Koty u B.Wahl.cz.II.DT dla 4 kotek!!na juz!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 28, 2009 17:39

Jeżeli mogą być zwykłe kuwety, z takich najtańszych w sklepie zoologicznym, to mogę kilka kupić (nie wiem ile potrzeba). A miseczki kocie?
Ze trzy polarowe kocyki, ręczników kilka, ilości będę mogła określić po niedzieli.
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

Post » Sob mar 28, 2009 17:52

Anno - to co napisałam nie dotyczy pory karmienia !
Wyłącznie chodzi o nagradzanie - przekonywanie psa do pewnych rzeczy !

Ostatnio zgodnie z zaleceniami wet. odchodzi się jednak od jednego posiłku dziennie - należy podawać mniejsze porcje 2-3 razy. To np. eliminuje zagrożenie skrętem jelit, jeśli pies po jedzeniu jest bardzo aktywny.

przyjaciel_koni

Od: Nie lis 11, 2007 21:01

Post » Sob mar 28, 2009 18:15

przyjaciel_koni pisze:Mogę tak na szybko w skrócie napisać najważniejsze:
1. Nie rozpieszczaj ! Nie lituj się zbytnio - to pies nie człowiek i inaczej odbiera Twoje sygnały.
2. Pozytywne doznania - wyłącznie w obecności dziecka i męża.
Tu trochę wyjaśnię: pies musi zauważyć, że w momentach, kiedy dostaje smakołyk, jest głaskany itp. towarzyszy Ci dziecko lub mąż.
Dobrym posunięciem jest to co robisz - dziecko głaszcze psa wraz z Tobą (pod kontrolą !) Sprawdź czy lubi parówki ! Za właściwe zachowania w obecności dziecka, męża - nagroda ! (Kawałki parówki - małe ! Pies rejestruje ilość podań, nie wielkość porcji !)
W czasie kiedy ich nie ma przy Tobie - staraj się ignorować zachętę do głaskania, nie bierz na kolana !
3. Pamiętaj, że sunia nie miała kontaktu z dziećmi i być może z innymi ludźmi (oprócz bezpośredniej opiekunki). Ona się tych prawidłowych relacji musi nauczyć.

Spędziliśmy miłe popołudnie na ogrodzie, psy z nami. Wydaje mi się, że sucz trochę oswoiła się z obecnością synka-wogóle na niego nie reaguje no chyba że idzie z patykiem(okres walczenia).wtedy ucieka. Raz podszedł do niej mały gdy sobie leżała i dał jej rączke do wąchania ( nie zauważyłam tego) i za chwilę się cieszył, że go polizała :lol:
Staram się jej nie rozpuszczać, zawsze najpierw głaszcze moje psy, one są pierwsze karmione.
Problem jest z nagradzaniem bo ona mało co lubi :? parówki nie bardzo, szynka też nie, na suchą karmę nawet nie patrzy. Kurczaka ugotowanego też nie zawsze weźmię ale dzisiaj zjadła pół surowej porcji rosołowej :wink:
Odwiedziła nas siostra z Migo http://www.dogomania.pl/forum/f28/chudz ... 133620/(on też się socjalizuje bo ma podobne problemy) i z beagielką. Nie bardzo się to suni podobało :? chodziła najeżona i w końcu skoczyła do Migusia :(
No trzeba nad nią popracować ale wierzę, że się uda :wink:
pozdrawiamy :lol:

kasiain

Od: Sob paź 18, 2008 8:23

Post » Sob mar 28, 2009 18:16

Kaska pisze:
Jana pisze:
kasia79 pisze:Pozatym sumamet jest tylko na recepte.

No ale receptę niektórzy mogą zdobyć inaczej niż u weta :wink:

dawkowanie usuniete - przypominam, ze na forum nie ordynujemy lekow - to prawo jedynie wetow
bede wdzieczna za info na pw, jesli w innych watkow zauwazycie takowe wpisy

Dziewczuyny. Nie miałam zamiaru nic podawac na własną rękę.
Jestem wiecej niż pewna,ze moja wetka tego leku kotom nie podawała, i dlatego chciałam wiedziec, jak podają to Wasi weci, którzy mają doświadczenie w leczeniu KOTÓW tym własnie antybiotykiem- zeby pokazac wetce, i zeby sie do tego ustosunkowała.
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Sob mar 28, 2009 18:36

kordonia pisze:Dziewczuyny. Nie miałam zamiaru nic podawac na własną rękę.
Jestem wiecej niż pewna,ze moja wetka tego leku kotom nie podawała, i dlatego chciałam wiedziec, jak podają to Wasi weci, którzy mają doświadczenie w leczeniu KOTÓW tym własnie antybiotykiem- zeby pokazac wetce, i zeby sie do tego ustosunkowała.

no przez myśl mi nie przeszło inaczej
bo i wcześniej było pisane że do konsultacji z wetem,
ale faktem jest, ze tu może zajrzeć każdy i lekkomyślnie coś zrobić
:oops:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Sob mar 28, 2009 19:06

Jana pisze:[(...)
kordoniu - skonsultuj z wetem, nie podawaj na własną rękę, według forumowych przepisów. Bardzo proszę.

