"Serce na dłoni"czyli Fundusz Ratunkowy Dzidziulca

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 31, 2006 11:50

Nie wiem Wojtku. Ta nasza dobrowolna zbiorka, bez zadnych podstaw prawnych.
Wiele linkow stad pokazywalismy na innych forach, Byly to linki dotyczace adopcji.
Nie wiedzialam, ze jest zakaz szukania pomocy gdzie indziej.
A na tamtym forum jest wiekszosc ludzi, ktorzy znaja i miau i Zosie.
Ja swoj link do historii Chestera tez tam wkleilam, zreszta nie tylko tam.Szukalam rad jak postepowac z chorym kotem.
Nie pytalam nikogo o zgode.Nie wiem czy zle zrobilam?
Przeciez tak jak napisalam, nie mamy zadnej osobowosci prawnej. Jest to prosty zryw serc ludzi, ktorzy chca pomoc.
Gdybym spodziewala sie odzewu, proponowalabym wklejenie nawet na forum labradorow ( ale raczej sie nie spodziewam, wiec nie proponuje).
Prosze o wyjasnienie mi dokladnie tej sprawy, nie chce popelnic zadnej gafy.
Prywatnie sadze, ze zgode na pokazywanie watku powinny udzielic osoby, ktore go zalozyly i osoby u ktorych chce go pokazac.
Jesli jest inaczej i jakies inne przepisy to warunkuja, prosze o info.
Obrazek Obrazek

Anna_33

Od: Nie mar 05, 2006 23:39

Post » Pon lip 31, 2006 11:52

goldi pisze:Wiadomo wszystkim, że jest to Fundusz nieformalny- Forumowy i dlatego przez grzeczność zapytajmy.

Na prowadzenie zbiórki publicznej trzeba mieć pozwolenie...
Ostatnio edytowano Pon lip 31, 2006 11:53 przez Oberhexe, łącznie edytowano 1 raz

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon lip 31, 2006 11:52

Wobec tego w imieniu wszystkich osób, które przystapiły do Funduszu, jak i sympatyków, zwracam się z pytaniem i prośbą o zgodę na poinformowanie o istnieniu tego Funduszu użytkowników na innych Forach.
Obrazek

Obrazek
czyli Fundusz Ratunkowy Dzidziulca

goldi

Od: Sob lut 18, 2006 18:19

Post » Pon lip 31, 2006 11:57

I wlasnie dlatego pisalam, ze nadawanie formy prawnej, zakladanie Stowarzyszen i Fundacji, to zbedna biurokracja.
Przeciez idac dalej tym tropem, powinnismy zalegalizowac nasz mini bazarek.
Sa przepisy mowiace do jakich kwot mozna rozdawac kase i nikt sie w to nie wtraca. Watpie zebysmy te kwoty przekraczali.
Jesli chodzi o aukcje o bazarku, to czesto mowimy sobie i na innych forach, ze jest wazna akcja lub cos ciekawego do kupienia.
Nadal nie widze w tym nic niestosownego.
Jesli zaczniemy rozdrapywac problem i szukac dziury w calym, w zyciu do zadnej zbiorki nei dojdzie.
Dalej prosze o naswietlenie sprawy, raz a skutecznie.
Wychodzi na to, ze lamie forumowe przepisy, podajac rozne linki stad tylko za zgoda ich zalozycieli.
Nie chce niczego lamac :-)
Obrazek Obrazek

Anna_33

Post » Pon lip 31, 2006 11:59

Goldi :-)
Ja sie zgadzam .
Generalnie, to sadze, ze wystarczy spytac o zdanie zalozycieli, czyli Zosie i Ziemowita...
Obrazek Obrazek

Anna_33

Post » Pon lip 31, 2006 12:04

Anna_33 pisze:(...)
Wiele linkow stad pokazywalismy na innych forach, Byly to linki dotyczace adopcji.
Nie wiedzialam, ze jest zakaz szukania pomocy gdzie indziej.
(...)
Ja swoj link do historii Chestera tez tam wkleilam, zreszta nie tylko tam.Szukalam rad jak postepowac z chorym kotem.
Nie pytalam nikogo o zgode.Nie wiem czy zle zrobilam?
(...)

Nie pisałem o szukaniu pomocy.
Pisałem o organizowaniu przedsięwzięcia finansowego na prywatnym serwerze.

Zamiast teoretyzować, wystarczy napisać PW do administratora i zapytać, co sądzi o przedsięwzięciu.

