KARMA DLA KOTA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 26, 2008 10:32

marta79 pisze: Mój kot też je RC, a ja przynajmniej dokładnie wiem, co je mój kot.

jesli dana fabryka znajduje sie w starej Unii badz jesli masz 100% zaufania do producenta (no wiesz, ze kieruje sie wylacznie dobrem zwierzat a nie zyskiem)
marta79 pisze: A co do kwasu cytrynowego - były dyskusje...

nie czytalam ale poszukam w wolnej chwili, dziekuje za info :)
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw cze 26, 2008 11:30

Ufff Liwia, dziękuję za informacje. Nie będę nic zmieniać jeśli Biomill im służy. U matowych burasków z ulicy, kiedy do mnie trafiły zrobiła się piękna sierść, wyszły pręgi, plamki, kontrasty i nie tyją. Nawet te , które na początku nie mają umiaru i robią się jak beczki, po jakimś czasie wracają do normy. Przestają jeść na zapas. Kierując się zakupem karmy nie miałam wiedzy teoretycznej, pomyślałam, że jak drogie to nie opłaca się firmie robić kantów.
Ostatnio edytowano Czw cze 26, 2008 12:41 przez tamb, łącznie edytowano 1 raz

tamb

Od: Pon mar 19, 2007 18:58

Post » Czw cze 26, 2008 11:50

Liwia pisze:
PcimOlki pisze:Jak to liczysz?
Mieso jest: Meat. Nie widzę.
50% to jednak lepiej niż 20%.
Po co tam jest szkło i popiół?

licze wprost, podano wystarczajaco duzo danych. Co prawda sprawe utrudnia pozycja "chicken" (sporo bialka, bezwartosciowego dla kota) no ale piszac ""ponizej" zostawilam sobie spory margines bledu 8)
\
Bzdury piszesz Liwia 8)
Dlugo sprowadzalam ta karme ze szwajcarii, nareszcie jest w Polsce. jedna z najlepszych karm obok np Innowy produkowana w USA, z rodzaju Holistic.
Zapraszam obejzyj swojego Niunka jak sie po tym ma jak wyglada, jakie ma futro i kupy w kuwecie 8)

zobacz ze nie ma w skaldzie zboz ,kukuryczy i innego syfu ,ktory kotu jest tak potrzebny jak...no wlasnie i najczesciej powoduje alergie - wiadomo kukurydza najtansza.. Zamiast tego zdrowy brazowy ryz.

nie tylko chicken...

Masz tam 4 rodzaje miecha kurak ,indyk, baran i sledz,

Meal nie zawsze jest lepsze od meat .. w tym wypadku meal oznacza ze z miecha wywalono wode( w koncu sucha karma) i tluszcz.

popiol znajdziecie w skladzie KAZDEJ suchej karmy, to nie jest sklad karmy ale oznaczenie chemiczne. I niesie informacje o zawartosci mineralow w karmie.
Prawdziwy dżentelmen to ktoś, kto kota zawsze nazwie kotem, choćby się o niego potknął i upadł
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazk ... hichraszek - zapraszam do lektury

pstryga

Od: Pon sie 23, 2004 15:32

Post » Czw cze 26, 2008 12:00

pstryga pisze:
Liwia pisze:
PcimOlki pisze:Jak to liczysz?
Mieso jest: Meat. Nie widzę.
50% to jednak lepiej niż 20%.
Po co tam jest szkło i popiół?

licze wprost, podano wystarczajaco duzo danych. Co prawda sprawe utrudnia pozycja "chicken" (sporo bialka, bezwartosciowego dla kota) no ale piszac ""ponizej" zostawilam sobie spory margines bledu 8)
\
Bzdury piszesz Liwia 8)
Dlugo sprowadzalam ta karme ze szwajcarii, nareszcie jest w Polsce. jedna z najlepszych karm obok np Innowy produkowana w USA, z rodzaju Holistic.
Zapraszam obejzyj swojego Niunka jak sie po tym ma jak wyglada, jakie ma futro i kupy w kuwecie 8)

zobacz ze nie ma w skaldzie zboz ,kukuryczy i innego syfu ,ktory kotu jest tak potrzebny jak...no wlasnie i najczesciej powoduje alergie - wiadomo kukurydza najtansza.. Zamiast tego zdrowy brazowy ryz.

nie tylko chicken...

