Drapaki - rekomendacje, opinie, oceny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 16, 2008 17:31

Jak się sprawują Wasze nowe drapaki?
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Sob lut 16, 2008 22:16

ryśka pisze:Jak się sprawują Wasze nowe drapaki?

Mój sprawuje się doskonale. Cały czas wygląda jak nowiutki mimo tego, że mam kota-akrobatę :lol:

ania2126

Od: Nie wrz 23, 2007 17:38

Post » Pt mar 07, 2008 18:39

marinella pisze:ja tez mam od covu
zalety
jest dokładnie taki jaki chciałam bo sama go projektowałam
covu podpowiedziała co zrobic zeby wyszedł taniej :)
ma super kolory
jest solidny
mamy go juz rok
koty go uwielbiają

wygląda tak : (nazwa na stronie covu : dziudzioland)
Obrazek

Obrazek

Tu wiecej zdjec

http://frajer.pl/~maciek/index.php?opti ... 6&catid=11
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Pt mar 07, 2008 18:47

aha i ostatnio wymodziliśmy nowy drapak, jako, ze brakowalo niektorym u nas podwojnych polek, jakie ma inny producent :P
i gruba śnych słupków, to stworzyliśmy TO:
Obrazek
do obejrzenia na żywao u nas w domu:P
po godzinie koty zaczynaja prezentować do czego sie nadaje :d
hehe :D

stabilny jak nie wiem co (przepraszam za balagan na zdjeciu, bylismy w trakcie wymiany mebli w domu :D)
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Pt mar 07, 2008 19:14

Moje Banditos w końcu doczekały się drapaka - moich ( i teraz już wiem, ze ich również) marzeń
od dwóch tygodni mamy ten model z dodatkowyą półką (hamakiem)
http://www.drapaki.pl/index.php?op=poka ... d_prod=148

cena jest zaporowa, ale polecam,
uważam, ze warto było czekać

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro kwi 02, 2008 20:47

a my skończyliśmy nasz :D
już jest calutki :D
koty z niego nie schodzą :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Śro kwi 02, 2008 21:52

ania2126 pisze:Drapaki Armarkatu można kupić na Allegro. Cena wg mnie jest bardzo atrakcyjna. http://www.allegro.pl/item301596082_sup ... c6202.html
Nie mam pojęcia czym są spowodowane te niskie ceny. Ja skłonna byłabym zapłacić wiele więcej, bo naprawdę drapak super wygląda i jakość wykonania jest bez zarzutu. Na amerykańskiej stronie Armarkatu m.in. ten model jest na wyprzedaży i podana jest cena detaliczna 219$, a cena online 109$ (obniżona ze 119$). Miałam spore obawy, ponieważ zawsze uważam, że nie ma nic za darmo i szerokim łukiem omijam wszelkie przeceny. Zaryzykowałam jednak i warto było - defektu nie doszukałam się żadnego.

A ja się doszukałam. Po rozpakowaniu drapak ujawnił wadę fabryczną: kraj produkcji. Made in China. :?
No i mamy tajemnicę niskiej ceny.

