Zmiana zębów u kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 29, 2009 13:14 Re: Zmiana zębów u kota

Moja kotka ma 5 miesiecy i wczoraj znalazlam jej mlecznego kla, zaczela sie wiec pewnie wymiana zebow. Po obejrzebiu pyszczka widzialam mala ranke w miejscu utraconego zabka, dzis jest tam juz maly kielek.

To moj pierwszy kot i przyznam, ze przestraszyl mnie ten wypadniety zab. Wyglada jak kiel uciety przy dziasle, nie bylo przy nim korzenia. Czy to normalne, czy tez oznacza, ze korzen zostal w dziasle. Jak wygladaly zeby, ktore znajdywalyscie?

Sensimilla

Od: Wto wrz 29, 2009 13:10

Post » Sob lis 14, 2009 13:34 Re: Zmiana zębów u kota

Gabrys ma 4,5 m-ca i chyba też wymienia swój zębowy garniturek :) niestety też śmierdzi mu z pyszczka :(
Madzia & Gabryś & Leon
Obrazek

madziulam2

Od: Czw paź 15, 2009 18:11

Post » Pt lis 20, 2009 13:48 Re: Zmiana zębów u kota

i po kłopocie. zapaszek z pyszczka to niestety nie zasługa ząbków ale chorego gardełka i krtani. zastrzyk z antybiotyku jednak zrobił swoje i kocie jak nowo-narodzone :1luvu:
Madzia & Gabryś & Leon
Obrazek

madziulam2

Od: Czw paź 15, 2009 18:11

Post » Nie lut 07, 2010 22:33 Re: Zmiana zębów u kota

witam. Podbijam temat bo jesteśmy z Niutką w fazie ząbkowania :wink:
Mam problem kilka dni temu wypadł jej jeden dolny kiełek i widzę, ze już wyrasta nowy, wczoraj zauważyłam, ze rusza się drugi dolny, dziś był w fazie poziomej i wypadł. Niutek jest dziś bardzo osowiała. Cały dzień śpi, zjadła normalnie, wypiła trochę śmietanki, ale martwi mnie jej apatia (zazwyczaj jest bardzo żywa, wszędzie jej pełno), czy to możliwe, ze ta apatia to wynik ząbkowania, bolacych dziąseł. Jak mogłabym jej pomóc, ulżyć?

elleth

Od: Czw gru 31, 2009 12:19

Post » Nie lut 07, 2010 22:54 Re: Zmiana zębów u kota

Hmn... a może to taki dzień na kocie spanie?? :)
Dropka tydzień temu "wyhaczyła" na moim rękawie od bluzy ostatniego mleczaka :) nie zachowywała się specjalnie apatycznie w dniu ani po wypadnięciu zęba ale każdy kot jest inny tak na prawde, więc może Twoja kicia tak na to reaguje.
Ulżyć- moja sama sobie potrafiła gryząc moje nogi :twisted:

gagool

Od: Pon cze 16, 2008 19:05

Post » Czw lut 18, 2010 16:58 Re: Zmiana zębów u kota

Odświeżę watek , właśnie miałam atak paniki ponieważ kotus lezal mi na biureczku , gryzl sobie zabawke a tu patrze zabawka nagle troszkę czerwona , jak by krew i co? Zebusia znalazlam .... ufff dobrze ze to normalne, z pyszczka nie krwawil bardzo :D
http://www.bizuteria-artystyczna.ugu.pl - zdjęcia biżuterii własnoręcznie prze zemnie robionej ;)
Obrazek

Kasiullka

Od: Pt paź 16, 2009 19:17

Post » Śro wrz 22, 2010 21:58 Re: Zmiana zębów u kota

Na wstępie witam wszystkich,
Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Moja kotka zaczęła gubić ząbki jakieś 2-3 miesiące temu. Aktualnie pomiędzy kłami na górze zostały 3 ząbki, a na dole 2 też pomiędzy kłami.
Wszystkie zęby, które wypadły to mleczaki (bez korzenia).
Dziwi mnie tylko, że nie rosną w ich miejsce nowe. Wet mówi, że niby tak ma być, ale coś mnie się zdaje, że nie do końca.
Dodatkowo na zębach i dziąsłach nie widać żadnych objawów chorobowych (są różowe).
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek ?

