K.CHATKA-pomoc w dużej akcji sterylkowej potrzebna str 87

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 03, 2010 21:03 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Poprawka - pomyliłam się bo Dorotka zaoferowałą za Ciebie piątek wieczór, a Ty oferowałąś piatek rano :D
GRAFIK DYŻURÓW NA TYDZIEŃ OD 08.11.-14.11.2010
08.11. pon. rano Gosia wie. Mara
09.11. wt. rano Gosia wie. Mara
10.11. śr. rano Bogusia i Asia wie. Mara
11.11. czw. rano Mara wie. Teresa
12.11. piat. rano Mara wie. brak
13.11. sob. rano Martyna wie. brak
14.11. niedz. rano Dorotka wie. Alienor

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Śro lis 03, 2010 21:09 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Iweta pisze:
Mara S pisze:Odesłałam Panią szukającą towarzystwa dla swojego kastrowanego, wychodzącego (w kamienicy ale ponoć bezpiecznie) kocura bo nie umiałam jej z gowy żadnego kota zaproponować. Kot ma być przytulasty i zakumplować się z tym pierwszym, który jest mało miziasty i sporo łazi a Pani chciałaby by miał się z kim bawić w domu i mniej wychodził. Kot może byc nieciachany bo jej kolega jest wetem i ponoć sami nieraz różne bidy ciachają. Dajcie znać czy ta Pani na coś się zdecydowała - jej numer to 514-062-688.

Gosiu nie mam echinacei ani nic takiego ale na pewno w końcu wyzdrowieję :!:

Tylko nalewka mogłaby Cię uzdrowić :mrgreen: :wink:

Rzekłaś, Efendi - Mara potrzebuje pilnie:
1/ jeżówki ( echinacea)
2/ nalewki ( alkohol - et caetera)
ewentualnie - nalewki na jeżówce !!! sama nie umiem - ale udam się pilnie na poszukiwanie do stosownego sklepiku w
" silesia city center" gdzie mają takie kordiały .
na pewno coś znajdę żeby Marę ratować - i nie będą to dopalacze.

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Śro lis 03, 2010 21:10 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

mar_tika pisze:Plamek pojechał do nowego domu i dojechał.Sam wyszedł z kontenerka i dał si wygłaskać nowym właścicielom.Bedzie chyba dobrze bo kotka stacjonarna ma 5 lat i jest bardzo spokojna.Ksiązeczki nawet dwie pojechały z Plamkiem.
Pani dagmara prrzywiozla dwa worki puriny i puszeczki juniorki.Pracuje w bibliotece w Bytomiu więc wzięła od nas część ulotek i plakaty .Ma wystawić w swoim miejscu pracy.Trzeba koniecznie pomyśleć o wpisanie na ulotki nr konta

Pędzel i Filip po nocy pod jednym dachem żyją choc jeszcze fukają na siebie.

Dziś byłam przed Alienor na kociarni.Niestety na na zew były wymiociny.Nie wiem który kot wymiotował.Ruda rozdrapała nowe rany na karku.Reszta kotów w miarę choc Czandra jeszcze się ślini i wyraźnie ma problemy z przełykaniem śliny.

Ewa a powiedz mi dlaczego Psotka i Wąsikowa są na renalu?to karma dla kotów z niewydolnością nerek 8O

ok po kolei
Renal jest karmą, która ma obniżoną zawartość białka, więc mniej obciąża nerki ale watrobę również.
Teoria mojej wetki jest taka, Psotka pod wplywem stresu przestała jeść, jak większość kotów, stąd gorsze wyniki wątrobowe. Myślę, że jak podamy jej silimarol i hepatil (jesli ktoś moze kupic plizzz) 1x dziennie to bedzie ok.

Co do Rudej - steryd byl slaby dwudniowy, bo bałam się, ze ją KK powali. Trzeba podjechać na posiew i zrobić wyskrobiny gdzie je robią ? moze w Lupusie. Podzwońcie proszę. Mocniejszy steryd podamy ale jak się przeprowadzimy bo z dwojga zlego wolę rany na karku niż koci katar. a smarujcie ją olejkiem Iwety?

Fajnie, że Plamuś ma domek - ale padre nie wypuszczacie?

