SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 07, 2014 9:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja bym wypróbowała taki myk jak vanesia - dawać kawałki mięsa obtoczone w suchym, tak na smak. Poza tym próbuj różne mięsa, może akurat wołowina mu nie pasi, ale będzie zażerał się kurczakiem? Na barfnym są metody na takie kocie niejadki, nawet mięso rzucane z ręki tam się pojawiło :)
Masz rację z tym jedzeniem, kotek musi jeść. Brytyjczyk mojego TŻa od jakiegoś czasu też choruje na nerki, jednak bestia przyzwyczajona do chrupek RC dla brytków i nic innego łajza do pyska nie weźmie. Nawet był problem, żeby przestawić go na suchy nerkowy Hills, ale z wielką łaską zaczął jeść.
Jeśli masz mokre, spróbuj mi np. dać w jednej miseczce jeden rodzaj, w drugiej - drugi, żeby miał wybór. Stopniowo ograniczaj ilość chrupek, chyba że podając je, będziesz go nawadniać strzykawką do pysia, żeby nereczki nie siadły całkiem.
I pamiętaj o zasadzie, że suche trawi się nawet 7-8 godzin, mokre 3-4h, a mięsko już po 2h jest strawione. Dlatego trzeba zachowywać odpowiednie przerwy między posiłkami, bo kotek wariacji jelitowych dostanie.

Przepraszam jeśli napisałam coś co już wiesz, widać że czytasz i starasz się pomóc kotkowi, ja też chcę pomóc - dlatego jeśli napisałam coś oczywistego to się nie gniewaj, tu na forum różni ludzie się trafiają, dlatego taki nawyk tłumaczenia wszystkiego jak krowie na rowie :)
Głaski dla futerek :1luvu:

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pt mar 07, 2014 9:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Yagutka, psa sobie weź :mrgreen: Przynajmniej jeden problem zniknie - wyrzucania wołowiny ;)

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

Post » Pt mar 07, 2014 9:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Spoko, ja wiem, że lepiej tłumaczyć x razy, może ktoś inny też przeczyta i zastosuje :)

Maciek czasem miewał nawet 4 miski na raz - do wyboru...
Różne mięsa też były. Problem w tym, że on jest skubany wybredny. Raz wołowina mu podejdzie, więc spałaszuje michę, a drugim razem już jest beee, bo on ma ochotę na co innego.
Kurczaki też były ;) Więc to nie tak, że coś mu w ogóle nie smakuje, tylko nigdy nie wiadomo, co mu będzie smakować danego dnia.
Może teoretycznie gdybym codziennie dawała mu do wyboru 4 gatunki mięcha / mokrego / mieszanki, to coś by wybrał. No ale sorry, poszłabym z torbami, bo reszta byłaby do wyrzucenia ;)

Natomiast jest nawadniany kroplówkami co drugi dzień, czasem codziennie, więc to suche aż tak bardzo mu nie szkodzi, jak wtedy gdyby nie był nawadniany.

Aaaa, no i właśnie co do zasady, że suche trawi się tyle, mokre tyle, a mięso tyle i nie należy podawać tego razem - jak się to ma do schematu podawanego na BŚ dotyczącego zmiany nawyków żywieniowych kota z suchego na barfa, gdzie przecież zaleca się jednoczesne podawanie mokrego i suchego, żeby kot się przyzwyczaił?

Maciek na szczęście problemów jelitowych nie ma, pod tym względem wszystko gra :ok:

Edit: psa chętnie, ale nie miałby kto go wyprowadzać teraz na spacery. Zresztą psa miałam przez chyba 10 lat, więc wiem, jak to wygląda ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pt mar 07, 2014 10:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

To co się zaleca to swoją drogą, a to jak przestawianie przebiega u kota to jest bardzo indywidualne. Np. moja Perełka pewnego dnia nie dostała suchego Applawsa i mokrej Animondy, a miseczkę z barfem - i wylizała do czysta, ale ona jest wszystkożerna. Myślę, że chodziło np. o to, że jedzącemu chrupki kotu jeden posiłek chrupkowy zastąpić mięsem, a chrupki np. na noc - żeby wiedział, że nie tylko suche się je :)

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pt mar 07, 2014 11:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie przesadzamy z tymi sensacjami żołądowymi i odstępami wielogodzinnymi między mokrym a suchym. Moje kotki są fankami mokrej/mięsa (zupełnie więc nie rozumiem, jak kot może lubić tylko chrupki), daję im jednak też suchy orijen dla urozmaicenia oraz ze wzgledow finansowych, nawet orijen, czyli droga sucha jest tańsza od carny/smilla/tacki winston czyli raczej tańszych (ale w miare dobrych) mokrych.
Po sterylizacji wciągaja jak odkurzacze. i tak o 5.00 rano (już szaleją z głodu) dostają mokre, jak widzę duży głód od razu rzucam surową wołowinke, a przed 7.00 przed wyjściem do pracy wsypuje do misek suchy orijen, coby pojadły w dzień, ale one większośc wciągają od razu. I kupki idealne zwarte/bezzapachowe, mimo, że biała Chmurka ma bardzo wrażliwe jelita i wczesniej jak dostawała marketowe karmy ledwo nie zeszła na ostre zapalenie jelit i miała bardzo biegunkowate i cuchnące odcody. Jesli dajesz dobre mięsne karmy zero problemów żołądkowych mimo mieszania mokrego i suchego.
według mnie nawet ma to plus, bo trawiąc orijen, korzystaja z nadmiernej wilgoci w mokrej karmie, nie pobierając zapasów wody z organizmu.

