Devony, devony - duuuuzo devonkow :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 04, 2006 10:05

Jowita pisze:Barany, synku, Barany...

no wiem ze barany ale czy barany nie moge byc blizniakiami he? tak wiec scisle mowiac mielibysmy koty owce astrologiczne barany blizniaki - ja i Shan oczywiscie wlasnie :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek

Zlociutki

Od: Pt sty 28, 2005 1:29

Post » Wto kwi 04, 2006 12:31

Barany bliźniaki astrologiczne? Raczej wieloraczki :wink:

Wczoraj odkryłam, że Hestia i drugiego dolnego kła nie ma. Za to obok górnych kłów przebiły się już dwie malutkie stałe igiełki :D
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Wto kwi 04, 2006 12:37

Kicorek pisze: Raczej wieloraczki :wink:

no dobra wieloraczki blizniakowate :roll:

Wczoraj odkryłam, że Hestia i drugiego dolnego kła nie ma. Za to obok górnych kłów przebiły się już dwie malutkie stałe igiełki :D

gratulujemy nowego pieknego usmiechu :!:
Obrazek Obrazek Obrazek

Zlociutki

Post » Wto kwi 04, 2006 14:20

Potrzebuje porady !
Tosia jest ponoć wystawowa i hodowlana( to tylko ocena hodowcy) , ale ponieważ ma/miała problemy zdrowotne postanowiliśmy ją wysterylizować .
Tosia jest z 15 września 2005 , nie miała Jeszcze rujki . Czy będzie za wcześnie jak zrobię to za 2 tyg lub na początku maja ?
Chciałabym wysterylizować obydwie kotki razem . Abi bierze hormony już 2 miesiąc i nie chciałabym tego przedłużać .
Co o tym myślicie ? za wcześnie?. Poza tym czy przeciwwskazaniem do sterylki nie będą problemy zdrowotne Tosi ( lekarz twierdzi , że nie bo badania są dobre) ?
I w jakim wieku dojrzewają panienki devoniaste ?

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Wto kwi 04, 2006 14:52

Trudno powiedzieć - Fantasia pierwszą rujkę miała w wieku 6 miesięcy, a Elza w wieku 9 miesięcy....

I trzymam kciuki za zdrowie Tosi, która bardzo, ale to bardzo podoba się mojemu TŻ (mi zresztą też - przypomina mi Elzunię z wczesnej młodości)

I gratulacje wszystkim bliźniaczo "brzuchatym" devonkom! :P

tumasia

Od: Pt kwi 22, 2005 7:59

Post » Wto kwi 04, 2006 16:19

moja Hela pierwszą rujkę miała w 9 miesiącu, a co do sterylki, to na razie u Helki jej nie przewiduję, ale u Kotuli tak i wet kazał mi czekać na pierwszą rujkę, dopiero po niej mówił o wysterylizowaniu.
Obrazek

reni164

Od: Pt gru 16, 2005 16:12

Post » Wto kwi 04, 2006 16:23

Czandri miala pierwsza rujke jak miala chyba 7 albo 8 miesiecy a Arati jak miala 13 ........
Obrazek Obrazek Obrazek

Zlociutki

Post » Pt kwi 07, 2006 8:13

Zlociutki, może nam przedstawisz jakąś dokumentację całej afery, pare zdjęć przyszłej mamusi i może "owcy", w której istnienie zaczynam wątpić, bo chyba najstarsi forumowicze tylko pamiętają jej zdjęcia :D :D
Obrazek

reni164

Od: Pt gru 16, 2005 16:12

Post » Pt kwi 07, 2006 9:19

Agaaa pisze:Potrzebuje porady !
Tosia jest ponoć wystawowa i hodowlana( to tylko ocena hodowcy) , ale ponieważ ma/miała problemy zdrowotne postanowiliśmy ją wysterylizować .
Tosia jest z 15 września 2005 , nie miała Jeszcze rujki . Czy będzie za wcześnie jak zrobię to za 2 tyg lub na początku maja ?
Chciałabym wysterylizować obydwie kotki razem . Abi bierze hormony już 2 miesiąc i nie chciałabym tego przedłużać .
Co o tym myślicie ? za wcześnie?. Poza tym czy przeciwwskazaniem do sterylki nie będą problemy zdrowotne Tosi ( lekarz twierdzi , że nie bo badania są dobre) ?
I w jakim wieku dojrzewają panienki devoniaste ?

