FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 12, 2012 20:46 Re: FFA Łódź 1353+30 - 30km-dziewczyna, bieda i koty, malce

Aniu wyślij mi też ten program walki z bezdomnością, my nie dostaliśmy go wcale
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Pt sty 13, 2012 10:37 Re: FFA Łódź 1353+30 - 30km-dziewczyna, bieda i koty, malce

Poszło na Vivę, mam listę zawiadomionych - już wysyłam.
Tyle że to kpina, a nie program. Chyba skopiowane z ubieglego roku. Nawet nie ma się do czego ustosunkować... Tzn coś tam piszę, ale naprawdę to ....

Telegraficzne wiadomość z Kilińskiego - dwa doroseł złapane, pojechały bez uprzedzenia do Ań, mam nadzieję, że Ania Zmienniczka wybaczy...

I o malcach z 30go km - wczoraj os-ły na rzadko i czerwono całą łazienkę Oli, jeść nie chciały. Wet - test buraska - pp negatywna, nadal wiemy, że to nic nie znaczy. Leukocyty - jeden 7tys, drugi 3,5tys - jw, mogą być i robale, i co innego. Po 4 zastrzyki dziennie dla każdego + kroplówka.
W nocy coś w kuwecie + rzadka ciemnoszara kupa na posłanku, zjedzone surowe mięsko, i chyba trochę chrupek.
Rano dopyszcznie po 15ml recovery, miseczka gourmeta - lekkie zainteresowanie.

Czekamy.
Prosimy nie puszczać kciuków.

A Miodalik aniołem jeszcze nie jest, ale się bardzo stara :D :D
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt sty 13, 2012 11:23 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

Pimpuś - psiak z torowiska

Dom, a raczej wspomnienie po nim przy kolei obwodowej. Ludzie i zwierzęta. Bieda i alkohol. Alkohol i bieda. Emerytki karmicielki z okolicy od kilku lat pomagają, jak umieją. Pozabierały kociaki i szczeniaki, z naszą pomocą znalazły im domy i zmusiły do sterylizacji kotów i suni. Wykastrować psiaka - nie zdążyły udało się. Te panie same ledwo wiążą koniec z końcem, ale organizują ubrania duże i małe, zimą jakieś kołdry i koce, zabawki i coś dobrego dla dzieci, trochę karmy dla zwierzaków. I od kilku lat jakoś szło…. Ale ostatnio tragedia - p.Ela w poniedziałek 02.01.2012, zanosząc kolejną paczkę z ubraniami zobaczyła psiaka ze zmiażdżoną łapką i już gnijącym ogonem… A, pani, bo pewnie pociąg przetrącił, bo to głupie, lata wszędzie… A ogon, to już dawno, wyliże się…

Obrazek Obrazek Obrazek

Nie było na co czekać ani nad czym się zastanawiać, psiak od razu trafił do lecznicy. Ani łapki, ani ogona nie udało się uratować, toczyła się walka o życie, psiakowi groziło ogólne zakażenie, wg lekarzy łapka zmiażdżona został przed kilkunastoma dniami, ogon - to historia starsza. Gnijące tkanki sklejone z sierścią, ropa… Więc natychmiastowa operacja - amputacja łapki w barku i amputacja ogona u nasady, „łatanie” ubytków skóry - długa i obciążająca dla wynędzniałego i silnie odwodnionego organizmu - bo psiak był źle karmiony przez „opiekunów” a często skazany na to, co sam sobie znajdzie, przez całe życie niedojadał, a przez ostatnie tygodnie, z ranną łapką i ogonkiem, z bólem i gorączką, prawie wcale nie jadł i nie pił…. Puszyste futerko maskuje wychudzone ciałko, ale jak musi być lekki, jeśli szczupła i drobna Ela bez trudu doniosła go do lecznicy……

Kilka dni był w lecznicy, ale to nie wystarczyło na wygojenie się poamputacyjnych ran…. Czeka go jeszcze kastracja, bo operacji nie można już było przedłużać. Nie ma gdzie wrócić - TAM nikt nie zadba o prawidłowe wygojenie się ran, o bezpieczeństwo niepełnosprawnego Pimpusia…
Na razie opiekuje się nim jedna z pań z Radogoszcza, piesek pomieszkuje w pralni w piwnicy - ale jest problem, nie chce być sam, szczeka, sąsiedzi już zwracali uwagę…. A wziąć go do domu - nie mamy gdzie…

Psiak jest bardzo miły i grzeczny, kocha wszystkie stworzenia, mimo wielkich cierpień radością reaguje na widok człowieka, jest młody - ma niespełna 4 lata… Jest łagodny i przyjacielski, mieszkał z dziećmi, innym psem i dwoma kotami… Nie jest duży - ledwie sięga do kolana... I będzie śliczny.

