pstryga pisze:A ty moja droga piszesz pierdoly
Raz ze jak sobie dokladnie poczytasz o karmie a nie poczytra\las , albo czytasz niedokladnie to masz tam gwarantowane ze nie ma tam pior i dziobiow ( od tego jest whiskas i RC ..) bo karma pochodzi ze zdrowych niemodyfikowanych kurakow i innych zyjatek ( na to stawiaja m in karmy holistyczne - all naturals itp- Miecho ma spelniac normy\y dla ludzi, zwierzak z ktorych robi si e miecho nie moga byc na antybiotykach i tak dalej w te manke). Ryz to nie paskudztwo , zwlaszcza brazowy.Gorsze paskudztwo to kukurydza i zboza
Poza tym sieroto nie czytasz co napisalam. Polecany przez ciebie biomill podaje 51 % miecha a gwarantuje 29% protein - ktora z karm zawiera zatem wiecej potrzebnego kotom bialka?W felidae masz 4 rodzaje miecha + jajca ktore sa zrodlami protein. Poza tym kochana nie ma tak ze w suchej karmie wogole nie ma wody

Bo jest
Po za tym ofiaro lesna- i tu jest wlasnie clue jesli chodzi o roznice pomiedzy meal a meat

Mieso z kuraka to- uwaga 70% wody i 15% bialek ! Meal zawiera 50 - 65 % bialek- kluczowa jest tu obrobka termiczna, A wiec jesli na karmie masz napisane mieso ( meat ) to oznacza ze podaj ci wartosc przed obrobka ( zanim mieso straci) - meal to wartosc po:P
Alez moja droga, to potwarz jest! Ja NIE POLECAM ZADNEJ SUCHEJ KARMY z tego wzgledu, ze MOIM zdaniem jest to substancja dla kotow szkodliwa (wczesniej czy pozniej).
Mieso z kuraka - w zaleznosci od czesci zwierza - to 18-21% bialka. Tuszka ma mniej (18,6%) a caly kurczak, z plucami, pazurami i flakami moze rzeczywiscie z 15%, takich danych nie mam.
Jesli masz racje ze "meal" zawiera 50-65% bialka a mieso w swym skladzie nie zawiera weglowodanow to ta karma musi byc bardzo, bardzo tlusta
Poza tym, jakkolwiek by nie liczyc i z czego nie wychodzic jedno jest pewne: suma bialka ze wszystkich skladnikow, jakkowliek by sie nie nazywaly, sklada sie na wartosc 32%. Bez wzgledu na droge dojscia ta wartosc jest stala: wszystko jedno czy sklada sie na nia bialko z maczki (a i tu jest kilka rodzajow roznej jakosci) czy z suszonego meisa czy z kaczego dzioba
I ominelas, Slicznotko, sprytnie a cichaczem - sprawe brakujacych 50% skladnikow karmy
Stesknilam sie
A ryz brazowy, co prawda zarabiscie wyglada na etykiecie, tak zdrowo - kotu jest tak potrzebny jak krowie skrzydla.