K-ów,część kotów z Kłaja nadal czeka na pomoc na mrozie:-(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 16, 2008 13:51

mój gandi był szczepiony w zeszły pt.. ale kiedyś chorował na pp.. ledwo wyżyło kocie.. sonia też była w pt szczepiona, ale ona całe życie z gandim, więc nie wiem, czy to bezpieczne..

edit_f

Od: Śro gru 10, 2008 12:27

Post » Wto gru 16, 2008 13:56

poniżej ogłoszenie ze stronki dogomaniaków.. może komuś się przyda..

korek221

--------------------------------------------------------------------------------

WITAM.MAM ŚWIETNY STAŁY DOMEK DLA MAŁEGO KOCIĄTKA,NAJLEPIEJ TAKIEGO 10 - 12 TYGODNIOWEGO .MÓJ TATA CHĘTNIE PRZYJMIE KOTKA ALE TYLKO DZIEWCZYNKĘ BIAŁO-CZARNĄ ,NAJLEPIEJ Z DŁUŻSZYM FUTERKIEM I PUCHATYM OGONKIEM. KICIA ,KTÓRA TAM TRAFI ;BĘDZIE MIAŁA JAK W RAJU. OD ZAWSZE MOI RODZICE MIELI KOTY.NIESTETY ICH UKOCHANA KOTKA ZMARŁA NA NOWOTWÓR I SZUKAJĄ NOWEJ KICI. PANI JOLU K. MOŻE MA PANI TAKĄ KICIĘ? POZDRAWIAM.EWA TRACZ ZE SZCZYRKU. TATA JAK NAJBARDZIEJ ZGADZA SIĘ NA STERYLKĘ.

edit_f

Post » Wto gru 16, 2008 13:59

co prawda to wiadomość do JoliK, mam nadzieję, że nie zrobiłam coś nietaktownego.. napisałam to w takim przypadku, jaby u JoliK nie znalazł się taki dokładnie kotek, jakiego ktoś szuka..

edit_f

Post » Wto gru 16, 2008 14:06

Spisuję z książeczek:
Kropka i Klara - kocięta, które gorączkują - dostają (Kropka od niedzieli, Klara od dziś): Lincospectin, Lydium, Catosal, Tolfedine lub Tolfine(Kropka co dwa dni).
Z tego co wiem, Lincospectin to bardzo silny antybiotyk.
Koty, które nie mają gorączki - Kora i Keira - mają przepisany Betamox.
Keira dostaje też Lydium, Catosal. Reszty nie podam, bo nie odczytam pisma wetów.
Oprócz tego Keira do wczoraj dostawała kroplówki dozylne lub podskórne.
Klara dostała dziś podskórną.

Dr Orzeł powiedział, że pozostałym, dopóki jedzą i piją samodzielnie, nie ma koniecznosci podawać kroplówki.

Wszystkie dostają po 1/2 scanomune dziennie.
dziś wchodzi im też do menu Lakcid.
Ostatnio edytowano Wto gru 16, 2008 14:16 przez noemik, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

noemik

Od: Czw paź 11, 2007 21:15

Post » Wto gru 16, 2008 14:07

edit_f pisze:mój gandi był szczepiony w zeszły pt.. ale kiedyś chorował na pp.. ledwo wyżyło kocie.. sonia też była w pt szczepiona, ale ona całe życie z gandim, więc nie wiem, czy to bezpieczne..

mam wrażenie, że to szczepienie powinno być przynajmniej 2 tygodnie wcześniej

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Wto gru 16, 2008 14:16

Moje dwa kocury 3-letni rezydenci szczepieni są od samego początku regularnie, nigdy nie chorowali, białaczka ujemna. Szczepiłam ich w ostatnią sobotę (wtedy też mieli robiony test) - ale z tego co czytam to chyba za wcześnie :(
Julka też była tego dnia szczepiona, ale nie miała robionego testu bialaczkowego.
Mam jeszcze dwa 7-miesięczne maluchy szczepione tricatem chyba z miesiąc temu. Testów białaczkowych im nie robiłam; zagrożenie tą chorobą bardzo niewielkie, wręcz minimalne.
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Wto gru 16, 2008 14:24