Obrazek Obrazek Obrazek

Szukamy dla niego domu tymczasowego, który da mu czas na pełne wyzdrowienie. Szukamy domu stałego, który wie, że pies bez łapki nie wymaga jakiejś trudnej dodatkowej opieki. I szukamy pomocy finansowej - bo na amputację łapki i ogonka p.Ela zdobyła pieniądze, ale jeszcze hospitalizacja, opatrunki, dobra karma, by szybko odzyskał siły, potem kastracja….
.
Źle i smutno mi to pisać, znów prosić o Waszą pomoc…
Ale psiaka szkoda..

Taki pogodny, wesoły, kochany, z ogromnym apetytem na życie i nareszcie z pełnym brzuszkiem. Mógłby mieszkać nie tylko w domu, w bezpiecznym ogródku tez byłyby pewnie szczęśliwy
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pt sty 13, 2012 12:12 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

telegram z dt kociaków - dymniaczek zjadł surowe mięsko, burasek się zastanawia.

kalewala

Post » Pt sty 13, 2012 12:33 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

annskr pisze:telegram z dt kociaków - dymniaczek zjadł surowe mięsko, burasek się zastanawia.

... to ekstra!
trzymam kciuki!

dziś podobno jest Święto Czarnego Kota!
dawać prezenty swoim czarnulom!
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Pt sty 13, 2012 15:38 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

ANNSKR: na jakie konto i z jakim dopiskiem mogę przelać pieniądze na szczepienia dla kotów u tej dziewczyny, o której pisałaś?

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Pt sty 13, 2012 20:52 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

Fundacja For Animals - Oddział Łódź
42-520 Dąbrowa Górnicza, Mizerkiewicza 12
nr konta 60 1370 1170 0000 1706 4855 2200

Z dopiskiem 30km :D

Wielkie dzięki :1luvu: :1luvu:

kalewala

Post » Pt sty 13, 2012 22:20 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

Czy ta trikolorka z postu ze srody szuka domu? cos o niej wiadomo, wiek, charakter?
recznie malowana ceramika na zamowienie:
http://www.facebook.com/album.php?aid=1357&id=1718874443&l=aa2b2f153d
ZAMÓW SOBIE KOTECKA... CZY CÓŚ

magyrato

Od: Nie sie 22, 2010 10:00

Post » Pt sty 13, 2012 22:29 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

Poszedł przelew.

issey32

Post » Sob sty 14, 2012 8:57 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

magyrato pisze:Czy ta trikolorka z postu ze srody szuka domu? coś o niej wiadomo, wiek, charakter?
Witaj w wątku :1luvu: Niestety nie... Ona jest z miejsca, skąd z trudem wyrywamy koty na sterylki, bo kociaki są takie śliczne, a że potem ich nie ma - cóż, natura... Musiała wrócić. bo nie dostalibyśmy potem stamtąd żadnego kota. Miasteczko pod Łodzią, segmenty dom przy działkach. Mają budki (dzięki moim przyjaciołom) są karmione.
A szukasz tri czy może małej czarnulki albo pingwineczki?
Albo burasi / buraska :?:
Zajrzyj w wątek adopcyjny z mojego podpisu :wink:

issey32 pisze:Poszedł przelew.
Wielkie dzięki, w oparciu o Twoją obietnicę już wczoraj szczepionki z lecznicy powędrowały do Miiodalik, mieszka bliżej, w weekend podjedzie poszczepić :1luvu:

Kilińskiego - złapana przez Kotowatość i ewę_mrau dwójeczka to pingwin i szylkretka, dziś wracają. I znów nie wiadomo po co dziewczyny zajrzały na kolejne podwórko :strach: :strach:
Ale lepiej niech same opiszą.

