Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 24, 2010 14:05 Re:

77madzik pisze:Osobą w okolicach Łodzi polecam pudla w smiesznej cenie:
http://www.allegro.pl/item443841034_pud ... _lodz.html

Jakiej średnicy zrobić otwor wejsciowy?

Zatanawiam sie jeszcze czy lepiej zrobic 3 mniejsze budki (po 1 budce dla 1 kociaka) czy tez zrobic 1 budke wieksza (polaczyc 2 budki w 1) wtedy wiecej kociaków wejdzie i bedzie im cieplej...
jak myslicie?

Aukcja zginłęa ale kontak do chłopaka z Łodzi po pudła styropianowe mam.
WIec jesli ktoś potrzebuje to podaję: s h j o b t MAŁPKA g m a i l . c o m
z adresu usuncie spacje a w miejsce małka wiadomo @ - wpisałam tak by wyszukiwarka tego nie znalazła.

77madzik

Od: Pon wrz 10, 2007 10:24

Post » Sob wrz 25, 2010 19:57 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

Ceny z roku 2007:
140 zł + VAT za "jedynkę"
200 zł + VAT za "dwójkę"
250 zł + VAT za "czwórkę"

+ koszt transportu (myślę, że tu warto negocjować)

Może ktoś inny dysponuje aktualnymi cenami.
Tak jak już wcześniej pisała e-dita, te budki są ocieplone styropianem, ale nie pamiętam jakiej grubości. :)
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Sob wrz 25, 2010 20:18 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

Obrazek

W zakupionych budkach warto zrobić kotarę, która w jakimś stopniu powstrzyma wiatr i utratę ciepła.
My z TŻem robimy dwie warstwy , które tniemy w zachodzące na siebie paski, jak na zdjęciu (wzorowaliśmy się na wejściach do chłodni).
Potrzebna jest tylko taśma i grubsza folia/cerata (my kupiliśmy w Jysku).
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Pon wrz 27, 2010 8:30 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

Aktualne ceny:

dla jednego kota 140zł + 60 zł przesyłka jednej sztuki
dla dwóch 180 + 60 zł przesyłka jednej sztuki
dla czterech 270 + 130 przesyłka (max 5 sztuk )

77madzik

Od: Pon wrz 10, 2007 10:24

Post » Pon wrz 27, 2010 10:29 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

kotalizator pisze:Obrazek

W zakupionych budkach warto zrobić kotarę, która w jakimś stopniu powstrzyma wiatr i utratę ciepła.
My z TŻem robimy dwie warstwy , które tniemy w zachodzące na siebie paski, jak na zdjęciu (wzorowaliśmy się na wejściach do chłodni).
Potrzebna jest tylko taśma i grubsza folia/cerata (my kupiliśmy w Jysku).

Mnie najbardziej na kotarki sprawdzaja sie koszulki na dokumenty ofertówki. To te takie grubsze i sztywne.
Sa też sklepy z tymi profesjonalnymi kurtynami albo hurtownie. Resztki dostaje za darmo. Z tych grubszych sa super daszki na karmniki dla ptaków a te ciensze sa dobre na kurtynki w okienkach piwnicznych i pudłach. Dół musi byc dokładnie dopasowany, żeby dyndał swobodnie a jednocześnie, nie haczył i nie odginał sie, a jednocześnie, żeby nie była zbyt duża szpara, bo wtedy kurtynka psu na buty.

Wejście warto dać wyżej, żeby sie zrobiła większa przestrzeń tego dolnego ciepłego pudla

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw wrz 30, 2010 10:00 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

:oops:
Ostatnio edytowano Czw wrz 30, 2010 10:01 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw wrz 30, 2010 10:01 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

Wjścia najlepiej umieszczać w jednym z górnych narożników.