Masz tam 4 rodzaje miecha kurak ,indyk, baran i sledz,

Meal nie zawsze jest lepsze od meat .. w tym wypadku meal oznacza ze z miecha wywalono wode( w koncu sucha karma) i tluszcz.

popiol znajdziecie w skladzie KAZDEJ suchej karmy, to nie jest sklad karmy ale oznaczenie chemiczne. I niesie informacje o zawartosci mineralow w karmie.

Laska, licz!! Tam jest tylko 32% bialka!! Jesli zalozysz ze sie nie rozplynelo sie ani nikt go nie ukradl to Ci wyjdzie szczyra prawda o zawartosci miesa w tej karmie.
I pokaz Niunka, tu i teraz :idea: 8)
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Czw cze 26, 2008 12:37

32 % czystego bialka wystarczy, a ja ci radze poczytaj se jeszcze reszte skladu 8)

Biomill , ktory w sumienie jest taki zly ma 29%

z karm dostepnych w polsce to tyle ma jeszcze chyba Eagle Pack

Niunka ci nie pokaze bo raz ze jestem w pracy a 2 nie moge patrzyc na tego siersciucha je..go. Oddam dziada za doplata...
Prawdziwy dżentelmen to ktoś, kto kota zawsze nazwie kotem, choćby się o niego potknął i upadł

pstryga

Post » Czw cze 26, 2008 12:45

pstryga pisze:32 % czystego bialka wystarczy, a ja ci radze poczytaj se jeszcze reszte skladu 8)

Niunka ci nie pokaze bo raz ze jestem w pracy a 2 nie moge patrzyc na tego siersciucha je..go. Oddam dziada za doplata...

nie mowie - wystarczy czy nie - mowie li i jedynie ze miesa jest tam ponizej 50%. A kot miesozerca jest :twisted:
i tak czekam na zdjecia :)
Obrazek

Liwia

Post » Czw cze 26, 2008 12:54

Liwia pisze:
pstryga pisze:32 % czystego bialka wystarczy, a ja ci radze poczytaj se jeszcze reszte skladu 8)

nie mowie - wystarczy czy nie - mowie li i jedynie ze miesa jest tam ponizej 50%. A kot miesozerca jest :twisted:

A czy w miesie tez masz 100% miecha? Uczciwie podaja ci ze masz tam minimum 32 procent czystego bialka a nie miecha.

To ze ci np w Biomillu podaja ze w skaldzie jest 51 % miesa przenosi sie na 29% protein co nie?

Nota bene biomill zawiera kukurydze i z tego powodu chociazby u mnie odpada. Nawet jakbysmy karmili koty myszami ( co zapewne by wolaly) to nie dostaly by 100% bialka bo myszy to nie tylko czyste bialko ale i inne skladniki..

mam lepsza propozycje - zamiast zdjec otrzymasz kota ;)

pstryga

Post » Czw cze 26, 2008 14:56

A i jeszcze a propos RC.Moim zdaniem karma do bani..raz ze sztucznie konserwuja ( juz nuie pamietam czym ale nie bylo to nic naturalnego) a 2 za bardzo kotom smakuje . Mam dystans do takich "smacznych" karm , bo to czesto oznacza ze karma jest slona. Koty uwielbiaja sol...

Jesli chodzi o tansze karmy to ich "jakosc" smakowa niejednokrotnie poprawiana jest krowimi siuskami ( po prostu pryskaja krowim moczem). Kiedys tam, kiedy szukalam karmy dla mojej holoty sporo sie o tym naczytalam.

