SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 31, 2015 20:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ostatnio przetestowałam na moich 4 kotach karmę GranataPet:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/489269

Nie spodobało mi się to, że chrupki są duże, płaskie i bardzo suche, wręcz twarde.
W kształcie serduszek, zabawne ;)

Ale zapach ma intensywny i skład w miarę okej.

Dałam im trochę do misek, dostały lekkiego rozwolnienia :lol:
To była bardzo mała ilość (bo wiadomo, że nową karmę suchą trzeba stopniowo mieszać z dotychczasową), widocznie pożarły bez rozgryzania ;)
Normalnie jedzą Applaws, Acana, Orijen, Purizon, no i mokre różne.

A marketingowcom polecającym tutaj karmę Whiskas ze względu na "Dużym plusem jest dostępność karm w prawie każdym sklepie i szeroki wybór smaków. "
mówię: Na tym wątku są sami specjaliści, więc nic nie ugracie ;)

Mokrą karmę Whiskas możecie tu jedynie pozycjonować jako karmę dla niejadków, kotów w złym stanie, bez apetytu - taki fast food bezwartościowy jak Whiskas rozkręca niektóre chore koty, kiedy kompletnie przestają jeść.
Równie dobre są musy Gourmet i obiadki dla niemowląt (Gerber i podobne) z dużą ilością mięsa.
Jak jestem przeziębiona, to rusza mnie tylko pizza i kebab ;)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pt sty 01, 2016 11:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ma ktoś tabelę dotyczącą parametrów żywieniowych kota, chodzi mi konkretnie o to jaka powinna być idealna zawartość magnezu, wapna, fosforu, itp. w diecie kota, mi udało się znaleźć jedynie informacje odnośnie fosforu i wapnia. Szukam najbliższej ideału karmy suchej dla mojej kotki i trochę się pogubiłam.

Seramarias

Od: Śro lip 15, 2015 11:38

Post » Pt sty 01, 2016 12:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam
I ja proszę o jakieś rady.Moje dwa koty do tej pory bytowały na dworze,więc do karmy nie przywiązywałam wagi,bo polowały.teraz zostały przeniesione do domu/w związku z tragiczną śmiercią trzeciego/. Oba są wykastrowane/kocur i kotka/.Deduś z tłuszczykiem,Hasia pochłania wszysto ;). Zastanawiałam się nad karmieniem tylko suchą karmą/teraz mają mieszaną/marketow ą :( /,ale doczytałam tu ,że ponoć nie jest to dobre.Sucha byłaby dobrym rozwiązaniem,gdy wychodzę do pracy,ale obawiam się ,że nasypanie pełnych misek/by sobie kontrolowały dojadanie/może skończyć się tym,że brak kontroli spowoduje,że albo Dedek utyje,albo Hasia będzie wszystko wciągać...i też utyje :) .Macie jakieś doświadczenia?

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Pt sty 01, 2016 12:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tak, moje 6 kotow ma staly dostep do dobrej suchej (carnilove, wczesniej taste of the wild, porta 21 i brit care) i nie mamy problemow z nadwaga, nawet chcialabym zeby przytyly. Przy tym dostaja dobre puszki/mieso, ale roznie. Czasem kilka razy na dzien, czasem wcale. Zalezy, czy chca
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt sty 01, 2016 12:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ok ,tylko mnie nie ma od 6 do 16...więc jak rozwiązujesz te "kilka razy dziennie mokre"?

Danutka66

Post » Pt sty 01, 2016 13:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kilka to od 2 do 9. Można dawać malutkie porcje, np. przed wyjściem do pracy, a potem po powrocie jeszcze ze 2-3. Nasze dwa kocurki i kotka tymczaska (wszystkie po zabiegach uniemożliwiających płodzenie potomstwa) mają suchą karmę stale w misce i do tego mokre dostają 2, czasem 3 razy dziennie, jak jest jakiś bonus w postaci surowego mięska, żółtka czy innej kociej delicji. Kocurki są smukłe, a kotka była przed zabiegiem wręcz sucha, dopiero teraz boczki jej się nieco zaokrągliły. Myślę, że to też kwestia jakości podawanej karmy. Od kukurydzy w Whiskasie czy innym Kitekacie sama bym utyła. Lepsza jakościowo karma wcale nie jest bardziej droga niż te dwie, trzeba tylko wiedzieć, co i gdzie kupować.

