Pytam, bo mam zagrożenie w postaci brata kotki

Nie wiemy, kiedy kociaki się urodziły, a ocena wieku wg dwóch wetów nie zgadza się z oceną wieku wg forum

Nigdy nie miałam kotki, nie wiem czego się spodziewać... Wetka chce robić "wczesną sterylizację" w połowie grudnia (według niej kotka będzie miała wówczas 5,5 miesiąca) , ale mam sugestie, że kociaki mają już teraz pół roku

I bądź tu mądry niedoświadczony człowieku...

Napiszę więcej, może coś podpowiecie
Kociaki trafiły do mnie pod koniec września i zostały ocenione przez weta na "nie więcej niż 2,5 miesiąca". Według obserwacji okolicy małe urodziły w pierwszej połowie lipca. Kiedy do mnie trafiły ważyły 2 kg każdy i tu jest pierwszy zgrzyt, bo to ponoć za dużo jak na 2,5 miesiąca

Kociaki były do końca przy matce, były też codziennie dokarmiane (nie wiem czym), wyglądały na dobrze odżywione, ale nie były grube. Dwa tygodnie temu inny wet widział kociaki i ocenił, że urodziły się na początku lipca. Teraz kociaki mają podwójne kły - wszystkie cztery

Kocurka nie czuć zupełnie, natomiast kotką zaczynają się interesować mój kastrat i jej brat

Małej to nie odpowiada, ale wąchają ją namiętnie i czasem próbują czegoś więcej

Wetka uważa, że mała jest za mała na sterylizację, a w razie, gdyby do czegoś doszło chce robić sterylkę aborcyjną... Nie wiem, czy czekać ten miesiąc, czy szukać innego weta? Wolałabym nie dopuścić do rujki