Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 16, 2008 17:16

a ja mam takie wątpliwości, otóż:

kitekat, whiskas = 4% "mięsa", sztuczne zapychacze, karmel, odpady zwierzęce (mięsne), ogólnie syf i blee

a taka sheba, cóż...zawsze mnie to zastanawia, bo też ma 4% mięsa i jest uznawana za lepszą. fakt: może mięso jest mięsem a nie odpadami, ale jednak to 4% - cholernie mało! a dodajmy, że kosztuje ona więcej niż hill's dla kociaków (dla porównania "zwykła" sheba 80g - 4 zł, hill's dla kociąt 100g - 3,5zł)

moje koty nie chciały sheby powąchać, ani jeden, ani drugi i wcale nie przekonywały ich galaretki, musy i kawałki mięsa (już jestem skora uznać PerfectFit za lepszą, bo w składzie ma 14% mięsa, może się mylę, dlatego pytam Was - forumowicze;))

tak więc: dlaczego według was (bo widziałam, że pare osób chwali i poleca) ta karma jest dobra?
pytam z czystej ciekawości :wink:

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Pt lip 18, 2008 17:50

Hmmm...dołączam się do tego pytania :D Też zawsze mnie to zastanawiało 8)
Kari125

Post » Sob lip 19, 2008 10:16

A ja mam do Was pytanie :oops:
Moja mała ok. 3,5-miesięczna kicia (została znaleziona na ulicy) jest bardzo chudziutka, waży ok. 1,5 kilo.
Karmię ją Animondą Carny Kitten, suchego za bardzo nie lubi, czasem coś chrupnie od moich kocurów (Royal Canin Sensible). Ponieważ jest chuda, daję jej 2-3 razy w tyg. zółtko jajka, bo w mojej książce o kotach piszą, że tuczy i jest zdrowe. Lubi wylizywać serki i jogurty, ostatnio dawałam jej Bielucha i Danio.
Lubi oczywiście mięsko z obiadów, więc czasem dostaje. Pije wodę dośc chętnie.

Czy taka dieta jest odpowiednia i czy pomoże jej przybrać na wadze ? ( była odrobaczana miesiąc temu, a ostatnio u weta dostała zastrzyk bodajże przeciwpasożytniczy, bo ma zapalenie uszów).
Obrazek

Kasia89

Od: Nie kwi 22, 2007 14:14

Post » Sob lip 19, 2008 17:10

bloo pisze:a ja mam takie wątpliwości, otóż:

kitekat, whiskas = 4% "mięsa", sztuczne zapychacze, karmel, odpady zwierzęce (mięsne), ogólnie syf i blee

a taka sheba, cóż...zawsze mnie to zastanawia, bo też ma 4% mięsa i jest uznawana za lepszą. fakt: może mięso jest mięsem a nie odpadami, ale jednak to 4% - cholernie mało! a dodajmy, że kosztuje ona więcej niż hill's dla kociaków (dla porównania "zwykła" sheba 80g - 4 zł, hill's dla kociąt 100g - 3,5zł)

moje koty nie chciały sheby powąchać, ani jeden, ani drugi i wcale nie przekonywały ich galaretki, musy i kawałki mięsa (już jestem skora uznać PerfectFit za lepszą, bo w składzie ma 14% mięsa, może się mylę, dlatego pytam Was - forumowicze;))

tak więc: dlaczego według was (bo widziałam, że pare osób chwali i poleca) ta karma jest dobra?
pytam z czystej ciekawości :wink:

Jeśli chodzi o shebę, to zauważyłam, że na forum nie jest ona wcale polecana... Jest na liście "polecanych", ale ta lista jest stara, dawno nie aktualizowana i optyka patrzenia na skład karmy się od tego czasu zmieniła... W kilku wątkach rzuciło mi się w oczy, że shebę przyrównywano do whiskasa...
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Wto lip 29, 2008 9:40

