WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 22, 2010 22:18 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

Komputer chodzi na słowo honoru. Niestety zdjęć jeszcze nie moge wstawić, po prostu sie nie da.
Charli przyjechał do mnie i co zauważyłam jego prawe oczko było cały czas zamkniete. Ponieważ nie pozwalał do siebie dojść pozostawiłam go na razie aby sie uspokoił. Zrobiłam mu jednak zbliżenie główki ( zawsze to robie przy kotach niedotykalskich), że sprawdzić nos i oczy. Wtedy właśnie zauważyłam, że coś niedobrego chyba dzieje sie z oczami.Pierwsze podejście do Charliego - Przegryziony na wylot paznokieć i pokiereszowana ręka ( boli paskudnie), Drugie podejście - Charliego złapałam w tunel RC. Przeraziłam się jak otwarłam prawe oczko. Gałka oczna była całkowicie zjedzona przez KK. Oczko było o połowę mniejsze i wyglądało jaK kulka zywego mięsa. Drugie oczko zaczynało mięć poczatki KK. Zrobiłam zdjęcie, przemyłam świetlikiem, zakropiłam gentamecyną. Kot od razu zaczął sie lizać. Widocznie pozbył sie bólu. Zdjecie poszło od razu do vetki. Odpowiedź jaka otrzymałam: oka nie da się uratować od przynajmniej miesiąca. Konieczny zabieg, żeby nie doszło do komplikacji i kot niepotrzebnie nie cierpiał. Vetka konsultowała się z dr. Gierkiem ( okulista na Śląsku) który potwierdził jej diagnozę. Charli cierpiał z powodu oczka co najmniej od 3-ch m-cy. Teraz musimy ratować drugie oczko :cry:
Mój ukochany Biesik 3.04. - 16.12.09 za TM
Obrazek[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=110295&start=0]

IKA 6

Od: Pon mar 30, 2009 18:31

Post » Wto lut 23, 2010 8:09 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

Jeżeli nie bedzie mnie na forum to znaczy że ta piekielna machina znowu odmówiła współpracy :twisted: :twisted: :twisted:

IKA 6

Post » Wto lut 23, 2010 8:30 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

:ok:
krynia08

Post » Wto lut 23, 2010 9:38 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

z tego wynika ze ma to od urodzenia:(((
biedny charlie to znacznie zmniejsza jego szanse na dom:((( jego siostry spia zdrowe w lozkach swoich wlascicieli a mu sie tak nie uklada:((
Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Koninie:
https://schroniskokonin.fora.pl/
http://www.schronisko.konin.pl/

Konin

Od: Pon lut 16, 2009 17:29

Post » Wto lut 23, 2010 12:24 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

Charlie wcale nie jest biedny.Dobrze że w porę(?) zauwazyłam problem z oczkiem. Wyłyskamy chore i pozbedziemy się bólu. Zdrowe doleczymy i zostanie nam ślepaczek. To wcale nie taka zła kombinacja. Tylko maluch musi od nowa zaufać mi. Przechodzi przyśpieszony kurs ufnosci wobec Dużych ( m.in. na śmietance 30%). Jeżeli chce normalnie żyć musi mi w końcu zaufać :ok: :ok: :ok:

IKA 6

Post » Wto lut 23, 2010 12:35 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

IKA sorry za OT, poradnik doszedł wielkie dzięki, a wskazówki na wlepkach są bezcenne :ok:
bardzo dziękuję :)

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Wto lut 23, 2010 12:51 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

PearlRain pisze:IKA sorry za OT, poradnik doszedł wielkie dzięki, a wskazówki na wlepkach są bezcenne :ok:
bardzo dziękuję :)

Nie ma za co. Mam taki głupi zwyczaj dopisywania czego co sie dodatkowo dowiem. A ponieważ rośliny to mój konik - masz problem to pisz :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

IKA 6

Post » Wto lut 23, 2010 13:08 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

no to się wpakowałaś, co prawda z różnym skutkiem uprawiam roślinki, z porad doświadczonych lubię korzystać i na bank Cie wykorzystam w kwestii amarylisów :wink: ale to bardziej na pw niż tutaj :mrgreen: :1luvu:

PearlRain

Post » Wto lut 23, 2010 13:24 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

O proszę.....
Nie narzucam nikomu tego jak leczyc , ale Tobrexan polecam.Dzieki szybkiej interwencji mojej (trzeba ulotke przeczytac)uratowalismy oczy kotom..spróbój...Jesli Dr Garncarz jest uznanym specjaliste to nie zaszkodzi Tobrexan na wstepie...

