Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 08, 2011 19:30 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

A ja szukam osoby z Jeleniej Góry, która podjęła by się zabezpieczyć porządnie i w miarę estetycznie, dwa, może trzy okna.
Mam zabezpieczone jedno okno przez znajomego ale jest to zrobione "amatorsko" i do końca tego nie przemyślałam, na razie zdaje egzamin, ale jak kotka będzie większa i cięższa (wspina się na to a jest to siatka przybita takerem do drewnianej listwy) to będę się bała zostawić otwarte okno, jak gdzieś wyjdę. Chciałabym, aby to jednak było zrobione porządne, fachowe zabezpieczenie "od zewnątrz" (I piętro). Wiem, że Jelenia to małe miasto ale tutaj jest tyle osób, że może cud się zdarzy i ktoś, gdzieś o kimś słyszał :-) kto coś takiego robi.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto sty 11, 2011 9:06 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

jozefina1970 pisze:Mam zabezpieczone jedno okno przez znajomego ale jest to zrobione "amatorsko" i do końca tego nie przemyślałam, na razie zdaje egzamin, ale jak kotka będzie większa i cięższa (wspina się na to a jest to siatka przybita takerem do drewnianej listwy)

Ja mam w ten sposób zabezpieczone okno, siatka wytrzymała dwa lata wspinaczek, a koty mam całkiem spore (4 i 5,5 kg). Otwartego nie zostawiam, jak wychodzę, ale mieszkam na 1-szym piętrze, no i boję się, że deszcz spadnie albo burza będzie.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto sty 11, 2011 11:43 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

seidhee pisze:Ja mam w ten sposób zabezpieczone okno, siatka wytrzymała dwa lata wspinaczek, a koty mam całkiem spore (4 i 5,5 kg). Otwartego nie zostawiam, jak wychodzę, ale mieszkam na 1-szym piętrze, no i boję się, że deszcz spadnie albo burza będzie.

Aha, to może jeszcze wytrzyma z rok. Też tak właśnie myślałam, że w tym roku już jej okna nie będę zostawiała otwartego, jak będę wychodziła, deszcz to nie straszny, bo to okno w łazience i są kafelki a od strony zachodu raczej nigdy u nas nie pada. Tak jeszcze tylko myślałam, że kupię do okien takie zabezpieczenia jak przed dziećmi, które są w Ikea, tylko u nas nie ma ich sklepu.

jozefina1970

Post » Wto sty 11, 2011 13:03 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Oczywiście wszystko też zależy od tego, jaka siatka i jaka listwa ;) My mamy plastikową siatkę o oczkach mniej więcej 1x1cm, na listwie o grubości 2x3cm, gęsto przybitą pistoletem.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto sty 11, 2011 13:16 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Mam mniej więcej podobnie, tylko siatka stalowa i oczka mniejsze i przybita takerem na zszywki i o te zszywki głównie się boję:
Tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek

jozefina1970

Post » Pon lut 14, 2011 12:29 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Hej Ja jeszcze nie mam swojego kota, ale chciałam upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Mianowicie chciałabym założyć siatkę na balkon, która póki co ochrananiałaby tą przestrzeń przed gołębiami a w ciągu roku może stałaby się też barierą dla kota. Pytanie jest jaka średnica oczek będzie odpowiednia, żeby kot (na początku kocię młode) nie wyleciało z tego balkonu? (tfu tfu)

Bo na te ochydne gołębie to i 10x10 będzie ok, nie są za mądre. A młody kot zawsze coś wykombinuje, więc stąd moje pytanie. Dodam, że prawdopodobnie będzie to Rex :1luvu:

Okna mam tak, że uchylają się we wnękach, nie da się tam wleźć, więc nie będę im zakładać siatki.
Pozdrawiam i dzięki za odp :)

griffe

Od: Nie lut 13, 2011 12:29

Post » Wto lut 15, 2011 1:25 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ja mam siec rybacka o oczkach 4x4cm. Nie ma potrzeby mniejszych. A taka jest bardzo mało widoczna. Pierwsza sieć wytrzymała ponad 4 lata,

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto lut 15, 2011 7:57 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

griffe pisze:Hej Ja jeszcze nie mam swojego kota, ale chciałam upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Mianowicie chciałabym założyć siatkę na balkon, która póki co ochrananiałaby tą przestrzeń przed gołębiami a w ciągu roku może stałaby się też barierą dla kota. Pytanie jest jaka średnica oczek będzie odpowiednia, żeby kot (na początku kocię młode) nie wyleciało z tego balkonu? (tfu tfu)