A teraz zupełnie serio. Od trzech tygodni mamy ten model: http://armarkt.republika.pl/ac7701s.html
Kupiliśmy na allegro w ramach wyprzedaży, wychodząc z założenia, że koty jakiś drapak mieć muszą, a na docelowy jeszcze nas nie stać. Koty szaleją, a my mamy kilka zastrzeżeń (oczywiście, należy brać poprawkę na niską cenę - stosunek jakości do ceny wypada tutaj bardzo korzystnie).
Podstawa zbyt mała i wiotka, jak na tak dużą konstrukcję. Chwieją się poszczególne słupki, a z nimi całość drapaka. Na parterze niewykorzystane miejsce - dużo pustej przestrzeni między nogami drapaka, która niczemu nie służy. Gdyby zamiast pluszu na podstawie był np. sizal, to koty drapałyby do upojenia. A tak to drapią podłogę obok drapaka ( korek).
Docelowo zamierzamy tam podwiesić hamaczek albo grubą linę.
Budki w środku mają gołe ścianki, a półki gołe spody (wiem, że za tę cenę nie należy oczekiwać opasu, akceptuję to).
Kolor jest bardziej popielaty niż na zdjęciu.
Przez pierwszy tydzień drapak śmierdział klejami i innym paskudztwem technologicznym.
Drabinka dostała wilczy bilet już w pierwszy dzień, bo skutecznie uniemożliwiała kotom zajęcie miejsca na półeczce. Koty to nie żółwie i na wyższy poziom bez drabinki wyskoczą. ;-)
"Bocianie gniazda" mogłyby być nieco większe (dwa koty razem nijak się nie zmieszczą, choć chcą). Za to cieszą się dużym powodzeniem u użytkowników i zawsze przynajmniej dwa są zajęte.
Cała konstrukcja wymaga stężenia jakimś elementem poziomym (drabinka nie spełniała tej funkcji, bo była przykręcona tylko u góry).
Do drapaka były dołączone zabawki na gumkach, urągające zasadom bezpieczeństwa (pseudo-pompony z włóczki przewiązanej w jednym miejscu plastikową opaską zaciskową, taką elektryczną, od razu rozpadały się na poszczególne nitki, świetne do zjadania przez koty). Teraz na nowych, grubych gumkach wiszą solidne myszki, zmałpione na bezczelnego z wyrobów Thorkatt (miałam fazę i uszyłam kiedyś). Jedna dzisiaj straciła ogon. ;-)
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Czw kwi 03, 2008 20:13

Nordstjerna, nie pozostaje mi nic innego tylko cieszyć się, że wybrałam inny model niż Ty :wink:
"Made in China" to faktycznie defekt, o którym nie pomyślałam, żeby wspomnieć. Niestety zbyt często jesteśmy skazani na brak możliwości uniknięcia tego właśnie defektu.
Mój drapak jest mniejszy niż Twój - niższy i nie ma tak rozbudowanej góry, więc może to wyjaśnia jego większą stabilność. Wielkość "bocianiego gniazda" w sam raz dla mojego kota. Budka w środku ma plusz, a nie gołe ścianki. Oprócz tego jest hamaczek, tuba, lina. W sumie wszystko czego mój kot oczekiwał :D No i niczym nie śmierdział - może gdzieś po drodze, zanim do mnie dotarł, dobrze się przewietrzył :wink:
http://armarkt.republika.pl/ac6202b.html - link dla zainteresowanych, bo wcześniej wstawione przeze mnie linki (allegro) już nie działają.
A zabawki... Myślę, że można wskazać mnóstwo takich urągających kociemu bezpieczeństwu. Zarówno tych dołączonych do czegoś, jak i tych do kupienia oddzielnie. Albo więc wyrzucam (te dołączone) albo nie kupuję np. na cienkich gumkach czy mających inne niebezpieczne elementy.
Mam nadzieję, że koty będą zadowolone. A żebyśmy my były całkowicie zadowolone i miały w domu drapaki idealnie zgodne z naszymi oczekiwaniami, musiałybyśmy posiadać zdolności Covu :wink:

ania2126

Od: Nie wrz 23, 2007 17:38

Post » Pt kwi 04, 2008 8:38

ania2126 pisze: A żebyśmy my były całkowicie zadowolone i miały w domu drapaki idealnie zgodne z naszymi oczekiwaniami, musiałybyśmy posiadać zdolności Covu :wink:

albo napisać czego potrzebujemy i zamówic drapak u covu :D

dziekuje za uznanie :D
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Nie cze 15, 2008 12:07

covu pisze:
ania2126 pisze: A żebyśmy my były całkowicie zadowolone i miały w domu drapaki idealnie zgodne z naszymi oczekiwaniami, musiałybyśmy posiadać zdolności Covu :wink:

albo napisać czego potrzebujemy i zamówic drapak u covu :D

dziekuje za uznanie :D

Miałam przyjemność rozmawiać o drapakach z Covu i docelowo będziemy o nich myśleć 8) szczególnie kusząca jest możliwość zrobienia drapaków na zamówienie - czyli zgodnie z potrzebami konkretnego kota.