No i generalnie warto trzymac si e z daleka od karm produkowanych przez duze koncerny ( masterfoods - np RC, czy Nestle - np Purina) pamietajmy o tym ze utylizacja odpadow zwierzecych ( wlasnie gdzies tam wsponmnianych pior , dziobow , padlych zwierzat czy miecha nowotworowego ) to niezly biznes. A my karmimy tym nasze zwierzaki..

pstryga

Post » Czw cze 26, 2008 15:19

pstryga pisze:
Liwia pisze:

A czy w miesie tez masz 100% miecha? Uczciwie podaja ci ze masz tam minimum 32 procent czystego bialka a nie miecha.

To ze ci np w Biomillu podaja ze w skaldzie jest 51 % miesa przenosi sie na 29% protein co nie?

Nota bene biomill zawiera kukurydze i z tego powodu chociazby u mnie odpada. Nawet jakbysmy karmili koty myszami ( co zapewne by wolaly) to nie dostaly by 100% bialka bo myszy to nie tylko czyste bialko ale i inne skladniki..

Kochana, jasna sprawa ze masz racje (oprocz tego ze troszke piszesz takich rzeczy ... kosmicznych :twisted: ). Mieso zawiera pi razy drzwi 20% bialka i 70% wody. Woda idzie w powietrze podczac procesu technologicznego. Zostaje Ci okolo 30 g suchej masy, z czego 20 g stanowi bialko. Czyli 100g suchej masy ma w sobie ok. 66 g bialka. Zgadzasz sie? Mysle ze tak - a jesli tak to policz ile masz miesa w tej swojej karmie :twisted: Dla ulatwienia pominmy kurze dzioby i piora oraz ryz, ktory tez kilka procent bialka w sobie ma.
A ze ryzu i innych paskudztw jest masa widac po zsumowaniu skladu: brakuje kilkudziesieciu procent, na ktore skladaja sie przede wszystkim weglowodany. A tych kot nie potrzebuje (1-2% mu trzeba).

mam nadzieje, ze sie nie walnelam w pisaniu postu, mozg mi sie juz prostuje ze zmeczenia :roll:
Obrazek

Liwia

Post » Czw cze 26, 2008 15:49

Liwia pisze:
pstryga pisze:
Liwia pisze:

Kochana, jasna sprawa ze masz racje (oprocz tego ze troszke piszesz takich rzeczy ... kosmicznych :twisted: ). Mieso zawiera pi razy drzwi 20% bialka i 70% wody. Woda idzie w powietrze podczac procesu technologicznego. Zostaje Ci okolo 30 g suchej masy, z czego 20 g stanowi bialko. Czyli 100g suchej masy ma w sobie ok. 66 g bialka. Zgadzasz sie? Mysle ze tak - a jesli tak to policz ile masz miesa w tej swojej karmie :twisted: Dla ulatwienia pominmy kurze dzioby i piora oraz ryz, ktory tez kilka procent bialka w sobie ma.
A ze ryzu i innych paskudztw jest masa widac po zsumowaniu skladu: brakuje kilkudziesieciu procent, na ktore skladaja sie przede wszystkim weglowodany. A tych kot nie potrzebuje (1-2% mu trzeba).

A ty moja droga piszesz pierdoly :twisted:

Raz ze jak sobie dokladnie poczytasz o karmie a nie poczytra\las , albo czytasz niedokladnie to masz tam gwarantowane ze nie ma tam pior i dziobiow ( od tego jest whiskas i RC ..) bo karma pochodzi ze zdrowych niemodyfikowanych kurakow i innych zyjatek ( na to stawiaja m in karmy holistyczne - all naturals itp- Miecho ma spelniac normy\y dla ludzi, zwierzak z ktorych robi si e miecho nie moga byc na antybiotykach i tak dalej w te manke). Ryz to nie paskudztwo , zwlaszcza brazowy.Gorsze paskudztwo to kukurydza i zboza

