KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 29, 2010 17:23 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Carmen201 pisze:
vega013 pisze:Od jakiego wieku można nieletniego sądzić jako dorosłego?

Od 15 ale nie za to przestępstwo.
Za to - od 17 roku życia.

Postępowanie będzie się toczyło przed Sądem Rodzinnym.
Dobrze, że mają ponad 13 lat, bo tym poniżej to w ogóle niewiele można zrobić..

A czy nie można pociągnąć do odpowiedzialności rodziców?
Tu jak dzieciak (nawet całkiem mały) coś zrobi to ukarani zostają rodzice (lub opiekunowie), zazwyczaj jest to grzywna.
Ostatnio nawet było kilka spraw typu "dzieciak w szkole pobił inne dziecko" - rodzice dostali wezwanie do sądu i ponieśli karę.

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Śro gru 29, 2010 17:24 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

vega013 pisze:
Shoo pisze:

17 latek odpowiada jak dorosły.
Natomiast w wyjątkowych przypadkach odpowiedzialność karną może ponieść już 15-latek, ale obawiam się, że ten przypadek nie będzie się dla sądu kwalifikował :|

O właśnie - powinien odpowiadać jak pełnoletni i odsiedzieć, chociaż 2 lata.

Max 2 lata - tyle jest za znęcanie się ze szczególnym okrucieństwem :roll: Jak już pisałam "niska szkodliwość społeczna czynu" :|
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro gru 29, 2010 17:26 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Bryska4 pisze:
Carmen201 pisze:

Tu jak dzieciak (nawet całkiem mały) coś zrobi to ukarani zostają rodzice (lub opiekunowie), zazwyczaj jest to grzywna.
Ostatnio nawet było kilka spraw typu "dzieciak w szkole pobił inne dziecko" - rodzice dostali wezwanie do sądu i ponieśli karę.

Myślę, że jak najbardziej. 3latek za siebie nie odpowie przecież, a 15 - zobaczymy. Myślę, że rodzice zostaną pociągnięci do odpowiedzialności, przynajmniej za 3 letnie dziecko.

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Śro gru 29, 2010 17:27 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Na dogomanii jest informacja o zabranych zwierzętach
http://www.dogomania.pl/threads/32052-W ... st16006847
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Śro gru 29, 2010 17:27 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Bryska4 pisze:
Carmen201 pisze:

Wtedy rodzice skatują dzieciaki, a te odreagują na słabszych dzieciakach i zwierzakach.

Nie wiem, czy słusznie, ale poprawczak kojarzy mi się z wylęgarnią i miejscem edukacji przestępców, gdzie największym autorytetem cieszą się najsilniejsi młodociani przestępcy.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro gru 29, 2010 17:28 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Bryska4 pisze:A czy nie można pociągnąć do odpowiedzialności rodziców?

Art. 7 ustawy o nielatach: Sąd rodzinny może: 1) zobowiązać rodziców lub opiekuna do poprawy warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego, a także do ścisłej współpracy ze szkołą, do której nieletni uczęszcza, poradnią psychologiczno-pedagogiczną lub inną poradnią specjalistyczną, zakładem pracy, w którym jest zatrudniony, oraz lekarzem lub zakładem leczniczym, 2) zobowiązać rodziców lub opiekuna do naprawienia w całości lub w części szkody wyrządzonej przez nieletniego.

Art. 8. § 1. W wypadku gdy rodzice lub opiekun nieletniego uchylają się od wykonania obowiązków nałożonych na nich przez sąd rodzinny, sąd ten może wymierzyć im karę pieniężną w wysokości od 50 do 1500 złotych.

A postępowanie toczy tu się z urzędu, więc trzeba tylko pilnować, co by Policja nie umorzyła przygotowawczego o tak o, ale przekazała do Rodzinnego.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Śro gru 29, 2010 17:29 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Edit: Małego też trzeba odizolować od dotychczasowego otoczenia i zająć się jego psychiką.