Wejście najdalej od środka ściany (narożnik) daje wewnątrz budki największy "nie owiewany" obszar.
Wejście w górnej części ściany - kot spokojnie wejdzie, jeże - nie.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw wrz 30, 2010 16:37 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

Jakie wymiary powinna mieć budka dla jedengo kota? jakie rady? Znalazłam pana, który obiecął zrobić dla błąkającej się kici.
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Sob paź 02, 2010 14:13 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

http://www.kocipazur.org/index.php?id=992

jak zrobić, jeden ze sposobów :wink:

u mnie najlepiej sprawdza sie siano, inne materiały łapia wilgoc z powietrza- góry :wink:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Sob paź 02, 2010 14:16 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

alessandra pisze:http://www.kocipazur.org/index.php?id=992

Budki u mnie sa nieco inne ze schodkami lub postawione na palecie, drewniane ;ja używam siana do wypełnienia, wszelki materiały łapią wilgoć i koty nie chcą potem korzystać z budki

Olu od siana zdecydowanie lepsze sa ścinki polarowe, wilgoci nie łapią w ogóle 8)
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Nie paź 03, 2010 14:06 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

Iweta pisze:

Budki u mnie sa nieco inne ze schodkami lub postawione na palecie, drewniane ;ja używam siana do wypełnienia, wszelki materiały łapią wilgoć i koty nie chcą potem korzystać z budki

Olu od siana zdecydowanie lepsze sa ścinki polarowe, wilgoci nie łapią w ogóle 8)

ba, tylko skąd wziąć? aaaaa...chyba juz sie domyślam :wink: :mrgreen: :?:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Nie paź 03, 2010 15:11 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

alessandra pisze:
Iweta pisze:

ba, tylko skąd wziąć? aaaaa...chyba juz sie domyślam :wink: :mrgreen: :?:

Dobrze się domyślasz :wink:
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Nie paź 10, 2010 12:04 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

W październikowym numerze "Majstra" znajduje się artykuł z opisami wykonania budek dla kotów.
Mam skany, jak się dowiem jak zamieścić je tutaj, to to zrobię :)

---

Dla zainteresowanych zakupieniem budki mogę podać namiary na osobę z Wielkopolski, która takie budki na zamówienie wykonuje. Cena za budkę dwupoziomową, wg naszego projektu, z porządnymi ocieplanymi ścianami to 300 zł.
Doliczyć należy oczywiście koszty transportu z okolic Czarnkowa. Mogę powiedzieć, że jedna taka budka spokojnie mieści się do Octavii kombi (po złożeniu siedzeń).

Foty takiej budki przed wykończeniem (będzie jeszcze ocieplony dach i budka będzie pomalowana).
Mamy 2 poziomy, 2 wejścia, wiatrołapy, dach otwierany pokryty gontem papowym. Podłoga piętra wyciągalna, można więc łatwo posprzątać.
Wewnątrz ścianek styropian 3 cm, od środka i od zewnątrz drewno, łączna grubość ścianek 6 cm.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

fuerstathos

Od: Sob sty 24, 2004 17:53

Post » Nie paź 10, 2010 16:53 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

jakie wymiary powinna mie budka dla jednego kota?
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Nie paź 10, 2010 18:47 Re: Gdzie kupić budki dla kotów wolno żyjących?- namiary i fotki

w środku ok. 30-40 na 30-40cm, wysokość różnie, ja robię tez na ok. 30, czyli domek ze styropianu 5 lub 10 cm grubości ma z zewnątrz 50X50X50 cm, a w środku 30X30X30 lub 40X40X40. Koty wola te większe, ale w duże mrozy lepszy jest styropian 10 cm.
Prakseda robi niższe budki, w środku mają ze 20 cm wysokości, ale są dłuższe.
Wejście do budki wystarczy jak ma 15 na 17 cm. Koniecznie wejście wyżej, koty nie lubią się wczołgiwać, a jak jest nisko to wieje po tyłku.
AnielkaG

[poprzednia][następna]