Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kociara82 pisze:znalezione na FB:
kot przed skokiem musi:
- rozwiązać układ trzech równań kwadratowych aby wyznaczyć wzór paraboli, po której będzie leciał,
- znaleźć wartość pochodnej lub równanie stycznej do powyższej paraboli w miejscu z którego skacze, aby poznać kąt wybicia;
- zastosować zasadę zachowania energii w celu wyznaczenia prędkości początkowej skoku;
- zastosować drugą uogólnioną zasadę dynamiki Newtona aby oszacować siłę, z jaką ma naprężyć mięśnie tylnych łap przy wybijaniu się.
I to chyba wystarczy, aby dobrze skoczyć![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
9Staszek9 pisze:witam. jestem nowym wolontariuszem. bratem shanti_pryia. byłem dopiero dwa razy w przytulisku a kociaki już mnie lubiom.
. lara zaczeła szaleć za rudolfem
shanti_pryia pisze:Kociara82 pisze:znalezione na FB:
kot przed skokiem musi:
- rozwiązać układ trzech równań kwadratowych aby wyznaczyć wzór paraboli, po której będzie leciał,
- znaleźć wartość pochodnej lub równanie stycznej do powyższej paraboli w miejscu z którego skacze, aby poznać kąt wybicia;
- zastosować zasadę zachowania energii w celu wyznaczenia prędkości początkowej skoku;
- zastosować drugą uogólnioną zasadę dynamiki Newtona aby oszacować siłę, z jaką ma naprężyć mięśnie tylnych łap przy wybijaniu się.
I to chyba wystarczy, aby dobrze skoczyć![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Też bym chciała byc taka dobra w matmie i fizyce
Kociara82 pisze:no to razem z mrusiami trzymamy moooooooooocno kciuki![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Justa, przekaz pierwszej zmianie, zeby uwazali, bJy Matyldzia nie podjadala suchego, chocby nie wiem jaka miala ochote na to. Oczywiscie moze sie zdarzyc, ze pomiedzy tymi zmianami moze cos skubnac, bo lubi czasem, ale niech pierwsza zmiana podczas swojego dyzuru pilnuje by do tego nie doszlo.
Jeszcze jedno pytanko mi sie nasunelo apropos karmienia Matyldy i spolki. Mati swoje ukochane musy musi miec za kazdym razem nowe, swieze, bo sie drugi raz tej samej puszki nie tknie, a pozostali, ktorzy tez to samo jedza?
shanti_pryia pisze:Dlatego ja chce wygrać olimpiade z biologi i nie pisać egzaminu z matmy chemi i fizyki
Użytkownicy przeglądający ten dział: egw, Google [Bot] i 410 gości