SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 25, 2013 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

E tam... kotusiowi smakuje wiele rzeczy, tylko ludzie jacyś tacy niedomyślni przynoszą wszystko poza tym, co by akurat zjadł :twisted:

Magnolka już lubi nową mieszankę kaczka & indyk (tym razem to pełna mieszanka - wymieszane wszystko razem i zamrożone, a nie składane przed podaniem osobno mięso i osobno masa suplementowo-jajeczna) i tylko patrzy, czy nie ma więcej; zrobiłam taką z wilgotnością 75% (zwykle robi się 72-75%), ale okazuje się, ze po dolaniu "nieprzyzwoicie dużo wody", które kiedyś powodowało strajk, nadal jest pyszne. Tylko masło spirulinowe (ucieram masło ze spiruliną, bo "zielone błoto" po domieszaniu do całości jest niejadalne) muszę podać na początku i osobno, a nie położone na mieszance, bo się Pani zapachy kłócą - osobno zjada i masełko uznając za "o jakie pyszne", i mieszankę, razem - olewa obydwa. Kotuś :roll:

W piątek wybieram się po mięso już takie dobre (ze wsi z chowu "dla siebie"), bo teraz jedziemy na marketowym. Miesiąc czy dwa jej nie zabije, ale na dłuższą metę wolałabym jednak coś lepszej jakości; to sklepowe tak nie pachnie jak to "dla siebie" - skoro ja czuję różnicę przy wąchaniu surowego, to co dopiero kot (zresztą przy Mokate od razu po powąchaniu wołowinki wiedziałam czy będzie jadła, czy też nie; dużo rzeczy tak kupuję, a w szczególności jabłka). Na szczęście choć jajka cały czas mam z nadmiarów od kogoś, kto hoduje dla siebie (teraz to takiego z marketu nawet ja nie zjem - o Magnolce nie wspominając: do dobrego łatwo się przyzwyczaja).

------------
Tak dla równowagi :twisted:

DLACZEGO KOT JEST LEPSZY OD FACETA?

Kot zawsze trafia do kuwety kiedy się załatwia.
Jest większa szansa na nauczenie kota czegokolwiek
Nie musisz udawać, że podoba ci się to, co twój kot przywlecze do domu.
Nigdy nie musisz spędzać czasu z matką twojego kota.
Kot mruczy kiedy podajesz mu obiad.
Możesz obciąć pazury swojemu kotu... spróbuj namówić faceta żeby obciął paznokcie u nóg.
To nie ma znaczenia kiedy twój kot łasi się do twojej najlepszej przyjaciółki.
Kot wie, że jesteś kluczem do jego szczęścia. Facet myśli że on nim jest.
Kiedy kot wskoczy ci na kolana trochę pieszczot go zadowoli.
Nie każe ci się rozbierać, kiedy z nim śpisz.
Nie ma kompleksów, kiedy mu ogon nie staje.
Kiedy ktoś go milej głaszcze niż ty, nie zmienia od razu właściciela.
Kiedy go zdenerwujesz, nie wyjdzie z domu na piwo trzaskając drzwiami.
Kot potrafi sam znosić swoje zabawki w ulubiony kącik.
Można przed nim schować jedzenie.
Kiedy przychodzi do ciebie po długiej nieobecności, nie ma śladów szminki na futrze i nie śmierdzi alkoholem.
Nieogolony kot wygląda znacznie lepiej, niż nieogolony facet.
Kot nie zajmuje tyle miejsca w łóżku.
Kot nie chrapie!
Kot nie narzeka na jedzenie z puszki i nie zjada ci ostatniej czekoladki z pudełka.
Każdy kot myje się bez napominania.
Kot nie zostawia brudnych skarpetek na środku dywanu.
Kot nie domaga się seksu o siódmej rano. A jeśli nawet, to nie od ciebie.
Jeżeli kot ofiaruje ci zdechłą mysz — możesz być pewna, że jest to podarunek całkowicie bezinteresowny.
Niegrzecznego kota łatwiej odizolować, niż upierdliwego mężczyznę.
Swojego kota możesz przedstawić w każdym towarzystwie, mając pewność, że się nie skompromituje.
Facet może być przystojny, brzydki, albo taki sobie. Koty są wyłącznie piękne.
Kot umie mruczeć, a mężczyzna nie!
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie sie 25, 2013 12:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czyli wniosek jest jeden - koty są najlepsze :D

