mrr pisze:ja_ana pisze:Super:)
Czy znajomy jest prawnikiem?
Tak. Inaczej bym nie pytała.
Wiesz, ja już wolę się tysiąc razy upewnić;)
Napiszę na priva...
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mrr pisze:ja_ana pisze:Super:)
Czy znajomy jest prawnikiem?
Tak. Inaczej bym nie pytała.
yvfi1 pisze:Nie znam się osobiście, ale koleżanka po studiach prawniczych powiedziała mi, że nie ma BRAKU MOŻLIWOŚCI zastosowania przez sąd danej kary (tu: dożywotni zakaz posiadania zwierząt) nawet, jeśli nie jest ona wyszczególniona jako opcja. Teoretycznie sędzia mógłby wydać taki zakaz.
Pipsi pisze:yvfi1 pisze:Nie znam się osobiście, ale koleżanka po studiach prawniczych powiedziała mi, że nie ma BRAKU MOŻLIWOŚCI zastosowania przez sąd danej kary (tu: dożywotni zakaz posiadania zwierząt) nawet, jeśli nie jest ona wyszczególniona jako opcja. Teoretycznie sędzia mógłby wydać taki zakaz.
Mój znojamy prawnik mówi, że jest to kompletna bzdura.
Ustawa zawiera listę zamknietą kar i środków karnych.
Bardzo Was proszę, nie umieszczajcie w petycji niemożliwych postulatów. Moim zdaniem to pokazuje, ze nie wiemy, o czym mówimy.
szokoloko pisze:animalon pisze:...rzadko bohaterowie tego programu pokazują twarz i ogłaszają światu swoją mroczną twarz - tak - zgadza się , ale będzie znowu "głośno" o tej sprawie i oto właśnie chodziwtedy szkołę 15-latka i dyrekcję na pewno odwiedzą
Każdy sposób jest dobry o ile jest skuteczny...
Dokladnie, oni sie juz wezma za nauczycieli, że nie zauważyli w gim(...)("wychowankowie" gimnazjum którymi gardzę) patologii, agresywnego zachowania na korytarzu a psycholog szkoly beknie![]()
Reklama szkółki będzie ostra. Może to jakas jezuicka ?
Catnaperka pisze:Pipsi pisze:yvfi1 pisze:Nie znam się osobiście, ale koleżanka po studiach prawniczych powiedziała mi, że nie ma BRAKU MOŻLIWOŚCI zastosowania przez sąd danej kary (tu: dożywotni zakaz posiadania zwierząt) nawet, jeśli nie jest ona wyszczególniona jako opcja. Teoretycznie sędzia mógłby wydać taki zakaz.
Bardzo Was proszę, nie umieszczajcie w petycji niemożliwych postulatów. Moim zdaniem to pokazuje, ze nie wiemy, o czym mówimy.
Takiego zapisu w Ustawie nie ma - więc ja bym żądała właśnie DODANIA go do Ustawy.
No nic - może jeszcze ktoś się wypowie bo na razie jest 1:1
inka1984 pisze:tak probuje sobie wyobrazic jak oni to zrobili ze te zwierzaczki maja wybite ząbki
Pipsi pisze:yvfi1 pisze:Nie znam się osobiście, ale koleżanka po studiach prawniczych powiedziała mi, że nie ma BRAKU MOŻLIWOŚCI zastosowania przez sąd danej kary (tu: dożywotni zakaz posiadania zwierząt) nawet, jeśli nie jest ona wyszczególniona jako opcja. Teoretycznie sędzia mógłby wydać taki zakaz.
inka1984 pisze:tak probuje sobie wyobrazic jak oni to zrobili ze te zwierzaczki maja wybite ząbki
vega013 pisze:Pipsi pisze:yvfi1 pisze:Nie znam się osobiście, ale koleżanka po studiach prawniczych powiedziała mi, że nie ma BRAKU MOŻLIWOŚCI zastosowania przez sąd danej kary (tu: dożywotni zakaz posiadania zwierząt) nawet, jeśli nie jest ona wyszczególniona jako opcja. Teoretycznie sędzia mógłby wydać taki zakaz.
To z zachodnich filmów, w których sędzia orzeka zakaz zbliżania się na odległość mniejszą niż 150 m, zakaz posiadania zwierząt itp. Ale nadzór kuratoryjny może ustanowić, prawda? Jak jest z częstotliwością wizyt?
mrr pisze:Podobnie jak pisze Pipsi...
Nie można zasądzić kary, która nie jest przewidziana w zapisach ustawy.
Co do petycji: Żadna ilość podpisów nie obliguje adresata do reakcji, bez względu na sposób zbierania podpisów.
Wg znajomego w tej sprawie skończy się nadzorem kuratorskim. Niestety.
vega013 pisze:To z zachodnich filmów, w których sędzia orzeka zakaz zbliżania się na odległość mniejszą niż 150 m, zakaz posiadania zwierząt itp. Ale nadzór kuratoryjny może ustanowić, prawda? Jak jest z częstotliwością wizyt?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Myszorek i 63 gości