KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 29, 2010 16:54 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Anna Kubica pisze:Uważam że w wielkiej mierze do tak szybkich dzialań policji przyczynili się ludzie z tego forum :!: Sprawa została bardzo nagłośniona w mediach i to właśnie dzięki temu forum :!:
Jednak nadal trzeba nadzorować tą sytuację , ten 15letni sadysta powinien być odizolowany od społeczeństwa a "wykonawca"(nie chce mi przejść przez gardło słowo -dziecko) powinien być leczony, niestety widać że to nie jest jego "pierwszy raz".
TO DOPIERO POLOWA SUKCESU :!: :!: :!: :!:

Dla mnie to jest tylko i wyłącznie zasługa INTERNAUTÓW :!: bo gdyby nie my INTERNAUCI policja nic by nie zrobiła(i zapewne nie zrobi) dlatego my INTERNAUCI powinniśmy to przypilnować :!: :!:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro gru 29, 2010 16:54 Re: kot z YT. Szukamy sprawcy! Ważne info 1 strona

fiszka13 pisze:
daggie pisze:Vego, nieprawda - dziecko 3-4 letnie jeszcze nie potrafi się postawić w sytuacji innej osoby.
Przeprowadzane były testy - m. in. stawiano przed dzieckiem 3 różnej wysokości przedmioty i miało ono powiedzieć, co widzi lalka (siedząca naprzeciwko niego - a więc widząca te przedmioty w odwrotnej kolejności). Dziecko nie potrafiło tego zrobić - one nie umieją jeszcze myśleć abstrakcyjnie, przestrzennie, a co dopiero założyć, że zwierzęta i inni ludzie czują ból. Dzieciak jest tu absolutnie niewinny :(

Nie o tym dyskusja, ale nie do końca masz tu rację. To co bada wspomniane przez Ciebie zadanie to umiejętność przyjmowania perspektywy wzrokowej. Wyobraźnia przestrzenna i myślenie abstrakcyjne to jeszcze inne procesy i nie o nie tu chodzi. Postawienie się w sytuacji innej osoby, odczuwanych przez nią emocji czy nawet empatia (czyli współodczuwanie emocji) - o co chodzi Dziewczynom - to jeszcze nieco coś innego. Tak się składa, że jestem psychologiem i zajmuje się dziećmi. O tym chłopcu się nie wypowiem, bo co na tym filmie widać.... Zachowanie jest naganne, ale o jego rozwoju co możemy powiedzieć?? Dzieci w wieku około 2 - 3 lat zaczynają mówić o emocjach, 3-4 rok życia to rozwój empatii, przy czym początkowo dzieci są bardziej skłonne do reagowania na zmartwienia innych dzieci, z którymi maja relacje koleżeńskie. Nie można powiedzieć, że jest wszystko albo nic, że dziecko wie i rozumie wszystko albo nic. Dziecko nie jest miniaturą dorosłego, jego procesy psychiczne przebiegają w odmienny sposób niż dorosłych.

Owszem, zgadza się - chodziło tam o przyjęcie perspektywy wzrokowej. Ale myślenie "o emocjach" to jeszcze wyższa szkoła jazdy, prawda? :)
A ja jestem pedagogiem i zajmuję się dziećmi :)

daggie

Od: Sob cze 19, 2010 15:16

Post » Śro gru 29, 2010 16:55 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Bryska4 pisze:Jak już będzie coś wiadomo w sprawie zwierząt - mogę prosić o post trochę większymi literami?

Ja też poproszę :)

yammayca

Od: Pt cze 27, 2008 15:54

Post » Śro gru 29, 2010 16:57 Re: kot z YT. Szukamy sprawcy! Ważne info 1 strona

Zofia&Sasza pisze:
meliska1979 pisze:
Zofia&Sasza pisze: A propozycja leczenia trzylatka na "zamkniętym oddziale" trąci sowiecką Rosją.

A niech trąca, czym chcesz, a ja nadal sądzę, że dzieciak powinien być objęty terapią i bez czepiania się szczegółów czy będzie się ona odbywała na zamkniętym czy otwartym oddziale, to nie ma nic do rzeczy tak samo jak to czy pomieszczenie będzie wietrzone czy nie, bo w oknach nie będzie klamek. Takie są moje odczucia, bo jestem osobą wrażliwą pozostającą w niezmiennym szoku po obejrzeniu filmu w którym ta "biedna 3 letnia ofiara" katuje kota. :!:

Widzisz, moja empatia obejmuje także ludzi. Takich jak to głęboko skrzywdzone dziecko. Oczywiście, że wymaga terapii. I wierzę, że ma szanse stać się wrażliwym człowiekiem.
Czy jeśli 3-letnia dziewczynka zostanie zgwałcona tez powiesz, ze "widać ma duszę dziwki"?

Twoim zdaniem ktoś, kto został zgwałcony (niezależnie od wieku) "ma duszę dziwki"?

Człowieku, zastanów się, co piszesz. Gwałt to przestępstwo.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro gru 29, 2010 16:57 Re: kot z YT. Szukamy sprawcy! Ważne info 1 strona

Zofia&Sasza pisze:
meliska1979 pisze:
A propozycja leczenia trzylatka na "zamkniętym oddziale" trąci sowiecką Rosją.