Mam takie drobne pytanie BARFowe na przyszłość. Jest przepis - 1kg mięsa bez kości (w tym 150g serc), tłuszcz w zależności od tłustości mięsa i Felini complete. I to koniec? To już by była zbilansowana mieszanka? Tak przynajmniej na początek, bo na razie to średnio mnie to wszystko kręci, ale powiem szczerze, że ten przepis jest najprostszy, jaki widziałam. A jak się już do tego kiedyś zbiorę, to nic do niego nie muszę dodawać? Żadnych olejów, żółtek, nic? Wiem, że FC to już kompletny zestaw witamin i minerałów, ale serio? Tak prościutko? :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Nie sie 25, 2013 12:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To jest OK przepis DLA ZDROWEGO KOTA, bo wtedy nie musi być aż tak idealnie zbilansowane - sprawdzi się pod warunkiem zmiany rodzajów mięs i używania w miarę tłustego mięsa lub dodawania masła albo łoju/smalcu itp. Ale na dłuższą metę polecam zakup kalkulatora na BŚ (5zł) i zrobienie z nim mieszanki przynajmniej z takim zestawem:
- mięso i podroby do 15% (serca, żołądki, odrobina wątróbki, żółtko plus ew. tłuszcz),
- Easy Barf,
- tauryna,
- sól (może być jodowana z kuchni),
- skorupki jaj lub cytrynian wapnia ew. wapno z alg (algenkalk),
- do tego dobrze jest mieć jeszcze olej z łososia i fortan fortain, ew. odrobinę warzyw typu marchew dobrze ugotowana (max. 5%).

Oczywiście stan idealny to wersja z naturalnymi suplementami, czyli:
- mięso z podrobami (część może być kości mięsnych, np. skrzydła z kurczaka, ale max. 30%) i żółtka oraz trochę ryby i ewentualnie tłuszcz,
- tauryna,
- olej z łososia i ew. z dorsza (drugi jest źródłem witamin przede wszystkim),
- spirulina,
- fortan fortain lub suszona krew lub świeża,
- drożdże piwne,
- mączka kostna plus mączka ze skorupek i/lub cytrynian i/lub wapno z alg,
- mączka z alg (jako źródło jodu),
- olej z kiełków pszenicy lub tokovit E (albo odpowiednik),
- ew. warzywa (do 5%).

Zaopatrz się w ten kalkulator, wpisz sobie swój zestaw tylko z FC (tam jest do wyboru felini jako "gotowe preparaty") i zobaczysz, czego za dużo, a czego za mało. Ale to jak się przekonasz do dawania mięsa (nie trzeba 100% - mieszanka może być np. 1 posiłkiem) - nic na siłę.
...

czarnekoty123

Post » Nie sie 25, 2013 12:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No właśnie jak na razie najbardziej mnie zniechęca ilość tych wszystkich składników, poza tym wszystko dla siebie robię "na oko", a w BARFie to niedopuszczalne, w to oko mogę sobie co najwyżej przywalić. A w FC jest miarka, więc tylko kupuję tłuste mięcho, serduszka, ciacham wszystko i sypię proszek, koniec. Oczywiście ja jestem zwolenniczką różnych rodzajów mięs, zarówno dla siebie, jak i dla kota, puszki też kupuję we wszystkich dostępnych smakach. Ten pierwszy zestaw, który wypisałaś, też nie wygląda na jakiś szczególnie skomplikowany, z dobrą wagą, miarkami i tym kalkulatorem mogłoby to nawet wyjść.
Ale jak piszesz, nic na siłę, więc na razie daję kotu co mam, a już widzę wielką poprawę w futerku, wcześniej jej się zdarzało "sypać", a teraz mogę wilgotną ręką przejechać po grzbiecie i nic mi na niej nie zostaje. Muszę jeszcze do BARFu dojrzeć, ale przyznam, że taki prościutki przepis mnie bardzo zaintrygował :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 14:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tak jak Ci pisałam - ten prościutki przepis idealnie zbilansowany bynajmniej nie jest, ale i tak lepszy niż byle jaka puszka. Co do odmierzania, wagi i miarki - u mnie waga służy tylko do ważenia mięsa itp.; do wody używam miarki kuchennej 1l z podziałką co 25, a do suplementów - miarki 1ml i 5ml (ta 1ml jest przy taurynie felini oraz easy barf w pudełkach o pojemności powyżej 1ml, ale wczoraj widziałam także w markecie w kompletach np. 1,5,15,50 albo 1.25, 2.5, 5 i 15ml itp. - są różne, a cena rzędu 5-7zł). Jakby trzeba było suplementy ważyć, to przy jednym kocie musiałabyś mieć wagę apteczną za jakieś 2 tys. zł, żeby miała odpowiednią dokładność - przelicznik ml na g gwarantuje już producent suplementów (tylko miarki muszą być płaskie, a nie z czubkiem).

