. Musze się opierać na podawaniu kotkowi karm gotowych i chciałabym to robić jak najlepiej dla niego.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Czw lip 06, 2017 14:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Przed pracą pierwszy mokry posiłek, po pracy drugi. Dlaczego czekasz godzinę aż mokre się ogrzeje. W ten sposób i tak jest jeszcze za zimne i zapychasz go suchym na czas oczekiwania.
Dawno temu dostałaś info, że szybko ogrzejesz mokre w kąpieli wodnej.
Nie otwarta puszka czy saszetka nie musi być w lodówce, więc wogóle nie czekasz z posiłkiem.
Trudno, ale rano, kiedy śpieszysz się do pracy, powinnaś znaleźć parę minut na nałożenie mokrej karmy i ew jej ogrzanie

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Czw lip 06, 2017 14:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stosowałam ogrzewanie karmy mokrej gdy kupowałam puszki. Teraz kupuję tylko saszetki, dlatego pomyślałam, że same szybciej się "odchłodzą". Wrócę do ogrzewania w kąpieli wodnej. Alija ile dać rano mokrego i po pracy? Saszetka MAC`s ma 100g saszetka Granatapet 85g. I kiedy podawać suche jeśli jak radzisz rano i po przyjściu z pracy dam mokre?
EDIT
Pamiętam rady z cały czas pełną miska suchego. U mnie nie zadziałało, jak dawałam kotu przed pracą mokre i potem pełną suchego to nie zdążyłam jeszcze wyjść a już miał pusta michę suchego mimo, że wcześniej wchłonął mokre. Pogrzebałam na forum i w temacie viewtopic.php?f=1&t=180627 zaciekawiły mnie miski do dozowania karmy http://m.zooplus.pl/shop/koty/zabawki_t ... aki/626414. Może w przypadku mojego kotto taka się sprawdzi. Warto?
I ile podawać mu mokrego rano i po powrocie z pracy?
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Czw lip 06, 2017 15:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moje koty jedzą na jeden posiłek pół saszetki na łebka, więcej nie zmieszczą.
Kiedy miałam jedną kotkę, rano dawałam pół saszetki świeżo otwartej, żeby nie tracić czasu przed pracą na ogrzewanie.Tuż przed wyjściem sypałam suche. Umiarkowanie, żeby trochę zgłodniała, zanim wrócę.
Po pracy szybko oprzewałam drugą połówkę saszetki, zabierając suche.
Po mniej więcej 2 godzinach oddawałam miskę z chrupami i chrupała sobie do późnego wieczora. Na noc dostawała bardzo niewiele suszek, żeby miała apetyt na poranną miseczkę mokrego.
To był system, który sprawdzał się latami.
Ilość chrupek sypałam na wyczucie

Alija

Post » Czw lip 06, 2017 15:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Tak zrobię. Rano otworze saszetkę i dam połowę, nie będę musiała podgrzewać. Drugą połowę podgrzeję po powrocie z pracy. Spróbuję podać też suche znowu, ale pamiętając jak mój kociak rzucał się na suche po mokrym, chyba zaryzykuję tą miskę, która trochę zmusza kotka do główkowania zanim karmę dostanie. Spróbuję zrobić jak radzisz, tylko jakoś muszę sobie z tą suchą karmą poukładać, żeby od razu po wsypania znowu nie wchłonął całej.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Czw lip 06, 2017 15:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Pewnie suche, które podajesz bardzo mu smakuje i dlatego dużo wcina. Z tego powodu mieszam bardzo smakowity Purizon z mniej smakowitą Acaną i zjadają mniej. Na noc dostają jeszcze mniej smakowitą Granatę.
Myślę, że na samym Purizonie szybko osiągnęłyby kształt kuli

PS. Kupuję tylko małe opakowania suchych karm w różnych smakach, żeby koty miały przyjemność z urozmaicenia. Myślę, że duży worek jednego smaku to nuuda. Wiem, że to nieekonomiczne, ale lubię je rozpieszczać

Alija

Post » Czw lip 06, 2017 15:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:Stosowałam ogrzewanie karmy mokrej gdy kupowałam puszki. Teraz kupuję tylko saszetki, dlatego pomyślałam, że same szybciej się "odchłodzą". Wrócę do ogrzewania w kąpieli wodnej. Alija ile dać rano mokrego i po pracy? Saszetka MAC`s ma 100g saszetka Granatapet 85g. I kiedy podawać suche jeśli jak radzisz rano i po przyjściu z pracy dam mokre?

