5 kociąt z kanałów- 4 w DS, 1 w DT :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 01, 2011 13:20 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Kurde, mam ochotę to wydrukować i pokazać tej lekarce
viewtopic.php?t=33947
Nie wiem co o tym myśleć, mam nadzieje że to nie p. i że mi się kociak nie przekręci do środy. Jak pisałam wcześniej to od początku był przytulasem a mi sie to nie podobało. Mam nadzieje że gdyby to była p. to już by go nie było (a znamy już chłopaka od 10 dni). Dziwnie to zabrzmiało ale wiecie co mam na myśli.

Żmijka

Od: Pt lis 19, 2010 13:04

Post » Nie maja 01, 2011 13:30 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

dobrze, że dostał kroplówke, to już coś. Patrz, czy nie jest odwodniony. Jak kupy? tylko parafina wyszła? czy jest biegunka?
Z której części warszawy jesteś i jak jutro stoisz z czasem?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Nie maja 01, 2011 13:39 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Chyba tracę kota, jest zimny, nie chce jeść ani pić, śpi wtulony w kocyk, sól dostał w sastrzyku.

Żmijka

Post » Nie maja 01, 2011 13:58 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

jedź do weta, koniecznie, jak najszybciej. Zrób test na pp.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Nie maja 01, 2011 14:02 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Chyba pojechali ...

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie maja 01, 2011 14:52 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Byliśmy, już troszke lepiej. Mam go dogrzewać, przegłodzić i przyjechać jutro na badanie krwi. Powiedział że nie ma sensu innych testów robić.

Żmijka

Post » Nie maja 01, 2011 15:39 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Przegłodzić?!
Sorki, ale ponowie pytanie, w której części warszawy mieszkasz i co jutro robisz?
Jutro od 16:00 w canfelisie przyjmuje nasza wetka, mogę Cie podrzucić...
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Nie maja 01, 2011 15:49 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

8-10 h nie może jeść. Będzie miał badanie wątroby z uwzględnieniem amoniaku. A to badanie wykonuje się tylko na sggw podobno. Aby dobre wyniki były to musi być naczczo, to wiem na pewno. Dzięki za popozycje

Żmijka

Post » Nie maja 01, 2011 16:01 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

ale taki mały kociak nie może tyle nie jeść :(
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Nie maja 01, 2011 16:13 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Ja tez tak powiedziałam. Przecież on je co chwile. Je, śpi, je, bieja, je śpi.. Powiedziała że to konieczne. Poczytam w necie jak to jest z kociakami przed badaniem. Jak coś Wam wpadnie na ten temat to napiszcie, proszę.

Żmijka

Post » Nie maja 01, 2011 21:53 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Ja zupełnie, ZUPŁNIE nie rozumiem co im szkodziło zrobić test na panleukopenię. Wsadza się wacik w odbyt, potem brudny w roztwór, potem kapie na test i się wie....
Ale jedynie w tym się zgodzę z wetką, ze to może nie być pp. On od poczatku był spokojniejszy i mniejszy. A to sugeruje jednak coś w środku kota. Z mojego doświadczenia - dwa razy miałam rodzeństwo kociąt gdzie jedno było mniejsze, to może być wadliwie funkcjonująca trzustka. U pierwszego wyszło to na sekcji dopiero, u drugiego w badaniach ale tez się nic nie dało zrobić. Oba kociaki były z tego samego rejonu, a rejon ten całkiem blisko miejsca życia tych kociaków... Z drugiej strony mostu tylko. Powiedz to wetce. Może jakaś wada wrodzona się po tamtych kotach plącze.
On powinien mieć zrobioną i morfologię i biochemię faktycznie z uwzględnieniem wątroby ale również sprawdzoną trzustkę. A niestety nie sądze by mu sie udało tyle krwi utoczyć :(
O odrobaczeniu mówiliście? Bo to też może być przyczyna problemów.