Musze niedlugo zrobic zamowienie na nowa karme.Narazie jedza acane,ale chce dac im cos innego dla odmiany.Co sadzicie o Hill's Feline Mature Adult Senior Huhn?Baks ma ok 9 lat;Maja raczej podobnie.No isie zastanawiam czy warto :?:
Zusammensetzung:
Huhn (mind. 35 % Huhn; mind. 50 % Huhn und Truthahn zusammen): Dehydriertes Hühner- und Truthahnprotein, gemahlener Reis, gemahlener Mais, tierische Fette, Maiskleber, Cellulose, Proteinhydrolysat, Kaliumchlorid, Fischöl, Sojabohnenschrot, DL-Methionin, Calciumcarbonat, Salz, Taurin, Vitamine und Spurenelemente. Natürlich mit gemischten Tocopherolen, Zitronensäure und Rosmarinextrakt haltbar gemacht.

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Wto lip 29, 2008 10:46

Nic nie rozumiem :D ale Hills ogólnie jest według mnie bardzo przyzwoitą karmą :)
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Od: Śro gru 15, 2004 13:27

Post » Wto lip 29, 2008 11:24

bloo pisze:a ja mam takie wątpliwości, otóż:

niektóre tacki sheby mają w składzie "min.45% mięsa".

chociaż moja kota nawet na te niechętnie patrzy :wink:

Pessa

Od: Śro sie 22, 2007 11:48

Post » Wto sie 05, 2008 11:31

Nadal sie zastanawiam pomiedzy hillsem dla seniorow a orienen.Co bysmcie zamowili?hills duzo drozszy a nie wiem czy lepszy :roll:

kasia essen

Post » Wto sie 05, 2008 11:46

Jeżeli chodzi o oriena to może najpierw sprawdź, czy Twoje koty będą go jadły - moje nie cierpią i jest to jedyna karma, która nie smakuje Kaśce-pasibrzuchowi.
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Post » Wto sie 05, 2008 11:49

orijen wygladowo i zapachowo przypomina Acane- w sumie to ten sam producent.
u mnie Kropka praktycznie nie dostrzegla roznicy ;)
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Wto sie 05, 2008 12:00

Do tej pory jedza acane,orijena mialy juz. :roll:

kasia essen

Post » Wto sie 05, 2008 14:51

Adrianapl pisze:orijen wygladowo i zapachowo przypomina Acane- w sumie to ten sam producent.
u mnie Kropka praktycznie nie dostrzegla roznicy ;)

Moje dostrzegły 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Post » Nie sie 10, 2008 15:24

kasia essen pisze:Nadal sie zastanawiam pomiedzy hillsem dla seniorow a orienen.Co bysmcie zamowili?hills duzo drozszy a nie wiem czy lepszy :roll:

Hill's zawiera gluten, Orijen nie. Masa info na necie o tym po co gluten jest dodawany do karmy i jakie moga byc konsekwencje karmienia kota bialkiem zbozowym zamiast miesnym przez dlugi okres. Moje koty maja 17 i 15 lat i jedna rzecza, na ktora zawsze zwracalam uwage przy doborze karmy to to czy bialko w karmie jest pochodznia zwierzecego wylacznie czy rowniez roslinnego (gluten, maczka kukurydzina , maczka zbozowa)
To skladniki suchej karmy dla seniorow Hills'a podane przez produencit wedlug ilosc w karmie:
Ryz, kurze odpady, guten kukurydziany, mielona kukurydza, tluszcz zwierzecy
Ostatnio edytowano Nie sie 10, 2008 15:52 przez AlkaM, łącznie edytowano 1 raz

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Nie sie 10, 2008 15:37

czyli orijen?

kasia essen

Post » Nie sie 10, 2008 15:49

kasia essen pisze:czyli orijen?

Orijen:
Mieso kurczaka bez kosci, kurza mzcka, maczka z indyka, kartofle, ryba, kurzy tluszcz

Popatrz na skladniki obu karm i zdecyduj co chcialabys, aby Twoj kot jadl

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

[poprzednia][następna]