SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 27, 2010 11:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Wypróbowałam Feline Porta 21 Finest Sensible Grain Free sucha karma kurczak (80%) i warzywa (20%) (tzn. koty wypróbowały).

Grupa kontrolna: 2 koty.
Efekt: jeden miał po tym rzadką, bardzo śmierdzącą kupę (jak jeszcze nigdy po żadnej karmie - po zmianie karmy objawy ustąpiły); drugi nie ma żadnych sensacji, ale niezbyt chętnie wyjada z miseczki, nie zjada całej porcji (a to wielki żarłok z nadmiarem tłuszczyku i w związku z tym ma ograniczaną ilość jedzenia).

Ciekawostka: trzeci nasz kot jest na diecie typu urinary; nieraz próbuje ukraść jakiegoś pozostawionego w innej misce chrupka pozostałych kotów - przy w.w. karmie pierwszy raz czegoś takiego nie zarejestrowałam.

Przy TOTW, Orijenie, RC, Hillsie czy podobnych opisane objawy nie występują u żadnego z naszych kotów. Cena tej karmy też jest jakaś taka podejrzanie niska (ok. 36zł za paczkę 2kg o takim składzie). Aha - i chrupki nie pachną za dobrze. Ogólnie, raczej nie polecam. Ja już na pewno się nie skuszę.
Obrazek

grrr...

Od: Pon paź 09, 2006 19:32

Post » Sob sie 28, 2010 15:13 Re: SPIS KARM dla Kota

Zna ktoś może mokrą karmę Cheffy? Po wczorajszej wycieczce do zoologa, wróciłam z puszką tej karmy. Niby skład całkiem dobry-76% tuńczyka i pachnie też całkiem ok (trochę przypomina mi paprykarz :mrgreen: )
Obrazek

pumka133

Od: Nie wrz 14, 2008 18:27

Post » Pt wrz 10, 2010 22:53 Re: SPIS KARM dla Kota

I ja podpytam o karmę, mam nadzieję, że nie powtarzam pytań, bo jeszcze nie przebrnęłam przez cały wątek.
W moim zoologiku sprowadzono jakąś nowość, włoska karma sucha "Trainer". Dostałam próbki- Natural Trainer z kurczakiem dla dorosłych kotów (mięso ze świeżego kurczaka i indyka 25%...) oraz Personal Trainer dla dorosłych, kule włosowe (tego samego drobiu 30%)
Troja jadła jak dzika, pierwszy raz zżerała takie ilości i prosila o więcej. Do tej pory byla niejadkiem, a i tak większość tego co zjadła, zwracała po max pięciu minutach.
Po zjedzeniu próbek zaczęłam podawać jej Purinę Cat Chow dla wrażliwców (łosoś), dobra passa nadal trwa (już od miesiąca chyba). W końcu widzę, że mam kota, dziwnie mi było bez porannego rytuału z dreptaniem i miauczeniem, żeby miskę napełnić. A teraz co rano micha pusta i taniec wokół nóg zapewnione :)

PS No i zapomniałam o pytaniu, które mialo dotyczyć Trainera. Znacie to? Warto kupować?

PS 2 : Znalazłam ich stronkę http://www.novafoods.com/eng/index.php
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Pt wrz 10, 2010 23:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja aktualnie testuję te karmy bezzbożowe. Teraz jedzą TOTW - wchodzi tak sobie, ewentualnie może być. Ale poprzednio miały Applawsa i było super - i smakowitość, i kupy też.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie wrz 12, 2010 8:47 Re: SPIS KARM dla Kota

Ostatecznie kupiłam kotce (jeszcze niesterylizowana) Mastery Fur 'n Skin - uwielbia te chrupki, zapach ją dosłownie powala (aczkolwiek bardziej miauczy niż się łasi... :roll: ) i Orijen 6 Fish - to jej wcale nie smakuje, chrupie je zrezygnowana jak nic nie wysępi :evil: i mieszam te obie karmy z Sanabelle Kitten - wtedy i tego Orijena jakoś zje, ale woli od niego Sanabelle która jest jej pierwszą karmą (wcześniej "mieszkała" na wsi gdzie jadła sobie resztki z kuchni...). Z puszek jada Animondę Carny Kitten i czasem Adult. Raz spróbowała Hillsa - ekstaza dosłownie :> Miamory tez lubi, a natomiast Royal Canin Kitten to nie wiedziała jak się zabrać za te krokieciki w zalewie, ale jednak zjadła ze smakiem. Z Animondy Carny lubi wszystkie smaki poza jednym - indyk i krewetki - pierwszy raz nie zjadła całej porcji mokrego 8O . Czasem jej rzucę surową rybkę jak rozmrażam dla siebie i tak z raz na tydzień surowe żółtko wcina. Z przysmaków kupiłam jej Gimpeta takie pastylki mascarpone z biotyną - niezbyt sie na nie rzuca - za duże i za twarde. Lecz wrzucone do miski z chrupkami też znikają po jakimś czasie :)
Obrazek Szisza