Uratujesz gałke na pewno...Sówka wiesz....
Dodam jeszcze ,ze nie mas sie Tobrexan do antybiotyku...mozna podac razem,ale zaraz sprawdze jeszcze raz...dzwoniac do doktora...Warto sprubowac....
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto lut 23, 2010 17:52 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

W piatek idziemy na kontrolę pełną do vetki. Przy okazji zrobimy morfologie i biochemię. Na szczeście Charli coraz bardziej ufnie do mnie podchodzi. Chyba zrozumiał, że chcę mu pomóc. Poprosze też żeby mu dali przed operacja zylexis. Na pewno mu sie przyda :ok: :ok: :ok:
Jeżeli chodzi o Charliego to nie ma co ratować. Tam juz nie ma gałki ocznej, a teraz z oczka zaczyna sączyć sie delikatnie krew. A poza tym vetka dała mi wyraźne wskazówki dot. Charliego.
Radomszczańskie maluchy to niezłe urwipołcie. Najgorsza jej Lilka, zaczepi i wycofuje się potem patrzy jak pozostałe koty sie tłuką. Krecik uwielbia spać a Krawacik rozrabia z siostrą ale troche spokojniej.
Adaś Paluch może zamiziać człowieka na śmierć :evil: Jak tylko wchodzę do pokoju to nie mam prawa nic wiecej robić tylko go miziać. Jak podejdzie, jeden z kotów od wróżki to je po prostu wali łapą. Taki zazdrosny o człowieka. :mrgreen:
Trójka ostatnich kocurów: Adaś z Palucha i kocury od wrózki nie wiedza co to szynka. Musiałam wezwać mojego Głupka żeby zaczął przy nich jeść ( on okropnie mlaska jak mu coś smakuje) wtedy chyba zaskoczyły co maja robić z tym czymś. Kocury od wróżki od trzech dni z apetytem wciskaja mokre jedzenie ( nareszcie). Dzisiaj dałam rosól czysty z mięskiem i też staneły.
Dzisiaj już więcej nie wejdę, bo teraz musiałam podejmować przez 1/2 godziny próby włączenia programu :twisted: :twisted:
O roślinach moge długo gadać, więc się nie boję :ryk: :ryk: :ryk:

IKA 6

Post » Śro lut 24, 2010 8:55 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

no szynki to one na pewno nie dostawały u wróżki, pewnie tylko suchy chleb
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Od: Pt lut 08, 2008 12:28

Post » Śro lut 24, 2010 12:11 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

:kotek: :ok:
krynia08

Post » Śro lut 24, 2010 12:24 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

Nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj z Charlim do veta. Kocisko zdążyło nas podrapać i pogryźć ale warto było. Vetka na zywo stwierdziła, że kota na bank ma herpeswirusa i dostała dwa silne zastrzyki jeden bardzo bolący( stąd nasze obrażenia). Patrząc w głąb oczodołu usmiechneła się i powiedziała, że jest cień szansy, że oko zostanie i może bedzie widział. Oczywiście nic wiecej diabeł nie pozwolił przy sobie zrobić. Gentamecyna, która podawałam zatrzymała dalszy rozwój wirusa a zastrzyki teraz powinny go dobić. Do oka dostaje tylko atecortin no i przemywanie swietlikiem. Okazało się ze to zmasakrowane oczko to była trzecia powieka w paskudnym stanie. Miejmy nadzieję, że wirus nie uszkodził bardzo jego oczka. :ok: A tak w ogóle to kobitka - stąd nasze obrażenia. Vetka martwi się tylko czy ta kotka bedzie w stanie sie oswoić. Zobaczymy. Przed nami dość trudne co najmniej 3 m-ce :ok: :ok:
Kaja ja wiem że nie dostawały szynki, ale żeby trzymać koty na suchym chlebie to już lekka przesada.
Adaś Paluch dzisiaj pokazał swoje pazurki. Jak mówiłam jest strasznie zazdrosny o człowieka. Dzisiaj czarny od wróżki przyszedł do mnie trochę bliżej i Adaś żucił sie na niego. Jak mnie nie ma jest spokój. Cały czas wchodziłam do pokoju mając spryskiwacz z wodą. Dzisiaj pierwszy raz go użyłam. Adasiowi trzeba będzie szukac domku tylko dla siebie :oops:
Po południu idę z Maszko do veta na usuniecie zębów, usg i rtg płuco-serca ( znowu). Nie wiem czy mi sie uda jeszcze raz zalogować. Jak nie to wyniki będa jutro :ok:

IKA 6

Post » Śro lut 24, 2010 16:08 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

:ok: za kociaste
krynia08

Post » Śro lut 24, 2010 16:23 Re: WĄTEK OGÓLNY kocich tymczasów u IKI6

:ok: :ok: i ja trzymam za kociaki

PearlRain

[poprzednia][następna]