No i 6-8h głodówki to jeszcze nie tragedia, gorzej, ze nie je już dłużej, skoro wszystko zwraca. Dobrze, ze dostał kroplówkę, musi i jutro dostać. I musisz go dogrzewać. Nie może mieć mniej niż 38 stopni.
Potem dieta. Żadnego tuńczyk,a puszek itp. On ma już podrażniony żołądek wymiotami. Może być specjalistyczne kocie mleko, ale NAJLEPIEJ jakby dostał Convalescensa- taki proszek rozrabia się na mleczko i mógłby z butelki wypić. Bardzo delikatne, bardzo odżywcze. http://animalia.pl/produkt,4221,Royal_C ... pport.html

I jeszcze jedno.... nie znosze kliniki na SGGW. Specjalistyczne badania zlecone przez weta z zewnątrz- tak. Leczenie od podstaw tam... a w życiu.... Za duży przemiał, brak indywidualnego traktowania. A czasami wręcz bezmyslność...

Pamiętam, ze jak oddawałam kota na Ursynów to nasza wetka polecała tam Domikę Gutkowską http://www.natwet.pl/
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon maja 02, 2011 6:43 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Kurka, no i co? Nic nie słychać... Napisałam wieczorem do Żmijki SMS, ale tez żadnego odzewu, mam nadzieję, że nie oznacza to niczego bardzo złego...

Dzisiaj od 16 powinna być dr Cetnarowicz na Białobrzeskiej. Wiem, że to na 100% nie jest jedyna dobra wetka w Warszawie, no ale ja akurat mam do niej wielkie zaufanie. No i wyciagnęli mi właśnie tam kociaka z PP, wiedzą co to za cholerstwo. A naprawdę sę weterynarze, którzy nie mają o tym pojęcia... Ja kiedyś trafiłam i na takiego, co whiskasa kazał mi dawać i powiedział mi, że kocięta dlatego mają biegunkę, że je karmie jakims podejrznym jedzeniem (Bozita, 95% mięsa...). Także na wetów trzeba uważać i broń boże w trudnych sytuacjach nie chodzić do przypadkowych...

Co się dzieje z kotkiem trudno wyrokować. Na PP mi to nie wygląda, chociazby dlatego, że drugi kociak nie choruje, że moje kotki też są zdrowe. Ja bym intuicyjnie stawaiała jednak na toksyny z robaków... No ale sprawdzić trzeba wszystko! I ratować. U dobrego weta.

serotoninka

Od: Śro sie 27, 2008 21:00

Post » Pon maja 02, 2011 8:54 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Serotoninka, przepraszam że Ci nie odpisałam, napisałaś o 22 a zobaczyłam smsa o 2 w nocy. Nie jest źle, to raczej nie pp i nie robale. Myśle że wetka mówiła dobrze że to coś z układem pokakarmowym (z wchłanianiem). Ja mam dobre doświadczenia z sggw, szczególnie od dr Biel. Planują zbadać cały brzusio i krew b. dokładnie. Nie chcieli nic dawać profilaktycznie żeby nie osłabić organizmu. Oglądało go wczoraj 2 lekarzy. Właśnie wychodzimy na badania. Powiem też o tej trzustce, dzieki Mysza. Trzymajcie kciuki.

Żmijka

Post » Pon maja 02, 2011 12:14 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

:ok: :ok: :ok:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Pon maja 02, 2011 12:15 Re: 5szt 6tyg kociąt z kanałów- mają DT :) W-wa

Doczytuję z doskoku więc jeśli czegoś nie doczytałam - przepraszam.
Jeśli chodzi o trzustkę - jeśli coś jest nie tak często pojawia się śluz w kale a kał jest zółty. Można pobrać kał i zbadać procentowo obecność trypsyny w kale, ale kał musi być dowieziony do labu w ciągu maximum 3 godzin - potem trypsyna się rozkłada i nie ma co badać.
Mój Nekuś miał problemy z jelitami, ale tego dokładnie zbadać sie nie da bez histopatologii. Można tylko domniemywać. Wtedy dobra dieta to RC Intestinal i RC Sensitivity. (u nas Sensitivity było przez kota lepiej wchłaniane i przyswajane, bo nawet przytył, co na Intestinalu się nie udawało i stan kup też się poprawił.)

Czy da się zrobić małemu morfologię?

Trzymam :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

[poprzednia][następna]