Kinya pisze:Moje dwa kocury 3-letni rezydenci szczepieni są od samego początku regularnie, nigdy nie chorowali, białaczka ujemna. Szczepiłam ich w ostatnią sobotę (wtedy też mieli robiony test) - ale z tego co czytam to chyba za wcześnie :(
Julka też była tego dnia szczepiona, ale nie miała robionego testu bialaczkowego.
Mam jeszcze dwa 7-miesięczne maluchy szczepione tricatem chyba z miesiąc temu. Testów białaczkowych im nie robiłam; zagrożenie tą chorobą bardzo niewielkie, wręcz minimalne.

maluchy będą raczej za małe a reszta - za krótki okres czasu upłynął :cry:
holender! na dobra sprawę mamy dwa koty, mój tymczas i kotka Sanny a maluchy 3 i mamuśka

Tweety

Post » Wto gru 16, 2008 14:26

Tweety pisze:
edit_f pisze:mój gandi był szczepiony w zeszły pt.. ale kiedyś chorował na pp.. ledwo wyżyło kocie.. sonia też była w pt szczepiona, ale ona całe życie z gandim, więc nie wiem, czy to bezpieczne..

Może moja Lusia...ale ona była szczepiona raz w życiu, nie znam jej historii, wygląda na zdrową (wiem, ta wypowiedź jest infantylna i świadczy o braku wiedzy z mojej strony :P)

kastapra

Od: Nie paź 26, 2008 13:12

Post » Wto gru 16, 2008 14:33

kastapra pisze:
Tweety pisze:

Może moja Lusia...ale ona była szczepiona raz w życiu, nie znam jej historii, wygląda na zdrową (wiem, ta wypowiedź jest infantylna i świadczy o braku wiedzy z mojej strony :P)

ale kiedy była szczepiona? bo ewentualnie morfologie i testy mozna zrobic na miejscu.
Lepsze byłyby koty "pewne", bo mniejsze koszty (brak konieczności dodatkowych badań) ale jak nie będzie takich to trudno, potem będę się gimnastykować. Powtarzałam nie raz, żaden kot nie może nam umrzeć z braku pieniędzy

Tweety

Post » Wto gru 16, 2008 14:36

Jana pisze:Kot - dawca musi być zdrowy i regularnie szczepiony, niekoniecznie świeżo. Surowica z krwi nie zaszkodzi tak, jak może zaszkodzić surowica psia (wstrząs). Koniecznie immunostymulatory podnoszące leukocyty - TFX, neupogen (czy kociaki miały robioną morfologię, jakie mają leukocyty?).

Antybiotyk chyba przydałby się mocniejszy :roll: No i kroplówki.

Może Ci umknęło...

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto gru 16, 2008 14:43

Jana pisze:
Jana pisze:Kot - dawca musi być zdrowy i regularnie szczepiony, niekoniecznie świeżo. Surowica z krwi nie zaszkodzi tak, jak może zaszkodzić surowica psia (wstrząs). Koniecznie immunostymulatory podnoszące leukocyty - TFX, neupogen (czy kociaki miały robioną morfologię, jakie mają leukocyty?).

Antybiotyk chyba przydałby się mocniejszy :roll: No i kroplówki.

Może Ci umknęło...

no to ciele jestem i czytać nie umiem :oops:
w takim razie moja Mufa tymczaska też do niczego, bo u mnie szczepiona raz a wcześniejszej historii nie znam.
Zmieniam tytuł w takim razie

Tweety

Post » Wto gru 16, 2008 14:52

Jana, a Gandi od edit_f? w sumie ozdrowieniec

Tweety

Post » Wto gru 16, 2008 15:01

A Rudzik mojej mamy, zdrowy, silny ok 2 letni, szczepiony 3 miesiace temu
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Wto gru 16, 2008 15:08

catalina pisze:A Rudzik mojej mamy, zdrowy, silny ok 2 letni, szczepiony 3 miesiace temu

a wcześniej?

Tweety

Post » Wto gru 16, 2008 15:11

Tweety pisze:

Jana, a Gandi od edit_f? w sumie ozdrowieniec

na wszelki wypadek uzupełnię informacje o moim gandalfie: był chory na pp jakieś 6 lat temu.. później szczepiłam go co roku przez trzy lata i przez kolejne trzy, ostatnie trzy, miał przerwę w szczepieniach.. ostatnie szczepienie w ubiegły pt.

edit_f

[poprzednia][następna]