Zatrucia, Mru odratowany:)), Fifi [*] tak długo walczył :(((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 30, 2008 20:05

Anka pisze:Jeszcze, żeby się upewnić, pogadałam z przyjaciółką, ludzką lekarką. W końcu fizjologia jest zbliżona. Ona mówi, że przecież ludzie dostają tylko dożylne kroplówki, nawet w najcięższych anemiach też. To nie działa tak, że płyn rozcieńcza krew. We krwi jest określona ilość różnych składników (właśnie tych oznaczanych w morfologii) plus woda. Anemia to nie, że za dużo wody jest, tylko, że za mało pewnych składników. Płyny kroplówki nie wypłuczą tych składników jeszcze bardziej, one z krwi po prostu wchłaniają się do organizmu i wzmacniają organizm. A składniki krwi pozostają niezmienione. To tak na chłopski rozum jak zrozumiałam.
I nie straszcie dziewczyny, ona i tak ma dość.

Plus krwawienie wewnetrzne....ale ok zamykam sie
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Wto wrz 30, 2008 20:52

Mruś wyszedł z kontenerka, przeciągnął się, położył na podłodze, a po chwili namysłu ruszył do kuwety.
Skorzystałam z okazji, żeby odwinąć mu tylną nóżkę, z której wczoraj po pobieraniu krwi, długo sączyła się krew. Zabrał się do wylizywania!

Wczoraj o tej porze sikał pod siebie...

Oczywiście to znaczy tylko, że glukoza dodała mu sił.
Płomyk nadziei jest bardzo słaby, ale lepszy taki, niż żaden...

Trucia-mama

Od: Czw sty 24, 2008 8:01

Post » Wto wrz 30, 2008 20:53

super:) Mru trzymaj sie i Ty kasiu tez:)
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Wto wrz 30, 2008 21:01

Miejmy nadzieję, że najgorsze już za Wami a teraz może być już tylko lepiej. :D

ania_36

Od: Nie lis 13, 2005 12:47

Post » Wto wrz 30, 2008 21:14

Mru, trzymaj się :ok:
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Wto wrz 30, 2008 21:23

Trzymam kciuki!
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto wrz 30, 2008 21:32

Mru , zdrowiej kocie !!!!!

SARCIA

Od: Sob mar 08, 2008 16:59

Post » Wto wrz 30, 2008 22:13

Ja nieustająco ściskam kciuki za Ciebie Trucia Mamo i za Mru. Niech się kociamber weźmie w garść bo mi całkiem oczy od płaczu zapuchną!
Mnie też nie wydaje się żeby jakieś fatum nad Tobą wisiało. Raczej wredny sąsiad albo jakieś źle zabezpieczone źródło toksyn w pobliżu-trujące rośliny, resztki chemii w rozwalającej się szopie czy niezakopanym dołku czy cóś... Ale o tym pomyślisz potem. Na razie najważniejszy jest Mru

Ewutek

Od: Wto wrz 04, 2007 17:48

Post » Wto wrz 30, 2008 22:17

Polizał trochę (tak z pół) żółtka rozmieszanego z łyżką Convalescens.
Zrobił jeszcze mały spacerek do kuchni.
I jeszcze raz odwiedził kuwetę.
Teraz znowu zajął się toaletą footra. :D
Taki słabiutki a taki dzielny :D

Idę spać z nadzieją, że rano będzie jeszcze lepiej!!!

Trucia-mama

Od: Czw sty 24, 2008 8:01

Post » Wto wrz 30, 2008 23:11

Jak Mru się myje, to znaczy, że nie jest źle.
Trzymam :ok: .
Marcelibu

Post » Śro paź 01, 2008 1:43

aga9955 pisze:
Anka pisze:
Trucia-mama pisze:
aga9955 pisze:Kasiu czy on kroplowke dostał dozylnie???????mam nadzieje ze nie.....

dożylnie (ma założony wenflon)
A dożylnie jest źle???????

Nie panikujcie. W końcu bez przesady, wet z tych mądrzejszych, wie co robi. domyślam się, że Adze chodzi o to, że skoro pękają naczynia krwionośne, to kroplówka dożylna nie jest ok. Ale jemu wielkie żyły nie pękają, bo już by nie żył. Naprawdę, nie siejmy paniki.
Nie Aniu nie o to chodzi....chodzi o dodatkowe rozwodnienie krwi...moj kot po kroplowce dozylnej przy anemi padł..prawie nie doczekał transfuzji. Ja nie panikuje ale kotu z silna anemia NIE WOLNO podawac dozylnej kroplowki...ale skoro wet wie co robi. Moj wet tez wiedział i dzieki GalLi i Janie nie umarł.

Kroplowka dożylna przy anemii rozwadnia krew, czyli po takiej kroplówce stan kota anemicznego pogarsza sie bardzo :!: :!:
Nie wolno podawać kroplówki dożylnej przy silnej anemii :!:
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Śro paź 01, 2008 1:46

aga9955 pisze:
Anka pisze:Jeszcze, żeby się upewnić, pogadałam z przyjaciółką, ludzką lekarką. W końcu fizjologia jest zbliżona. Ona mówi, że przecież ludzie dostają tylko dożylne kroplówki, nawet w najcięższych anemiach też. To nie działa tak, że płyn rozcieńcza krew. We krwi jest określona ilość różnych składników (właśnie tych oznaczanych w morfologii) plus woda. Anemia to nie, że za dużo wody jest, tylko, że za mało pewnych składników. Płyny kroplówki nie wypłuczą tych składników jeszcze bardziej, one z krwi po prostu wchłaniają się do organizmu i wzmacniają organizm. A składniki krwi pozostają niezmienione. To tak na chłopski rozum jak zrozumiałam.

Plus krwawienie wewnetrzne....ale ok zamykam sie

Ale ludzie dostają inne krolówki, na litość...
Nie straszę, ale tylko podpowiadam....

anna57

Post » Śro paź 01, 2008 1:53

Aniu , nie masz racji.
Pogadaj z Janą.
zresztą najlepszym dowodem na to jest Marchew mojej córki.
Podawanie kroplówki dożylnej rozwadnia krew i powoduje większą anemię, nie od razu ale po czasie...

Zresztą, zrobicie, jak chcecie, ale to nawet nasz wet po czasie, ale przyznał nam rację.....
Ostatnio edytowano Śro paź 01, 2008 2:23 przez anna57, łącznie edytowano 1 raz

anna57

Post » Śro paź 01, 2008 2:16

:ok: :ok: :ok:

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Śro paź 01, 2008 2:19

Trzymam mocno, żeby się udało :ok:

anna57