czy to był FIP? pewnie tak... Mirabelki nie ma już ze mną :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 20, 2012 10:51 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Ja też cały czas trzymam kciuki :ok: Trzymajcie się

wiolka06

Od: Nie paź 10, 2010 19:08

Post » Wto lis 20, 2012 14:18 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Jeśli teraz nie ma płynu, to ja bym zrobiła porządne USG z naciskiem na wątrobę. Dziwny jest ten jeden wynik AlAT poniżej normy. Ja już nie pamiętam: jeden parametr mówi o miąższu, drugi o powierzchni wątroby.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Wto lis 20, 2012 19:43 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Ja teraz niestety nie mam czasu i okazji żeby dokładnie przestudiować wątek i wyniki ale tak przeleciałam pobieżnie okiem i mi się kilka rzeczy w oczy rzuciło.
Po pierwsze - przy FIPie płyn raczej nie zniknie (gdy jest go już sporo), można zahamować czasem jego tempo powstawania, można go usuwać okresowo i lekami spowalniać napływanie nowego - ale on będzie się wytwarzał, chyba że by kota na skraj śmierci z odwodnienia doprowadzić, ale i to nie wiem czy by pomogło.

Takie zniknięcie, wchłonięcie się płynu to mocny argument przeciwko FIPowi.
Owszem, u kotów różne nietypowe przebiegi chorób się zdarzają, zawsze trzeba to brać pod uwagę, ale jednak pewne rzeczy przemawiają za czymś bardziej niż inne.

Kiepsko że test na FeLV wyszedł dodatni...
Konieczne bym kotce zrobiła jeszcze jedno usg u kogoś naprawdę dobrego. Kto potrafi się dopatrzeć niewielkich, mało widocznych zmian.
Niestety płyn przy takim wyniku... I taki pseudofipowy, i taki krwawy - to poważne podejrzenie chłoniaka :( Choroby bardzo chętnie towarzyszącej zakażeniu FeLV, nawet gdy sama wirusówka jest jeszcze nieaktywna w sumie.
Trzeba by brać pod uwagę także inne nowotwory :(
Przy nich podanie sterydu może okresowo powodować wchłonięcie się płynu.

Opcją jest jeszcze silny stan zapalny gdzieś w jamie brzusznej.
Kotka dostawała antybiotyki, sterydy.
Może udało się go przełamać.

Ja bym ją jeszcze przeleczyła metronidazolem - pod kątem możliwości zapalenia przewodów żółciowych. Jeśli to był jakiś bakteryjny stan zapalny to skoro dał takie objawy - i tak wymaga długiej antybiotykoterapii.

Biorąc pod uwagę okoliczności, gdyby jednak kotka szybko nie wyszła obecnie na prostą - rozważyłabym (ale to ja) diagnostyczne otworzenie kociego brzuszka i zobaczenia co się w nim dzieje.
Może jest guz który da się usunąć, może to jakiś ropień?
Coś co da się leczyć.
A jeśli znajdzie się coś co odbierze szanse - to też dobrze o tym wiedzieć.
Jednak taką oparację zostawiłabym na ostateczność - z powodu zarażenia wirusem FeLV.
Tyle że... nie czekałabym też za długo. By miała wogóle sens.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto lis 20, 2012 20:25 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

dziękuję bardzo :)
a czy sterydy nadal podawać?

sentimenti

Od: Pt lis 09, 2012 22:13

Post » Wto lis 20, 2012 20:51 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Wiem, że pytasz Blue, ale ja sobie tak głośno myślę, że jeżeli to jest coś nowotworowego, to sterydy mogą zaciemniać obraz przy diagnostyce w tym kierunku. Jeżeli to FIP - to sterydami i tak tylko przedłuża się życie - wiem, że to straszne, co napisałam, ale taka jest prawda, którą zresztą znasz...
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Wto lis 20, 2012 21:02 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

pytam wszystkich, którzy orientują się w temacie, dziękuję Ci Marcelibu, że aktywnie mi tu pomagasz :)
ja sobie zdaję doskonale sprawę z sytuacji, i wiem na czym stoję razem z Mirabelką, dwa tygodnie żyłam ze świadomością FIPa, nadal żyję ale malutkie światełeczko gdzieś mignęło gdy ten płyn zanikł, jeśli to np. chłoniak to wpadniemy w zasadzie z deszczu pod rynnę, jutro powinna dostać steryd, poczekam, chociaż jeśli zobaczę, że czuje się gorzej to podam jej pewnie, wyniki z Niemiec powinny być pod koniec tygodnia (wczoraj kurier je odebrał z lecznicy), może poczekam z innymi ważnymi badaniami na te wyniki, a zrobię teraz badanie krwi, czy to mają być te same badania co na początku choroby czy coś więcej?

