Część XI Kocia Przystań Sosnowiec.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 20, 2012 22:42 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

mar_tika pisze:
aange pisze:Kair był dzis ze mna
został odrobaczony dostał leki, króplówke i zastrzyk witaminowy
jak jutro nie będzie lepiej to wieczorem Sylwia podjedzie znowu do veta

Czym małego odrobaczyła?
Ja mogę z nim podjechać w czwartek.W czwartek o 13 jestem umówiona z nową wolontariuszką ,więc zrobimy dyżurek i obskoczymy wetów:)

Kochana ja mam dyżur w czwartek planowałam przyjść bardzo rano tj 8 max 9 chyba że coś się zmieniło.
"Na zaufanie kota trzeba sobie zasłużyć"

Marcisz

Od: Wto lip 24, 2012 19:47

Post » Śro lis 21, 2012 6:37 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

jak nie będzie jadł to musi do weta iść dziś bo rzy wymiotach może się odwodnić nie mówiąć już oosłabieniu. Sylwia będzie autem i powiedziała że może z nim podjechać jakby co więc jesli będzie potrzeba to lepiej dziś wieczorem niż jutro rano

aange

Od: Czw mar 08, 2012 21:12

Post » Śro lis 21, 2012 6:52 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Fujj...robale atakują. A to wredne "żmije" :roll: Gdyby coś pamiętajcie o metodzie z olejem jak wiiwii już gdzieś pisała. Kiedyś w ten sposób udało się uratować Mikołaja. Miał juz nawet wstrząs, nie kontaktował wręcz. Wlałam mu "na chama" do pyska 5 ml oleju i żyje dziś jako dorodny kocur 5 kg 8O
A kocie gówienko z niego było jak brałam ze schroniska, taka pierdoła ważąca 30 dag może :mrgreen:
MIKUŚ

Post » Śro lis 21, 2012 8:50 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

aange pisze:jak nie będzie jadł to musi do weta iść dziś bo rzy wymiotach może się odwodnić nie mówiąć już oosłabieniu. Sylwia będzie autem i powiedziała że może z nim podjechać jakby co więc jesli będzie potrzeba to lepiej dziś wieczorem niż jutro rano

Wiem że Sylwia z nim dziś jedzie.Ja mówię że jak będzie trzeba jechać na jeszcze jedną wizytę w czwartek to go zabiorę.

Marcisz z dyżurem ranny w czwartek nic się nie zmieniło.Ja zrobię wieczorny zamiast Hidi

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Śro lis 21, 2012 14:18 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Godzinę po odrobaczeniu wlać do pychola strzykawką trochę (ok. 3 ml?) parafiny.

Źródło np. tu:http://www.cats.alpha.pl/odrobaczanie.htm
"Duża dawka leku może spowodować jednoczesną masową śmierć pasożytów jelitowych, co zazwyczaj kończy się zatkaniem światła jelit i ich niedrożnością. Dodatkowe zagrożenie sprawia fakt, iż rozpadające się w tej sytuacji martwe nicienie są źródłem niezwykle silnych alergenów, które, jeżeli zostaną wchłonięte przez ścianę jelita, mogą doprowadzić do śmierci zwierzęcia w wyniku wstrząsu, zazwyczaj poprzedzonego objawami neurologicznymi. Przy podejrzeniu silnego zarobaczenia lepiej jest rozłożyć odrobaczenie na 2-3 dni, podając za każdym razem dawkę preparatu zmniejszoną o około 1/3 względem standartowej, adekwatnej do masy ciała zwierzęcia. Około godziny-dwóch po podaniu leku odrobaczającego powinno się podać niewielką ilość ciekłej parafiny doustnie. Ułatwi to wydalenie martwych pasożytów oraz utrudni ewentualne wchłanianie ich toksyn"
+
"jedynie odrobaczanie jednocześnie wszystkich zwierząt domowych ma sens - podanie leków różnym zwierzętom w różnych terminach nie ma sensu"

polecają aniprazol
- podaje się go przez 3 kolejne dni w dawce 1 tabletka na 10 kg masy ciała
- dwa tygodnie przerwy
- znów Aniprazol przez 3 kolejne dni w dawce 1 tabletka na 10 kg masy ciała
Koty wrocławskie polecają się do adopcji: http://www.kocizakatek.pl
Zapraszam na wątek Kociego Zakątka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=154740

wiiwii

Od: Pt sty 13, 2012 17:33

Post » Śro lis 21, 2012 15:05 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Raport z rana :

Woliera: biegunka

Viki: podałam lek że strzykawki z jedzeniem sprawdźcie Proszę czy zjadł wszystko.