Nie miałam takiego zmaiaru, bo własciwie i po co? W jakim celu miałabym to robic sama i bez wiedzy wetki.

Chodziło mi o to, o czym napisałaś:

Jana pisze:[(...)
Moje wetki długo się zastanawiały przed zaleceniem sumamedu moim klonom, robiły rozeznanie w róznych publikacjach, zwłaszcza pod względem skutków ubocznych [u]u kotów[/u]. Dawkowanie musi dobrane przez znającego się na tym weta i musi być dokładne, inaczej może mocno zaszkodzić. Schemat podawania też jest inny niż u ludzi.

Wasze doświadczenie, a własciwe Waszych wetów mogłoby pomóc w ustaleniu ewentulanego leczenia u nas.
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Sob mar 28, 2009 20:08

kordoniu, ja tak na wszelki wypadek :wink:

Poza tym - Ty skonsultujesz z wetem, a ktoś inny przeczyta dawkowanie, załatwi sobie receptę i będzie leczył kota na własną rękę... Mogło by się tak zdarzyć.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob mar 28, 2009 20:14

Przyjaciel_koni ja ma po prostu wyjatkowo wiecznie glodnego psa w domu) Bardzo pilnuje jej wagi, ona nawet potrafi krasc jedzenie, czego zaden moj pies nie robil. Ta psica ma glod w oczach.To i wlazenie do lozka w sypialni to jej jedyne grzechy, wiec, ze nie wolno, ale jak nikt nie widzi..Poza tym pies aniol.

Skorzystamy z listy, ktora zrobila wczesniej CoolCaty.

-poslanka dla kotow...Memka 1 szt Ursynow, Andorks Lodz ( ?szt.)
-ręczniki - Afatima 5 szt Ursynow,
-ścierki, takie do mycia podłogi też
-ubrania dla p.Ireny - Kaprys2004-(ciepla czarna, nowa kurtka z kapturem),Migota ( ciepla kamizelka, sweter);
-koce, ...Migota ( 3 szt?) Afatima ( 3 szt polarowe)
-narzuty.......4 narzuty Majcuch, 2 narzuty Memka Ursynow
-zabawki dla kotow )
-garnki(2, 3) - Jolabuk ( 1 szt)Łodz
-kuwety ...2 szt CoolCaty
poduszki, koldry ( nie puchowe!) - Meggi2 Wola,
posciel - Migota (4 poszwy na koldre, 5 poszewek, 1 przescieradlo), Afatima ( poszwy bawelniane ile?4 przescieradla, komplet poscieli nowy haft)Natolin ,

środki czystości:
-domestos
-CIF ( Ajax itp)- Afatima ( CIF mleczko) Ursynow,
-proszek do prania.....Jola buk ( ile? skad?)
- 3-4 szczotki ryzowe
-kije do szczotek
-2 wiaderka plastikowe
-2 plastykowe miski .....
-mop
-mydlo- Jolabuk ( duzo),
-plyn do mycia naczyn- Afatima ( 1 szt.)Ursynow
-materac
-lampa stojąca, około 1,5 metra, taka ikeowska, drążek na okrągłej podstawie i dwa reflektory - Afatima Ursynow

-jedzenie dla kotów
-może kilka krzeseł, taboret
-jakiś nieduży fotel
-mała lampka - KasiaD ( podac adres do wysylki)Lub Jolabuk ( Lodz)
-miski dla kotow - Migota(3 podwojne)

- apteczka - CoolCaty

medycznie dla jej kotów:
-wszystko co potrzebne do sterylek
-24 szczepionki na grzybicę
-16 preparatów advocate
-krople do oczu (idealnie: floxal i naclof, ewentualnie: gentamycyna, dexamethason, dicoftineff, atecortin, oxycort)
-maści lub płyny przeciwgrzybicze
-preparaty do czyszczenia oczu i uszy
-krople do uszu - przeciwgrzybicze, przecipasożytnicze
-leki na odrobaczenie
-dwie flaszeczki fungidermu (p/grzybiczny).- Kaprys2004
Leki oferowane:
Annskr - opakowanie vitoparu.(skad)
Ruru - 2 opakowania SYNOLUXU (skad)
Casica - 3 opakowania cycloferonu, w sumie 15 ampułek - musi byc w lodowce

Mamy spisane Wasze wczesniejsze oferty. Łodzianie moga dostarczyc rzeczy do CoolCaty. Warszawa do podzialu miedzy mnie i Kaprys2004.
Z tego co sie chwilowo orientuje mamy malo poslanek, a te bardzo by sie przydaly. Wlasciwie to tylko jedno mamy :-)
Poprosze o wymiary oferowanego materaca i fotela rozkladanego.
Zaraz to skopiuje na 1 str. Zdjecia wiekszego pokoju juz tam sa, dodam za chwile drugi pokoj
Lista bedzie pewnie poszerzana, wiec warto zagladac.
Ostatnio edytowano Nie mar 29, 2009 2:24 przez Anna_33, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek Obrazek

Anna_33

Od: Nie mar 05, 2006 23:39

Post » Sob mar 28, 2009 20:22

to ja dorzuce wełniany, granatowy sweter do tych narzut. w stanie bdb, ma dwie male dziurki ktore zaszylam. taki najzwyklejszy, bez zadnych wzorkow, ale cieply i wygodny.
Obrazek

majcuch

Od: Czw lut 19, 2009 19:00

Post » Sob mar 28, 2009 20:42

Agn pisze:A tak BTW - które koty od Marzeny miały jeszcze testy? Zwłaszcza te wcześniej zabrane przez Modjeskę 15 marca - ktoś z DT robił?
I czy gdzieś znajdę info o tym, które koty są od której pani?

