Porzucony kotek syjamski

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 17, 2002 14:29

Wobec tego przepraszam....

Powiem szczerze: nie lubię czytać, że syjamy są agresywne, bo to nieprawda.
Owszem, to koty z charakterem, mają swoje zdanie i je wyrazają w bardzo wyraźny sposób. Jednak agresją tego nie nazwłabym.

Ja raz w życiu widziałam kota w ataku agresji, przeciwko mnie skierowanej (kot miał powód i nie mogłam mieć do niego prwtensji), i powiem Ci, że to co Ty opisujesz....no całkiem co innego to było, wierz mi.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto wrz 17, 2002 14:32

Anka - za bardzo sie tym przejęłaś. Dobrze, że wyjaśniłaś w czym rzecz. Szkoda, że poczułas sie winna. Bez sensu.
Nie ma idealnych rodziców ;)

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Wto wrz 17, 2002 14:43

Kazia pisze:Powiem szczerze: nie lubię czytać, że syjamy są agresywne, bo to nieprawda.
Owszem, to koty z charakterem, mają swoje zdanie i je wyrazają w bardzo wyraźny sposób. Jednak agresją tego nie nazwłabym.

Kaziu, a jak mam nazwać to, co kiedyś Felek wyczyniał? Wygłupami?
To, jak napadł na Blue, jak u niej pierwszy dzień był - wygłupy? Syjamy bywają agresywne. Mój syjam agresywnie i nie na żarty rzucił się na córkę mojego brata. Córka nie ma jeszcze dwóch lat. to nie były żarty.
Teraz nie jets źle, ale z tą córą brata to było jakiś miesiąc temu, z kocim śpiewem, krok za krokiem zbliżał się do niej patzrąc w oczy. Za nic, Mała go nie zaczepiała. Tylko była głośna. Złapałam kota w locie.

Kaziu, ile znasz syjamów? Tak na wylot?

pozdrawiam
Anka

AnkaR

Od: Pt lut 08, 2002 14:11

Post » Wto wrz 17, 2002 14:48

Jeśli chodzi o syjamy starego typu, to moja Nevada (EX1 i CAC we Wrocławiu 2002) jest po starej Dżejn - klasycznej syjamskiej po balinezie (balineza sędzina z Czech wychwyciła z miejsca). Wpływ Dżejn na ocenę raczej negatywnie nie wpłynął (inna sprawa, że Filemon bardzo urodę tu poprawił). Dżejn ma już 10 lat, i nie wiem czy miała jakieś rujki po narodzinach Nevady 20.08.2001. Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej, to niech znajdzie stronę hodowli LACARA*PL i poczyta, ewentualnie spisze telefon i zadzwoni do pani Szłapki - chętnie dzieli się wiedzą o tych niezwykłych kotach. Syjama starego typu trudno byłoby hodować, ponieważ mógłby być dyskwalifikowany na wystawach i nie dostać licencji (pytałem się w poznańskim oddz. SHKRP) - chyba że na lewo:-( Moja syjamczyca miała 3 miesiące, kiedy do nas przyszła i szybko zaprzyjaźniła się z 5-cio mies. Mimitem - kotem bardzo spokojnym i zdystansowanym po ś.p. norweskiej matce (i dachowym ojcu! jest piękny!). Teraz Nevada jest długaaaa, nieco lepiej umięśniona od innych syjamów i orientów (oglądałem na wystawie), poza tym dość zrównoważona (znaczy się równo się drze, jak coś chce), domowników lubi, a obcych się boi. Syjamy potrafią pogryźć jak coś im się niepodoba, ale jest to zasadniczo cecha indywidualna. Najpiękniejszym syjamem jakiego widziałem jest Oskar - kastrat, 8 lat, 8 kilo, lazurowe oczy jak spodki, klasyczny, bez papierów, import z Ukrainy, mieszka w Poznaniu i Berlinie (niejednocześnie, nawet syjamy nie są tak cwane). Ostatnio ma łysy brzuszek, bo państwo wychodzi do pracy, a biedak sobie wyskubuje:-( dlatego syjam potrzebuje towarzystwa!
val

vivaldi

Od: Czw cze 06, 2002 17:50

Post » Wto wrz 17, 2002 14:50

Kochane koty !!!
ObrazekObrazekObrazek

Bomba

Od: Czw sty 31, 2002 23:09

Post » Wto wrz 17, 2002 14:57

Drogi Vivaldi...
chyba obczaiłam wszystkie syjamy na wystawie.

Czy Twoja syjamka to ta piękna niebieska, u której jury wychwyciło rys balijski????
Diabeł Ta-SjamskiObrazek NochalekObrazek oraz BurasekObrazek

AnkaR

Post » Wto wrz 17, 2002 14:59

Jeśli to ta, to mur beton Felek zakochany, a nie w jakimś przerośniętym, piszczącym Burasie ;-)

AnkaR

Post » Wto wrz 17, 2002 15:01

vivaldi pisze: (balineza sędzina z Czech wychwyciła z miejsca).

a jednak, to ta! To ja z Tobą rozmawiałam i zachwycałam się przepiękną niebieską myszą syjamską. Noooooooooo....... to gratuluje przepięknej kotki jeszcze raz :-))) I właśnie wtedy mi powiedzieliście, że jury zauwazyło ten balijski spadek :-)

Pięęęęęęęęęeeeekna mysz! Strasznie mi się Wasza kota podobała. Strrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaasznie! Ych!

AnkaR

Post » Wto wrz 17, 2002 15:15

A to powolne ładowanie zdjęć to faktycznie wina interii - polecana zmiana serwera...
Marycha, Egon, Sabina, Ziuta, Lucyna, Winfred, Marcel, Polinezja, Leon, Nelson, Gordon, Ryba, Mucha, Balbina
Jeżyk i Fredek szukają domku! http://img242.imageshack.us/i/63733094.jpg/

Marycha

Od: Nie sie 11, 2002 23:01

Post » Wto wrz 17, 2002 15:45

a na co polecacie zmienić?
z doświadczeń własnych lub obcych?

AnkaR

Post » Śro wrz 18, 2002 11:20

Na stronach to zna się mój TZ nie ja. Rzeczywiście wolno sie otwiera, ale początek był zachęcający :) Z przyjemnością obejrzę całość 8)
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

[poprzednia]