JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 13, 2011 19:36 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

To już nie Julka, tylko Kulka :ryk:

Bardzo fajnie ogląda się zdjęcia takiego szczęśliwego kota :)
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Pt sty 14, 2011 15:12 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Wow, 6 kilo 8O A ja krzyczę na mój dom stały, że jak mi Gamoń przekroczy 4,5 kilo, to im go zabiorę :mrgreen:
Póki co waży 3,8 :twisted:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pt sty 14, 2011 15:32 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Szalony Kot pisze:Wow, 6 kilo 8O A ja krzyczę na mój dom stały, że jak mi Gamoń przekroczy 4,5 kilo, to im go zabiorę :mrgreen:
Póki co waży 3,8 :twisted:

3,800 to niedużo :roll: moja filigranowa Sibelka tyle waży a boczki prawidłowo zapadnięte chyba że ma taką budowe, bo Miecio tylko kilo więcej a ręce drętwieją po minucie taszczenia go :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt sty 14, 2011 15:37 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Nieee, jest w porządku, pan doktor powiedział, że akuratnie :twisted:
Ja się stresuję otyłością kocią, odkąd kot koleżanki (8,5 kilo) chciał wskoczyć na kanapę. Coś mu strzeliło i od trzech miesięcy nie ma władzy w tylnych łapach. Jest pielucha, noszenie do kuwety i kocie skargi... I masa kasy na leczenie i smutek i stres.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pt sty 14, 2011 16:47 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

No ja Mietkową tez się stresuję bo on jest połamaniec i ma zrosty w tylnych nóżkach i nie może być otyły :roll: Dzięki Bogu schudł ostatnio ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pon sty 17, 2011 13:58 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Podsumowałem co Julka zjadła podczas dwóch miesięcy pobytu u nas i już nie jestem pewny skąd to jej przybranie na wadze się wzięło. Otóż zjada dziennie około 45 gram suchej karmy sterilised 37 plus nieco powyżej jednej 100g saszetki lub puszki z mokrym (mus, zupka lub "swojskie danie"). Dodatkowo 2 razy w tygodniu dostaje pół żółtka jajka
Teraz mocno pilnuję tego ile i kiedy dostaje, ale te wcześniejsze dodatkowe porcje wcale nie były takie duże.

Wyczytałem też, że zaraz po sterylizacji (Julcia przeszła ją 6 października) koty mają tendencje do tycia spowodowaną zachwianiem gospodarki hormonalnej (dlatego od początku ma dietę bazowaną na suchej karmie przystosowanej dla wysterylizowanych kotów).

Julcia jest też dosyć specyficznym przypadkiem. 6-letnia, dość wygodnicka, małe zainteresowanie "sportami ruchowymi", no i po niedawnym przejściu załamania z totalną niechęcią do jedzenia...
Niechciałbym zrobić jej krzywdy a jednocześnie nie chcę jej zmuszać do jakichś diet i odchudzania na siłę. Za dużo stresu już miała jak na jednego kotka. Z drugiej strony Julcia może i jest okrąglutka przy tych swoich 6 kg, ale jak sobie ją wyobrażę przy 4, to widzę sterczące żebra i zapadnięte boki.

Na koniec stycznia mam zaplanowaną wizytę u weterynarza, to do badań kontrolnych dołączę pytanie o nadwagę, do tego czasu bardzo proszę o pomoc i doradzenie czegoś dotyczącego kociej diety:)

Pozdrawiamy :)
Obrazek
Dziękujemy Smarti :)

Maciek&Julcia

Od: Pt lis 05, 2010 18:05

Post » Pon sty 17, 2011 14:27 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Maciek natenczas bez paniki. Karm jak karmiłeś a pod koniec stycznia wet będzie miał ogląd Julci, jej diety i wagi i on najlepiej podpowie. Według mnie trzeba wypośrodkować między dietą i bezstresowym życiem kotka ;) Poza tym to z tendencją do tycie po sterylizacji to prawda. Nie wiem czy Julcia brał sterydy - jeśli tak to taka waga jest jak najbardziej normalna, Julcia z czasem zrzuci zbędne kilogramy. Na pewno nie powinieneś się bardzo przejmować jej obecną waga, bo nie wygląda na zapasioną, ważne by bardziej nie tyła i aby pamiętać że te 6 kg to taki raczej max ;)

