» Pt kwi 28, 2006 6:52
Witam
Dla Glorrii:
Osłonowo przy doustnej terapii antybiotykowej, należy stosować preparaty zawierające pałeczki kwasu mlekowego np trilac, lacidofil czy lakcid, ewentualnie można stosować jogurty zawierające żywe kultury bakterii.
Dla Pedro:
Niewielka ilość leukocytów może w moczu występować, wcale nie muszą być one pochodzenia nerkowego. Zlepy leukocytów także nie znaczą niczego wyjątkowego.
Nic nie piszesz czy kotka dostaje odpowiednią dietę, powinna dostawać karmy dla nerkowców z obniżoną zawartością białka i fosforu.
Z moczu o ile jest podejrzenie zapalenia pęcherza, a na to leukocyty mogą wskazywać, należy wykonać badanie bakteriologiczne czyli posiew.
Wydaje się, że mocznica w Twoim przypadku jest opanowana, kreatynina nie stanowi tak wielkiego zagrożenia jak mocznik i jej podwyższenie na takim poziomie przy niskim poziomie mocznika nie jest alarmujące.
Może być tylko błąd jeśli dopasowałem sobie złe jednostki. Kolejna wielka prośba by wyniki podawać zawsze z jednostkami, niektóre z nich można zapisać w odmiennych jednostkach i wtedy mogą znaczyć coś zupełnie innego.
Zlepy , o które się tak boisz nie stanowią jakiegoś specyficznego objawu diagnostycznego, mogą powstawać całkiem przypadkowo np gdy leukocyty przykleją się do skrawka śluzu lub w nim się zaplączą. Owiele groźniejsze i bardziej miarodajne co do miejsca powstania są wałeczki, różnych rodzajów, które powstają w kanalikach nerkowych.
W ocenie leukocytów najważniejsza jest ich liczba w polu widzenia, gdy jest więcej niż kilka może to świadczyć o zapaleniu pęcherza lub nerek.
Do bezpośredniej oceny wydolności nerek należy wykonać badania krwi: mocznik, kreatynina, potas, sód.
Dla Chibi:
Po urazach możliwe jest że żrenica może być jakiś czas nieruchoma, jednak należy zrobić dokładne badanie oka.
Kłaczki które widzisz w przedniej komorze to najprawdopodobniej włóknik wykrzepiony z wynaczynionej krwi. Zwykle po pewnym czasie wchłania się, lecz czasem poże powodować zrosty w przedniej komorze oka.
W tym przypadku wymagane jest wnikliwe badanie oka.
Dla Karoleny:
Długotrwała choroba górnych dróg oddechowych może prowadzić do przerostu błony śluzowej, skutkuje to potem świstami przy oddychaniu, o ile nie występują już wypływy z nosa to taki stan nie jest groźny, lecz niestety nie bardzo można dalej coś z tym zrobić, Być może że z czasem te świsty się zmniejszą lecz mogą występować w okresie podniecenia czy zdenerwowania.
Wyniki które podałaś wskazują na uszkodzenie wątroby. I myślę że należy rozpocząć leczenie tego narządu, badania należy powtórzyć po miesiącu kuracji.
Nigdy nie słyszałem, że mocznik należy mnozyć przez dwa. W tym przypadku nerki są wydolne.
Dla Amy:
Trzecia powieka występuje w przyśrodkowym kącie oka. Stanowi dodatkowe zabezpieczenie przed urazami chroniąc rogówkę, znajduje się też w niej łzowy gruczął trzeciej powieki bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania oka.
Czasem w chwilach osłabienia trzecie powieki mogą nachodzić na gałkę oczną nawet do jej połowy. świadczy to o ogólnym osłabieniu, często jest to objaw zarobaczenia. Jeśli odrobaczenie nie pomoże należy dokłądnie zbadać kota i wykonać badania krwi.
Dla Rudensji:
W sumie trudne pytanie, do zapalenia gruczołów okołoodbytowych dochodzi u kotów zdecydowanie rzadziej niż u psów. Dlatego do każdego przypadku należy podchodzić indywidualnie, także w tym przypadku.
Na pewno należy pilnować by dość często lekarz sprawdzał stan gruczołów okołoodbytowych.
Dla Olifanty:
Niestety w tym miejscu nie potrafię określić co może dziać się niedobrego.
Lepiej jeśli kota zobaczy lekarz.
Dla Pauli:
Przykro mi, ale zgodnie z tym co napisałem nie odpowiadam na inne wątki, jesli chcesz bym się wypowiedział zadaj swoje pytanie w tym miejscu.
Maciek