Od takich rzeczy są sądy dla nieletnich i sądowi psycholodzy, nie internauci
:roll:
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Śro gru 29, 2010 17:31 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Rodzice jak najbardziej powinni poniesc kare - bo tak wychowalii syna. Ja moim synom tlumaczylam od malenstwa, ze zwierzatko podobnie jak my odczuwa bol. Watpie ze rodzice tego zwyrodnialca wpadli na taki pomysl.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Śro gru 29, 2010 17:33 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Nadrobiłam czytanie wszystkich stron,bo skończyłam na 31.
Ryczę jak głupia z radości,że mają tego zwyrodnialca.
Teraz przydało by się pisać do sądów rodzinnych z wystosowanym apelem na temat nie tylko tej sprawy,ale spraw tego typu.Żeby nie traktować tego jako niską szkodliwość czynu,bo takie traktowanie zaprocentuje mordercami,sadystami i maniakami.
Osobiście zamierzam jeszcze dziś wystosować tak list,ale wena nachodzi mnie najczęściej nocami :D .

Na reszcie krok do przodu :1luvu:
Ostatnio edytowano Śro gru 29, 2010 17:34 przez niki2117, łącznie edytowano 1 raz

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Śro gru 29, 2010 17:34 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

niki2117 pisze:Nadrobiłam czytanie wszystkich stron,bo skończyłam na 31.
Teraz przydało by się pisać do sądów rodzinnych z wystosowanym apelem na temat nie tylko tej sprawy,ale spraw tego typu.Żeby nie traktować tego jako niską szkodliwość czynu,bo takie traktowanie zaprocentuje mordercami,sadystami i maniakami.
Osobiście zamierzam jeszcze dziś wystosować tak list,ale wena nachodzi mnie najczęściej nocami :D .

Może pikietka pod sądem w czasie rozprawy?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro gru 29, 2010 17:34 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Cindy pisze:Rodzice jak najbardziej powinni poniesc kare - bo tak wychowalii syna. Ja moim synom tlumaczylam od malenstwa, ze zwierzatko podobnie jak my odczuwa bol. Watpie ze rodzice tego zwyrodnialca wpadli na taki pomysl.

Zapewne nie wpadli na taki pomysł, bo ich rodzice też na to nie wpadli. I koło się zamyka. Oprawcy, psychopaci, cała reszta popaprańców nie bierze się z powietrza...

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Śro gru 29, 2010 17:36 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

niki2117 pisze:Nadrobiłam czytanie wszystkich stron,bo skończyłam na 31.

Niki, a może z tego listu zrobić petycję, zamieścić ją na stronie tak, by była możliwość podpisania, i podać linki na forach?
Też myślałam o napisaniu czegoś, ale to jak ochłonę, na razie jeszcze jestem tym wydarzeniem za mocno roztrzęsiona.

ja_ana pisze:
Cindy pisze:Rodzice jak najbardziej powinni poniesc kare - bo tak wychowalii syna. Ja moim synom tlumaczylam od malenstwa, ze zwierzatko podobnie jak my odczuwa bol. Watpie ze rodzice tego zwyrodnialca wpadli na taki pomysl.

Zapewne nie wpadli na taki pomysł, bo ich rodzice też na to nie wpadli. I koło się zamyka. Oprawcy, psychopaci, cała reszta popaprańców nie bierze się z powietrza...

I czasem myślę, że taki "zaklęty krąg" należałoby zerwać przymusową sterylizacją takich osobników :(
Ostatnio edytowano Śro gru 29, 2010 17:37 przez Bryska4, łącznie edytowano 1 raz

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Śro gru 29, 2010 17:36 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

niki2117 :ok: :ok: za wene (byc moze dzisiejszej nocy)

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Śro gru 29, 2010 17:37 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

na dogomanii jest taki wpis
Kotek i reszta zwierząt już bezpieczna w krakowskim schronisku ....
czy jest na miau ktoś z krakowskiego schronu i może potwierdzić?

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Śro gru 29, 2010 17:38 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

ja_ana pisze:

Dlatego tego trzyletniego popaprańca trzeba jak najszybciej wyciągnąć z bagna, odizolować i poddać intensywnej resocjalizacji, jeżeli coś wartościowego miałoby z niego wyrosnąć.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

[poprzednia][następna]