Pytanie - czy Big je? czy widzieliście go przy misce?

Gosiu zamowiłam karmy - jak chcesz to moze dorzuc się do rachunku bo zamówiłam po cenach hurtowych, szkoda dopłacać prowizje :)

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Śro lis 03, 2010 21:11 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Tola ma guza wielkosci śliwki w brzuszku - węzeł chłonny albo cysta :( i tak jej na razie się nie da operować.

Filomen

Post » Śro lis 03, 2010 21:21 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

zamieszczam apel fundacji Pro Animals (z Chrzanowa)
http://proanimals.org/index.php?option= ... 38&lang=pl

wysłany do wojewody śląskiego a ja przesłałam do Urzędu Miasta Sosnowca

Filomen

Post » Śro lis 03, 2010 21:22 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Biedna Tola :( a o mnie dziewczyny się nie martwcie, choć na samą myśl o nalewce się człowiekowi lepiej robi :piwa: :ryk: - ja na niedzielę już musze być zdrowa :!: i normalnie isć na dyżur a wcześniej poproszę Ewę o aktualny kociochatkowy kącik medyczny do wydrukowania :wink:

Czy juz wiadomo z jakim tytułem wpłacać składki członkowskie?

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Śro lis 03, 2010 21:23 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Filomen pisze:
mar_tika pisze:Plamek pojechał do nowego domu i dojechał.Sam wyszedł z kontenerka i dał si wygłaskać nowym właścicielom.Bedzie chyba dobrze bo kotka stacjonarna ma 5 lat i jest bardzo spokojna.Ksiązeczki nawet dwie pojechały z Plamkiem.
Pani dagmara prrzywiozla dwa worki puriny i puszeczki juniorki.Pracuje w bibliotece w Bytomiu więc wzięła od nas część ulotek i plakaty .Ma wystawić w swoim miejscu pracy.Trzeba koniecznie pomyśleć o wpisanie na ulotki nr konta

Dziś byłam przed Alienor na kociarni.Niestety na na zew były wymiociny.Nie wiem który kot wymiotował.Ruda rozdrapała nowe rany na karku.Reszta kotów w miarę choc Czandra jeszcze się ślini i wyraźnie ma problemy z przełykaniem śliny.

Ewa a powiedz mi dlaczego Psotka i Wąsikowa są na renalu?to karma dla kotów z niewydolnością nerek 8O

ok po kolei
Renal jest karmą, która ma obniżoną zawartość białka, więc mniej obciąża nerki ale watrobę również.
Teoria mojej wetki jest taka, Psotka pod wplywem stresu przestała jeść, jak większość kotów, stąd gorsze wyniki wątrobowe. Myślę, że jak podamy jej silimarol i hepatil (jesli ktoś moze kupic plizzz) 1x dziennie to bedzie ok.

Co do Rudej - steryd byl slaby dwudniowy, bo bałam się, ze ją KK powali. Trzeba podjechać na posiew i zrobić wyskrobiny gdzie je robią ? moze w Lupusie. Podzwońcie proszę. Mocniejszy steryd podamy ale jak się przeprowadzimy bo z dwojga zlego wolę rany na karku niż koci katar. a smarujcie ją olejkiem Iwety?

Gosiu zamowiłam karmy - jak chcesz to moze dorzuc się do rachunku bo zamówiłam po cenach hurtowych, szkoda dopłacać prowizje :)

Pytam o renal z ciekawości bo stosowałam go dla nerkowców.Wiem że zamawiałaś karmę u Moniki (wyszła odemnie godzinę temu) i zastanawiałyśmy się dla kogo i po co ta karma

Wyskrobiny i posiew robiłyśmy u Molickich i badania szły chyba do Wrocka.Spytaj Teresy tam diagnozowalyśmy Lolkę.Dla mnie to sprawa bakteryjna i żaden "specyfik" nic nie wniesie do sprawy tylko badania i konkretne leczenia tak jak u Loli

Padre lata na kociarni.
Big jest coraz śmielszy.Dziś wyszedł na kociarnię i nawert ocierał się o Teresy nogi:)Czyli idzie ku lepszemu :ok:

Kurcze jak to Tola ma guza :cry: Nie za dużo nieszczęścia jak na jednego kota :cry:
Ostatnio edytowano Śro lis 03, 2010 21:27 przez mar_tika, łącznie edytowano 1 raz

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Śro lis 03, 2010 21:24 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Filomen pisze:

ok po kolei
Teoria mojej wetki jest taka, Psotka pod wplywem stresu przestała jeść, jak większość kotów, stąd gorsze wyniki
wątrobowe. Myślę, że jak podamy jej silimarol i hepatil (jesli ktoś moze kupic plizzz) 1x dziennie to bedzie ok.

