~~~Schron. w Milanówku~~~str98 - Ważne ! :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 27, 2009 22:00

Większość czasu spędziłem dziś na przekonywaniu Łaciatej, że ludzie nie są tacy źli. Łaciata wciąż chowa się przed ludźmi, ale wyciągnięta z dziury i wzięta na ręce już po chwili zaczyna mruczeć i cały lęk pryska. Choć na dźwięk otwieranych drzwi wciąż jeszcze chce uciekać. Łaciatka lubi się przytulać do człowieka, nie obyło się bez baranków, gdy się już przekona, że nie chce się jej skrzywdzić, to staje się w 100% domowym oswojonym kotem. Staje się ciekawa, chętnie zjada smakołyki, mruczy na głos, nie boi się ręki. Po jakimś czasie jednak schodzi z kolan i wychodzi na wybieg. potem całą operację trzeba powtarzać, tj. wyciąganie z dziury, branie na ręce itd. Zauważyłem jednak, że po dwóch, trzech takich cyklach Łaciatka zaczęła kręcić się po wybiegu, zaglądać przez wejście do kociarni... Tak jakby trochę nabrała pewności siebie. Gdyby miała dom i człowieka, który poświęcałby jej czas, to zapewne strach rozpłynąłby się w tydzień lub dwa. A tak, gdy z człowiekiem obcuje zaledwie kilka godzin w tygodniu, właściwie nie ma szans na jej "otworzenie się" na ludzi. Może ktoś zechce taką zalęknioną, ale w głębi kociej duszy stęsknioną za człowiekiem kotkę:

Obrazek Obrazek Obrazek

Poza Łaciatką zajmowałem się dziś też naszą chorą Foczką. Foczka przebywa od dwóch tygodni w izolatce i chyba powoli zaczyna się to odbijać na jej samopoczuciu. Przesiaduje całe dnie w małym pomieszczeniu z małym oknem, na parapecie lub na posłaniu w kącie. Pozwala do siebie podejść i pogłaskać się. Dziś spędziłem z nią trochę wicej czasu niż zwykle i gdzieś tak po kwadransie głaskania Foczka zaczęła nieśmiało mruczeć. Potem coraz głośniej, zaczęła też nadstawiać się do drapania za uchem. Jest jednak półdzikim kotem, każdy większy ruch szybko ją płoszy. Foczka dostała dziś porcję convy i trochę tuńczyka. Bo za mokrym kitekatem to chyba nie przepada. Zjadła z apetytem. Rana na grzebiecie została dziś spryskana jakimś preparatem w kolorze czerwonym. Trudno powiedzieć czy rana się goi, bo trudno określić co jest raną i czy to w ogóle jest rana :( Matwimy się o Foczkę...

Obrazek

Z pozostałych wieści: za piecem zastałem dziś komplet dzikusów, od góry: Kropek, Kiler i Buka.

Obrazek

Rysiek bardzo dziś mnie unikał, bardzo nie lubi zakrapiania oka i chyba cofamy się w jego "oswajaniu" :?
Żbiczek przeszedł testy na FIV i Felv (obydwa ujemne) i został przeniesiony do duzej kociarni. Niestety zdziczał do reszty, bo uciekał przede mną gdzie pieprz rośnie :(
Z maluchów został tylko jeden, rośnie i niestety wciąż jest dziki, bo nie ma go kto oswajać :(

Jutro kolejna wizyta, w większym składzie.

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Sob cze 27, 2009 22:10

Laciatka :1luvu: jest przepiękna! Powoli, powoli i jeszcze stanie się stuprocentowym nakolankowcem, choć i tak już sa ogromne postępy. Trzymamy kciuki za zdrówko Foczki i mimo wszystko za oswojenia dzikusków (szylkrecia Buka jest cudna!), bo zawsze trzeba wierzyć że jeszcze się uda. Żbiczek dziczeje? Ten gruchający upiornie wierny cień człowieka, miziak nad miziakami? To w tym domku tak sie wycofał?
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Od: Sob lip 26, 2008 19:52

Post » Nie cze 28, 2009 7:44

Ale cudne kociaki, zwłaszcza Łaciatka.
