Whiskas hairball

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 13, 2014 20:23 Re: Whiskas hairball

O tak, zdjęcia! Mała jest śliczna, a my tu wręcz żyjemy kocimi zdjęciami :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pon sty 13, 2014 20:31 Re: Whiskas hairball

mogę jej już dawać żółtko,serki,i gotowane mięsa?

a tu proszę zdjęcia na chwile obecna tylko to mam ;)
zdjęcia słabej jakośći bo z telefonu
http://zapodaj.net/46ff7f0fb6a8f.jpg.html
http://zapodaj.net/40d073728b2d9.jpg.html
http://zapodaj.net/bc4ddabb29e89.jpg.html
http://zapodaj.net/cd9f18e14fabc.jpg.html

69696969

Od: Nie sty 12, 2014 17:38

Post » Pon sty 13, 2014 20:43 Re: Whiskas hairball

Gotowane mięska jak najbardziej, z serkami i żółtkami poczekałabym, aż przestanie robić luźniejsze kupki. Tak na wszelki wypadek ;)

Ależ ona jest śliczna! :1luvu: ma chyba takie ciut dłuższe futerko? Taka puchata :1luvu: i jej kolega też bardzo ładny.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pon sty 13, 2014 20:44 Re: Whiskas hairball

Nie czytalam wszystkich stron ale odpowiem na twoje pytania

*nie dawaj nic whiskasa, kot podejzewam jeszcze za mlody na odklaczajace preparaty, zasadz trawe w doniczce, i zaopatrz sie w paste na klaczki polecam bezo-pet lub lax a past, to dziala a nie jak whiskas zasmieca zaladek, podajemy kotu jak ma problemy mozna codziennie, lub co 2-3 dni odrobinke gdy widzimy ze ma problem z kupka. Jeszcze raz podkresle zadnych whiskasow:) paste kupisz tanio w internecie nie wiem czy moge podawac linki, ale poszukaj zoologicznych przy zamowieniu za 100 zl przesylka gratis

*Karma- royal generalnie jest przereklamowany ale jesli kicia jadla i tolerowala, to kupuj dalej royal-kitten, wazne zeby kotu sluzyla, (niby przereklamowana ale mojego chorowitka nie raz ratowalo gastro royala itp)

*Krew w kale- od razu do weterynarza, jesli to 1 kot uwazaj na zastrzyki, ja bardzo ufalam weterynarzowi, moj czesto chorowal i ciagle dostawal zastrzyki teraz ma problemy z jelitami na zmiane biegunki zatwardzenia, i wiele innych problemow.. domagaj sie zawsze diagnozy i propozycji roznych rozwiazan, nie tylko zastrzyk dla kota. staraj sie pomagac delikatnie, zmiana karmy, stylu zycia kota, nadmiar zastrzykow szkodzi, poczytaj moze o karmie gastro idestinal royala ( same dobre opinie- goraco ja polecam) na problemy z kupka jest dobra. spytaj o nia takze weterynarza, kup male opakowanie jak podpasuje, to zamowienie skladaj internetowo bo te karmy mimo iz drogie sa baaaardzo wydajne, tak samo pasta:)
Pozdrawiam:)

Paulina1212

Od: Nie sty 12, 2014 0:26

Post » Pon sty 13, 2014 20:44 Re: Whiskas hairball

Oh piękna dama z tej kocicy;-D

Paulina1212

Post » Pon sty 13, 2014 20:52 Re: Whiskas hairball

Paulina, już na wszystkie pytania 69696969 uzyskał odpowiedzi ;) Royala raczej nie polecamy ze względu na ogrom kukurydzy i innych zbóż, a nawet, jeśli taka karma typu Gastro maskuje objawy, to nie leczy. A błonnik ze zbóż może dodatkowo podrażniać jelita, zwłaszcza takie młodziutkie.
Koty to w końcu mięsożercy, i to stuprocentowi ;)

I absolutnie się zgadzam co do weterynarza - dopytuj, interesuj się, proś o przedstawianie różnych możliwości w jakimś przypadku itp. :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pon sty 13, 2014 21:01 Re: Whiskas hairball

No wlasnie widze;-D ze juz odpowiedzi są;-D a co do royala, wiem ze jest nie najlepszy... Sama mam problem z kotkiem przez dziesiatki zastrzykow gdy byl maluszkiem, a z gabinetu wychodzilam bez zadnej wiedzy co kotu dolega. Moze polecisz w takim razie mi jakas karme. Kocurek 1,5-3 lata, alergia pokarmowa (na co nie wiadomo, prawdopodobnie kurczak gluten) wypadanie wlosia na tylnej lapce, wrodzony uraz kregoslupa uciska mu jelita ktore pracuja bardzo slabo, a kot ma sklonnosci do zaparc, i bardzo placze przy toalecie, takze lekkostrawne niealergiczne cos :P jadl rc hypo-rzadka kupa alergi brak, rc gastro dobra kupa alergia, trovet zatwardzenie max, acana z rybka-hmm kupka jako tako, ale zaczelo wypadac wlosie a czy od karmy to nie wiem, bo byly swieta mogl cos ukrasc, zamowilam teraz purina veterinary diets en gastroenteric a probe, ale czy podawanie karm specjalistycznych jest dobrym rozwiazaniem nie wiem:)