dangero

Od: Śro wrz 22, 2010 21:53

Post » Śro wrz 29, 2010 20:30 Re: Zmiana zębów u kota

Ja mam podobny przypadek :) mój Lucek już od miesiąca jest bez dolnego kła-ma teraz ok.5miesięcy.
Wet także stwierdził że mu w końcu odrośnie ten kieł ale ja też zaczynam się denerwować czy wszystko w porządku.
Jak mu zaglądam do pyszczka to w miejscu kła ma normalne dziąsło bez dziurki ani żadnego stanu zapalnego.

sunsetka

Od: Czw lip 22, 2010 11:28

Post » Nie paź 03, 2010 19:01 Re: Zmiana zębów u kota

A mój kocurek ma już pełne 4 miesiąca, ale czy to możliwe, żeby już teraz coś się zaczynało z ząbkami?może go coś boleć? bo w ogóle nie chce jeść suchego, a jak go przegłodziliśmy, żeby spróbował, to owszem spróbował, ale tak jakoś nieporadnie gryzł, delikatnie, nie radził sobie, wypadało mu z mordki i się zniechęcał :(
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Sob sty 01, 2011 14:04 Re: Zmiana zębów u kota

Mój kocurek ma 5 miesięcy i 6 kłów. Bardzo mnie martwią te 2 mleczne kły które nie chcą opuścić mojego chłopczyka... Czy macie jakieś pomysły jak poza podawaniem żylastego mięsa mogę mu pomóc pozbyć się tych zębów?

Obrazek

Obrazek

Teba

Od: Wto paź 11, 2005 22:26

Post » Sob sty 01, 2011 19:16 Re: Zmiana zębów u kota

U mojej kocicy bez zmian. Wet kazał brać tabletki fosfo vit, że niby coś mają pomóc, a ta moja łajza jak szczerbata była tak jest ;)

dangero

Od: Śro wrz 22, 2010 21:53

Post » Pon lut 21, 2011 21:45 Re: Zmiana zębów u kota

moja kotka ma 9 miesięcy i jeszcze nie wymieniła ani jednego ząbka. powinnam się martwić ? :( a moze to jest skutek tego ze bardzo wczesnie zostala odstawiona od matki...

ad113

Od: Pon lut 21, 2011 21:42

Post » Wto lut 22, 2011 1:23 Re: Zmiana zębów u kota

Teba pisze:Mój kocurek ma 5 miesięcy i 6 kłów. Bardzo mnie martwią te 2 mleczne kły które nie chcą opuścić mojego chłopczyka... Czy macie jakieś pomysły jak poza podawaniem żylastego mięsa mogę mu pomóc pozbyć się tych zębów?

Obrazek

Obrazek

Takie nie wypadnięte zęby mleczne czasem trzeba usuwać u weterynarza. Rzadko, ale zdarza się.
Sprawdź czy te mleczne kly się ruszają.

Koty wymieniają zęby na ogól po skończeniu 4 miesiąca życia. Czasami trochę później.
Mój starszy rezydent mial kiepski start życiowy i przybyl do mnie bardzo niedożywiony. Zęby zacząl wymieniać później niż w teorii powinien, ale za to zalatwil sprawę w dwa tygodnie - czasami wypadaly mu po 2-3 mleczaki dziennie.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob lut 26, 2011 17:53 Re: Zmiana zębów u kota

Bawiłam się z Molly przed chwilą (rękę miałam pod ręcznikiem a ona gryzła ręcznik) i wypadł jej ząbek- kiełek. Przez cały dzień była osowiała, cały dzień spała, a zawsze z niej taki wulkan energii.. Dodatkowo ma biegunkę (ale to chyba od karmy, bo jej zmieniałam). Chyba za dużo wrażeń jak na jeden dzień :) .
Próbuje jej właśnie spojrzeć w pyszczek, ale pozwala na maksymalnie 3 sekundy więc nie mogę sprawdzić czy reszta się rusza. A dziś moja Gwiazda skończyła pół roku :D
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Sob paź 29, 2011 2:23 Re: Zmiana zębów u kota

No i chyba my jesteśmy na etapie zmiany ząbków.

Zabawy młodego są gwałtowne, duuużo gryzienia i memłania (niestety moje ręce dają po sobie znać, że dużo przechodzą x/. Narażając się na odgryzienie palca sprawdziłam trzonowce i kły - na razie się nie ruszają, ale będę musiała poprosić domowników o pomoc przy unieruchomieniu malca i sprawdzeniu głębiej.
Widać, że go pobolewa, płacze, a gryzienie (co sie chwali) dokładne karmy musi mu sprawiać ulgę...
Zapraszamy! Nowa strona!
Obrazek

Roulett

Od: Sob paź 17, 2009 15:08

[poprzednia][następna]