jak baba drapak robila

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 25, 2005 8:22 rury

za darmo dostaniecie rury takie tekturowe w sklepie z wykladzinami. A tam maja wykladziny nawet szerokoci 4 metry i takie dlugie sa rury. To ma w obwodzie 38cm taka rura. Kot do srodka nie wejdzie ale mozna domek przymocowac obok rury do sciany i juz bedzie frajda. A do przymocowania jednej rury wystarcza dwoe obejmy do rynny i to kosztuje 20 zeta razem ze srubami do mocowania. Gdy ma sie wykladzine swoja, rura za darmo to jeszcze tylko taker do zszywek trzeba kupic. Domek czy polke jesli chcemy to jeszcze podporki pod polki. I to wszystko do sufitu wraz z polkami nie bedzie kosztowalo wiecej niz 50 zeta. Bo i futerko do obicia polki jakies sie w domu znajdzie. Albo u babci-polecam babcie:):)
napiszcie o jakiej drabince mowicie? O takiej jak to spuszczaja ze statku czy helikoptera? Taka sznurkowo drewniama ( szczebelki drewniane) Prosilabym o szczegoly tej drabinki. I ponawiam pytanie co do sznurka- czy musi byc sizalowy czynie moze byc konopny. I ile kosztuje sizalowy i gdzie kupic
Mariola

mar-jolka

Od: Pt sty 14, 2005 18:20

Post » Pt lut 25, 2005 8:30

Cena sznurka podana jest na pierwszej stronie:
sznurek sizalowy 2mm, 90 metrow w klebku (8 zł)

Kupić można w Castoramie i OBI, prawdopodobnie również w innych marketach budowlanych. Natomiast co do drabinki to sama nie mam pojęcia jaka ma być, licze właśnie na pomysłowość forumowiczów, ale sznurkowa z drewnianymi szczebelkami brzmi nieźle, tylko jak ją zrobić.
Obrazek

Agata_j

Od: Pt sty 14, 2005 22:39

Post » Pt lut 25, 2005 16:43

Agata_j pisze:Cena sznurka podana jest na pierwszej stronie:
sznurek sizalowy 2mm, 90 metrow w klebku (8 zł)

Kupić można w Castoramie i OBI, prawdopodobnie również w innych marketach budowlanych. Natomiast co do drabinki to sama nie mam pojęcia jaka ma być, licze właśnie na pomysłowość forumowiczów, ale sznurkowa z drewnianymi szczebelkami brzmi nieźle, tylko jak ją zrobić.

Kupiłam sznurek sizalowy w hurtowni ze sznurkami ,gąbkami na materace itp
ale na wagę ( ok 15 zł/kg ale 10mm)
drabinki ze sznurka i szczebelków drewnianych nie polecam - u mnie się nie sprawdziła , musiałam zdemontować .Lepiej myśle umocować rurę obitą wykładziną lub sznurkiem lub zrobić taką wąską kładkę drwnianą .

solaris

Od: Nie lis 21, 2004 23:07

Post » Pt lut 25, 2005 17:18

Solaris czemu drabinka się nie sprawdziła :?: Widziałam oryginalny drapak z taką drabinką i wydawała się super.
Obrazek

Agata_j

Post » Pt lut 25, 2005 18:20

Agata_j pisze:Solaris czemu drabinka się nie sprawdziła :?: Widziałam oryginalny drapak z taką drabinką i wydawała się super.

To proste nie korzystały z niej ani jak były małe ani teraz .Stanowiła tylko element dekoracyjny i nic poza tym :?

solaris

Post » Pt lut 25, 2005 18:59

Hmmmm, jak moim maluszkom zrobiłam drabinkę na szydełku z grubej wełny to szalały na niej jak głupie, ale na koty po 5 kilo taka drabinka to na dwa razy dlatego myślę o czymś mocniejszym.
Obrazek

Agata_j

Post » Pt lut 25, 2005 19:21

Agata_j pisze:Hmmmm, jak moim maluszkom zrobiłam drabinkę na szydełku z grubej wełny to szalały na niej jak głupie, ale na koty po 5 kilo taka drabinka to na dwa razy dlatego myślę o czymś mocniejszym.