sentimenti

Post » Wto lis 20, 2012 21:05 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Wiesz, prawda wygląda tak że o ile rozumiem - obecne leczenie zdaje się skuteczne, strach z niego rezygnować bez diagnozy (jednak tu sprawa jest szczególnie śliska bo to kot z FeLV...).
Ale na pewno bym podiagnozowała tym intensywniej - bo jest szansa że nie jest tak źle jak się wydawało.
Myślę że obecnie podstawą byłoby usg u kogoś naprawdę dobrego i doświadczonego - możliwe że wet który robił poprzednie badania taki jest, nie mam pojęcia, ale jeśli masz wątpliwości - to poszukałabym kogoś lepszego.
Niestety - często obecnie badania usg robią weci którzy mniej niż średnio się do tego nadają, kupili sprzęt (jest coraz tańszy) i mają nową ofertę w lecznicy.
Owszem, wielkiego guza wypatrzą, ale niewiele więcej, co najwyżej dadzą mądry opis.
Tyle że odbierają tym samym zwierzętom możliwość postawienia prawidłowej diagnozy.

Można też zrobić zdjęcie rtg jeśli masz kogoś kto potrafi dobrze takie fotki czytać - czasem na nich widać więcej niż na usg, można obejrzeć płuca.

Blue

Post » Wto lis 20, 2012 21:11 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Z jakiego dokładnie miasta jesteś? W profilu masz "Zagłębie". Można by popytać dziewczyny o dobrego lekarza.

Marcelibu

Post » Wto lis 20, 2012 21:12 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Dąbrowa Górnicza

właśnie, ja nie mam pojęcia kto dobrze wykona USG

sentimenti

Post » Wto lis 20, 2012 21:13 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

W sumie nie wiem czy jest potrzeba teraz robić badania krwi - [wycięłam tekst bo źle przeczytałam.]

Widać u niej jakieś wybroczyny na skórze, śluzówkach?

Ja bym teraz postawiła na diagnostykę obrazową.
Pisałaś wcześniej że coś było widać na wątrobie.
Trzeba by to wszystko dokładnie sprawdzić - na ile jest możliwe.
Badania krwi na tym etapie niewiele wyjaśnią - chyba.
Ostatnio edytowano Wto lis 20, 2012 21:18 przez Blue, łącznie edytowano 1 raz

Blue

Post » Wto lis 20, 2012 21:16 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

czyli teraz potrzebny mi sprawdzony diagnosta USG

sentimenti

Post » Wto lis 20, 2012 21:17 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Myślę że tak.

Mała uwaga do tego co napisałam powyżej, źle zapamiętałam wyniki, ona ma dobre czerwone krwinki (Uff).
Więc tym bardziej badanie krwi teraz ma średni sens.

Blue

Post » Wto lis 20, 2012 21:24 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

przyjrzę się dziś dokładnie skórze Mirusi

sentimenti

Post » Wto lis 20, 2012 21:50 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

sentimenti pisze:Dąbrowa Górnicza

właśnie, ja nie mam pojęcia kto dobrze wykona USG

Wejdź w swój pierwszy post. Po prawej stronie będziesz miała przycisk "zmień". Po kliknięciu będziesz mogła zmienić tytuł wątku. Napisz, ja rzucam przykładowo: Dąbrowa Górnicza dobry wet od USG pilnie potrzebny! Możesz napisać, że np. niejasne wyniki, podejrzenie FIP/chłoniaka, dobre USG Dąbrowa Górnicza. Napisz esencję, tyle ile się zmieści słów.

Marcelibu

Post » Wto lis 20, 2012 21:52 Re: FIP - płyn w brzuszku zniknął! co to znaczy?

Jeszcze ogólnie chciałam zapytać: czy Mirabelka jest pod stałą kontrolą lekarską? Czy lekarz już zdiagnozował i zostawił dalsze poszukiwanie przyczyny zachorowania? Bo wydaje mi się, że to Ty szukasz, pytasz, drążysz, nie odpuszczasz. I słusznie :ok: .

Marcelibu

[poprzednia][następna]