Wszystkie koty, które zabrałam pierwszym kotobusem były od Marzeny bo do Ireny nie chcieli nas wpuścić. Żaden nie miał na miejscu robionych testów bo tam nie ma na to warunków. Cool Caty potem testowała koty przy samochodzie ale nas już nie było bo gdybyśmy czekali to wróciłabym do domu w poniedziałek rano.
Koty trafiły do Ciebie, Mirki i Kordonii więc można w prosty sposób się dowiedzieć.
Obrazek]Obrazek

Modjeska

Od: Pt mar 31, 2006 20:52

Post » Sob mar 28, 2009 20:48

Gdzies na forum byl watek o sniezynkach, bialych kotach, nie wiecie przypadkiem gdzie? szukam i szukam..Na dogo wpadla mi w oczy cud sniezynka z puchatym bialo rudym ogonem 8O Mieszka w chlewiku, slaba,chuda..wiem, ze ten watek to nie miejsce, ale tyle Was tu zaglada, to moze mi ktos podpowie..
Obrazek Obrazek

Anna_33

Od: Nie mar 05, 2006 23:39

Post » Sob mar 28, 2009 20:52

Anna_33 pisze:Gdzies na forum byl watek o sniezynkach, bialych kotach, nie wiecie przypadkiem gdzie? szukam i szukam..Na dogo wpadla mi w oczy cud sniezynka z puchatym bialo rudym ogonem 8O Mieszka w chlewiku, slaba,chuda..wiem, ze ten watek to nie miejsce, ale tyle Was tu zaglada, to moze mi ktos podpowie..

pisz pw do Kotiki - ona sniezynami się zajmuje
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob mar 28, 2009 20:54

Modjeska pisze:
Agn pisze:A tak BTW - które koty od Marzeny miały jeszcze testy? Zwłaszcza te wcześniej zabrane przez Modjeskę 15 marca - ktoś z DT robił?
I czy gdzieś znajdę info o tym, które koty są od której pani?

Wszystkie koty, które zabrałam pierwszym kotobusem były od Marzeny bo do Ireny nie chcieli nas wpuścić. Żaden nie miał na miejscu robionych testów bo tam nie ma na to warunków. Cool Caty potem testowała koty przy samochodzie ale nas już nie było bo gdybyśmy czekali to wróciłabym do domu w poniedziałek rano.
Koty trafiły do Ciebie, Mirki i Kordonii więc można w prosty sposób się dowiedzieć.

Olu, ja pamiętam, co mówiłaś, ale moje dopytywanie bierze się stąd, że pojawia się twierdzenie, że `te od Ireny mają FIV, a te od Marzeny nie` i że Liściu jest takim wyjątkiem. Mój - przyznaję pokrętny post - miał na celu dowiedzenie się, czy poza tym Twoim transportem, w którym pojechały koty bez testów, jeszcze jakieś koty od Marzeny wyjechały nietestowane.

A co do potrzeb, które może mieć jeszcze p. Irena - z własnego doświadczenia wiem, ile potrzeba waty i patyczków higienicznych - żeby p. Irena miała czym czyścić te uszy i oczy, które zakropli. Sól fizjologiczna w małych ampułkach do przemywania oczu.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Sob mar 28, 2009 20:54

przyjaciel_koni pisze: należy podawać mniejsze porcje 2-3 razy.

przy psie z 'problemami' karmiłabym TYLKO z ręki - jeśli to możliwe niech karmi mąż, ale:

- to pies ma do niego podejść (ostanie metry), nie on do psa
- siedzi bokiem, ręka z żarciem na bok i nie patrzymy na psa
- jeśli pies będzie jadł już z ręki, to można próbować popatrzeć, dotknąc, pogłaskać itd
- jeśli patrzysz na psa i widzisz, że się jeży itd, to stosuj CS-y (czyli sygnały uspokajające) - ziewanie, oblizywanie się, szybki ruch samej głowy na bok ( http://www.canis.no/rugaas/onearticle.php?artid=1 )

ale !!!!!

bardzo powoli i nie nachalnie - dajcie temu psu choć dwa tygodnie - to jest taki standardowy okres aklimatyzacji...

długo możnaby opowiadać...
Obrazek

kosmatypl

Od: Śro lut 13, 2008 14:39

Post » Sob mar 28, 2009 20:57

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

[poprzednia][następna]