SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 25, 2013 20:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

W czasach PRLu moj kot zyl glownie na surowej (tzn. podgotowanej, czasem podsmazanej) rybie 11 lat. Do tego ludzkie zupki i takie tam. O karmach w ogole sie nikomu nie snilo... Wykonczyl go SUK i partactwo wetow z AR we Wrocku (*) (przy cewnikowaniu tak mu poharatali drogi moczowe, ze trzeba go bylo uspic). AKurat sie kapitalizm zaczal i kupilem mu pierwsza puszke Whiskasa (bardzo kocinie smakowal) ale nawet nie zdazyl jej dojesc do konca...

Jaki to byl fajny, przyjacielski kocurek, ech... do konca zycia mial w sobie malego, ciekawskiego kociaka...

(*) ale wczesniej pracowal tam wet, niestety nie pamietam juz jego nazwiska, ktory ponad poltora roku regulanie go przetykal, zczasem 2 razy w tygodniu. Potem sie zwolnil, a pierwszy zabieg dokonany przez innych wetow byl tez ostatnim... Ow lekarz podsumowal ich krotko "rzeznicy". Swoja droga wtedy zatykanie sie kotow bylo praktycznie wyrokiem smierci - 4 weterynarzy od razu proponowalo "uspic", nie probujac nawet mu pomoc. Dopiero tamten czlowiek podjal sie cewnikowania. Cewnikowano wtedy przy uzyciu "ludzkich" cewnikow i bez znieczulenia...
Ostatnio edytowano Nie sie 25, 2013 20:51 przez Lifter, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Nie sie 25, 2013 20:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Auć :evil:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie sie 25, 2013 20:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Biedny :-( niestety partacze zdarzają się w każdym zawodzie i zdarzać się będą :-( najgorsze jak to kosztuje czyjeś życie :-( co do ryb - niektóre nie mają tiaminazy i te można na surowo (dlatego można np. tatar z łososia, bo tiaminaza u ludzi działa tak samo); co do wit. D - Magnolia i tak większość ma z żółtek, bo ryb nie znosi; a na łososia gł. polujemy dzikiego (np. Abramczyk): nie jest może taki optycznie ładny, ale za to witaminy D ma sporo (hodowlany ma jej zdecydowanie mniej). Mokate dla odmiany lubiła pieczonego łososia (taki bez tłuszczu i przypraw jakiego robiłam dla siebie), ale musiałam mocno limitować (rzadko i malutko), bo tłusty, a ona miała problemy z trzustką i wątrobą.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto sie 27, 2013 13:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zrobilem dzis swego pierwszego BARFA... No i chyba kiszka z grochem. :(

Na poczatku wygladalo to dobrze - dalem kotu spiruline - oj, jak smakowalo, chcial wiecej.
Przetesotwalem tez rostbef, piers z indyka i udko z indyka - 'niam, niam' - powiedzial kot przy kadej probce i ciamkal je z entuzjazmem.
Jedzenia indyczego zoladka odmowil zdecydowanie, no ale nic to, to tylko 1/10 mieszanki, pomyslalem.

Zrobilem w sumie 21 porcji, zamrozilem. Ufffff.

Pozostala resztke podalem kotu na probe.

Kot powachal... hmmm... hmmm... zaczal nawet to jesc... juz sie ucieszylem... i nagle chyba trafil na cos, co ewidentnie mu do gustu nie przypadlo - wstrzasnal lebkiem, odskoczyl i chodu - tyle go widzialem przy miseczce. :|

No nic, zobacze, moze jeszcze podejdzie, moze sie przemoze, moze przemrozona porcja mu podejdzie... ale chyba tylko sam sie tak pocieszam. :(

Do tego praktycznie nic dzis nie jadl - podalem mu 3 rodzaje suchej karmy, skubnal odrobinke i tyle. To samo z piciem. (Ale wspomniane mieska - bardzo chetnie jadl).

Ech, po prostu opadly mi rece. Juz nie wiem, co mam robic.