Co do picia.
Moje wcale nie chcą pić, pełno misek, prawie nic nie ubywa, karmy dobre, nie słone, więc pewnie brak łaknienia.
Co robię? Dolewam troche wody do mielonek, co 2-3 dni daje trochę gorszej jakości saszetke winstona na pół (ale i tak lepsze od wiekszosci drogich RC, miamor itd.) i tam mogę dolać bardzo dużo wody, one najpierw wypiją mieszankę wody z sose, potem zjedzą kawałki, miski wylizane do czysta.
Moje po południu ,czyli o 15-16.00 jak córka wraca ze szkoły MUSI im dac, bo po prostu z głodu by ją zagryzły :D , znów dostają mokre, a wieczorem sypie im znów Orijen, tyle, ze wieczorem najpierw na miski wlewam trochę wody i chrupki są lekko zamoczone w niej. Kotki najpierw do sucha wypijają/wylizują miski i dopiero potem zjadają namoknięte chrupki. czarna Ikerka nie za badzo lubi potem te chrupki i na misce czasami zostawia sporo mokrych, to po prostu łyżką pzekładam je na podstawkę koło miski i wtedy jej już smakują. :lol:
Tak rozwiązuje problemy picia, nie musząc dopajać strzykawką. Może ktoś skorzysta, choć sposoby ogólnie znane pewnie.
rano sypie im orijen bez wody,po to by w razie naszego wyjazdu itd. kotki nie zapomniały też że chrupki można jeść suche, no i Ikerka tak woli.
czasami jeszcze dostają śmieane 30% do wylizania, lub ser biały tez pełen wody, a Ikerka bardzo rzadko mleko krowie (zupełny brak sensacji po nim).

Próbowałem wieczorem przed sypnięciem orijenu, nalac tylko wodę do misek jedzeniowych, ale nie rusza jej, jak wsypuję chrupki, rzucaja sie do picia wody miedzy chrupkami, zrozum tu kocią logikę :wink:

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Pt mar 07, 2014 11:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Witajcie. Czy mogę podawać kotu olej z łososia (na opakowaniu jest pół łyżeczki dziennie), jeśli w karmach, które dostaje [suchy PoN i mokre Grau, GranataPet, CFF i PoN] ten olej gdzieś tam się znajduje? Chodzi mi o to, czy go nie przedawkuję :roll:
Przeczytałam tutaj na forum, że właśnie ten olej warto uzupełniać w diecie kota. Zakupiony już do mnie jedzie, ale przyszła chwila refleksji, bo jak wiadomo: niedobór zły, ale nadmiar jeszcze gorszy...

Co do picia wody - podobnie jak Ikerka - przede wszystkim dolewam wody do mokrego jedzenia. Na "obiad" do takiej jednej porcji mielonki Micia dostaje pastę witaminową/odkłaczającą z Miamora; jak wleje tam wody, tworzy się piękny sosik. Pod groźbą rozwodu ("ile ty wydajesz na tego kota... :evil:") zakupiłam mu także fontannę :mrgreen: Kilka dni trwało zanim się do niej przyzwyczaił, ale już się lubią. Mina kocurka jak się obudzi i podchodzi do poidełka, a ono nie buczy i nie pluska, bo akurat wyłączone z prądu - bezcenna :ryk:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pt mar 07, 2014 17:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Co do picia.
Moje wcale nie chcą pić, pełno misek, prawie nic nie ubywa, karmy dobre, nie słone, więc pewnie brak łaknienia.
Co robię? Dolewam troche wody do mielonek, co 2-3 dni daje trochę gorszej jakości saszetke winstona na pół (ale i tak lepsze od wiekszosci drogich RC, miamor itd.) i tam mogę dolać bardzo dużo wody, one najpierw wypiją mieszankę wody z sose, potem zjedzą kawałki, miski wylizane do czysta.
Moje po południu ,czyli o 15-16.00 jak córka wraca ze szkoły MUSI im dac, bo po prostu z głodu by ją zagryzły :D , znów dostają mokre, a wieczorem sypie im znów Orijen, tyle, ze wieczorem najpierw na miski wlewam trochę wody i chrupki są lekko zamoczone w niej. Kotki najpierw do sucha wypijają/wylizują miski i dopiero potem zjadają namoknięte chrupki. czarna Ikerka nie za badzo lubi potem te chrupki i na misce czasami zostawia sporo mokrych, to po prostu łyżką pzekładam je na podstawkę koło miski i wtedy jej już smakują. :lol:
Tak rozwiązuje problemy picia, nie musząc dopajać strzykawką. Może ktoś skorzysta, choć sposoby ogólnie znane pewnie.
rano sypie im orijen bez wody,po to by w razie naszego wyjazdu itd. kotki nie zapomniały też że chrupki można jeść suche, no i Ikerka tak woli.
czasami jeszcze dostają śmieane 30% do wylizania, lub ser biały tez pełen wody, a Ikerka bardzo rzadko mleko krowie (zupełny brak sensacji po nim).