Jeżeli dzisiaj sytuacja jest inna, niż wtedy gdy robiliśmy kalendarz, to dobrze. Najwyżej będziecie mogli pośmiać się z moich obaw :)

PS

Goldi, administrator nie czyta setek postów pojawiających się codziennie na forum, więc pytania zadanego w formie kolejnego postu w wątku może nie zauważyć. Napisz do niego PW.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pon lip 31, 2006 12:04

Anna_33 pisze:Jesli zaczniemy rozdrapywac problem i szukac dziury w calym, w zyciu do zadnej zbiorki nei dojdzie.
Dalej prosze o naswietlenie sprawy, raz a skutecznie.
Wychodzi na to, ze lamie forumowe przepisy, podajac rozne linki stad tylko za zgoda ich zalozycieli.
Nie chce niczego lamac :-)

Dokładnie tak myśle, a jeśli już się ktoś przyczepi, to nie sądzę, aby czepiali się Rafała, a jedynie zalożycieli konta i to oni najbardziej ryzykują tak, jak wszyscy którzy swoje konto w podobnym celu udostepniają przez cały czas trwania forum.
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Pon lip 31, 2006 12:13

Teoretycznie nie ma czegoś takiego jak zryw ludzi dobrej woli i powinniśmy od darowizny odprowadzać 12% podatek do kwoty 6500zł w ciągu 5 lat powyżej 16% do 13 tys i 20% powyżej 13tys. Powinno się składać deklaracje do Urzędu Skarbowego w ciągu 14 dni od otrzymania wpłaty..... I takie tam dalej ciekawe rzeczy.... Nie ma żadnej kwoty zwolnionej z tego co pamiętam ale może ktoś sprawdzi jeszcze w ustawie bo ja siedzę w pracy i nie mogę tu czytać całej ustawy:
http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/1997/0089.htm
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon lip 31, 2006 12:16

Dobra znalazłam- 3100zł w okresie 5 lat od jednej osoby wolne art 9 ust 1 pkt 3. Czyli da się legalnie to zrobić......

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Pon lip 31, 2006 12:18

wychodzi 51 zł miesięcznie. Nie wiem tylko jak Kasia C- prawo amerykańskie to nie moja specjalność :)

Slonko_Łódź

Post » Pon lip 31, 2006 12:20

wychodzi 51zł miesięcznie. Nie wiem tylko jak Kasia C- prawo amerykańskie to nie moja specjalność :) A jeszcze Wam powiem, że Kasia wie jak przekazywać dolary do RP- wpłacała kosmiczne pieniądze na Miodziowy Fundusz i jakoś udawało się w Polsce je odebrać... Jak Kasia wsstanie (u Niej teraz noc) to na pewno wyjaśni jak to magicznie zrobiła :)

Slonko_Łódź

Post » Pon lip 31, 2006 12:30

No wlasnie Sloneczko, o tym pisze..dlatego lepiej drobnymi kwotami i bez rejestrowania.
I nie jest to wtedy zadne prawne przedsiewziecie.
Nie chce byc zle zrozumiania, ale o to mi chodzilo, ze jak nie prawne,to nie trzeba nikogo pytac...
I nie teoretyzowalam, tylko pytalam o zasady jakie na forum panuja Wojtku.Bo, ze darowanie drobnych kwot nie wymaga zadnej biurokracji to wiem.Ale moze tu, w zamknietym miejscu sa inne zasady.
Nie wiem, ja nie znam Aministratora, dla swietego spokoju mozna Go spytac, czy mozna watek powielic.
Ustalmy to wreszcie, szkoda czasu na bicie piany i wezmy sie za wysylanie kasy.
Obrazek Obrazek

Anna_33

Post » Pon lip 31, 2006 12:32

A Kasia...:-) no coz, podejrzewam, ze po prostu szla do banku i wysylala :-)
Obrazek Obrazek

Anna_33

Post » Pon lip 31, 2006 12:44

Slonko_Łódź pisze:Dobra znalazłam- 3100zł w okresie 5 lat od jednej osoby wolne art 9 ust 1 pkt 3. Czyli da się legalnie to zrobić......
czy ja to dobrze rozumiem, że jeśli będzie to z zastrzeżeniem iż nie więcej niż 51 zł miesięcznie, to fiskusowi nic do tego i nawet nie trzeba umieszczać tego w pitach czy innych, rejestrować i spowiadać się urzędowo?
(bo spowiedź i rozliczenie - czy kto chce, czy nie - to musi być wobec Was :D )

Wojtek pisze: Zamiast teoretyzować, wystarczy napisać PW do administratora i zapytać, co sądzi o przedsięwzięciu.
wysłałem pw do Irafała
ObrazekWszystkie prawa do używania, kopiowania, przechowywania oraz rozpowszechniania zdjęć są obwarowane zastrzeżeniami dotyczącymi praw autorskich.

ziemowit

Od: Wto wrz 07, 2004 19:06

Post » Pon lip 31, 2006 12:50

saskia pisze:Aha- konto walutowe jako dodatkowe do podstawowego konta internetowego można chyba tylko otworzyć w Multibanku. Z tym, że tam prowadzenie konta już kosztuje- przy MK Ja wychodzi chyba 3 zł miesięcznie, ale nie jestem pewna.

Wplaty walutowe na eKonto w mBanku beda automatycznie przewalutowane na PLN (sprawdzone emipirycznie). AFAIK niektore banki do takich operacji wymagaja zgody/upowaznienia wlasciciela konta, mBank nie. Przy wplatach rzedu 10-20 Euro koszty przelewu zagranicznego moga sie opkazac porownywalne z kwota calego przelewu.

jb

Od: Czw lis 04, 2004 15:00

[poprzednia][następna]