Przy okazji to chyba za malo miesa pokroilem (tak 1/3) i za drobno, bo w tej zupie malo te kawalki widac. Ale to juz maly pikus. Zapewne bezdomniaki beda mialy jutro uczte i nie wykluczam, ze pare nastepnych dni tez, bo zostalo mi troszke "spadow" produkcyjnych, a i pewnie ten BARF dla nich pojdzie...
Obrazek

Lifter

Post » Wto sie 27, 2013 13:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Z moich (skromnych) doświadczeń z barfowaniem - spróbuj mu póki co dawać poszczególne składniki osobno w małych porcjach ;)
gotową mieszankę w ilościach mikroskopijnych, niech ledwo liźnie a już nie ma - ja mojego tak przekonałam do jedzenia żółtka, systematycznie coraz więcej i się udało. Nie mniej trzeba duuuużo cierpliwości do futrzaka ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Wto sie 27, 2013 13:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter pisze:(...)
Kot powachal... hmmm... hmmm... zaczal nawet to jesc... juz sie ucieszylem... i nagle chyba trafil na cos, co ewidentnie mu do gustu nie przypadlo - wstrzasnal lebkiem, odskoczyl i chodu - tyle go widzialem przy miseczce. :| (...)

Na wszelki wypadek sprawdź paszczę, czy wszystkie ząbki całe... Pewnie nie to, ale lepiej sprawdzić.
pwpw

Post » Wto sie 27, 2013 15:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Cale, cale. Miesko wcina i gryzie z checia.

PS. Podsunalem mu jeszcze raz - przemyslal sprawe... i zjadl. :D Nawet wylizal talerzyk, choc troche jakby z grzecznosci niz powodu, ze mu smakowalo... No ale zawsze cos.
Obrazek

Lifter

Post » Wto sie 27, 2013 18:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

CatzFood - wsunęła 1/4 puszeczki i więcej nie rusza :roll: i tak sześć puszek oddam bezdomniakom...

Dlaczego ona nie chce mielonek? :crying:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto sie 27, 2013 18:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Szalony Kot pisze:CatzFood - wsunęła 1/4 puszeczki i więcej nie rusza :roll: i tak sześć puszek oddam bezdomniakom...

Dlaczego ona nie chce mielonek? :crying:

1/4, czyli ile w gramach (która puszka)? bo może po prostu się najadła i więcej na raz nie chce?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto sie 27, 2013 18:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Nowootwarta puszka już też nie interesująca, chociaż kot głodny i miauczy :roll:
To była puszka 200g, ona faktycznie zjada na raz ok. 50 g karmy, więc się ucieszyłam, że wsunęła - ale jak widać jednorazowo.

Szalony Kot

Post » Wto sie 27, 2013 18:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Najmniejsza puszka CFF ma 200 gramów, 1/4 to 50g. Ostatnio też miałam taki problem z Power of Nature, rozwiązałam go dając jej około 30 gramów na jeden raz, nie więcej. Wtedy wszystko ładnie znika z miseczki ;) koty jedzą często, ale w malutkich porcjach, dlatego może rozłóż tę 1/4 puszki na dwa posiłki?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sie 27, 2013 19:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A no to już inna sprawa, moja od małego tak je, więc przywykła.
A może saszetki? Mniej się opłaca, ale przynajmniej by zjadła... Saszetki CFF podobno jakoś bardziej kotom podchodzą. Z tym, że trzeba by było szukać pojedynczej sztuki po stacjonarnych zoologach, żeby nie zamawiać pakietu od razu.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sie 27, 2013 19:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Odnośnie tego barfowania - tylko mielone w maszynce czy może byc też siekane na sam początek? Kot jako kawałki mięsa pogryzie ale jak mu dałam ostatnio zmielone - to spojrzenie mówiło "Oszalała Kobieta? Jak ja mam to pogryźć ?" i w koniec końców dostał pies na deser bo kot ani grama nie ruszył.
Obrazek

agara

Od: Pon lis 09, 2009 22:35

Post » Wto sie 27, 2013 19:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:A no to już inna sprawa, moja od małego tak je, więc przywykła.
A może saszetki? Mniej się opłaca, ale przynajmniej by zjadła... Saszetki CFF podobno jakoś bardziej kotom podchodzą. Z tym, że trzeba by było szukać pojedynczej sztuki po stacjonarnych zoologach, żeby nie zamawiać pakietu od razu.

Obstawiam, że droższe :mrgreen: ale powoli zmierzam w kierunku irracjonalnych cen kociego jedzenia, więc pewnie w końcu dobiję :roll:

Szalony Kot

[poprzednia][następna]