Zaparcie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 07, 2011 10:59 Re: Zaparcie

Bazyliszkowa pisze:
Marcelibu pisze: Może macie jakieś pomysły? I na "tu i teraz" i długofalowo?

Długofalowo - może Colon C? Wspomaga perystaltykę jelit.
http://www.colonc.pl/

Niestety, testowany.... :(
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt sty 07, 2011 16:40 Re: Zaparcie

Beliowen jakiś czas temu podpowiadała Ci lactulozę.
Zamiast tej nieszczęsnej parafiny :roll:
Zwłaszcza, że:
Marcelibu pisze:(...)Meo jest po operacji krtani - ze względu na paraliż tej okolicy ma na stałe odciągniętą i przyszytą do śluzówki jedną chrząstkę nalewkowatą - krtań jest stale półotwarta - trzeba bardzo uważać na zachłyśniecie.

Jeśli zachłyśnie się parafiną - będą kłopoty...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt sty 07, 2011 16:48 Re: Zaparcie

Marcelibu pisze:Przedwczoraj podałam 15 ml parafiny i była twarda kupka, następnego dnia podałam 10 ml - już nic nie było. Wczoraj wieczorem podałam 6 ml Dufalacu i 5 kresek Metoclopramidu i nic.

Po jednej dawce nie było efektu.
Może podawać systematycznie przez jakiś czas ?
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt sty 07, 2011 17:45 Re: Zaparcie

NITKA/KARINKA pisze:
Marcelibu pisze:Przedwczoraj podałam 15 ml parafiny i była twarda kupka, następnego dnia podałam 10 ml - już nic nie było. Wczoraj wieczorem podałam 6 ml Dufalacu i 5 kresek Metoclopramidu i nic.

Po jednej dawce nie było efektu.
Może podawać systematycznie przez jakiś czas ?

Można tak? Myślałam o tym. Ale kiedyś Pixie65 jako zarzut postawiła mi sprawę, że podaję olej parafinowy, że wypłukuję z kota witaminy, że działam na jego "niekorzyść" (robię mu krzywdę). Mogłabyś coś podpowiedzieć? Pamiętam, gdy moja córka, jako 2-latek chyba miała zaparcie nawykowe - pomogło podawanie przez miesiąc podawanie Duphalacu i oleju parafinowego.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Pt sty 07, 2011 18:02 Re: Zaparcie

Miałam na myśli Duphalac (laktuloza) przez 3-5 dni .Jak bylby efekt zmniejszyć dawkę do 4 ml i podawać przez jakiś czas.
Spytaj weta.
Parafina tylko awaryjnie przy przedłużającym się braku stolca.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt sty 07, 2011 18:08 Re: Zaparcie

Duphalac można podawać nie tylko jednorazowo, w odróżnieniu od parafiny nie "wypłukuje" witaminy B. Marcelibu, nam dr Małgosia zalecała podawanie przez kilka dni, nie wiecej niż 5 ml na dobrę. Może można podawać i dłużej, ale w mniejszej dawce (bo u ludzi można).

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pt sty 07, 2011 18:11 Re: Zaparcie

Marcelibu pisze:Można tak? Myślałam o tym. Ale kiedyś Pixie65 jako zarzut postawiła mi sprawę, że podaję olej parafinowy, że wypłukuję z kota witaminy, że działam na jego "niekorzyść" (robię mu krzywdę). Mogłabyś coś podpowiedzieć? Pamiętam, gdy moja córka, jako 2-latek chyba miała zaparcie nawykowe - pomogło podawanie przez miesiąc podawanie Duphalacu i oleju parafinowego.

Nie przekręcaj Marcelibu, ja dokładnie pamiętam tamtą dyskusję.
Mój komentarz dotyczył Twojej rady odnośnie wymiotującego kota.
Napisałam, że parafina może w takiej sytuacji spowodować zachłystowe zapalenie płuc i że bulwersuje mnie udzielanie innym tego typu rad biorąc pod uwagę ilość i nagminność stosowanego środka.

Natomiast Beliowen doradziła wtedy stosowanie laktulozy. A w niektórych przypadkach :arrow: laxol albo bisacodyl.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sty 07, 2011 18:21 Re: Zaparcie

pixie65 pisze:
Marcelibu pisze:Można tak? Myślałam o tym. Ale kiedyś Pixie65 jako zarzut postawiła mi sprawę, że podaję olej parafinowy, że wypłukuję z kota witaminy, że działam na jego "niekorzyść" (robię mu krzywdę). Mogłabyś coś podpowiedzieć? Pamiętam, gdy moja córka, jako 2-latek chyba miała zaparcie nawykowe - pomogło podawanie przez miesiąc podawanie Duphalacu i oleju parafinowego.

Nie przekręcaj Marcelibu, ja dokładnie pamiętam tamtą dyskusję.
Mój komentarz dotyczył Twojej rady odnośnie wymiotującego kota.
Napisałam, że parafina może w takiej sytuacji spowodować zachłystowe zapalenie płuc i że bulwersuje mnie udzielanie innym tego typu rad biorąc pod uwagę ilość i nagminność stosowanego środka.

Natomiast Beliowen doradziła wtedy stosowanie laktulozy. A w niektórych przypadkach :arrow: laxol albo bisacodyl.

Mam bardzo dobrą pamięć, ale niestety krótką. Do liczb, numerów telefonów - naprawdę świetnie pamiętam, choć nie ukrywam, że nieużywane - zapominam. Pozwolę sobie poszukać tej wymiany zdań, dla upewnienia samej siebie chociażby. Chyba, że dysponujesz linkiem i lepiej pamiętasz?