Póki co podjęliśmy decyzje mniej obciążające dla budżetu i zdecydowaliśmy się na licytacje drapaków Armakat.
Trochę byliśmy przerażeni po przeczytaniu opinii Nordstjerny (czytaliśmy ją zanim drapaki do nas dotarły :strach: ), ale jesteśmy bardzo mile zaskoczeni.
Drapaki są naprawdę duże i solidne. W przypadku jednego będziemy chcieli dodatkowo umocować go 2 kątownikami do ściany, żeby był trwalszy, ale spodziewaliśmy się, że będzie tego wymagał. Póki co bez kątowników sobie stoi i nie chwieje się. Niestety koty nie chcą korzystać z hamaka (a wydawało nam się, że będą o niego bitwy ;) ).
Bocianie gniazda, budki - oblegane :)
Drapaki ustawiliśmy w punktach obserwacyjnych - z większego jest widok na sypialnię, przedpokój i widok za oknem jednocześnie, a z drugiego na pokój i przedpokój.
Materiał obiciowy jest milutki, na pewno wygląda solidniej od tego z drapaków Wiklinki. Na szczęście nic nie śmierdziało.
Obrazek

ryśka

Post » Nie cze 15, 2008 12:10

Ryśko, u nas hamak też jest kompletnie ignorowany. A ja tak bardzo chciałam ten hamaczek! No i chyba to JA chciałam. Tylko. Ale ja się w nim nie zmieszczę. :D
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Nie cze 15, 2008 12:19

anita5 pisze:Ryśko, u nas hamak też jest kompletnie ignorowany. A ja tak bardzo chciałam ten hamaczek! No i chyba to JA chciałam. Tylko. Ale ja się w nim nie zmieszczę. :D

Mam dokładnie to samo wrażenie :ryk:
Obrazek

ryśka

Post » Nie cze 15, 2008 12:30

ryśka pisze:
anita5 pisze:Ryśko, u nas hamak też jest kompletnie ignorowany. A ja tak bardzo chciałam ten hamaczek! No i chyba to JA chciałam. Tylko. Ale ja się w nim nie zmieszczę. :D

Mam dokładnie to samo wrażenie :ryk:

Mysmy chcieli budki, bo nam sie wydawalo :roll:
Budki stoja puste
a w jedynym hamaku usiluje sie stloczyc na raz kilka kotow :x

Dolny hamak jest znacznie mniej popularny.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Nie cze 15, 2008 12:30

U nas z kolei ignorowane są budki, od czasu, jak wyjechały tymczasy - Chinka i Wirus. Za to bocianie gniazda są stale oblegane. Drabinka też się w końcu przydała - służy kociakom, jako osobny element do wspinaczki.
Zamierzamy w miarę (he he) wolnego czasu powiększyć podstawę i obić ją dodatkowo jakąś jutą. Nasze dranie uwielbiają drapać poziome powierzchnie, nawet sizalowa wycieraczka była w użyciu.
Poza tym dostaliśmy od ogrodniczki65 kawał bardzo grubej liny, w planie jest podwieszenie jej na najniższym poziomie drapaka.
Ale i tak najważniejsze, że drapak się trzyma i cieszy się stałym zainteresowaniem. Kleje już dawno wywietrzały. :D
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Śro cze 18, 2008 22:13

Co kot to inny pomysł na spędzanie wolnego czasu :kotek: :kotek: :kotek: :D
Obrazek

ryśka

[poprzednia][następna]