Dwa młodziaki z 30km - kupki nadal wodniste, za to apetyt wrócił. Chyba już bliżej prostej.

kalewala

Post » Sob sty 14, 2012 13:38 Re: FFA Łódź 1353+6 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

Piątek, 13.01.2012, ul. Kilińskiego 4 - kotowatość i ja
bardzo płytkie i bardzo małe, odkryte podwórko
zdziwiłam się, że udało się tam przeżyć takiej ilości (10?) kotów!
Piątek, trzynastego - Dzień Czarnego Kota
... mijauł'o być fajnie a było jak zwykle...
poprzedniego dnia, w czasie rozmowy telefonicznej z kotowatość, bardzo dokładnie ustaliłam miejsce naszego spotkania
8:30 - róg Kilińskiego/Pomorska
udało mi się wyjść o czasie
udało mi się dotrzeć na miejsce o czasie (anskr wie o czym piszę...)
czekam...
czekam...
wieje, zakładam czapkę
czekam...
z duszą na ramieniu i z kontenerem w łapce obchodzę okoliczne podwórka
na szczęście nic na czterech łapach się nie kręci, ufff!
annskr pisze:I znów nie wiadomo po co dziewczyny zajrzały na kolejne podwórko :strach: :strach:
jak to po co?
szukałam dwułapej kotowatość!
czekam...
no dobra, pomyślałam sobie, zadzwonię
q...a, ja stoję Wschodnia/Pomorska, a kotowatość stoi Kilińskiego/Pomorska!
lecę więc na właściwy róg
... czyli, mijauł'o być fajnie a było jak zwykle...
zaczyna lekko prószyć
rozkładamy majdan
nastawiamy łapkę
Waleriana na wacik i Kitket, czyli standart
pojawiają się, w różnej kolejności, 4 koty: 2 czarno-białe, szylkretowy i bury
Obrazek
Obrazek
(nie mogłam się powstrzymać, musiałam wstawić to zdjęcie, choć goowno na nim widać...)
pojawia się Pani
Pani opowiada:
... że jej kot to to,
... że jej psy to tamto,
podczas tej niekończącej nie opowieści łapie się kotka
Obrazek ładnie sypie, co nie?
Obrazek
zaczynamy żałować, że nie mamy więcej sprzętu...
przepakowujemy czterołapą do kontenera
ja ustawiam łapkę jeszcze raz, a kotowatość idzie z Panią do jej domu, po stare prześcieradło
annskr pisze:I znów nie wiadomo po co dziewczyny zajrzały na kolejne podwórko :strach: :strach:
jak to po co?
po stare prześcieradło i... żeby dowiedzieć się, że po drugiej stronie ulicy też są małe koty...
kotowatość długo nie wraca
koty robią obchód
Obrazek
... i czarno-biały kocór (no co, odmienia się przecież na kocor, czyż nie?) nie wytrzymał
musiał sprawdzić co jest w środku!
Obrazek
Obrazek
kotowatość wraca z prześcieradłem
Obrazek
podsłuchana rozmowa: nie martw się stary, to tylko jajka...
... mry!
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

ewa_mrau

Post » Sob sty 14, 2012 17:38 Re: FFA Łódź 1353+9 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

:ryk: :ryk: :ryk:
Nawet nie próbuję wybrazić sobie z jakimi problemami borykacie się na codzień, ale te sugestywne relacje z łapanek :ryk: :ryk: :ryk:
zdecydowanie poprawiają humor :ryk: :ryk: :ryk:

issey32

Post » Sob sty 14, 2012 18:04 Re: FFA Łódź 1353+9 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

o, Ewa, Ewa :lol:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Sob sty 14, 2012 18:38 Re: FFA Łódź 1353+9 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

kotowatość!
jesteś tam?
napisz, proszę, ile strachu najadłaś się u Pani w domu...
... mry!

ewa_mrau

Post » Pon sty 16, 2012 12:45 Re: FFA Łódź 1353+9 - Pimpus, bezłapy psiak z torowiska :(

Dziś z dobrymi wiadomościami - dwa kocurki z 30km już ok, ładnie jedzą, kupki prawie w normie. Odrobaczenie tak je "załatwiło".

kalewala

[poprzednia][następna]