Marcelibu

Post » Pt sty 07, 2011 18:22 Re: Zaparcie

NITKA/KARINKA pisze:Miałam na myśli Duphalac (laktuloza) przez 3-5 dni .Jak bylby efekt zmniejszyć dawkę do 4 ml i podawać przez jakiś czas.
Spytaj weta.
Parafina tylko awaryjnie przy przedłużającym się braku stolca.

Bazyliszkowa pisze:Duphalac można podawać nie tylko jednorazowo, w odróżnieniu od parafiny nie "wypłukuje" witaminy B. Marcelibu, nam dr Małgosia zalecała podawanie przez kilka dni, nie wiecej niż 5 ml na dobrę. Może można podawać i dłużej, ale w mniejszej dawce (bo u ludzi można).

Tak zrobię. Dzięki! :D

Marcelibu

Post » Pt sty 07, 2011 18:25 Re: Zaparcie

Marcelibu pisze:Mam bardzo dobrą pamięć, ale niestety krótką. Do liczb, numerów telefonów - naprawdę świetnie pamiętam, choć nie ukrywam, że nieużywane - zapominam. Pozwolę sobie poszukać tej wymiany zdań, dla upewnienia samej siebie chociażby. Chyba, że dysponujesz linkiem i lepiej pamiętasz?

Służę uprzejmie:
viewtopic.php?p=6443569#p6443569
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sty 07, 2011 18:43 Re: Zaparcie

pixie65 pisze:
Marcelibu pisze:Mam bardzo dobrą pamięć, ale niestety krótką. Do liczb, numerów telefonów - naprawdę świetnie pamiętam, choć nie ukrywam, że nieużywane - zapominam. Pozwolę sobie poszukać tej wymiany zdań, dla upewnienia samej siebie chociażby. Chyba, że dysponujesz linkiem i lepiej pamiętasz?

Służę uprzejmie:
viewtopic.php?p=6443569#p6443569

Tutaj to było o zachłyśnięciu się. Zachłysnąć można się każdym płynem, nie tylko parafiną. Gdzieś napisałaś, że ja podaję swojemu kotu bardzo duże dawki parafiny - szkodząc mu - bo wypłukuję witaminy.

Ja teraz nie mam innego wyjścia - podam kilkudniowo Duphalac. Do 5 ml na dobę. Ale co robić długofalowo - nie mam pojęcia. Lekarze sugerowali, że to może być atonia jelit po narkozach...

Marcelibu

Post » Pt sty 07, 2011 18:44 Re: Zaparcie

pixie65 pisze:

Bisacodyl jest bardzo mocny :( . Pamiętam, co się działo z moim ojcem. Mam nadzieję, ze to jeszcze nie ten etap :( .

Marcelibu

Post » Pt sty 07, 2011 19:17 Re: Zaparcie

Marcelibu pisze:Tutaj to było o zachłyśnięciu się. Zachłysnąć można się każdym płynem, nie tylko parafiną. Gdzieś napisałaś, że ja podaję swojemu kotu bardzo duże dawki parafiny - szkodząc mu - bo wypłukuję witaminy.

Rany...ja naprawdę pamiętam co, dlaczego i mniej więcej kiedy pisałam. O "wypłukiwaniu" pisała Agn (s.77).
Tak, można się zachłysnąć każdym płynem (i nie tylko) ale napisałam wtedy (cytując):
"Najpoważniejszym problemem klinicznym związanym z kontaktem z tymi substancjami jest zachłystowe zapalenie płuc. Im bardziej lotne i lepiej oczyszczone będą produkty destylacji, tym większe ryzyko aspiracji i wystąpienia obrzęku płuc. Przyczyną tego jest małe napięcie powierzchniowe, które umożliwia szeroko rozprzestrzenioną dyfuzję w płucach, nawet gdy dotyczy to małej ilości płynnej substancji."

Teraz chciałam tylko o tym przypomnieć ale widzę, że ważniejsze od bezpieczeństwa kota jest udowodnienie "co pixie miała na myśli" i czy przypadkiem nie chciała Tobie dokopać :roll:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob sty 08, 2011 8:52 Re: Zaparcie

Jest kupa. Mała, ale biegunkowa. Czyli wszystko zadziałało. Wczoraj podałam jeszcze 12 ml parafiny popołudniu (bo wydaje mi się, że prawie tydzień bez wypróżnienia, to już czas na mocniejszą reakcję) i wieczorem 5 ml Duphalacu. Mała i rzadka to chyba znaczy, że za przeproszeniem więcej nie ma w jelitach? Meo schudł, bo miał ciężką, pierwszą taką w Polsce operację. Ważył 6,05 kg i spadł do 5,35 kg. Czy to możliwe, że teraz odrabia straty? I dlatego organizm więcej zabiera dla siebie, a mniej oddaje jako niepotrzebne ( w postaci kupy)? Już czuję, że Meo wraca do swojej wagi - robi się cięższy.

Marcelibu

Post » Sob sty 08, 2011 12:16 Re: Zaparcie

U nas po Duphalacu kupa była wyraźnie rzadsza. Nie biegunkowa, ale taka papkowata. I były chyba ze trzy tego samego dnia. Myslę, że i u Meonika cdn. :wink:
Aha - Duphalac nie działał od razu, dopiero po kilku-kilkunastu godzinach.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

[poprzednia][następna]