Przykładowy w miarę zbilansowany przepis tylko z Felini, mięsem, podrobami i żółtkiem (dobre źródło kwasów omega) oraz marchewką (tylko minimalnie brakuje jodu, ale ogólnie jest wszystko w normie):
400,0 g rostbefu wołowego
400,0 g uda indyka bez kości ze skórą
100,0 g serca indyka
100,0 g żołądków indyka
1,5 szt żółtka średniego jaja kurzego (1,5x16g = 24g żółtka z jaj o wadze ok. 57-63g)
40g masła //koniecznie masło, a nie jakiś mix//
12,5 g Felini Complete
13,0 g wątroby indyczej
250,0 ml wody
45,0 g marchwi dobrze ugotowanej (średnia marchewka)

Kalkulator jeszcze sugeruje dodanie 1g (2ml) tauryny, więc o ile masz, lepiej dodać. Mięso najlepiej z 1/3 w większe kawałki, a reszta - przemielić razem z podrobami (oczywiście można w cienkie paski, ale mielone lub siekane lepiej wpija wodę). Marchewka jest fajna jak się rozgotuje i rozetrze, bo zagęszcza sos; można zrobić bez niej - kotu wystarczy trawa, a jelita powinny przesuwać treść mięśniami (najlepiej w ruchu), an ie błonnikiem, ale zwykle jelita kotów karmionych gotowymi karmami, a w szczególności chrupkami są przyzwyczajone do drażnienia ich błonnikiem i początkowo nie bardzo chcą pracować po kociemu (mięśniami własnymi), więc ta marchewka może się przydać (karotenu i tak kot nie przetworzy, wiec to robi tylko i wyłącznie za balast ułatwiający kuwetkowanie).

Co do tego 12,5g felini - skoro jedna miarka to 0,8g i jest na 65g mięsa, to wychodzi mi ok. 15,5 miarki na ten kg mięsa z podrobami (jak liczyć wg 65g mięsa, to wychodzi 15,4, a jak wg 0,8g miarka, to 15,6, więc 15,5 miarki = 12,5g powinno być OK).

Taka porcja powyżej ma 206g białka, 113g tłuszczu, 45g węglowodanów i 990g wody (dość chude i wilgotność minimalna zalecana - dobrze jest dolewać więcej np. przed podaniem, bo większa wilgotność może nie pasować, a po co całą mieszankę zepsuć); oznacza to:
1) proporcje B:T:W równe 1,8:1:0,2,
2) taka porcja mieszanki wystarczy na odżywienie ok. 40kg kota, czyli dla kota 4kg na 10 pełnych dni, dla 2kg kota - na 20 dni; oczywiście można dawać np. 1/2 czy 1/4 porcji dziennej w mieszance, z reszta - w karmach.

Dla niezorientowanych - mowa ciągle o tym kalkulatorze.
...

czarnekoty123

Post » Nie sie 25, 2013 14:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No ja raczej stawiam na drobno posiekane, bo mielonek kicia mi nie zje, a żeby zrobić taki mus jak w Power of Nature który łaskawie zjada, musiałabym po wymieszaniu wszystko przemielić jeszcze z 5 razy xD
Jak na razie to w najbliższym czasie spróbuję jej przemycić w mokrej karmie trochę wołowiny. Jak zje, a nie wydłubie i zostawi, to popróbuję, będę dodawać coraz więcej, a potem zacznę od tego najprostszego, jeśli to też przejdzie, to może zacznę się w to bawić :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 14:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tylko nie przesadź z tą wołowiną bez suplementacji, bo pamiętaj, że mięso bez kości to dużo fosforu i mało wapnia (podroby jeszcze gorzej); poza tym jak będziesz dawać mięso, a kotuś lubi biały serek, jogurt czy kocie mleko, to dobrze by było mu trochę dawać, bo tam jest ok. 1,3:1 wapń do fosforu, więc trochę zmniejszy dysproporcje do czasu, aż dojdziesz psychicznie do zrobienia pierwszej pełnowartościowej mieszanki (bo samo mięso na dłuższą metę może nie wyjść kotusiowi na zdrowie).