Bo na te ochydne gołębie to i 10x10 będzie ok, nie są za mądre. A młody kot zawsze coś wykombinuje, więc stąd moje pytanie. Dodam, że prawdopodobnie będzie to Rex :1luvu:

Okna mam tak, że uchylają się we wnękach, nie da się tam wleźć, więc nie będę im zakładać siatki.
Pozdrawiam i dzięki za odp :)

Ja mam siatkę stalową powlekaną z okami 5x10 - dość ciężko było taką znaleźć w sklepie.
Duży wybór był z okami 7.5x10, ale te już wzbudzały mój niepokój. Siatka wisi już szósty rok.
Jednak nawet przy takich okach widziałem jak duża sroka przecisnęła się przez nie na widok Olka.
Niestety zdarzało się, że mniejsze ptaki wlatywały i kończyło się to dla nich źle.
No i na górze siatki mam otwory przeciwpożarowe - szansa dla futer w przypadku nieszczęścia.
Tu mniej więcej widać jak to wygląda: http://pcimol.eu/pcimolki_08_2/

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lut 20, 2011 16:51 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

a takiego rodzaju blokady → http://www.technolog2.pl/product_show.php?productID=98&categoryID=14&subcategoryID=28&a=9&b=9&lang=pl ← nie sprawdziły by się :?: (mam na myśli ich ustawienie na minimalne otwarcie) ? :roll:

Hauras

Od: Czw maja 29, 2008 12:53

Post » Nie lut 20, 2011 17:37 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ja mam blokady Ikea z zabezpieczeniem przed otwarciem przez dzieci i sprawdzają się rewelacyjnie.
pozdrawiam, Agnieszka&Pati

Yoga Kropka Żabcia Gery

yogusia

Od: Pt mar 20, 2009 15:55

Post » Nie lut 20, 2011 17:52 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

zaznaczam se :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon lut 21, 2011 20:39 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Filmik dla osób, które uważają, że uchylne okna to okna bezpieczne dla kotów:

http://www.joemonster.org/filmy/25826/K ... al_w_oknie

Dla wrażliwych - film kończy się dobrze, bo znajduje się dobry człowiek, który kota ratuje ale koniec mógł być dramatyczny. Kot miał też szczęście, że utknął w połowie a nie z głową przewieszoną przez okno.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Wto lut 22, 2011 10:54 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Hauras pisze:a takiego rodzaju blokady → http://www.technolog2.pl/product_show.php?productID=98&categoryID=14&subcategoryID=28&a=9&b=9&lang=pl ← nie sprawdziły by się :?: (mam na myśli ich ustawienie na minimalne otwarcie) ? :roll:

Hauras, blokady, które pokazujesz, wydają się być ok, ale sprawdź jeszcze te z Ikei, tu, na forum sporo osób takie ma, są tanie i dobre. Ale jeśli wolisz te "swoje", to jasne, montuj.

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Śro mar 23, 2011 14:30 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

zapisuje sobie -poczytam ;)
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Sob mar 26, 2011 10:47 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Obrazek

a co z takim balkonem??? tym na górze?? bud tzw komunalny, nie dostanę pozwolenia na nic stałego [o sąsiadce nie wspomniawszy :twisted: ]tzn. jakies przybite pręty itd. Myślałm o czymś w rodzaju namiotu - siatka zebrana,uczepiona jakichś uchwytów na dole , zebrana do góry ... ale na uchwyt w ścianie zewn. na górze też mi nikt nie pozwoli. Nie jestem w dobrych stosunkach z adm między innymi przez koty :)

Moja Morela NIGDY nie próbowała [8 lat] wyjść ani nawet wsadzić łapy w szparę uchylnego okan, balkonu. Ale też nigdy nie została w domu z uchylonymi oknami nawet na chwilę. Ale mam zamiar się dokocić, chciałbym zacząć wykorzystywać balkon , nie pilnować bez przerwy.. itd.
Jakiś pomysł? Od razu mówie, że środki finansowe bardziej niż ograniczone - gdyby nie to to bym zleciła zrobienie woliery, która byłaby przenośna, rozbieralna i nikt nie mógłby się przyczepic.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

[poprzednia][następna]