I gdzie tu widzisz problem. Robisz sobie rano kawe, odlewasz do jakiejs miseczki troche goracej wody i wkladasz saszetke wyjeta z lodowki. Cala saszetke nie tylko jej zawartosc.
Zanim doniesiesz kawe do stołu saszetka juz zagrzana. Ja czasami jak zapomne i zajrze jesze do łazienki na chwile to mam nawet zagorace i musze wkladac na chwile do zamrazalnika zeby ostudzic :oops:

Naprawde nie wiem czy czekanie godzine, az saszetka sie sama ugrzeje to szybsza metoda.
Tez kiedys czekałam az sie ugrzeje, ale wtedy to gdy tylko wstałam wycigałam saszetke z lodowki. Szykowałam sie do pracy i przed wyjsciem z domu nakładałam kotu do miseczki.
Ale to nie był dobry pomysł, poniewaz kot za mną cały czas łaził i czekał na zarcie. A tak to mam spokoj, on zajmuje sie jedzeniem ja szykowaniem do pracy.

Ja swojemu daje na 1 posiłek po poł saszetki obojetnie ile saszetka ma gram. Wiecej niz 50gr na raz i tak nie zje i pozniej obsycha.
Chrupy normalnie zostawiam w misce. I Tobie tez zalecam, choc troche mu zostawiac. Kot bedzie siedzial tyle godzin glodny? 50 gr mokrej ma sie najesc na tyle godzin? A co jesli ktoregos dnia z jakiegos powodu jeszcze pozniej wrocisz?
Ostatnio edytowano Czw lip 06, 2017 15:55 przez FarciKot, łącznie edytowano 2 razy
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Czw lip 06, 2017 15:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

FarciKot, możesz napisać, jak się sprawdza odkłaczająca karma Fitmin z wołowiną o której wcześniej pisałaś. Wreszcie znalazlam sklep, gdzie jest dostępna i zastanawiam się czy kupić.

Alija

Post » Czw lip 06, 2017 15:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alija pisze:FarciKot, możesz napisać, jak się sprawdza odkłaczająca karma Fitmin z wołowiną o której wcześniej pisałaś. Wreszcie znalazlam sklep, gdzie jest dostępna i zastanawiam się czy kupić.

Smakowac kotu nawet smakuje, ale czy na klaki pomaga nie powiem :oops: poniewaz ja nie stosowalam samej tylko mieszalam z inna ( Orjen, Purizon) i moze dlatego nie byla zbyt skuteczna. Ok 10cm klaka pozbylam sie dopiero gdy kot najadl sie trawy. Ale trzeba przyznac, ze gdy kot ja jadl to nie wymiotowal, bo moj jak jest zaklaczony i szybko zje mokre to zaraz wymiotuje, ale sama karma - tak jakby nie przechodzila mu dalej. Je je i nagle odchodzi od miski i wymiotuje choc zjadl zaledwie polowe porcji. A gdy podawałam Fitmina wymiotow mokra nie było.

Nadal szukam idealnej karmy na klaki - takiej, ktora bedzie dobrze dzialala podawana z jego ulubionymi karmami.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Czw lip 06, 2017 16:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dzięki za info. :) Chodziło mi o smakowitość, choć moje łobuzy mogą pogardzić. Karma nie jest tania, ale zaryzykuję. Suche wołowe rzadko można znaleźć.
Na kłaka i tak zawsze mam pastę, ostatnio dobrze się sprawdza taka tania z rossmanna
Po trawce zwrotów nie ma :evil: . To czego nie wyczeszę musi załatwić pasta. Kocurek ma skłononość do zakłaczeń i zaparć, ale panuję nad tym

Alija

Post » Czw lip 06, 2017 16:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jak nie beda chcialy jesc samej zawsze mozesz mieszac z ich ulubiona karma.
Ja najpierw zrobilam test i podalam samego Fitmina, to za 1 razem kot rzucil sie jak wariat, ale pozniej jadl, bo musial, to zaczelam mieszac z jego ulubionymi.
Ostatnio edytowano Czw lip 06, 2017 16:07 przez FarciKot, łącznie edytowano 1 raz

FarciKot

Post » Czw lip 06, 2017 16:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

One chociaż mniej chętnie, ale zjedzą każde suche. Wyjątkiem jest krewetkowa GranataPet. A szkoda bo ma sporo włókna i liczyłam na dobre odkłaczanie. Poza tym chrupy są wielkie i nie chce im się gryźć. Biorą do paszczy i wypuszczają :x

Alija

Post » Czw lip 06, 2017 16:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alija pisze:One chociaż mniej chętnie, ale zjedzą każde suche. Wyjątkiem jest krewetkowa GranataPet. A szkoda bo ma sporo włókna i liczyłam na dobre odkłaczanie. Poza tym chrupy są wielkie i nie chce im się gryźć. Biorą do paszczy i wypuszczają :x

Moj uwielbia wielkie chrupy. Dostałam kiedys od kumpeli tak na sprobowanie weterynaryjnego dentala RC - chrupy olbrzymy a moj wcinal jak przysmaki.
Ta krewetkowa mojemu tez nie podeszla i wiecej GP juz nie probowałam.

FarciKot

[poprzednia][następna]