Poza tym sieroto nie czytasz co napisalam. Polecany przez ciebie biomill podaje 51 % miecha a gwarantuje 29% protein - ktora z karm zawiera zatem wiecej potrzebnego kotom bialka?W felidae masz 4 rodzaje miecha + jajca ktore sa zrodlami protein. Poza tym kochana nie ma tak ze w suchej karmie wogole nie ma wody :twisted: Bo jest :P
Po za tym ofiaro lesna- i tu jest wlasnie clue jesli chodzi o roznice pomiedzy meal a meat :twisted: Mieso z kuraka to- uwaga 70% wody i 15% bialek ! Meal zawiera 50 - 65 % bialek- kluczowa jest tu obrobka termiczna, A wiec jesli na karmie masz napisane mieso ( meat ) to oznacza ze podaj ci wartosc przed obrobka ( zanim mieso straci) - meal to wartosc po:P

pstryga

Post » Czw cze 26, 2008 16:00

pstryga pisze:

Raz ze jak sobie dokladnie poczytasz o karmie a nie poczytra\las , albo czytasz niedokladnie to masz tam gwarantowane ze nie ma tam pior i dziobiow ( od tego jest whiskas i RC ..) bo karma pochodzi ze zdrowych niemodyfikowanych kurakow i innych zyjatek ( na to stawiaja m in karmy holistyczne - all naturals itp- Miecho ma spelniac normy\y dla ludzi, zwierzak z ktorych robi si e miecho nie moga byc na antybiotykach i tak dalej w te manke). Ryz to nie paskudztwo , zwlaszcza brazowy.Gorsze paskudztwo to kukurydza i zboza

Poza tym sieroto nie czytasz co napisalam. Polecany przez ciebie biomill podaje 51 % miecha a gwarantuje 29% protein - ktora z karm zawiera zatem wiecej potrzebnego kotom bialka?W felidae masz 4 rodzaje miecha + jajca ktore sa zrodlami protein. Poza tym kochana nie ma tak ze w suchej karmie wogole nie ma wody :twisted: Bo jest :P
Po za tym ofiaro lesna- i tu jest wlasnie clue jesli chodzi o roznice pomiedzy meal a meat :twisted: Mieso z kuraka to- uwaga 70% wody i 15% bialek ! Meal zawiera 50 - 65 % bialek- kluczowa jest tu obrobka termiczna, A wiec jesli na karmie masz napisane mieso ( meat ) to oznacza ze podaj ci wartosc przed obrobka ( zanim mieso straci) - meal to wartosc po:P

Alez moja droga, to potwarz jest! Ja NIE POLECAM ZADNEJ SUCHEJ KARMY z tego wzgledu, ze MOIM zdaniem jest to substancja dla kotow szkodliwa (wczesniej czy pozniej).
Mieso z kuraka - w zaleznosci od czesci zwierza - to 18-21% bialka. Tuszka ma mniej (18,6%) a caly kurczak, z plucami, pazurami i flakami moze rzeczywiscie z 15%, takich danych nie mam.
Jesli masz racje ze "meal" zawiera 50-65% bialka a mieso w swym skladzie nie zawiera weglowodanow to ta karma musi byc bardzo, bardzo tlusta :twisted:
Poza tym, jakkolwiek by nie liczyc i z czego nie wychodzic jedno jest pewne: suma bialka ze wszystkich skladnikow, jakkowliek by sie nie nazywaly, sklada sie na wartosc 32%. Bez wzgledu na droge dojscia ta wartosc jest stala: wszystko jedno czy sklada sie na nia bialko z maczki (a i tu jest kilka rodzajow roznej jakosci) czy z suszonego meisa czy z kaczego dzioba 8)
I ominelas, Slicznotko, sprytnie a cichaczem - sprawe brakujacych 50% skladnikow karmy 8)
Stesknilam sie :lol:

A ryz brazowy, co prawda zarabiscie wyglada na etykiecie, tak zdrowo - kotu jest tak potrzebny jak krowie skrzydla.
Ostatnio edytowano Czw cze 26, 2008 16:01 przez Liwia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Liwia

Post » Czw cze 26, 2008 16:01

Rany....
ja chce tylko wiedzieć, gdzie nie ma dziobów, mięch nowotworowych itp....
Czy RC veterinary to też takie dno? 8O
ja już nic nie rozumiem.... :(
Poproszę o jasne info jaka sucha karma - nawet nie wiem jak cholernie droga - jest bez antybiotyków, dziobów itp...i bez GMO - kukurydzy, soji itp...

