Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
pisiokot pisze:Z tego, co pamiętam Ronaxan to weterynaryjny odpowiednik np. "ludzkiego" Unidoxu. Jeden i drugi zawiera doksycyklinę.
niebieskawck pisze: pół tabletki R. to 10mg i to dzienna dawka dla Loli, a te ludzkie tabletki są po 100mg czyli tabletkę trzeba by dzielić na 10...
niebieskawck pisze: I na Unidoxie staneło, od dziś przez 10dni.
pisiokot pisze:niebieskawck pisze: pół tabletki R. to 10mg i to dzienna dawka dla Loli, a te ludzkie tabletki są po 100mg czyli tabletkę trzeba by dzielić na 10...
Chyba niekoniecznie tak. W ulotce Unidoxu jest napisane, że podaje się 4 mg na kg ciała (tam akurat chodzi o dzieci) czyli niby np. na 4 kg kota powinno być 16 mg. Ale moja wetka zawsze dysponowała, żeby nawet na dwu, trzykilogramowego kota dawać ćwiartkę czyli 25 mg i będzie dobrze. Mój siedmiokilowy Drops dostawał ostatnio np. po 0,5 tabletki. Zresztą jak się dzieli, to tabletka się kruszy i zawsze trochę odpadnie.niebieskawck pisze: I na Unidoxie staneło, od dziś przez 10dni.
To skuteczny antybiotyk, moim kotom bardzo pomaga, wyciągał ich i z większych infekcji i z przelotnych katarków. Zawsze mam Unidox w domu. Inni tez chwalą, oby i Lolusi szybko pomógł.
niebieskawck pisze:[LOla nie waży nawet 3kg i dlatego zapewne dawka 10mg...i czeka mnie zabawa dzielenia na 10, bo wetka tak zaleciła i tak będzie. Oby to pomogło i zakończyło męki Loli![]()
![]()
jerzykowka pisze:Oby lek zadziałał prędko![]()
![]()
![]()
Niebieskawck, polecam Ci gilotynkę do dzielenia tabletek (do kupienia w każdej aptece). Niesamowicie ułatwia sprawę.
Uściski dla Lolusi
77renifer pisze:ja dzielilam na 5 czesci tabletke Metoclopramidu dla kociastego - to byla czarna rozpacz..
Użytkownicy przeglądający ten dział: 44 Kocie Wyspy, Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 694 gości