Ewa kupię leki sylimarol , hepatil - oczywiście dorzucę się też do karm, tylko ile się dorzucić ??? bo nie wiem ile zamówiłaś karmy te są niestety drogie ewnt. proszę o jakieś info , może na pw ?
A propos Bogusi i Asi, które bardzo się starają nam pomóc - mają wielką przykrość , niedawno znalazły śliczną biało - rudą koteczkę, miały nadzieję ją wyadoptować z pomocą stowarzyszenia - niestety , kotka jest chora na białaczkę.Stan jest bardzo marny- koteczka zostanie już u nich do końca - tak zdecydowały. Będę więc miały pod opieką 6 kotów, w tym tę bardzo chorą koteczkę .

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Śro lis 03, 2010 21:29 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Ale izolują ją jakoś? Czyli już za późno na próby leczenia :( :?: Pewnie kwestia kilku miesięcy... ale bardzo miło z ich strony :!:

Mara S

Post » Śro lis 03, 2010 21:39 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Ewa no ja jak na dzień dzisiejszy bo nie wiem co będzie jutro pozwolę sobie zaktualizować kącik medyczny;
Czandra bez zmian:
1xdziennie antybiotyk w zastrzyku, jest w kopercie dla Czandry w czerwonym koszyczku, 1/2 tab. dziennie unidox, 1 Xdziennie Catosal, zakrapianie oczu i noska gentamycyną, karmić strzykawą jeśli sama nie je albo Ricovery jest w puszkach, albo convalescensem w proszku do rozpuszczenia w wodzie
NIMFA bez zmian smarować pyszczek
SANDRA
1/2 tabletki raz dziennie Enroxil
1/4 tabletki raz dziennie witamina B 12
1/4 tabletki dziennie Hemofer
Jak skończą się tabletki Enroxilu przestajemy podawać pozostałę leki jutro zobaczę ile jeszcze jest dawek enroxilu
RUDA
1xzastzryk w antybiotyku zostały jeszcze 2 dawki więc ja już je podam do piatku w piatek będzie ostatnia
PSOTKA
jutro Ewa pojedzie z nią do weta - dziś miała czyszczenie i szycie łapki, kroplówkę i zabezpieczenie łapki szytej pani Doktor pół godziny łapkę zawijała a Psotka w pięć sekund sciągnęła cały bandaż i opatrunek z łapki 8O ale ta kicia ma w 8O sobie święte pokłady cierpliwości. Jutro pewnie Psotka jeszcze dostanie wzmocnione kropłówki więć nie trzeba ją karmić, ale potem jeśli sama nie będzie jadła trzeba dokarmiać.
Jutro EWA zaktualizuje co trzeba odawać Psotce i co robić z łapką weci muszą wymyśleć jak tą ranę zabezpieczyć do wygojenia.
I jeszcze raz przypominam o zapisywaniu w ewidencji co komu podano :!: :!: :!: żeby dwa rzay te same leki nie były podane

terenia1

Post » Śro lis 03, 2010 21:52 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Nie widzę problemu by nadrukować numer konta na ulotkach i mogę to zrobić na wszystkich ale po 1. byłoby to czarnym bo tylko taki mam toner, po 2. co prócz samego numeru ma być i gdzie on ma być? Bo ja myślałam o tym miejscu "Na Fruzi" nad napisem "Możesz pomóc... ale moze macie lepsze propozycje?

Mara S

Post » Śro lis 03, 2010 21:57 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Mara S pisze:Nie widzę problemu by nadrukować numer konta na ulotkach i mogę to zrobić na wszystkich ale po 1. byłoby to czarnym bo tylko taki mam toner, po 2. co prócz samego numeru ma być i gdzie on ma być? Bo ja myślałam o tym miejscu "Na Fruzi" nad napisem "Możesz pomóc... ale moze macie lepsze propozycje?