Ja mam dziś wyrzuty bo nakrzyczałam rano na mojego Miecia (tłukł Sibelkę trochę za mocno) i on się zestresował i poszedł jeść. Chyba mam kota z bulimią, jak się zestresuje to idzie jeść :roll:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pon sty 17, 2011 14:36 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

A jaki rodzaj mokrego Julcia je? Jak zupki z Animondy to zobacz skład - często jest bardzo kaczka - a to tłuste mięsko ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pon sty 17, 2011 15:17 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź! :)

Julci staram się dawać codziennie coś innego z zupek Animondy to 3 rodzaje królik, kaczka i indyk, z musów Gourmeta królik, drób, indyk i łosoś no i swojskie dania Kitekata z jagnięciną, królikiem, drobiem i indykiem. Także codziennie ma inna firmę i inny smak. Ale nawet ona traktuje mokre bardziej jako dodatek do suchego i zwykle zostawia na dłużej (oprócz musu z królika, po który wskakuje na stół i próbuje zjadać jeszcze z łyżki jak nakładam).

A i też zauważyłem, że jak Jula czegoś się wystraszy to wpada do kuchni na kilka chrupnięć :)
Obrazek
Dziękujemy Smarti :)

Maciek&Julcia

Od: Pt lis 05, 2010 18:05

Post » Pon sty 17, 2011 16:43 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Kitekat lubiany ale bym go odstawiła całkowicie - niestety skład ma masakryczny i od tego koty baaardzo tyją (poczytaj co jest w składzie, koty to mięsożercy a nie "mąkożercy" ;) a tam są produkty, które właśnie najbardziej wpływają na tycie, tak jak produkty mączne u ludzi).
Animonda jest fajna, sporo mięsa ale.. no właśnie tłustego - królika i indyka bym zostawiła, kaczę niestety out (mój Mietek strasznie na tym utył, odkąd odstawiłam i zamieniłam na kurczaka ładnie się wysmuklił). Gourmet to też bardzo dobra karma (produkowana przez firmę Purina), co do niej nie mam zastrzeżeń żadnych - musy są bardzo fajne.
Tanie gourmety są w Rossmanie i w zooplus.pl (gourmety i animondy, przy zamówieniu za 100zł przesyłka gratis, te karmy mają ponad roczny okres trwałości). Można też gotować mięso lub dawać surowe przemrożone (każde oprócz wieprzowiny - może mieć wirusa, który dla ludzi jest nieszkodliwy, a dla kotów śmiertelny). Najlepiej kurczak (pierś, skrzydełka), indyk lub wołowina. Mogą być też podroby (wątróbka max 1 raz w tygodniu). Jak gotujecie zupę na kurczaku to ugotować wywar bez soli, wyjąć mięsko dla kotka :mrgreen: i dopiero potem doprawić zupę.

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pon sty 17, 2011 19:44 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Jeśli je suche dla sterylizowanych to ma bazę b.dobrą.

o ile ja wiem to u mnie sterydów na pewno nie brała.

Gibutku-kaczka jest tłusta ale jej tłuszcz jest to nnkk czyli b.zdrowy-taki jak w rybie,więc nie należy sie tym tłuszczem przejmować,wręcz przeciwnie ,oczyszcza żyłki :D

a ja myślę że 6 kg to w sam raz dla Juleńki-idealna waga-byle nam Julcia nie przytyła to będzie ok.

Maćku u weta zrób jej proszę badania krwi informując go, że miala wycinanego tego guzka listwy mlecznej (razem ze sterylką).

Ale KiteKat to delikatnie mówiąc to świństewko. :mrgreen:
Ostatnio edytowano Pon sty 17, 2011 21:32 przez smarti, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pon sty 17, 2011 19:57 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

kupiłam z Josery suchą karmę sensi plus dla mojego psa z ryżem i kaczką - Lalka jak się do tego dorwała to nie dała :)
Zabrałam jej bo słyszałam, że karma dla psa nie jest wskazana dla kota - odwrotnie tak.
Chyba , że się mylę.
A i na Gourmet odwraca się swoją d.... :?
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Pon sty 17, 2011 20:04 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

no bo ją rozpuściłas :D
u mnie gurmecik wcinała aż miło :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Pon sty 17, 2011 21:22 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Nie mącić chłopakowi i kotu w głowie ;) Koty tyją od za dużej ilości węglowodanów, nie od tłuszczu. (gdzie jest młotek w tych emotikonkach? ;) )
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Pon sty 17, 2011 21:33 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

toć piszemy że od mąki a od tluszczu kaczego nie.

smarti

[poprzednia][następna]