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Czw cze 26, 2008 16:12

Never pisze:Rany....
ja chce tylko wiedzieć, gdzie nie ma dziobów, mięch nowotworowych itp....
Czy RC veterinary to też takie dno? 8O
ja już nic nie rozumiem.... :(
Poproszę o jasne info jaka sucha karma - nawet nie wiem jak cholernie droga - jest bez antybiotyków, dziobów itp...i bez GMO - kukurydzy, soji itp...

prawde mam pisac?
bo jesli prawde to moze byc ciezko. Hamerykanskie karmy raczej na pewno na GMO, 80% kurczakow na GMO. Antybiotykow mozesz sie nie bac, hormonow tez nie. Kukurydze, soje wyczytasz na etykiecie.
Jesli mialabym wyrazic swoje zdanie i odpowiedziec na to pytanie - zadna. Zadna, zadna. No, moze suszona wolowina ale jakos przekonania chyba nie mam.
Nie boj sie tez pierza, jego domieszka nei moze przekraczac 3%. 8) Tymi nowotworami i sikami to tez bym sie nie przejmowala, dla mnie to zupenie nieprawdopodobne. Ale wiedzy na ten temat nie mam.
Ostatnio edytowano Czw cze 26, 2008 16:14 przez Liwia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Liwia

Post » Czw cze 26, 2008 16:13

Liwia pisze:
pstryga pisze:

Alez moja droga, to potwarz jest! Ja NIE POLECAM ZADNEJ SUCHEJ KARMY z tego wzgledu, ze MOIM zdaniem jest to substancja dla kotow szkodliwa (wczesniej czy pozniej).
Mieso z kuraka - w zaleznosci od czesci zwierza - to 18-21% bialka. Tuszka ma mniej (18,6%) a caly kurczak, z plucami, pazurami i flakami moze rzeczywiscie z 15%, takich danych nie mam.
Jesli masz racje ze "meal" zawiera 50-65% bialka a mieso w swym skladzie nie zawiera weglowodanow to ta karma musi byc bardzo, bardzo tlusta :twisted:
Poza tym, jakkolwiek by nie liczyc i z czego nie wychodzic jedno jest pewne: suma bialka ze wszystkich skladnikow, jakkowliek by sie nie nazywaly, sklada sie na wartosc 32%. Bez wzgledu na droge dojscia ta wartosc jest stala: wszystko jedno czy sklada sie na nia bialko z maczki (a i tu jest kilka rodzajow roznej jakosci) czy z suszonego meisa czy z kaczego dzioba 8)
I ominelas, Slicznotko, sprytnie a cichaczem - sprawe brakujacych 50% skladnikow karmy 8)
Stesknilam sie :lol:

Kochana ty moja rybenko. wiadomo ze to co suche jest be. ale na tej samej zasadzie powinnismy natychmiast odrzucic wszystkie kaszki zalewajki i inne produkty ktorych se nie wyrwiemy bezposrednio z ziemi tudziez nie zlupmy na zwierzu.

Co do meat , meal - ty se kochanianka wyobraz ile syfu zawieraja karmy ktore podaja ci % miecha PRZED obrobka :twisted:

Mysle ze krowy moglyby sie ze skrzydel cieszyc...zawsze to latwiej w szkode sasiadowi pojsc , a ryz brazowy jest bardziej obojetny niz zajebiscie weglowodanowy corn... i to i to wypelniacz ino ze z tego ryzu to kicius se glownie witaminki i blonnik wezmie - mimo wszystko trochu sie do trawienia przydaje inacej kotecki by mysich zoladkow z roslinna trescia nie zzeraly. Musz konczyc i zwolnic zaraz stanowisko w pracy -ale jeszcze tu zajrze..Jak zajrze to ci wiecej odpyskuje bu tu i tak sie musze z netem kryc..

tez sie stesknilam :)

pstryga

Post » Czw cze 26, 2008 16:16

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

[poprzednia][następna]