Bazyliszkowa pisze:Marcelibu pisze: Może macie jakieś pomysły? I na "tu i teraz" i długofalowo?
Długofalowo - może Colon C? Wspomaga perystaltykę jelit.
http://www.colonc.pl/
Niestety, testowany....

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Bazyliszkowa pisze:Marcelibu pisze: Może macie jakieś pomysły? I na "tu i teraz" i długofalowo?
Długofalowo - może Colon C? Wspomaga perystaltykę jelit.
http://www.colonc.pl/
Marcelibu pisze:(...)Meo jest po operacji krtani - ze względu na paraliż tej okolicy ma na stałe odciągniętą i przyszytą do śluzówki jedną chrząstkę nalewkowatą - krtań jest stale półotwarta - trzeba bardzo uważać na zachłyśniecie.
Marcelibu pisze:Przedwczoraj podałam 15 ml parafiny i była twarda kupka, następnego dnia podałam 10 ml - już nic nie było. Wczoraj wieczorem podałam 6 ml Dufalacu i 5 kresek Metoclopramidu i nic.
NITKA/KARINKA pisze:Marcelibu pisze:Przedwczoraj podałam 15 ml parafiny i była twarda kupka, następnego dnia podałam 10 ml - już nic nie było. Wczoraj wieczorem podałam 6 ml Dufalacu i 5 kresek Metoclopramidu i nic.
Po jednej dawce nie było efektu.
Może podawać systematycznie przez jakiś czas ?
Marcelibu pisze:Można tak? Myślałam o tym. Ale kiedyś Pixie65 jako zarzut postawiła mi sprawę, że podaję olej parafinowy, że wypłukuję z kota witaminy, że działam na jego "niekorzyść" (robię mu krzywdę). Mogłabyś coś podpowiedzieć? Pamiętam, gdy moja córka, jako 2-latek chyba miała zaparcie nawykowe - pomogło podawanie przez miesiąc podawanie Duphalacu i oleju parafinowego.
pixie65 pisze:Marcelibu pisze:Można tak? Myślałam o tym. Ale kiedyś Pixie65 jako zarzut postawiła mi sprawę, że podaję olej parafinowy, że wypłukuję z kota witaminy, że działam na jego "niekorzyść" (robię mu krzywdę). Mogłabyś coś podpowiedzieć? Pamiętam, gdy moja córka, jako 2-latek chyba miała zaparcie nawykowe - pomogło podawanie przez miesiąc podawanie Duphalacu i oleju parafinowego.
Nie przekręcaj Marcelibu, ja dokładnie pamiętam tamtą dyskusję.
Mój komentarz dotyczył Twojej rady odnośnie wymiotującego kota.
Napisałam, że parafina może w takiej sytuacji spowodować zachłystowe zapalenie płuc i że bulwersuje mnie udzielanie innym tego typu rad biorąc pod uwagę ilość i nagminność stosowanego środka.
Natomiast Beliowen doradziła wtedy stosowanie laktulozy. A w niektórych przypadkachlaxol albo bisacodyl.
NITKA/KARINKA pisze:Miałam na myśli Duphalac (laktuloza) przez 3-5 dni .Jak bylby efekt zmniejszyć dawkę do 4 ml i podawać przez jakiś czas.
Spytaj weta.
Parafina tylko awaryjnie przy przedłużającym się braku stolca.
Bazyliszkowa pisze:Duphalac można podawać nie tylko jednorazowo, w odróżnieniu od parafiny nie "wypłukuje" witaminy B. Marcelibu, nam dr Małgosia zalecała podawanie przez kilka dni, nie wiecej niż 5 ml na dobrę. Może można podawać i dłużej, ale w mniejszej dawce (bo u ludzi można).
Marcelibu pisze:Mam bardzo dobrą pamięć, ale niestety krótką. Do liczb, numerów telefonów - naprawdę świetnie pamiętam, choć nie ukrywam, że nieużywane - zapominam. Pozwolę sobie poszukać tej wymiany zdań, dla upewnienia samej siebie chociażby. Chyba, że dysponujesz linkiem i lepiej pamiętasz?
pixie65 pisze:Marcelibu pisze:Mam bardzo dobrą pamięć, ale niestety krótką. Do liczb, numerów telefonów - naprawdę świetnie pamiętam, choć nie ukrywam, że nieużywane - zapominam. Pozwolę sobie poszukać tej wymiany zdań, dla upewnienia samej siebie chociażby. Chyba, że dysponujesz linkiem i lepiej pamiętasz?
Służę uprzejmie:
viewtopic.php?p=6443569#p6443569
pixie65 pisze:
Natomiast Beliowen doradziła wtedy stosowanie laktulozy. A w niektórych przypadkachlaxol albo bisacodyl.
Marcelibu pisze:Tutaj to było o zachłyśnięciu się. Zachłysnąć można się każdym płynem, nie tylko parafiną. Gdzieś napisałaś, że ja podaję swojemu kotu bardzo duże dawki parafiny - szkodząc mu - bo wypłukuję witaminy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 50 gości