Maricken

Od: Nie sie 01, 2010 21:47

Post » Śro wrz 15, 2010 23:56 Re: SPIS KARM dla Kota

Waham się między Taste of The Wild Rocky Mountain a APPLAWS Cat Chicken. Ważne dla mnie jakie są ziarenka. Wolę okrągłe, nie cierpię trójkątnych i kwadratowych (mnóstwo odpadów). Super ziarenka ma ta taniutka Purina (cat chow) i Bosch (mogłyby być większe). Jakie ziarenka mają te karmy :>?

adrianna-

Od: Śro sty 28, 2009 16:05

Post » Czw wrz 16, 2010 7:45 Re: SPIS KARM dla Kota

adrianna- pisze:Waham się między Taste of The Wild Rocky Mountain a APPLAWS Cat Chicken. Ważne dla mnie jakie są ziarenka. Wolę okrągłe, nie cierpię trójkątnych i kwadratowych (mnóstwo odpadów). Super ziarenka ma ta taniutka Purina (cat chow) i Bosch (mogłyby być większe). Jakie ziarenka mają te karmy :>?

TOTW ma okrągłe ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Czw wrz 16, 2010 7:49 Re: SPIS KARM dla Kota

Bosch ma duże ziarenka - trzeba wybrać Grande.

TOTW ma szalenie małe granulki, niestety.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw wrz 16, 2010 9:18 Re: SPIS KARM dla Kota

To już nie chodzi nawet bardzo o wielkość tych ziarenek, a o to, żeby były okrągłe, bo jak mają inny kształt, to koty przegryzają je na 3 części, z czego tylko 1/3 trafia do żołądka a reszta koło misek i już tego nie zjedzą. TOTW ma ziarenka podobne do którejś z karm? Ciekawi mnie ten Applaws, niby 80% mięsa i 20% warzyw, może napiszę do producenta z prośbą o próbkę lub zdjęcie ziarenek <lol2>

adrianna-

Od: Śro sty 28, 2009 16:05

Post » Czw wrz 16, 2010 17:59 Re: SPIS KARM dla Kota

Adrianna mozesz spokojnie wyprobowac Applawsa z kurczakiem moj kot je juz go od miesiaca i bardzo sobie chwali z reszta ja tez a propo krztaltu to sa okragle troche plaskie ziarenka :ok:

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Czw wrz 16, 2010 18:20 Re: SPIS KARM dla Kota

Applaws ma kształtem i wielkością ziarenka prawie identyczne jak TOTW :wink:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Czw wrz 23, 2010 21:27 Re: SPIS KARM dla Kota

mam prosbe: bedziemy z kociastymi probowac czegos nowego, a mianowicie totw, orijena lub nowej acany - te dwie ostatnie w wersji rybnej.
mozecie polecic jakie sklepy z tanszymi/najtanszymi karmami? (chodzi o te 3 konkretnie, nie musza byc w jednym sklepie ;) )
bo latam po necie, i jak juz mi sie wydaje, ze w miare tanio, to na forum ktos pisze, ze kupil jeszcze taniej :roll:

zyta555

Od: Wto lip 08, 2008 1:26

Post » Czw wrz 23, 2010 22:28 Re: SPIS KARM dla Kota

ja TOTW kupuję http://www.e-karma.pl/product-pol-261-T ... ntain.html, ale Orijena ani Acany nie mają :roll:

ewkaa

Post » Czw wrz 23, 2010 22:35 Re: SPIS KARM dla Kota

ewkaa pisze:ja TOTW kupuję http://www.e-karma.pl/product-pol-261-T ... ntain.html, ale Orijena ani Acany nie mają :roll:

to jest taka "normalna" cena totw? bo ja to do tej pory tylko w rc siedzialam (ale teraz mowie im stanowcze nie) i jezeli chodzi o cennik innych marek, to dopiero raczkuje :oops:
a jezeli chodzi o orijena i acane to chociaz sugerowane ceny poprosze (opakowanie 7 kg) 8) i o co chodzi z opakowaniami acany: ona jest tez w workach 7,5kg ? czy to po prostu 7 kg + 0,5 kg ? bo latalam na allegro i tam jest wyraznie napisane: opakowania 7,5 kg.

problem mam straszny, wiem :mrgreen:

zyta555

Od: Wto lip 08, 2008 1:26

Post » Czw wrz 23, 2010 22:45 Re: SPIS KARM dla Kota

To najniższa cena jaką swego czasu znalazłam - wliczając w to fakt, że zamawiając co najmniej worek 6,8kg nie płaci się kosztu przesyłki :wink: jak znajdziesz gdzieś taniej to chętnie się dowiem :D co do orijena i acany to niestey nie pomogę, bo moje kociszcza po acanie mają sensacje :| , a orijena tykają tylko jak są zagłodzone, więc co najwyżej małe opakowanie kupuję :roll: ale myślę, że ceny pomiędzy sklepami nie różnią się, ąz tak bardzo - zajrzyj na parę stron i będziesz miała ogólny ogląd sprawy :ok:

ewkaa

[poprzednia][następna]