Jakbym mojego Psotusia widziała :cry:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie cze 28, 2009 11:11

Tajemniczy Wujek Z. pisze:Z pozostałych wieści: za piecem zastałem dziś komplet dzikusów, od góry: Kropek, Kiler i Buka.

Obrazek

8O :lol: 8O

Przepraszam ale...

:ryk:

Ta fotka jest boska, tylko Kaya brakuje do "kompletu" :lol: :lol: :lol:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Nie cze 28, 2009 11:31

Witam

dostalam pw z prośbą o pomoc w tej sprawie :(
ale ja jestem bezradna, nie mam możliwości ani środków finansowych :(

czy schronisko przyjęlo by matkę z kociętami, z tego wątku:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=95815

one tam umra lub zgina pod kolami kolejki wkd :(

nie ma ich nawet kto wypalac, ja się na tym nie znam, nie mam czym, moge tylko pomóc w lapaniu
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Nie cze 28, 2009 21:42

Byłam dziś pierwszy raz w schronie: jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co robicie!

Trochę mnie to, przyznam przytłoczyło: pierwszy raz w życiu byłam w schronisku, trudno nie wyjść przygnębionym.
Te psiaki, proszące choć o chwilkę uwagi, no i koty, którym potrzeba tak niewiele, by się rozkręciły.

Najbardziej mnie rozczulił ten maleńtas. Niby dziki mały panikarz: a złapany po chwili mruczał, a po godzinie głaskania był już totalnie obłaskawiony. Usnął mi na kolanach.

Z bólem serca wychodziłam, bo przez kolejny tydzień samotności zdziczeje jeszcze bardziej. Jemu by wystarczyło kilka dni w DT i byłby 100% adopcyjnym maluchem.
No ale czwartego grzdylka wziąć nie mogę na DT :(
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Nie cze 28, 2009 21:43

Ps.: Teraz, jak już poznałam koty, to muszę śledzić wątek :)
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Nie cze 28, 2009 21:50

Anuk pisze:Najbardziej mnie rozczulił ten maleńtas. Niby dziki mały panikarz: a złapany po chwili mruczał, a po godzinie głaskania był już totalnie obłaskawiony. Usnął mi na kolanach.

Żeby było wiadomo o którą Anuk i o którego malucha chodzi:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że się Anuk nie obrazi za publikację Jej skąd inąd sympatycznego wizerunku
:)
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Nie cze 28, 2009 21:53

Dzisiaj Foczka nagle odkryła o co chodzi z tym głaskaniem! :dance:
A jak już odkryła to przez cały dzień dzień nadstawiała główkę, doopkę, ocierała się, wołała nas :D

Na zdjęciu jeszcze troszkę przyczajona, ale popołudniu siedziała już wyprostowana (kocia figurka) i spokojnie wyglądała przez okno :D
Obrazek

Jutro wstawię filmik to zobaczycie. Wzruszyłam się :) Mała mruczy, ugniata, full opcja. Jest jeszcze płochliwa, ale możemy już zacząć poszukiwania domku (może DT, a może i DS) zarówno dla Krówki jak i dla Foczki :D
Obrazek Obrazek

Babett_B

Od: Pon lut 02, 2009 19:50

Post » Nie cze 28, 2009 21:55

No właśnie. Dobry dzień mieliśmy w schronie - i Foczka i Maleńtas dały się przekonać, ze człowiek może być fajny :D

Mam nadzieję, że zapamiętają to już na zawsze.
Obrazek Obrazek

Babett_B

Post » Nie cze 28, 2009 21:57

Dajcie tej krówce jakieś imie, i wątek :D :wink:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Nie cze 28, 2009 23:47

Anuk.. z tym kiciem wyglądasz anielsko :):):)

Swoja drogą.. mały nie ma imienia...

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Pon cze 29, 2009 7:15

Ale piękny kociak!
Hopsaj po domek, Śliczności :love:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto cze 30, 2009 12:42

iskra666 pisze:Anuk.. z tym kiciem wyglądasz anielsko :):):)

Może ... Cypisek?
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Wto cze 30, 2009 14:10

Anuk pisze:
iskra666 pisze:Anuk.. z tym kiciem wyglądasz anielsko :):):)

Może ... Cypisek?

Ja jestem za :D
Obrazek Obrazek

Babett_B

[poprzednia][następna]