:D Czyli nie będzie to tylko element dekoracyjny ale również praktyczny :wink:
Moje koty są jakieś dziwne :roll: no nie chciały na drabinkę wchodzić i już .
A może chcesz tą drabinkę ? to mogę Ci ją przysłać jest naprawdę estetyczna i ładnie wykonana.Jeśli tak to podaj swój adres na pw :D

solaris

Post » Pt lut 25, 2005 20:05 drapak

dzies robilam poleczke dla kici. Gorna czesc okleilam barankiem ze starego futra. Przykleilam klejem wikolowym do korka. Nietoksyczny. A spod zeby byl ladny okleilam resztkami korka. I teraz sie martwie czy sie to kotu spodoba?
Mariola

mar-jolka

Od: Pt sty 14, 2005 18:20

Post » Pt lut 25, 2005 20:35

najlepszy jest sznur sizalowy 8 mm lub 1 cm, ale on jest drogi :?
Obrazek

Nika Łódź

Od: Pt maja 21, 2004 22:27

Post » Pt lut 25, 2005 22:00

Nika Łódź pisze:najlepszy jest sznur sizalowy 8 mm lub 1 cm, ale on jest drogi :?

Jak pisałam wcześniej w Gdyni jest hurtownia i tam można kupić właśnie 10mm po 15zł/kg . Orientacyjnie na 2,5 m rurę o średnicy 7cm zużyłam sznurka za ok 50 zł .
Jeśli ktoś jest chętny mogę kupić i wysłać :wink:

solaris

Post » Pt lut 25, 2005 23:00 Re: Drapak

solaris pisze:Domku nie montuj wcale bo raczej nie bedziez niego korzystał dorosły kot( u mnie był zamieszkiwany przez koty kiedy jeszcze były maluchami , a teraz nawet do niego nie zajrza :evil: )

To zależy:

http://strony.aster.pl/hera/for/f_006.jpg
http://strony.aster.pl/hera/for/f_007.jpg

:D

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pt lut 25, 2005 23:07 Re: stabilnosc

mar-jolka pisze:(...)Kasiu czy moglabys jeszcze raz napisac o cenie sznurka sizalowego? Nie moge go kupic. A jak myslicie konopny sznurek sie nie nada? Jest cienszy... Sama nie wiem...

Sznur nie musi być sizalowy.
Nawet warto poeksperymentować z innymi.
U mnie Dorinka woli sizalowy, ale Hera korzysta z bawełnianego.

Wojtek

Post » Pt lut 25, 2005 23:10

Nika Łódź pisze:(...)Co do krecania sznurem, to ty wiesz, ile zaplacisz za tyle sznura :?: :?: :?: 1m kosztuje ok 1.50..... tam wyjdzie z kilkadziesiat metrow 8O

Ilość sznurka łatwo obliczyć :)

Średnica słupka wynosi "D", więc obwód słupka wynosi Pi*D.
Jeden zwój sznurka na słupku, to jeden obwód.
Jeśli wysokość słupka wynosi "H", a średnica naprężonego sznurka "d", to na wysokoścu słupka nawiniesz "H/d" zwojów.
Wobec tego długość sznurka równa się:
(H/d)* (Pi*D)
Na wszelki wypadek dodaj do tego jeszcze 5% i ostatecznie masz:

(H/d)* (Pi*D)*1,05

Oczywiście, wszystkie wymiary należy podawać w tych samych jednostkach, np. w cm.

Wojtek

Post » Pt lut 25, 2005 23:51 Re: Drapak

Wojtek pisze:
solaris pisze:Domku nie montuj wcale bo raczej nie bedziez niego korzystał dorosły kot( u mnie był zamieszkiwany przez koty kiedy jeszcze były maluchami , a teraz nawet do niego nie zajrza :evil: )

To zależy:

http://strony.aster.pl/hera/for/f_006.jpg
http://strony.aster.pl/hera/for/f_007.jpg

:D

Jakie śliczne :love: masz kociaczki. Fajnie ,że korzystają z domku bo moje łobuziaki ani myślą ( teraz to jest składzik na zabawki co by w nocy nie hałasowały :wink: )

solaris

Post » Sob lut 26, 2005 15:40

Czy do obwinięcia drapaka nie można by użyć linki żeglarskiej z oplotem bawełnianym??

u nas sznurek sizalowy 8mm -15m - 36 zł
10mm-10m - 27 zł

a tak przy corocznym zakupie w hurtowni lin byłoby i na drapak.

musia

Od: Czw lut 24, 2005 18:55

[poprzednia][następna]