Rudi: wszystko zrobiłam inhalacja bez problemu. Nakarmilam go ze strzykawki nie chciał jeść za bardzo ale ile mogłam to mu wepchnelam. W trochę się ożywil nawet wyrwał się z ręcznika i wskoczył do boxu. Otworzył 2 oko nawet trochę pomruczal

Kair: nie zjadł porcji z wieczora wiec nakarmilam go i napoilam że strzykawki na pewno szybko znajdzie dom bo jest przekochany , robakow nie było ale w kuwecie biegunka

A czy dalej obowiązują ustalenia z wpisywaniem ilości wykorzystanego zwiru i jedzenia?

Marcisz

Post » Śro lis 21, 2012 15:31 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Kair nie zwymiotował jak go nakarmiłaś?
Chyba już nie wpisujemy... co myślicie? Ostatnio przy tej ilości kotów to się z celem mija trochę :/
Obrazek Obrazek Nefi - moje serduszko <3 Obrazek

LadyStardust

Od: Pon cze 25, 2012 21:02

Post » Śro lis 21, 2012 15:52 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Z jednej str dobrze że Kaira czyści bo robale nie rozłożą się w jelitach i nie zatrują, z drugiej maluch moze się odwodnić .Dziś obowiązkowo powinien dostać kroplówę.

Ewidencja nie ma sensu.Nie zdała egzaminu w Hiltonie ,ani za czasow Kociej Chatki

Ala kiedy będą fotki Boba.Maluch jest zaszczepiony i odrobaczony.Nie ma sensu żeby garował u p.Ewy :roll:

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Śro lis 21, 2012 16:24 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Dori wróciła na kociarnię. ma infekcje oczu- ma mieć zakrapiane gentamycyną przez min. tydzien.

hidi

Od: Pon lis 03, 2008 7:04

Post » Śro lis 21, 2012 17:39 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

quote="LadyStardust"]Kair nie zwymiotował jak go nakarmiłaś?
Chyba już nie wpisujemy... co myślicie? Ostatnio przy tej ilości kotów to się z celem mija trochę :/[/quote]

Nie wymiotowal przynajmniej nie przy mnie, nie dałam mu dużo jedzenia, a Proszę o informację o czy były wieczorem wymioty. Dzieki

Aaa wpadlam dzisiaj na pomysł by jak juz strona zacznie działać wprowadzić wirtualne adopcje, chce aby ludzie mogli wybrać sobie kociaka na którego będzie wpłacać jakaś kwotę (ustalana samodzielnie) a ja będę na bieżąco wysłała newsy o kocie z częstotliwością np raz na tydzień pytanie co Wy na to?

Marcisz

Post » Śro lis 21, 2012 17:57 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Marzena z Sylwią podjadą z nim do Horbacz za kilkanaście minut więc jak coś to dostanie kroplówę i co tam mu trzeba podać

aange

Od: Czw mar 08, 2012 21:12

Post » Śro lis 21, 2012 18:36 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Marcisz, to super pomysł, ale żeby coś takiego zrobić oficjalnie, musimy być Stowarzyszeniem :)
Jak tam idzie robienie strony?

LadyStardust

Post » Śro lis 21, 2012 18:56 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Marcisz pisze:quote="LadyStardust"]Kair nie zwymiotował jak go nakarmiłaś?
Chyba już nie wpisujemy... co myślicie? Ostatnio przy tej ilości kotów to się z celem mija trochę :/

Nie wymiotowal przynajmniej nie przy mnie, nie dałam mu dużo jedzenia, a Proszę o informację o czy były wieczorem wymioty. Dzieki

Aaa wpadlam dzisiaj na pomysł by jak juz strona zacznie działać wprowadzić wirtualne adopcje, chce aby ludzie mogli wybrać sobie kociaka na którego będzie wpłacać jakaś kwotę (ustalana samodzielnie) a ja będę na bieżąco wysłała newsy o kocie z częstotliwością np raz na tydzień pytanie co Wy na to?[/quote]
genialny pomysl jestem za ja moge "wziac" jednego lub dwa koty do info tez :P

herzpl

Od: Czw mar 04, 2010 11:27

Post » Śro lis 21, 2012 19:41 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

LadyStardust pisze:Marcisz, to super pomysł, ale żeby coś takiego zrobić oficjalnie, musimy być Stowarzyszeniem :)

Robienie strony jeszcze nie idzie bo ciężko ustalić wszystkie dane do logowania, ale kolega zrobi bez problemu.

Marcisz

Post » Śro lis 21, 2012 19:45 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Marcisz pisze:
LadyStardust pisze:Marcisz, to super pomysł, ale żeby coś takiego zrobić oficjalnie, musimy być Stowarzyszeniem :)

Robienie strony jeszcze nie idzie bo ciężko ustalić wszystkie dane do logowania, ale kolega zrobi bez problemu.

Super :mrgreen:

LadyStardust

[poprzednia][następna]