Próbowałem wieczorem przed sypnięciem orijenu, nalac tylko wodę do misek jedzeniowych, ale nie rusza jej, jak wsypuję chrupki, rzucaja sie do picia wody miedzy chrupkami, zrozum tu kocią logikę :wink:[/quote]

u mnie nie ma szans mokre dolane lub suche rozmoczone :cry:
a jak dopajac kotke alergiczke ktora jest na suchym totw i ma alergie na kure?mleko odpada
Kotka Milka

Post » Pt mar 07, 2014 17:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Przyszłam się podzielić moją radością i zdumieniem jednocześnie, bo właśnie wróciłam od weterynarza - poprosiłam o zważenie kotka i 8O 13 dag mniej w 3 tygodnie :D
Na nowej diecie Miciek jest dokładnie od 10 lutego, w tym połowa tego czasu to było stopniowe zmniejszanie Royala i przechodzenie na PoN (mokre od razu dostał nowe). Obym się nie cieszyła za wcześnie... I nadal nie mogę uwierzyć, że w tych karmach tyle tłuszczu (nawet kilka razy dałam mu śmietankę 30% do picia, po 2-3 łyżeczki), a on nie tyje, a nawet chudnie :o

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pt mar 07, 2014 17:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bo koty tyją nie od tłuszczu, który jest im bardzo potrzebny tylko od węglowodanów.
Moje są na Barfie od czasu do czasu dostają mokrego PONa lub Miamora.
Roczna kotka Szajka waży 4 kg i to są prawie same mięśnie, widać jak się poruszają pod skórą.
Młodsza Grandzia 6 miesięcy waży prawie 2 kg i jest szczuplutka, chociaż już też mięśnie zaczynają się pojawiać.
Obie są żarłokami, więc dostają tłuste mieszanki i waga jest ok.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pt mar 07, 2014 18:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:a jak dopajac kotke alergiczke ktora jest na suchym totw i ma alergie na kure?mleko odpada

spróbuj przygotować jej rosół na kościach wołowych. to niedużo kosztuje (bo im gorsze kosteczki, tym dla kota lepiej), dotłuści ją przy okazji, a pachnie mięsem i ewidentnie jest jedzeniem; no a gdyby miało się nie wypić i wylać, to nie wtopisz bardzo dużo pieniędzy.

tylko BEZ PRZYPRAW i bez warzyw.
chodzi o to, żeby wypiła dużo wody - która będzie mieć smak mięsa.

gdzieś na BŚ mignął mi przepis na rosołek, co prawda na kurczaku, ale na wołowinie wyglądałby w miarę podobnie.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt mar 07, 2014 18:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

a kicia jest na totw od 10 lutego dostaje tylko to plus gotowana rybe czy nie powinno juz jej przejsc?choc troche?)
znajomi chca wmowic mi zebym kupila hillsa zd bo royal jest zly a hills lepszy ale cos mnie to nie przekonuje
moge kupic dla nich kazda karme,ale testow alergicznych nie zrobie bo mnie nie stac 500z l z lekka za same alergie pokarmowe :oops: martwie sie bo sie drapie i ma brudne uszy :oops:
Kotka Milka

Post » Pt mar 07, 2014 18:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

a którego totwa jej dajesz?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt mar 07, 2014 18:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

z rybką 8)
Kotka Milka

Post » Pt mar 07, 2014 18:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:a kicia jest na totw od 10 lutego dostaje tylko to plus gotowana rybe czy nie powinno juz jej przejsc?choc troche?)
znajomi chca wmowic mi zebym kupila hillsa zd bo royal jest zly a hills lepszy ale cos mnie to nie przekonuje
moge kupic dla nich kazda karme,ale testow alergicznych nie zrobie bo mnie nie stac 500z l z lekka za same alergie pokarmowe :oops: martwie sie bo sie drapie i ma brudne uszy :oops:

A wiesz na co dokładnie ma alergię?
Lilo kotek Dyktatury nie ma alergii tylko na kaczkę.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pt mar 07, 2014 18:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

no własnie nie wiem nie stac mnie na testy alergiczne,ale po karmach typu whiskas,kitekat,sanabelle royal sie drapie weci obstawili alergie pokarmowa dawalam tylko z kura i drapala sie
Kotka Milka

[poprzednia][następna]