Seramarias, na BARFnym Świecie na pewno znajdziesz potrzebne informacje.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt sty 01, 2016 16:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Właśnie zastanawiam się nad połączeniem suche plus mokre czyli suche aż wrócę z pracy a potem mokre...i tu może wymiennie z surowym mięsem.Jak patrzę na cenę kupnej puszki czy saszetki /gdzie wiadomo nie ma 100% mięsa/to surowizna wychodzi taniej

Danutka66

Post » Pt sty 01, 2016 18:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Wtedy musisz mieć bardzo dobrą karmę suchą, żeby zapewniała kotom niezbędne witaminy i pierwiastki, a także taurynę, której kot potrzebuje min. 200 mg dziennie. Z suchą karmą kot wciągnie tyle może wtedy, gdy jest jej 4000 mg/kg (to oczywiście są tylko poziomy deklarowane, rzeczywisty może być niższy).

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Sob sty 02, 2016 19:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:Wtedy musisz mieć bardzo dobrą karmę suchą, żeby zapewniała kotom niezbędne witaminy i pierwiastki, a także taurynę, której kot potrzebuje min. 200 mg dziennie. Z suchą karmą kot wciągnie tyle może wtedy, gdy jest jej 4000 mg/kg (to oczywiście są tylko poziomy deklarowane, rzeczywisty może być niższy).

Mam cztery koty, przez mój dom przewinęło się też sporo tymczasów.

Mój schemat żywienia od 3 lat (bo na Barf nie mam czasu):
1) raz dziennie rano max 100 g na łeb karmy mokrej (Animonda Carny, Catz Finefood, GranataPet, od czasu do czasu gorsze karmy: Felix, Bozita, Schmussy, Gourmet, Whiskas)
2) przez cały czas karma sucha dobrej jakości bez ograniczeń dostępna w miskach (Applaws, Acana, Purizon, Porta 21 Sensible, Brit Sensitive, Orijen).

Efekt: piękne kupy, piękne futra, piękne wyniki badań krwi.
Zauważalnie tyje tylko jeden spośród moich czterech kotów. Ale on generalnie zawsze łapczywie rzucał się na żarcie - "syndrom kota śmietnikowego", musiał głodować w dzieciństwie.

Jeśli podstawą żywienia kota jest karma sucha, to pamiętajcie o wodzie - u mnie w domu są zawsze dwie duże miski z wodą, w różnych miejscach, żeby koty piły.
Ostatnio edytowano Sob sty 02, 2016 19:45 przez akne, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob sty 02, 2016 19:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Odwiedziłam dziś sklep i polecono mi Sanabelle sensitive/była promocja 0,4 za 8 zł/Skład wydaje mi się nawet nawet,tylko martwi mnie zawartość tłuszczu.

Danutka66

Post » Sob sty 02, 2016 19:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Danutka66 pisze:Odwiedziłam dziś sklep i polecono mi Sanabelle sensitive/była promocja 0,4 za 8 zł/Skład wydaje mi się nawet nawet,tylko martwi mnie zawartość tłuszczu.

Dobre jakościowo karmy suche, którymi karmię moje koty (Applaws, Acana, Purizon, Orijen), mają 20% tłuszczu, ta Sanabelle ma 22,5%.
Bardziej martwiłabym się zawartością ryżu i dużą ilością sproszkowanych składników.

Ale i tak ta Sanabelle jest o niebo lepsza o większości karm powszechnie dostępnych w sklepach spożywczych.

0,4 kg za 8 zł to wychodzi 20 zł za kilogram.
W tej cenie kupisz większą paczkę Applaws w internecie, karmę o lepszym składzie.

Generalnie jestem zdania, że nie ma co oszczędzać na karmie dla kotów, bo lepsze żywienie to inwestycja w lepsze zdrowie.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Sob sty 02, 2016 20:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

hmm generalnie planowałam kupić większą paczkę/bo to korzystniejsze cenowo/ale pani ze sklepu stwierdziła,że przy dwóch kotach,większa ilość karmy zwietrzeje.

Danutka66

Post » Sob sty 02, 2016 20:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Danutka66 pisze:hmm generalnie planowałam kupić większą paczkę/bo to korzystniejsze cenowo/ale pani ze sklepu stwierdziła,że przy dwóch kotach,większa ilość karmy zwietrzeje.

To nie zależy od ilości kotów, tylko od sposobu przechowywania :wink: Ja mam jednego kota i kupuję po 10 kg suchej karmy, bo taniej wychodzi. A przechowuję w takim fajnym pojemniku http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... arme/31837 - można w nim trzymać otwartą paczkę albo po prostu przesypać chrupki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Sob sty 02, 2016 20:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mandala i tak zrobię,pewnie jej zależało abym kupowała w sklepie ,na wagę.Ostatecznie mając dwa koty/kocur waży 5 kg..swoje zje/,to nawet 10 kg nie będzie leżało nie wiadomo ile

Danutka66

Post » Sob sty 02, 2016 22:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]