A niech trąca, czym chcesz, a ja nadal sądzę, że dzieciak powinien być objęty terapią i bez czepiania się szczegółów czy będzie się ona odbywała na zamkniętym czy otwartym oddziale, to nie ma nic do rzeczy tak samo jak to czy pomieszczenie będzie wietrzone czy nie, bo w oknach nie będzie klamek. Takie są moje odczucia, bo jestem osobą wrażliwą pozostającą w niezmiennym szoku po obejrzeniu filmu w którym ta "biedna 3 letnia ofiara" katuje kota. :!:[/quote]
Widzisz, moja empatia obejmuje także ludzi. Takich jak to głęboko skrzywdzone dziecko. Oczywiście, że wymaga terapii. I wierzę, że ma szanse stać się wrażliwym człowiekiem.
Czy jeśli 3-letnia dziewczynka zostanie zgwałcona tez powiesz, ze "widać ma duszę dziwki"?[/quote]

Po za empatią, która Cię wypełniła dostrzegam znaczne braki w zakresie niepopadania w skrajności. Dla tego kieruję prośbę abyś nie popadała w skrajności podając tak absurdalne przykłady.

meliska1979

Od: Wto gru 28, 2010 21:48

Post » Śro gru 29, 2010 16:58 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

valborga, wstawisz na forum te info?

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Śro gru 29, 2010 17:01 Re: kot z YT. Szukamy sprawcy! Ważne info 1 strona

vega013 pisze:Człowieku, zastanów się, co piszesz. Gwałt to przestępstwo.

Skłanianie dziecka do zachowań karalnych, a znęcanie się nad zwierzęciem JEST karalne, też jest przestępstwem EOT
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro gru 29, 2010 17:01 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Namierzenie ich to dopiero połowa sukcesu, trzeba monitorować dalej by sprawa nie rozeszła się po kościach jak to w Polsce często bywa.
Jestem kocurem ;) Obrazek

Obrazek Obrazek

anduk

Od: Pon kwi 26, 2010 2:39

Post » Śro gru 29, 2010 17:01 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Bryska4 pisze:Jak już będzie coś wiadomo w sprawie zwierząt - mogę prosić o post trochę większymi literami?

Też poproszę, bo tu już bałagan się zrobił, nic nie można się dowiedzieć, a strony wątku mnożą się w przerażającym tempie- niewiele do niego wnosząc...
Obrazek

Afra666

Od: Śro wrz 01, 2010 11:50

Post » Śro gru 29, 2010 17:02 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Wstawie:)

valborga

Od: Śro gru 29, 2010 16:03

Post » Śro gru 29, 2010 17:02 Re: kot z YT. Szukamy sprawcy! Ważne info 1 strona

Zofia&Sasza pisze:
vega013 pisze:Człowieku, zastanów się, co piszesz. Gwałt to przestępstwo.

Skłanianie dziecka do zachowań karalnych, a znęcanie się nad zwierzęciem JEST karalne, też jest przestępstwem EOT

Zgadza się.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro gru 29, 2010 17:03 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Tak z innej beczki będą kastrować pedof....lów 8O na tvn24 mówili :D

CatAngel

Post » Śro gru 29, 2010 17:03 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/za ... omosc.html

W jednym z krakowskich mieszkań policjanci zatrzymali 15-letniego chłopaka. Wygląda na to, że to właśnie on nakręcił film, na którym jego 3-letni brat dręczył kota - informuje TVN 24.

- Na miejscu policjanci znaleźli też inne zwierzęta, które zostały zabrane do azylu. Weterynarze sprawdzą czy one również były prześladowane - powiedział na antenie TVN 24 Dariusz Nowak z małopolskiej policji.

O śledztwie w sprawie filmu Onet.pl pisał wczoraj. Widać na nim, jak dziecko dusi kota, tłucze nim o ścianę i rzuca na podłogę. Wycieńczone zwierzę nie ma siły nawet uciekać.

W ustalenie domniemanego autora nagrania zaangażowana była gdyńska policja - to tam złożono zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa - oraz prokuratura.

Potrzebna była też współpraca międzynarodowa, bowiem serwis YouTube, na którym zamieszczono nagranie, nie ma polskiego przedstawicielstwa.
Ostatnio edytowano Śro gru 29, 2010 17:04 przez Tal-Rash, łącznie edytowano 1 raz
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta. -George Bernard Shaw

Tal-Rash

Od: Śro kwi 22, 2009 12:53

Post » Śro gru 29, 2010 17:04 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

CatAngel pisze:Tak z innej beczki będą kastrować pedof....lów 8O na tvn24 mówili :D

Tylko tych, którzy będą chcieli zmniejszenia wymiaru kary - na ich własne życzenie. Chyba że coś się zmianiło od czasu ostatniej informacji na ten temat.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro gru 29, 2010 17:06 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Gibutkowa pisze:
CatAngel pisze:Tak z innej beczki będą kastrować pedof....lów 8O na tvn24 mówili :D

Tylko tych, którzy będą chcieli zmniejszenia wymiaru kary - na ich własne życzenie. Chyba że coś się zmianiło od czasu ostatniej informacji na ten temat.

To i tak dobrze :)

CatAngel

[poprzednia][następna]