Mara wsio ryba gdzie będzie nr konta byleby był widoczny :wink:bardzo widoczny :wink:

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Śro lis 03, 2010 22:27 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Nikomu na siłe nie kaze stosowac tego "specyfiku" a czy cos wniesie czy nie, mozna wiedziec dopiero po zastosowaniu :?

Olejek ma właściwości antybakteryjne, przyspieszające leczenie i ziarninowanie trudno gojących się ran, owrzodzeń (związki czynne z dziurawca są dość silne, niszczą one bakterie Gram dodatnie, takie jak paciorkowce i gronkowce)

Zewnętrznie: Ułatwia gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odmrożeń (zawarte w dziurawcu zwyczajnym garbniki działają ściągająco i antyseptycznie na błony śluzowe i uszkodzone miejsca skóry). Pomocniczo stosowany w stanach zapalnych jamy ustnej, dziąseł i gardła

To tylko skrót, nie ja pierwsza zaczęłam stosowac go na kotach, że o ludziach nie wspomne, ja go tylko zrobiłam z myśla o bezdomnych kotach i dla własnego uzytku....a stał sie koscia niezgody :?

Jesli ktos chce żebym dołączyła przykłady z linkami, kotów leczonych na forum to chętnie dołącze.
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Śro lis 03, 2010 22:39 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

gosiakot pisze:Ewa kupię leki sylimarol , hepatil - oczywiście dorzucę się też do karm, tylko ile się dorzucić ??? bo nie wiem ile zamówiłaś karmy te są niestety drogie ewnt. proszę o jakieś info , może na pw ?
A propos Bogusi i Asi, które bardzo się starają nam pomóc - mają wielką przykrość , niedawno znalazły śliczną biało - rudą koteczkę, miały nadzieję ją wyadoptować z pomocą stowarzyszenia - niestety , kotka jest chora na białaczkę.Stan jest bardzo marny- koteczka zostanie już u nich do końca - tak zdecydowały. Będę więc miały pod opieką 6 kotów, w tym tę bardzo chorą koteczkę .

Gosiu wstrzymaj się na razie z kupowaniem sylimarolu i hepatilu po jeyrzejeszej wizycie Ewy będzie wiadomo jakie leki Psotce podawać i wtedy zobaczymy :D jeśli chodzi o karmy weterynaryjne zawsze się przydadza, ale jeszcze mamy 4 paczki holenderskiej karmy weterynaryjnej dla seniorów i maluszków więc w razie potrzeby trzeba ją wykorzystać :D

terenia1

Post » Śro lis 03, 2010 22:43 Re: KOCIA CHATKA-dalej remontujemy i porządkujemy...

Iweta pisze:Nikomu na siłe nie kaze stosowac tego "specyfiku" a czy cos wniesie czy nie, mozna wiedziec dopiero po zastosowaniu :?

Olejek ma właściwości antybakteryjne, przyspieszające leczenie i ziarninowanie trudno gojących się ran, owrzodzeń (związki czynne z dziurawca są dość silne, niszczą one bakterie Gram dodatnie, takie jak paciorkowce i gronkowce)

Zewnętrznie: Ułatwia gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odmrożeń (zawarte w dziurawcu zwyczajnym garbniki działają ściągająco i antyseptycznie na błony śluzowe i uszkodzone miejsca skóry). Pomocniczo stosowany w stanach zapalnych jamy ustnej, dziąseł i gardła

To tylko skrót, nie ja pierwsza zaczęłam stosowac go na kotach, że o ludziach nie wspomne, ja go tylko zrobiłam z myśla o bezdomnych kotach i dla własnego uzytku....a stał sie koscia niezgody :?

Jesli ktos chce żebym dołączyła przykłady z linkami, kotów leczonych na forum to chętnie dołącze.

Bedziemy smarować łapkę ja chętnie wezme dla Toli bo ma ranki na kolankach. A olejek nie szczypie ? mozna dupkę smarować kota?

Filomen

[poprzednia][następna]