Pan, Pani zmarli, 8 kotów, - Pusia i Mitka DS, Enterek [']:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 09, 2012 23:55 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

Ja miałam tak z moją Gagusią['] bo ona nie cierpiała czesania i co jakiś czas trzeba było wycinać kołtuny. :(
Z kolei Niunia['] uwielbiała czesanie, i gdy tylko zobaczyła, że mam szczotkę w ręku to już przy mnie była, ale codziennie była wyczesywana parę minut, raz dłużej raz krócej w zależności od tego co leciało akurat w tv.

Szkoda Pusi golić, ale jak nie będzie innego wyjścia... :(
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Wto sty 10, 2012 0:39 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

Ja mam ten problem z Babunią. (to jedna z dwóch przyjaciółek, ta która nie uciekła).
Pamiętasz Basiu, weterynarz powiedział nam, że ona sobie nie da rady sama z kołtunami.
I nie daje. Stale zbieram twarde i zbite kule z sierści, z podłogi i parapetu.
Ale ja nawet się do niej zbliżyć nie mogę, nie wspominając o czesaniu.
Kiedyś udało mi się Babunię pogłaskać gdy jeszcze żyła na ulicy, myślałam, że ma ciało pełne guzów.

Możecie mnie uświadomić, czym takie niewyczesane kołtuny grożą?

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Wto sty 10, 2012 0:54 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

Pasożyty "skórno-futrowe", ale w domu raczej nie. Jak zje, to może być paw albo problem z kupszczelem - może trochę pomóc pasta odklaczająca.
Poza tym, skóra pod czymś takim nie oddycha i nie jest myta, więc jakieś paskudztwo może się zrobić. Chociaż skoro na dworze z tym żyla i nic się nie dzialo, to może nic nie będzie.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto sty 10, 2012 12:07 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

Ja też znam sytuację, gdy kot chciał się podrapać czy też o coś zaczepił i kołtun wyrwał mu się wraz z kawałkiem skóry :/

A te pudry rozczesujące? Że osypujesz kota i się dzieje samo?

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto sty 10, 2012 13:27 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

Szalony Kot pisze:Ja też znam sytuację, gdy kot chciał się podrapać czy też o coś zaczepił i kołtun wyrwał mu się wraz z kawałkiem skóry :/

A te pudry rozczesujące? Że osypujesz kota i się dzieje samo?

Ale ona się nie daje dotykać. A z toaletą może być nieco na bakier z powodu wieku i stanu psyche :(
Najprostszy sposób chyba, to dodawać jej do jedzenia siemię lniane albo olej z lososia, bo jedno i drugie poprawia stan futra i skóry.

felin

Post » Wto sty 10, 2012 15:36 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

To znaczy, ona nie lubi ogólnie dotykania, a jesli juz to na jej warunkach.
Np. przychodzi rano do córki do łóżka witać się, a gdy ja podchodzę, po przeleceniu stada do niej, to wieje.
Ale czesania nie lubi.
Dziś zmierzę długość futra w paru miejsca.

Len mogę spróbować podawać, choć sądzę, że jest on dodatkiem do karmy royala, a ona dostaje royala dla długowłosych. Masakra!

O pudrze nie pomyślałam.

Przyznam, że gdy ją przywoziłam do siebie, to myślałam tylko o tym, aby było im dobrze, aby bezpiecznie dzieci wychowały ...
nie liczyłam się z problemem długiego futra :roll:
Doświadczenia nie mam, tylko nasza sunia miała takie futerko, że trzeba ją było 2-3 razy w roku strzyc. Wiozła do fryzjera i po bólu. Ale kot?
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Wto sty 10, 2012 15:40 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

delfinka pisze:To znaczy, ona nie lubi ogólnie dotykania, a jesli juz to na jej warunkach.
Np. przychodzi rano do córki do łóżka witać się, a gdy ja podchodzę, po przeleceniu stada do niej, to wieje.
Ale czesania nie lubi.

Len mogę spróbować podawać, choć sądzę, że jest on dodatkiem do karmy royala, a ona dostaje royala dla długowłosych. Masakra!

O pudrze nie pomyślałam.

Przyznam, że gdy ją przywoziłam do siebie, to myślałam tylko o tym, aby było im dobrze, aby bezpiecznie dzieci wychowały ...
Doświadczenia nie mam, tylko nasza sunia miała takie futerko, że trzeba ją było 2-3 razy w roku strzyc. Wiozła do fryzjera i po bólu. Ale kot?

:ryk: Koty pomylilaś :ryk: To bylo o Babuni :ryk:
Ale nieważne, grunt, żeby się któraś metoda przydala :D
Hej, a może spytaj jakiegoś hodowcę persów albo innych klaczastych?!

felin

Post » Wto sty 10, 2012 16:09 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

felin pisze:
delfinka pisze:To znaczy, ona nie lubi ogólnie dotykania, a jesli juz to na jej warunkach.
Ale czesania nie lubi.

O pudrze nie pomyślałam.

:ryk: Koty pomylilaś :ryk: To bylo o Babuni :ryk:
Ale nieważne, grunt, żeby się któraś metoda przydala :D
Hej, a może spytaj jakiegoś hodowcę persów albo innych klaczastych?!
Obrazek Obrazek

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Post » Śro sty 11, 2012 11:12 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

Zmierzyłam Pusię, to znaczy jej futro

- ogólnie na torsie 6-8 cm
- na kryzie 10-12 cm
- na ogonie 11-12 cm

to powinno oddać skalę problemu

Aniu, gdy ona tu przyjechała nie miała kryzy w ogóle.
Ten włos zaczął rosnąć u nad, co wydaje się być potwierdzeniem tego, że koteczki są naprawdę młode.
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Śro sty 11, 2012 12:32 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

O kurczę, to ona jest autentycznie dlugowlosa 8O Wychodzi jak nic, że musisz się doszkolić w obsludze takich futrzaków :wink:

felin

Post » Śro sty 11, 2012 12:38 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

chętnie
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Śro sty 11, 2012 12:47 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

a cha, do pełnego opisania problemu powinnam dodać, że jej futro przypomina mięciutką delikatną ANGORĘ, a nie włos, który stosunkowo łatwo można rozczesać
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Śro sty 11, 2012 13:02 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

No to się po prostu musi filcować :evil: Nie zazdroszczę. Okropnie podobają mi się Main Coony, ale chyba nigdy nie będę mieć, bo brakloby mi cierpliwości do ciąglego czesania, a tylko niektóre koty to lubią.

felin

Post » Śro sty 11, 2012 19:32 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

delfinka pisze:Zmierzyłam Pusię, to znaczy jej futro

- ogólnie na torsie 6-8 cm
- na kryzie 10-12 cm
- na ogonie 11-12 cm

to powinno oddać skalę problemu

Aniu, gdy ona tu przyjechała nie miała kryzy w ogóle.
Ten włos zaczął rosnąć u nad, co wydaje się być potwierdzeniem tego, że koteczki są naprawdę młode.

Ależ ona ma długaśne futerko! 8O

Po buźkach u nich widać, że młode koteńki są. :1luvu:
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Śro sty 11, 2012 21:01 Re: Pan, Pani zmarli - jeszcze 3 kotki czekają na domki.

i po bielutkich ząbkach :lol:

Muszę Mitkę pochwalić - rybcia potrafi fartuszek zdjąć błyskawicznie.
Szykujemy się do sfocenia brzuszka.

Do jutra, muszę się zerwać.
Obrazek Obrazek

delfinka

[poprzednia][następna]