Co do mielenia - mielonka a mielone surowe mięso to dwie różne historie. Mielonki są miękkie i wypadają z paszczy, a do tego ciężko to kotu łapać zębami; mielone mięso jest twardsze i łatwiej to zapakować do paszczy.
...

czarnekoty123

Post » Nie sie 25, 2013 14:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Co do tego wapnia to już wiem, ale jako że nie lubi sera ani jogurtów, to myślałam bardziej o tych skorupkach z jajek, kiedy będzie zjadać więcej czystego mięsa.
Spróbujemy, zobaczymy, może w takim razie mielone mięso przejdzie :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 15:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jeśli chcesz sama robić skorupki, to dobrze je zmiel, bo inaczej podrażnią żołądek. Przeciętnie daje się 5-6g skorupek na kg mięsa (o ile to skorupki np. Lunderland), czyli łyżeczkę od herbaty taką dość pełną; jak dasz tylko troszkę mięsa, to na czubek noża gdzieś wyjdzie (przedawkowanie wapnia też jest niedobre).
...

czarnekoty123

Post » Nie sie 25, 2013 15:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ok, zapamiętam :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 16:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Grażynko skoro masz przeliczony już przepis na kaczkę i indyka to wrzuć może tutaj.
Chętnie skorzystam.

Ja mam na gęś i indyka to też wrzucę.

500 g Gęś mięso ze skórą
500 g Gęś udo bez kości
1000 g Indyk mięso chude bez skóry
200 g Indyk serce
200 g Indyk żołądek
3 szt Żółtko jajka
41 g Wątroba gęsia
4,4 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
3,9 g Mączka z alg morskich
4,8 g Drożdże piwne
698,7 g Krew gęsia świeża (płynna) (w kalku 158,9g krew wołowa świeża)
1,4 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
25 g Olej z łososia SALMOPET
13,9 g Mączka ze skorupek Lunderland
9,7 g Sól kłodawska niejodowana (w kalku sól himalajska, ale zamiast 60 ma 600mg wapnia)
6,5 g Tauryna
700 g Woda
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie sie 25, 2013 17:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kaczka & indyk (obecna wersja, bo za każdym razem - nawet jak się powtórzą czasami te same mięsa w sensie gatunków zwierząt, to zmieniam proporcje albo części, z których biorę mięso itp).
Waga Ilość miarek
1 120,0 g Kaczka pierś bez skóry
2 120,0 g Indyk pierś bez skóry
3 280,0 g Indyk udo (bez kości)
4 40,0 g Indyk serce
5 60,0 g Indyk żołądek
6 3,0 szt Żółtko jajka
7 14,0 g Wątroba indycza
8 15,0 g Łosoś
9 0,7 g 1,0 Mączka z alg morskich Lunderland
10 6,0 g 24,0 Spirulina // to są 24 prasowane po 250mg
11 9,0 g 15,0 Drożdże piwne
12 5,2 g 13,0 Fortain
13 0,7 tab Tokovit E 100 (kapsułka)
14 24,0 g Masło
15 3,6 g 4,0 Olej z łososia SALMOPET
16 0,6 g 1,0 Mączka kostna (35/15)
17 1,1 g 3,0 Cytrynian wapnia 21%
18 3,5 g 3,5 Mączka ze skorupek Lunderland
19 2,1 g 1,8 Sól jodowana
20 2,0 g 4,0 Tauryna
21 325,0 g Woda
22 14,0 g Warzywa

To jest na 7 dni dla leniwca kanapowego 4kg, zdrowego; jak dasz 4 żółtka, to ucinaj łososia, jak ujmiesz żółtek to dodaj łososia; zamiast łososia możesz sobie wbić ten tran, którego moje kocię nie tknie chyba nawet pod groźbą oskórowania.
...

czarnekoty123

Post » Nie sie 25, 2013 18:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ok dzięki, zawsze to jakaś odmiana.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie sie 25, 2013 19:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter pisze:(...) z kotami jest duzo prościej. (...)
Satysfakcjonuje je już kawał surowej ryby - nie chcą nic więcej.

tzn. chcieć to mogą, ale mam nadzieję - nie dostają surowej ryby ;) ?
Obrazek

Anneke_

Od: Czw mar 28, 2013 15:24

Post » Nie sie 25, 2013 20:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

W BARF jest tylko surowa w bardzo małych ilościach ;) służy to uzupełnianiu gł. witaminy D ; a co do listy ryb zawierających problematyczną tiaminazę, która niszczy tiaminę (wit. B1) - zachęcam do lektury tego. A naturze kotek też nie łapie rybki gotowanej (no chyba, że czegoś nie wiem o kotach i sobie jednak rybki np. grillują).
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]