Paulina1212

Post » Pon sty 13, 2014 21:11 Re: Whiskas hairball

a jak kot kicha to normalne?

często kicha jak idzie do kuwety / zdarzyło się parę razy jak pila wodę

żwirek z kuwety dość mocno się kurzy to może jest powód

co najlepiej zasiać w doniczce dla kota?
Ostatnio edytowano Pon sty 13, 2014 21:14 przez 69696969, łącznie edytowano 1 raz

69696969

Post » Pon sty 13, 2014 21:12 Re: Whiskas hairball

Bellemere pisze:Gotowane mięska jak najbardziej, z serkami i żółtkami poczekałabym, aż przestanie robić luźniejsze kupki. Tak na wszelki wypadek ;)

Ależ ona jest śliczna! :1luvu: ma chyba takie ciut dłuższe futerko? Taka puchata :1luvu: i jej kolega też bardzo ładny.

to rasa norweski leśny

69696969

Post » Pon sty 13, 2014 21:15 Re: Whiskas hairball

Ale dziewczyny Ci już tłumaczyły, ze jak nie ma rodowodu, to nie ma rasy. :)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon sty 13, 2014 21:17 Re: Whiskas hairball

Jak ma problemy z trawieniem i jelitami to wypróbowałabym jakieś dobre mokre. To dość droga dieta, ale biorąc pod uwagę ceny suchych karm, które teraz kupujesz, może nawet wyjdzie taniej ;)
Mokre trawi się łatwiej, ma dużo wody, nie ma zbóż, które jeszcze bardziej rozleniwiają jelita. Na pierwszej stronie wątku podałam link do tematu "Spis karm", w pierwszym poście tego tematu są wymienione polecane mokre karmy (ab. kilka stron wcześniej też je wypisała). Wśród nich jest mnóstwo takich, które nie mają kurczaka, nie są one "specjalistyczne", ale lekkostrawne i pozbawione tych (prawdopodobnie) alergenów.
Niektóre z nich proponowałam już 69696969: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... enu/314371 (smaki królik, wołowina, jagnięcina)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ood/360894 (wszystkie smaki poza tymi, które mają kurczaka :D )
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/348791
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... boz/229949

i pewnie jeszcze sporo innych, na przykład mokry Power of Nature (dostępny np na modernpet.pl), który nie ma w ogóle podrobów - być może dla wrażliwego układu pokarmowego sprawdziłby się nawet lepiej, niż te wyżej wymienione.

Ale jeśli masz taki problem ze swoim kotkiem, to proponowałabym założyć osobny wątek, żeby więcej osób trafiło i mogło się wypowiedzieć - ja sobie tak gdybam, biorąc to wszystko na logikę. Może ktoś miał podobny przypadek i będzie w stanie Ci dokładnie napisać, jak sobie z tym poradził :)

Edit: Paulina, widziałam już, że masz swój wątek - spróbuj się zapytać tam, może ktoś jeszcze Ci coś poradzi ;)

69696969, koty czasami kichają, tak jak i ludzie - sprawdź, czy nie ma kataru, nie cieknie jej z noska, czy nie charczy przy oddychaniu. W razie jakichś wątpliwości możesz choćby zadzwonić do weterynarza, albo pokazać mu kotka i powiedzieć, że martwisz się kichaniem i chciałbyś, żeby go przebadał ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pon sty 13, 2014 21:25 Re: Whiskas hairball

Bellemere pisze:

69696969, koty czasami kichają, tak jak i ludzie - sprawdź, czy nie ma kataru, nie cieknie jej z noska, czy nie charczy przy oddychaniu. W razie jakichś wątpliwości możesz choćby zadzwonić do weterynarza, albo pokazać mu kotka i powiedzieć, że martwisz się kichaniem i chciałbyś, żeby go przebadał ;)

pytałem już weterynarza gdy z nią byłem

nic jej nie dolega nie ma kataru / nie charczy kazał ją obserwować i wygląda tak jak w dzień w którym z nią bylem u weterynarza

co najlepiej jej zasiać w doniczce? i czy może już jeść trawy?

69696969

Post » Pon sty 13, 2014 21:27 Re: Whiskas hairball

No to wygląda na to, że może rzeczywiście kicha, bo jej trochę pyłu ze żwirku wleciało do noska ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pon sty 13, 2014 21:27 Re: Whiskas hairball

Bellemere Dziękuje Ci bardzo;-)) juz przegladam, a watek zaloze tak samo;-d

Paulina1212

Post » Pon sty 13, 2014 21:34 Re: Whiskas hairball

Co do kichania, to obserwuj, mój malec też nie miał żadnego kataru, a jak dostał leki z innego powodu niż katar, to kichanie przeszło, więc coś się już zaczynało dziać.
Możesz zasiać owies, jęczmień, ale na razie to jej raczej niepotrzebne, więc nie ma pośpiechu.

Muhikons

Od: Nie lis 10, 2013 10:59

[poprzednia][następna]