U nas rujki zaczęły sie dośc wcześnie. Atena w wieku 4,5 miesiaca...potem cyklicznie co 2 tygodnie 8O Diana nie była gorsza. Pierwszej dostała w wieku 5 miesiecy. Kazda nastepna co 3-4 tygodnie.
Belcia...kotka Polka, która dostała w domu przydomek"ona zawsze zachodzi" :D jako jedyna doczekała z pierwsza ruja do 7 miesiaca zycia. Devonki sa płodna rasa i temperamentną i trzeba sie z tym pogodzić :D
Sterylizacja koteczki to zabieg w pełnej narkozie i nalezy traktowac nieco powazniej niz kastracje kocurka. Kotka przede wszystkim powinna być zdrowa przed zabiegiem. To ocenia juz wet.
Jak kocura mozna poddac kastracj juz w wieku 6-8 miesięcy ( lepiej wczesniej niz zaaaa pózno :D ) tak z koteczka poczekalibysmy do 10 miesiaca zycia. Wskazaniem do wcześniejszego zabiegu moga byc względy zdrowotne np ropomacicze...
Proponujemy dotuuurlac sie przynajmniej do 10 miesiaca i wioooo....nio chyba, że wet zaleci inaczej. Powodzenia.
Hodowla Kotów Rasy Devon Rex
Obrazek

ostoja

Od: Pt lis 12, 2004 18:55

Post » Pt kwi 07, 2006 9:40

Dzięki Ostoja
Jak wet zobaczył Tosię to stwierdził , że powinnam zaczekać . Po pierwsze za drobna , po drugie ( wątroba) . Mamy jej dać odpocząć i zaczekać ( tak jak mówisz) do 10 miesiąca .
Poczekamy dla jej dobra.
Pozdrawiam

Agaaa

Post » Pt kwi 07, 2006 9:57

Muszę to napisać , bo śmiać mi się chce do tej pory :lol:
Od jakiegoś czasu mamy remont bloku. Panowie pracują na wysokościach , przy oknach .

Jest godzina 7,30 rano ja i mój Mężuś śpimy i nagle budzi Nas niesamowity krzyk.
cyt."O kur..... ja pier...... jaki SZCZUR chłopaki chodzcie zobaczyć."
Zerwaliśmy się obydwoje na równe nogi też chcąc zobaczyć tego szczura :lol:
Nagle patrzymy , a Panowie myk myk po rusztowaniach i są przy oknie naszej sypalni.
Przez 5 minut debaty dochodzili co to za szczur :lol:
A to była tylko Nasza Tosia :ryk:
Wkońcu jeden wpadł na pomysł , że to musi być kot.
P.S Przepraszam za brzydkie słownictwo.

Agaaa

Post » Pt kwi 07, 2006 10:00

...oni jeszcze pewnie spaaali :D i cos im sie pomerdało 8O
Obrazek

ostoja

Post » Pt kwi 07, 2006 10:04

No nie, no! Obrazek
Jaki szczur?! O przepraszam! Devony i Cornishe to najwspanialsze i najpiękniejsze rasy pod słońcem :1luvu: Obrazek
Ale panowie napewno po raz pierwszy w życiu zobaczyli koteczka tej rasy więc im wybaczam , i tak jak mówi ostoja pewnie jeszcze spaaali :lol:
Tylko za te brzydkie wyrazy to bym ich zganiła, szczególnie że tak wcześnie rano :roll:
A twoja Tosia jest po prostu cudowna i słodziutka :love:
Je te l'ai dit pour les nuages ...
Je te l'ai dit pour l'arbre de la mer ...

Elisa

Od: Pon mar 20, 2006 9:48

Post » Pt kwi 07, 2006 10:13

Ci Panowie to nie dokuczając nikomu oczywiście....białe myszki chetniej i częściej, a nie tam koty.... :D
Obrazek

ostoja

Post » Pt kwi 07, 2006 10:43

ostoja pisze:Ci Panowie to nie dokuczając nikomu oczywiście....białe myszki chetniej i częściej, a nie tam koty.... :D

Obrazek
Je te l'ai dit pour les nuages ...
Je te l'ai dit pour l'arbre de la mer ...

Elisa

Od: Pon mar 20, 2006 9:48

[poprzednia][następna]